Cara menghilangkan jerawat paling mudah dan berkesan

muka

.

Teringat lagi masa form 4 dulu. Muka saya penuh dengan jerawat. Abis hilang kehenseman diriku ini :P. Hari-hari tengok cermin. “Bila la jerawat nie nak hilang oiiii”. Ubat jerawat jangan cerita la. Bermacam jenis dan warna dicuba. Masa tu popular dengan OXY 5 atau OXY 10. Ermmm .. dah guna berkali-kali.. tak hilang-hilang juga jerawatnya.

Mungkin ada diantara anda tercari-cari cara menghilangkan jerawat yang paling berkesan. Berita baik nie. Saya nak berkongsi cara menghilangkan jerawat yang saya baca dari buku Persatuan Pengguna Pulau Pinang. Tajuk bukunya “Komestik & Produk Dandanan Diri lebih Banyak Bahaya dan Kesan Sampingan”. Yang bestnya buku ini turut memberi maklumat bermacam-macam rawatan asli untuk kulit, rambut, gigi dan wajah. Memang bagus sekiranya anda membelinya di kedai buku berhampiran.

lobak

Salah satu rawatan aslinya ialah cara menghilangkan jerawat secara tradisional. Caranya mudah sahaja, anda perlukan

Bahan-Bahan Ubat Jerawat.
Suku ulas bawang putih,
sepotong kecil lobak merah,
putih telur dan
satu sudu kecil madu.

Langkah 1: Pukul putih telur sehingga sedikit berbuih
Langkah 2: Tumbuk sepotong kecil lobak merah dengan seulas bawang putih
Langkah 3: Campurkan bawang putih dan lobak merah yg ditumbuk berserta satu sudu kecil madu ke dalam putih telur yang dipukul tadi. Dan kacau sehingga sebati.
Langkah 4: Sapu pada muka anda dan biarkan selama 30minit.
Langkah 5: Selepas itu basuh muka anda.

Buatlah setiap malam sebelum tidur selama seminggu. InsyaAllah, bukan sahaja jerawat hilang, malah kulit muka anda lebih halus dan licin. Kalau tak caya, boleh baca komen kejayaan adik nie dalam menghilangkan jerawat dengan petua nie dengan izinNya.

Testimonial Menghilangkan Jerawat

Kalau suka petua ini kliklah like dan sudilah share dengan rakan-rakan anda menggunakan url laman web atau button yang disediakan dibawah. Agar dapat membantu kawan-kawan yang mengalami masalah jerawat. tqvm πŸ˜€



Email artikel ini pada rakan Email artikel ini pada rakan

ANDA DIALU-ALUKAN :D

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda sukakannya.
2. Anda boleh kongsi artikel dgn klik button di bawah artikel atau share url link
3. Utk button "Email Artikel ini pada rakan", anda boleh juga email kpd diri sendiri sebelum forward kpd rakan anda.
4. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.

MENANG HADIAH dgn SERTAI FANPAGE BLOG INI
Anda akan dapat resepi, artikel terbaru dan sertai kuiz mudah
dgn hadiah menarik. Hanya klik button Like Page dibawah:


Nak TAMBAH INCOME Dgn BISNES MAKANAN???
Persediaan Terbaik Jika Anda Dibuang Kerja


Jom Belajar Bisnes Putu Piring, Bambu dan Mayam. Klik Disini >>>


Jom Belajar Bisnes Bun, Pau Dan Pizza, Klik Disini >>>>


Jom Belajar Bisnes Air, Dadih dan Dessert Hotel. Klik Disini >>>


Jom Belajar Bisnes Roti Canai Dan Murtabak. Klik Disini >>>


Jom Belajar Bisnes Aneka Cakoi dan Donut. Klik Disini >>>


Jom Belajar Bisnes Aneka Taufufah dan Air soya. Klik Disini >>>


Jom Belajar Bisnes Kraftangan Sulaman Benang. Klik Disini >>>


Jom Belajar Bisnes Buat Website dan Grafik. Klik Disini >>>

LAGI ARTIKEL MENARIK BLOG INI:

Facebook Comments

comments

Comments

  1. says

    Salam hairul.
    Bila sebut OXY5 dan OXY10 memang teringat masa zaman ada jerawat dulu.
    huhu. kurang berkesan sangat.
    Tapi sekarang susah nak ada. Pelik juga. hormon dah stable kot.
    Anyway thanks bagi tips tu :)

  2. salbiah othman says

    As-salam. tqvm ttg petua tu. mmg concern pun, tapi biasanya saya letak gincu atau kunyit hidup je. bila jerawat cepat matang,blh picit dan tak timbul lama2.
    anyhow utk mencantikkan wajah tu mmg paling efektif dr segi khasiat & budget. saya sblm ni byk guna kosmetik yg mcm2 jenama x ada kesan ketara pun.

    selamat maju jaya dlm semua bidang & bisness.

