Petua Cara Mencuci Dan Mengilatkan Barang Kemas

Petua ini kiriman Cik Sakeenah (Choco Nila) dalam Kuiz Kongsi Petua dapat hadiah

Barang kemas dan wanita memang susah untuk dipisahkan.Ikutkan.. bile raya je kan kita gilap barang kemas kita… *tu pon kalau rajin..* Dah lumrah nya barang kemas tak kira lah emas, intan, perak pastinya akan pudar. Jadi tarikannya mesti kurang dan tak sedap dipandang kan. Tapi jangan risau kerana terdapat beberapa petua dan cara untuk mencuci atau mengilatkan barang kemas anda semula
.

Petua Cara Mencuci Dan Mengilatkan Barang Kemas

1. Petua pertama ini mungkin dah selalu dengar. cara nya senang sahaja. Ambil sedikit sos cili dan titiskan 2-3 titisan air bersih. Kemudian bolehlah sapukan campuran tadi pada barang kemas anda. Juga berus lah barang perhiasan anda secara perlahan-lahan dengan mengunakan berus gigi. Akhir sekali cara ini, bolehlah cuci dengan air. Nanti kilat barang kemas tu.

asam jawa kilatkan barang kepas

2. Asam jawa juga boleh digunakan. Bancuhlah sedikit asam jawa bersama sedikit air. Kemudian rendamkan barang kemas anda kedalam campuran tersebut selama setengah jam. Anda digalakkan untuk memberus barang kemas anda selepas meredamkanya untuk mengeluarkan kotoran di celah barang kemas. Seperti biasa, selepas habis bilaslah dengan air bersih.

3. Rendamkan barang kemas anda didalam air yang telah dicampurkan bersama ubat gigi selama setengah jam. Kemudian seperti biasa beruskan barang kemas anda dan insyallah barang perhiasan anda akan kelihatan seperti baru dibeli. Tips ini pun bagus mengilatkan barang kemas.

ubat gigi kilatkan barang kemas

4. Petua yang keempat ni lebih memakan masa. Caranya masukkan pati teh kedalam besen kemudian rendamkan barang kemas didalam besen tersebut selama lebih kurang 2 jam *lagi lama lagi bagus*. Dan boleh lah memberus dengan berus gigi seperti biasa.

Semoga cara ini membantu anda kilatkan atau mencuci barang kemas anda. !~

Admin: Terima kasih Cik Sakeenah atas kiriman petua cara mengilatkan barang kemas ini 😀

P/s: Jangan lupa membaca artikel sebelum ini iaitu Petua menggalakkan suami membantu di rumah. Tapi sebelum itu, kliklah button Like, jika sukakan artikel ini.



Email Rakan Email Rakan   
Anda Di Alu-Alukan

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda sukakannya.
2. Anda boleh kongsi artikel dgn klik button share di atas atau share url link
3. Untuk button "Email Rakan", anda boleh email kepada diri sendiri terlebih dahulu dan kemudian forward kepada rakan anda.
4. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.


Jom Sertai Fanpage Blog Ini
Anda akan dapat resepi percuma dan artikel terbaru.
Hanya klik button Like Page dibawah:


Nak TAMBAH INCOME Dgn BISNES MAKANAN???
Persediaan Terbaik Jika Anda Dibuang Kerja



Jom Belajar Bisnes Bun, Pau Dan Pizza, Klik Disini >>>>



Jom Belajar Bisnes Kek & Deco, Klik Disini >>>>



Jom Belajar Bisnes Putu Piring, Bambu dan Mayam. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Air, Dadih dan Dessert Hotel. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Roti Canai Dan Murtabak. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Aneka Cakoi dan Donut. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Aneka Taufufah dan Air soya. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Buat Website dan Grafik. Klik Disini >>>


Ruangan Komen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Petua ni diberikan oleh seorang teman, gosok dgn abu roko, kemudian bersihkan dgn kain bersih… berkesan atau tidak, wallahu a’lam…

  2. mungkin boleh guna untuk kilatkan barang2 tembaga je
    barang kemas tak ada
    huhu

  3. Cara yg sye tahu,,
    >>Rendam brg kemas ke dalam air panas bersama detergent*jgn gune cl0r0x*
    >>Kemudian berus brg kemas anda menggunakan berus gigi.
    >>Akhir skali,rendam kmbali brg kmas td (tanpa detergent) ke dlm air panas.Keringkn brg kemas anda td dgan kain yg bersih.
    Selamat mencuba! 😀

  4. Huhuhu .. Ada banyak lagi cara untuk bersihkan barang kemas.. Klu gune sabon pon boleh kot 😛 … huhuhuhu

  5. cuba petua ni, campur air asam jawa dengan perahan limau nipis. kemudian rendam barang kemas tersebut setengah jam atau lebih. kemudia berus dengan berus gigi dan bilas bersih. barang kemas akan kelihatan berkilau2 (*<*)

  6. Beli kat cosway pencuci emas..lg senang

error: Content is protected !!