Cara menghilangkan jerawat paling mudah dan berkesan

muka

.

Teringat lagi masa form 4 dulu. Muka saya penuh dengan jerawat. Abis hilang kehenseman diriku ini :P. Hari-hari tengok cermin. “Bila la jerawat nie nak hilang oiiii”. Ubat jerawat jangan cerita la. Bermacam jenis dan warna dicuba. Masa tu popular dengan OXY 5 atau OXY 10. Ermmm .. dah guna berkali-kali.. tak hilang-hilang juga jerawatnya.

Mungkin ada diantara anda tercari-cari cara menghilangkan jerawat yang paling berkesan. Berita baik nie. Saya nak berkongsi cara menghilangkan jerawat yang saya baca dari buku Persatuan Pengguna Pulau Pinang. Tajuk bukunya “Komestik & Produk Dandanan Diri lebih Banyak Bahaya dan Kesan Sampingan”. Yang bestnya buku ini turut memberi maklumat bermacam-macam rawatan asli untuk kulit, rambut, gigi dan wajah. Memang bagus sekiranya anda membelinya di kedai buku berhampiran.

Ubat Jerawat Tradisional

lobak

Salah satu rawatan aslinya ialah cara menghilangkan jerawat secara tradisional. Caranya mudah sahaja, anda perlukan

Bahan-Bahan Ubat Jerawat.

1 sudu besar madu (Bahan utama, elok beli di kedai jamu kerana lebih dipercayai ori)
Sebiji Putih telur
Sepotong kecil lobak merah,
Sehiris bawang putih (kalau kulit muka jenis sensitif dan tak tahan panas, tak perlu letak bawang putih)

Cara Buat Ubat Jerawat Tradisional

Langkah 1: Pukul putih telur sehingga sedikit berbuih
Langkah 2: Tumbuk sepotong kecil lobak merah dengan sehiris bawang putih
Langkah 3: Campurkan bawang putih dan lobak merah yg ditumbuk berserta satu sudu kecil madu ke dalam putih telur yang dipukul tadi. Dan kacau sehingga sebati.
Langkah 4: Sapu pada muka anda dan biarkan selama 30minit.
Langkah 5: Selepas itu basuh muka anda.

Buatlah setiap malam sebelum tidur selama seminggu. InsyaAllah, bukan sahaja jerawat hilang, malah kulit muka anda lebih halus dan licin. Kalau tak caya, boleh baca komen kejayaan adik nie dalam menghilangkan jerawat dengan petua nie dengan izinNya.

Testimonial Menghilangkan Jerawat

Kalau suka petua ini kliklah like dan sudilah share dengan rakan-rakan anda menggunakan url laman web atau button yang disediakan dibawah. Agar dapat membantu kawan-kawan yang mengalami masalah jerawat. tqvm πŸ˜€



Email Rakan Email Rakan   
Anda Di Alu-Alukan

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda sukakannya.
2. Anda boleh kongsi artikel dgn klik button share di atas atau share url link
3. Untuk button "Email Rakan", anda boleh email kepada diri sendiri terlebih dahulu dan kemudian forward kepada rakan anda.
4. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.


Jom Sertai Fanpage Blog Ini
Anda akan dapat resepi percuma dan artikel terbaru.
Hanya klik button Like Page dibawah:


Nak TAMBAH INCOME Dgn BISNES MAKANAN???
Persediaan Terbaik Jika Anda Dibuang Kerja



Jom Belajar Bisnes Bun, Pau Dan Pizza, Klik Disini >>>>



Jom Belajar Bisnes Kek & Deco, Klik Disini >>>>



Jom Belajar Bisnes Putu Piring, Bambu dan Mayam. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Air, Dadih dan Dessert Hotel. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Roti Canai Dan Murtabak. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Aneka Cakoi dan Donut. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Aneka Taufufah dan Air soya. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Buat Website dan Grafik. Klik Disini >>>


Ruangan Komen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Owh mcm tak pernah baca lagi petua ni.
    Ya, dulu oxy5 tu sangat-sangat popular. Hahaa. Tapi tak pernah beli, selalu tgk org lain guna hehe

  2. Salam hairul.
    Bila sebut OXY5 dan OXY10 memang teringat masa zaman ada jerawat dulu.
    huhu. kurang berkesan sangat.
    Tapi sekarang susah nak ada. Pelik juga. hormon dah stable kot.
    Anyway thanks bagi tips tu :)

  3. Paling penting jaga pemakanan dan kebersihan…

  4. perkongsian terbaik ni untuk masalah jerawat
    thanks

  5. As-salam. tqvm ttg petua tu. mmg concern pun, tapi biasanya saya letak gincu atau kunyit hidup je. bila jerawat cepat matang,blh picit dan tak timbul lama2.
    anyhow utk mencantikkan wajah tu mmg paling efektif dr segi khasiat & budget. saya sblm ni byk guna kosmetik yg mcm2 jenama x ada kesan ketara pun.

    selamat maju jaya dlm semua bidang & bisness.