    • Hairul Hissam says

      wsalam… tq cik salbiah atas tips dan cara menghilangkan jerawat guna kunyit tu…
      tapi bab picit2 nie boleh meninggalkan bekas pada kulit…. πŸ˜€
      p/s: kalo sistem imun kita masih kuat.. ok lah, tiada masalah….
      tapi bila sistem imun lemah nanti.. bersiap sedia lah ya…. πŸ˜›

      • says

        mkom,sya nak tnya,jerawat sya itu hari sudah hilang tapi timbul blik…blh ksh tips….buli guna untuk di belakang jge ke?apa pun saya harap encik boleh tlong saya.. πŸ˜€

        • Hairul Hissam says

          Sorry la cik fakku, saya bukan doktor. Just berkongsi ilmu dan cara menghilangkan jerawat sahaja. tqvm πŸ˜€

        • ekin says

          salam klu jenis berjerawat badan ni di pengaruhi dengan resdung jenis jerawt mcm sy. sebelum nitak ade mslh tibe2 naik sebelum ni dh 2-3 kli naik. kli ni x teruk mcm dulu tpi amat merimaskn bile sy termakn mknn berminyak dan pedas. seeloknye pedas di elakn sbb mknn pedas tu mengaktifkan virus /radang menyebabkan kulit. sekrg ni. sy sendri dh penng nk cri penawar mcm2 dh mkn x jalan pertue xpyh ckp lah… menderite klu alami resdung jerawat ni. tingglkn kesan hodoh di muke.. org perempuan mmg senstv bab mcm tu. klu org laki x berpe kish kn. tpi pnting jugk sekrg sy amalkn rawatn rokok resdung kurg dh sikit tpi ttp terus.

  3. says

    salam..

    petua yang bagus..muka ni pun banyak gak jerawat sebelum ni.lepas makan ubat farmasi dah surut dah….cuma parut je masih ada.hehe

  4. rohani says

    Terima kasih, bolehlah saya apply resipi hilangkan jerawat dan cantikkan muka kepada anak-anak saya, yang selama ini bermacam-macam produk telah digunakan tetapi tak mujarab.

    Jika ada kesan pembaikan akan saya edarkan kepada rakan-rakan.

  5. says

    petua mcm ni kadang2 lebih berkesan berbanding beli produk yg ke laut tu..

    tp skrg sy pakai produk melayu je..alhamdulillah..puas hati πŸ˜€

    • Hairul Hissam says

      Tambahan lagi.. duit pun lebih jimat dan tiada kesan sampingan cik adele…
      cuma leceh sikit la cara menghilangkan jerawat tradisional nie, jika dibandingkan pakai krim siap tu πŸ˜€

  6. anita says

    Salam… nak tanya klu akak buat untuk kegunaan 1 minggu .. dan klu ade lebih simpan dlm petu sejuk …boleh ke … kesian lak akak tengok muka anak remaja akak tuu jerawat tengah kuar byk , jap2 dibeleknye muka ….

  7. mahani says

    Salam Hairul, Terima kasih kerana kongsi petua ni.Bolih kongsi dgn famili yg ada masalah tu. Agak2 bolih guna petua ni untuk kutil2 kecil seperti tahi lalat yg tumbuh dibahagian muka tak? Kalau tak, mugkin Hairul ada petua lain untuk masalah tu? Terima kasih.

    • Hairul Hissam says

      TQ kembali cik mahani.. untuk tahi lalat kecil saya tak pasti pulak..
      InsyaAllah kalo saya ada terbaca nanti, saya akan share disini…tq cik mahani..

  8. Margrett says

    wah..bagus petua ni :) saya pun ada petua yg lagi simple. Caranya, cuma gunakan daun lidah buaya (aloe vera). Pakai macam apply mask ke muka..biarkan sehinnga kering..kemudian basuh sebersih-bersihnya dan lap dgn tuala bersih. amalkan setiap 3-4 kali seminggu. :)

  9. leesa says

    untuk petua hilangkan tahi lalat kan, sy bru je terbace artikel kt internet. ambil secubit kapur sirih (pakai sudu ye) dan secubit sabun debu (sabun basuh pakaian). campur keduanya dan tambah beberapa titis air, kacau sebati. kemudian sapu pada tahi lalat yang ingin dihapuskan dengan cotton buds atau pencungkil gigi.. bagi tahi lalat bersaiz besar dan timbul tu, sebaiknya gores sikit je biar calar agar ramuan tadi mudah menyerap masuk.. so sy tgh try juga la ni..pedih gak la. hehe..

