Petua Cara Mencuci Dan Mengilatkan Barang Kemas


.
Petua ini kiriman Cik Sakeenah (Choco Nila) dalam Kuiz Kongsi Petua dapat hadiah

Barang kemas dan wanita memang susah untuk dipisahkan.Ikutkan.. bile raya je kan kita gilap barang kemas kita… *tu pon kalau rajin..* Dah lumrah nya barang kemas tak kira lah emas, intan, perak pastinya akan pudar. Jadi tarikannya mesti kurang dan tak sedap dipandang kan. Tapi jangan risau kerana terdapat beberapa petua dan cara untuk mencuci atau mengilatkan barang kemas anda semula
.

Petua Cara Mencuci Dan Mengilatkan Barang Kemas

1>> Petua pertama ini mungkin dah selalu dengar. cara nya senang sahaja. Ambil sedikit sos cili dan titiskan 2-3 titisan air bersih. Kemudian bolehlah sapukan campuran tadi pada barang kemas anda. Juga berus lah barang perhiasan anda secara perlahan-lahan dengan mengunakan berus gigi. Akhir sekali cara ini, bolehlah cuci dengan air. Nanti kilat barang kemas tu.

2>> Asam jawa juga boleh digunakan. Bancuhlah sedikit asam jawa bersama sedikit air. Kemudian rendamkan barang kemas anda kedalam campuran tersebut selama setengah jam. Anda digalakkan untuk memberus barang kemas anda selepas meredamkanya untuk mengeluarkan kotoran di celah barang kemas. Seperti biasa, selepas habis bilaslah dengan air bersih.

3>> Rendamkan barang kemas anda didalam air yang telah dicampurkan bersama ubat gigi selama setengah jam. Kemudian seperti biasa beruskan barang kemas anda dan insyallah barang perhiasan anda akan kelihatan seperti baru dibeli. Tips ini pun bagus mengilatkan barang kemas.

4>> Petua yang keempat ni lebih memakan masa. Caranya masukkan pati teh kedalam besen kemudian rendamkan barang kemas didalam besen tersebut selama lebih kurang 2 jam *lagi lama lagi bagus*. Dan boleh lah memberus dengan berus gigi seperti biasa.

Semoga cara ini membantu anda kilatkan atau mencuci barang kemas anda. !~

Admin: Terima kasih Cik Sakeenah atas kiriman petua cara mengilatkan barang kemas ini :D

P/s: Jangan lupa membaca artikel sebelum ini iaitu Petua menggalakkan suami membantu di rumah. Tapi sebelum itu, kliklah button Like, jika sukakan artikel ini.



Email artikel ini pada rakan Email artikel ini pada rakan

Anda dialu-alukan :D

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda suka.
2. Anda dialu-alukan kongsi artikel ini dgn klik button di bawah artikel sahaja.
3. Anda boleh share url link atau nama laman web artikel di mana sahaja.
4. Utk button "Email Artikel ini pada rakan", anda boleh juga email kpd diri sendiri sebelum forward kpd rakan. (Boleh letakkan ruangan Email Anda dan Email Rakan dgn email id yg sama)
5. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.

Lagi Artikel MENARIK Blog Ini:


Facebook Comments

comments

Comments

  1. azrie amriey says

    Petua ni diberikan oleh seorang teman, gosok dgn abu roko, kemudian bersihkan dgn kain bersih… berkesan atau tidak, wallahu a’lam…

  2. 'Izzah says

    Cara yg sye tahu,,
    >>Rendam brg kemas ke dalam air panas bersama detergent*jgn gune cl0r0x*
    >>Kemudian berus brg kemas anda menggunakan berus gigi.
    >>Akhir skali,rendam kmbali brg kmas td (tanpa detergent) ke dlm air panas.Keringkn brg kemas anda td dgan kain yg bersih.
    Selamat mencuba! :D

  3. Choco Nila says

    Huhuhu .. Ada banyak lagi cara untuk bersihkan barang kemas.. Klu gune sabon pon boleh kot :P … huhuhuhu

  4. gloryatie says

    cuba petua ni, campur air asam jawa dengan perahan limau nipis. kemudian rendam barang kemas tersebut setengah jam atau lebih. kemudia berus dengan berus gigi dan bilas bersih. barang kemas akan kelihatan berkilau2 (*<*)