  6. salam..

    petua yang bagus..muka ni pun banyak gak jerawat sebelum ni.lepas makan ubat farmasi dah surut dah….cuma parut je masih ada.hehe

  7. Terima kasih, bolehlah saya apply resipi hilangkan jerawat dan cantikkan muka kepada anak-anak saya, yang selama ini bermacam-macam produk telah digunakan tetapi tak mujarab.

    Jika ada kesan pembaikan akan saya edarkan kepada rakan-rakan.

  8. oo.. lau tiap2 hari kena buat ni, kena ada stok telur banyak2 ni.. hehe..

  9. petua mcm ni kadang2 lebih berkesan berbanding beli produk yg ke laut tu..

    tp skrg sy pakai produk melayu je..alhamdulillah..puas hati πŸ˜€

    • Tambahan lagi.. duit pun lebih jimat dan tiada kesan sampingan cik adele…
      cuma leceh sikit la cara menghilangkan jerawat tradisional nie, jika dibandingkan pakai krim siap tu πŸ˜€

  10. Salam… nak tanya klu akak buat untuk kegunaan 1 minggu .. dan klu ade lebih simpan dlm petu sejuk …boleh ke … kesian lak akak tengok muka anak remaja akak tuu jerawat tengah kuar byk , jap2 dibeleknye muka ….

  11. Salam Hairul, Terima kasih kerana kongsi petua ni.Bolih kongsi dgn famili yg ada masalah tu. Agak2 bolih guna petua ni untuk kutil2 kecil seperti tahi lalat yg tumbuh dibahagian muka tak? Kalau tak, mugkin Hairul ada petua lain untuk masalah tu? Terima kasih.

    • TQ kembali cik mahani.. untuk tahi lalat kecil saya tak pasti pulak..
      InsyaAllah kalo saya ada terbaca nanti, saya akan share disini…tq cik mahani..

  12. wah..bagus petua ni :) saya pun ada petua yg lagi simple. Caranya, cuma gunakan daun lidah buaya (aloe vera). Pakai macam apply mask ke muka..biarkan sehinnga kering..kemudian basuh sebersih-bersihnya dan lap dgn tuala bersih. amalkan setiap 3-4 kali seminggu. :)

  13. salam . bru baca petua nhe . p lum cube . hehe . lau jerawat tmbuh kat badan , b’kesan ke guna petua nhe ??

  14. macam nu save leh wang saya heee
    semua bahan asas ada kt dpor tpi klu tak de rmadu kenalah usahakan lebih sikit cari dan beli heee

  15. Mmg stylo nih…bila lagi nak cuba petua dulu2 kan….

  16. dulu masa sekolah menengah banyak jerawat p sekarang jeragat plak ade..hehe. ade tips hilangkan jeragat x?

  17. untuk petua hilangkan tahi lalat kan, sy bru je terbace artikel kt internet. ambil secubit kapur sirih (pakai sudu ye) dan secubit sabun debu (sabun basuh pakaian). campur keduanya dan tambah beberapa titis air, kacau sebati. kemudian sapu pada tahi lalat yang ingin dihapuskan dengan cotton buds atau pencungkil gigi.. bagi tahi lalat bersaiz besar dan timbul tu, sebaiknya gores sikit je biar calar agar ramuan tadi mudah menyerap masuk.. so sy tgh try juga la ni..pedih gak la. hehe..

  18. kalaulah aku jumpa resipi ni masa muda-muda dulu..

  19. tak de k cara hilangkan jeragat k kulit kusam . Nk tambahkan berat badan x lah nmpak isi n kulit je x de k petua?

  20. Assalam..
    Dari remaja lg,tak pernah rasa naik jerawat..

  21. Menarik nampak petua ni..boleh try nanti

  22. Kalau madu yang dijual dekat kedai dapat di guna kn untuk rawatan muka?

  23. jerawat kdang2 ilang and kdang2 naek balik dah la bsar2…sbar je

  24. as’salam… lama tak singgah blog awk… emaill kita yang lama kena hack… lps tu kat pass lupa terus.. guna yg baru la ni.. apa2 info email kat sity la… nnti nak cuba petua ni.. hhehehe

  25. gna bawang putih xrsa pedih ke..sy biasa gna bawang putih sja kulit sy jd merah2..