      • azi says

        macam mana pula kalau muka selalu je ad jerawat…? saya pun xthu apa yg naik kat muka saya…..mcm mne ek nak hilangkan dh bnyk cra sya gna x jga hilang2

        • Hairul Hissam says

          dah cuba ke petua nie cik azi…
          salah satu punca jerawat ialah kebimbangan dan kerisauan…. so kena banyak bertenang untuk menghilangkan jerawat πŸ˜€

  10. says

    as’salam… lama tak singgah blog awk… emaill kita yang lama kena hack… lps tu kat pass lupa terus.. guna yg baru la ni.. apa2 info email kat sity la… nnti nak cuba petua ni.. hhehehe

  11. shamira says

    jerawat ! oh jerawat . pening dh .hope kalau dh cube bnde ni . tak hilang pun , mgkn boleh kurangkan . thanks a lot . :)

        • Hairul Hissam says

          Pergh.. pagi buta cik chii buat…. lepas nie mesti bertambah halus mulus kulit wajah cik chii.. insyaAllah… nanti bagitawlah lah hasilnya ya cik chii… mesti ramai yg nak tahu… πŸ˜€

  12. yana says

    salam,umur sya 19 thn..bleh ka perempuan mgunakan amalan ini
    muka sya terlalu bnyak jerawat..sehingakan saya merasa kesakitan…
    dan adakah ka cara menghilangkan parut jerawat???

  13. Gadis_shawl says

    sy da masalah jerawat . sgt susah nk hilangkannya . sy dh tak sngg0p bila rakan sekelas sy kutuk sy . :( sy hrap dgn tips ney sedikit sebanyak dpt membantu sy . πŸ˜€

  14. sheera says

    awak..dia memang rasa pedih2 ke bila letak dekat muka?sy dah try tp rasa pedih lain mcm sy terus basuh..huhu

  15. wanfaiz says

    ini mmg menjadi kew ni…
    saye nie mmg banyak jerawat…
    tp pelbagai krim,sabun,dan lain2 x menjadi buat saye
    tp nie..mmg betul2 hilang kew………

    • Hairul Hissam says

      Dari feedback pelawat, ada seorang email saya kata jerawatnya hilang dgn petua nie. Oh mungkin kena kurangkan bawang putihnya kpd suku ulas utk elak panas pada muka. Semoga berjaya πŸ˜€

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih kerana sudi membaca blog ini.
      cubalah petua dan cara menghilangkan jerawat ini . πŸ˜€

    • Hairul Hissam says

      boleh cuba sapukan daun lidah buaya yg dibelah. buat sehari sekali selama seminggu. sapu pada pada muka dan biarkan dalam 30minit sebelum dibilas. πŸ˜€

  16. afifah says

    salam…thanks bg tips..nk tnye klu kite buat bnyk2 pastu x smpn pn lam peti sjuk n then kte bwk ke asrama. agak2 bleh x?

  17. faizal says

    assalamualaikum.. saya penghidap jerawat.. saya berumur 17 tahun dan berase kurang selesa pade usia saya ini… saya telah menggunakan brmcm mcm cara untuk menghilangkan jerawat saya ni.. bahkan dgn menggunakan kulit kayu manis sekali pun ia hnye hilang sementare dan skrang jerwat saya makin bertambah byk dan terukk.. apekah cara yg saya harus gune seterusnye..?? tq..

    • Hairul Hissam says

      Mungkin kena kurangkan kerisauan pada jerawat. Bila kita terlalu risaukan, badan kita akan mengeluarkan toksik yg memberi kesan buruk pada kesihatan…

  18. eren says

    salam .. kalo nak buat ni .. sehari bape kali ? pastu ade tak bahan peganti madu ? .. kalo bole saye nak try .. tapi madu jer yg susah skit nk dapat .. lagi satu nak tips sikit bagi mencegah jerawat ni tumbuh lebih banyak !

    • Hairul Hissam says

      Tahniah kerana berjaya menghilangkan jerawat dengan cara nie.Terima kasih kerana sudi maklumkan keberkesanan petua nie. Tentu lebih ramai nak cuba nanti.. tqvm..

    • hanyy says

      Hi.. Nak tanya, awak guna madu asli ke? Atau madu di kedai sahaja? Jenama apa ya? Harap boleh beri maklum balas.. Thanks!

  19. eriza says

    Asslm bang.. sy bru umo 14 thun.. tp jerawt sy bnyk blh ke sy gne tips nimm?? ERmm.. 1 lg klu dh gne tips nimm.. produkΒ² pencuci muke yg sedg sy pakai ni, xyahh pakai dh ke???

  20. azri tajudin says

    assalammualaikom hairul.. saya ni students skolah ja. muka saya ni penuh jerawat dkat pipi.
    jerawat sy merah2.. pkai pencuci muka tak berkesan lgsong.. abez kuat hilang skit jaa..
    tpy bintik dan merah2 still ada lgi..
    ada cara lain tak slain di atas yg dpat bantu saya.

  21. batrisya says

    Boleh simpan dalam peti sejuk tak kalau macam lepas buat sehari tp ade lebih bnyk.. boleh simpan dlm peti tk? Esk pkai blk

  22. Alfi says

    ni caraku utk mengatasi jerawat sama bekasnya
    1 sendok bubuk kunyit
    1 sendok bubuk/tepung ketan hitam
    1/4 garam halus (jika kulit muka sensitif, maka garamnya bisa kamu kira-kira).
    jadikan satu semua bahan dengan ditambahkan air hangat. aduk, lalu pakai -+ 15 menit. bisa dipakai seminggu 2x.
    saat menggunakan masker ini memang agak sedikit perih karena mengandung garam. tapi aman asal jangan kebanyakan garamnya ya. garam juga dapat membunuh bakteri…ok

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih krn sudi berkongsi cara menghilangkan jerawat tu…. Mcm bawang putih juga,ia panas sikit tapi bagus utk membunuh kuman… πŸ˜€

  23. sophia says

    sy yakin akan cuba. tetiba jerawat tumbuh bagai dibaja. hormon agaknya. baru ja cuba produk dnars :-S:-). lg bertambah ada lah. tima kasih dik sy akan cuba.

  24. natasya says

    Assalam, saya nak tanya. Lendir yang ada pada lidah buaya tu hanya dapat menghilangkan bekas jerawat je ke?

  25. girls25 says

    Salam :) sye nak tanya, lepas dah sapu dekat muka tunggu smpi esok pagi ke baru boleh basuh? Ataupun selepas 30 minit?

  26. nurul says

    assalamualaikum..
    sy nk tnya, kalau x guna madu tu, x bleh ke? sbb umah sy x slalu guna madu..so, kitorg x slalu bli madu.. :'( muka sy dok penuh ngan jerawat

  27. Zizan794 says

    Nak tanya ni.. Kalau jerawat putih yang kecikΒ² tu.. Guna putih telur je.. Boleh tak ? Cuma putih telur je.. Takletak benda lain.. ??

  28. says

    Sapu ubat gigi pada jerawat sebelum tidur pun mujarab taw. Sapu esok pagi mesti kering tak pun jerawat akan kecut. Nak nak jerawat yg bernanah sakit kann :'(

    Thanks cik hairul utk tips ni. Mesti cuba ni

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih kerana sudi share petua menghilangkan jerawat yg menarik nie.. Bolehlah pembaca blog nie cuba pula petua sofea…

  29. Farhan Zamri says

    Salam saya nak tanya ni..
    Lobak tu nak potong besar mane eh? Satu lagi boleh x kalau saya nak guna 2-3 biji jer bawang putih? Hehe saya takut panas muka saya nanti…

  30. kasha says

    Salam hairul , sy dah buat tips ni n mmg berkesan ! Sangat membantu , x smpai seminggu jerawat kurang tpi kne la jaga jugak muke time berminyak kne la lap guna tisu muka n basuh skit muke utk x nk ditambah jerawatnya πŸ˜€ . Tapi sy nk tnye 1 soalan , bekas yg sy dh letak ubat spt di atas ni kne simpan dlm petisejuk atau dibiarsaja di luar/almari ? Tq :)))))

      • kasha says

        Oh Terima kasih bebanyak Hairul :))))) hehehe….elok ke klau pakai sblm tidur sehingga bngun dri tidur? Terima kasih daun keladi …

        • Hairul Hissam says

          Elok jangan lama sangat.. setengah jam dah cukup dibiarkan dimuka.. selamat mencuba ubat jerawat tradisional nie..

  31. Lenny says

    dkt rumah saye takde madu ???? kalau tak letak madu, boleh ke? Hopefully berkesan juga, amin! ????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>