  26. jerawat ! oh jerawat . pening dh .hope kalau dh cube bnde ni . tak hilang pun , mgkn boleh kurangkan . thanks a lot . :)

  27. wooo..bahan2 yg mmg slalu ada kat umah chii..thanks..

    chii slalu guna putih telur je…hasilnya mmg best..

    • Barang fresh nie lebih baik dan tiada kesan sampingan cik chii πŸ˜€

      • chii berjaya wat 2 mlm..tp semlm x sempat..mmg kena tahan sikit la sebab panas…nak menangih gak masa 1st time pakai..ehehe

        • Pergh.. pagi buta cik chii buat…. lepas nie mesti bertambah halus mulus kulit wajah cik chii.. insyaAllah… nanti bagitawlah lah hasilnya ya cik chii… mesti ramai yg nak tahu… πŸ˜€

  28. salam…kalu nk hilangkan muka tembam plak mcm mna ea en hairul?

  29. salam,umur sya 19 thn..bleh ka perempuan mgunakan amalan ini
    muka sya terlalu bnyak jerawat..sehingakan saya merasa kesakitan…
    dan adakah ka cara menghilangkan parut jerawat???

  30. sy da masalah jerawat . sgt susah nk hilangkannya . sy dh tak sngg0p bila rakan sekelas sy kutuk sy . :( sy hrap dgn tips ney sedikit sebanyak dpt membantu sy . πŸ˜€

  31. makasih buat sharing infonya…

  32. ada orang ajar saya, tenyeh je jerawat tu dengan bawang putih. hilang jerawat dan takkan keluar2 lagi jerawat tu.

  33. kalau orang yg x ada jerawat pakai ni, apa kesannya?

  34. awak..dia memang rasa pedih2 ke bila letak dekat muka?sy dah try tp rasa pedih lain mcm sy terus basuh..huhu

  35. abg,,bleh ke pkai madu tualang???

  36. ini mmg menjadi kew ni…
    saye nie mmg banyak jerawat…
    tp pelbagai krim,sabun,dan lain2 x menjadi buat saye
    tp nie..mmg betul2 hilang kew………

  37. kalau nak betul2 hilangkan jerawat rawatan secara luaran dan dalaman perlu berjalan sekali.

  38. lobak
    merah dengan
    bawang putih 2 nak kena tumbuk sampai lumat ke?

  39. banyak tips di sini…insyallah yang berguna kita amalkan

  40. KLau Putih Telur Tu x Pukul Sehingga Berbuih Adakah Berkesan Atau Tidak?

  41. aku da bt da…tp disebabkan bwg putey 2, 1 muke gase panas pedas…bole pakai ke petua nie??

    • Dari feedback pelawat, ada seorang email saya kata jerawatnya hilang dgn petua nie. Oh mungkin kena kurangkan bawang putihnya kpd suku ulas utk elak panas pada muka. Semoga berjaya πŸ˜€

  42. Suka baca petua Kat sini,,,

  43. kalau x gune madu, boleh x?

  44. selalu pastikan muka sentiasa bersih,tanpa solekkan n jgn mkn bnda yg bermnyak sgt..

  45. Bro macam mana nak hilangkan parut jerawat?

    • boleh cuba sapukan daun lidah buaya yg dibelah. buat sehari sekali selama seminggu. sapu pada pada muka dan biarkan dalam 30minit sebelum dibilas. πŸ˜€

  46. salam…thanks bg tips..nk tnye klu kite buat bnyk2 pastu x smpn pn lam peti sjuk n then kte bwk ke asrama. agak2 bleh x?

  47. assalamualaikum.. saya penghidap jerawat.. saya berumur 17 tahun dan berase kurang selesa pade usia saya ini… saya telah menggunakan brmcm mcm cara untuk menghilangkan jerawat saya ni.. bahkan dgn menggunakan kulit kayu manis sekali pun ia hnye hilang sementare dan skrang jerwat saya makin bertambah byk dan terukk.. apekah cara yg saya harus gune seterusnye..?? tq..

    • Mungkin kena kurangkan kerisauan pada jerawat. Bila kita terlalu risaukan, badan kita akan mengeluarkan toksik yg memberi kesan buruk pada kesihatan…

  48. bagusnya petua yang diberikan….sesekali apa salahnya mencuba kan?

  49. salam .. kalo nak buat ni .. sehari bape kali ? pastu ade tak bahan peganti madu ? .. kalo bole saye nak try .. tapi madu jer yg susah skit nk dapat .. lagi satu nak tips sikit bagi mencegah jerawat ni tumbuh lebih banyak !

  50. ABANG SAYA DAH CUBA INI ,MEMANG BERGUNA TIPS YANG ABANG BAGI. SEKARANG SAYA DAH TAK ADA JERAWAT BEGITU JUGA DENGAN ABANG KAKAK SAYA. TERIMA KASIH SANGAT-SANGAT…………..

    • Tahniah kerana berjaya menghilangkan jerawat dengan cara nie.Terima kasih kerana sudi maklumkan keberkesanan petua nie. Tentu lebih ramai nak cuba nanti.. tqvm..

    • Hi.. Nak tanya, awak guna madu asli ke? Atau madu di kedai sahaja? Jenama apa ya? Harap boleh beri maklum balas.. Thanks!

  51. Saya nak cubaa laa ??

  52. Asslm bang.. sy bru umo 14 thun.. tp jerawt sy bnyk blh ke sy gne tips nimm?? ERmm.. 1 lg klu dh gne tips nimm.. produkΒ² pencuci muke yg sedg sy pakai ni, xyahh pakai dh ke???

  53. terima kasih sebab tulis petua ini…boleh la try kan

  54. Mase nk sapu tu. Kene guna brush or guna tgn pon boleh?

  55. Saya Masih Kecil Lagi Tapi Orang Kata Telur Kalau Pakai Banyak Sangat Nanti Muka Berkedut

  56. assalammualaikom hairul.. saya ni students skolah ja. muka saya ni penuh jerawat dkat pipi.
    jerawat sy merah2.. pkai pencuci muka tak berkesan lgsong.. abez kuat hilang skit jaa..
    tpy bintik dan merah2 still ada lgi..
    ada cara lain tak slain di atas yg dpat bantu saya.

  57. Boleh simpan dalam peti sejuk tak kalau macam lepas buat sehari tp ade lebih bnyk.. boleh simpan dlm peti tk? Esk pkai blk

  58. Kalau x de madu bole digantikn dengan ape..

  59. Carrot dngan bawang tu kne cincang halus2 or blen???

  60. klau takde madu mcm mna ? boleh guna kh tanpa madu .

  61. ni caraku utk mengatasi jerawat sama bekasnya
    1 sendok bubuk kunyit
    1 sendok bubuk/tepung ketan hitam
    1/4 garam halus (jika kulit muka sensitif, maka garamnya bisa kamu kira-kira).
    jadikan satu semua bahan dengan ditambahkan air hangat. aduk, lalu pakai -+ 15 menit. bisa dipakai seminggu 2x.
    saat menggunakan masker ini memang agak sedikit perih karena mengandung garam. tapi aman asal jangan kebanyakan garamnya ya. garam juga dapat membunuh bakteri…ok

    • Terima kasih krn sudi berkongsi cara menghilangkan jerawat tu…. Mcm bawang putih juga,ia panas sikit tapi bagus utk membunuh kuman… πŸ˜€

  62. sama-sama…. td maksudnya garamnya 1/4 sendok.. bukan 1/4 kg ya he3x..

  63. Assalam, nak Tanya. Madu tu guna madu makan yg ada di pasaraya takpa ke? Atau nak kena guna madu asli?

  64. sy yakin akan cuba. tetiba jerawat tumbuh bagai dibaja. hormon agaknya. baru ja cuba produk dnars :-S:-). lg bertambah ada lah. tima kasih dik sy akan cuba.

  65. assalamualaikum bang. .saya nk tanya..kalau guna tips ni..kene pakai berapa lama utk nampak hasilnya tu?

  66. Klu x pki lobak , x bole ke ?

  67. Salam, kene sapu kat seluruh muke atau hanya pada jerawat saja?

  68. assalamualaikum,carrot boleh diganti dengan ape ye?

  69. Oh..saya salah seorang yang terpengaruh dengan OXY masa zaman dulu2 hehe..
    tq for sharing tips yg best ni! :)

  70. tqvm for sharing the tips that very useful for us En Hairul. :)

  71. Assalam, saya nak tanya. Lendir yang ada pada lidah buaya tu hanya dapat menghilangkan bekas jerawat je ke?

  72. Salam :) sye nak tanya, lepas dah sapu dekat muka tunggu smpi esok pagi ke baru boleh basuh? Ataupun selepas 30 minit?

  73. Salam .. sy trngn nk cuba , harap2 kali ni jadi lah ,, thanz bg petua ny ..

  74. kalau pakai memang sakit yee

  75. Slaen dri guna tips ni,ada x petua mcam jangan mkan mkanan yng berminyak sngt ke?

  76. Petua yang patut di cuba Hairul…

    Terima kasih di atas perkongsian… πŸ˜‰

  77. Wahhhh!!! Cam best jerk..byk testimoni..boleh guna nie..

  78. assalamualaikum..
    sy nk tnya, kalau x guna madu tu, x bleh ke? sbb umah sy x slalu guna madu..so, kitorg x slalu bli madu.. :'( muka sy dok penuh ngan jerawat

  79. Nak tanya ni.. Kalau jerawat putih yang kecikΒ² tu.. Guna putih telur je.. Boleh tak ? Cuma putih telur je.. Takletak benda lain.. ??

  80. Sapu ubat gigi pada jerawat sebelum tidur pun mujarab taw. Sapu esok pagi mesti kering tak pun jerawat akan kecut. Nak nak jerawat yg bernanah sakit kann :'(

    Thanks cik hairul utk tips ni. Mesti cuba ni

    • Terima kasih kerana sudi share petua menghilangkan jerawat yg menarik nie.. Bolehlah pembaca blog nie cuba pula petua sofea…

  81. salam.. awk, mekasih info. sy try nnt. klau xjdi sy cri awk.hahha. gura je :) thanks share pnglmn

  82. saya resdung dan alah pada telur. kalau sapu putih telur kat muka tak jadi lebih teruk ke nanti?

  83. nak try la petua ni tak pernh ada jerawat yg byk tetiba startt thun lepaslepas makin naik plak stress sgt

  84. Madu yg bese2 jual kt pasaraya tu ke..atau madu yg mahal tu

  85. Boleh try petua nie.thanks bagi tips…

  86. Sy tgh cuba ni..hrp2 dpt menghilangkn jerawat ni..adoila..

  87. Salam saya nak tanya ni..
    Lobak tu nak potong besar mane eh? Satu lagi boleh x kalau saya nak guna 2-3 biji jer bawang putih? Hehe saya takut panas muka saya nanti…

  88. Salam hairul , sy dah buat tips ni n mmg berkesan ! Sangat membantu , x smpai seminggu jerawat kurang tpi kne la jaga jugak muke time berminyak kne la lap guna tisu muka n basuh skit muke utk x nk ditambah jerawatnya πŸ˜€ . Tapi sy nk tnye 1 soalan , bekas yg sy dh letak ubat spt di atas ni kne simpan dlm petisejuk atau dibiarsaja di luar/almari ? Tq :)))))

    • Wslm. tahniah kerana berjaya.. Elok simpan dlm peti sejuk krn lebih tahan lama…

      • Oh Terima kasih bebanyak Hairul :))))) hehehe….elok ke klau pakai sblm tidur sehingga bngun dri tidur? Terima kasih daun keladi …

        • Elok jangan lama sangat.. setengah jam dah cukup dibiarkan dimuka.. selamat mencuba ubat jerawat tradisional nie..

  89. terima kasih kerana berkongsi tips. saya pun jerawat teruk juga dulu. alhamdulillah sekarang dah okey muka.

  90. dkt rumah saye takde madu ???? kalau tak letak madu, boleh ke? Hopefully berkesan juga, amin! ????

  91. Tq untuk cara2 ni mmg tengah cari. Tq :)

  92. Terima kasih tipsnya. Saya pun pernah cuba sapu ubat gigi dekat jerawat memang berkesan.

  93. Salam… Nak tanya brapa minggu jerawat akan hilang dari muka…??

  94. sy ad bintikΒ² kecik dkt muke sy…tu jerawat jgk ann??yg lobak tu mcm mne eh??tk phm skit

  95. Apa2 pon thanx hairul bgy tips and petua niy trimas…

  96. ye la kan.. bole juga cuba cara tradisional utk hilangkan jerawat. I teruja tgk muka my friend. tapi dia buat rawatan di klinik kulit. kalau yg area KL,bole pergi. Area Wangsa maju, Klinik Ku. Harga pun affordable. sbb my friend tu clerk aje.

  97. shuhaib_mohamad_

    ramuan tu untuk sekali pakai je ke. yang lobak tu sepotong kecil, banyak mane sepotong kecil tu ye

  98. Helo bang, yang telur tu tumbuk sama dengan mengacau dia ke macam nak masak ?

    And one more telur putih nak campur dengan yg kuning dia ke ?

  99. terbaikk..dahh cuba memang berkesan.

  100. Salam,nak tye..pedih tak bile buat ni?suku bawang tu mcm mne ye?

  101. Assalamualaikum.. suku ulas bwg putih tu bnyk mane eh?

  102. Assalam, telur tu guna telur ayam biasa ataupun telur ayam kampung? Thanks for the tips actually macam berkesan.

  103. Slm . .tqvm sbb sudi share petua nii . .tp sye nak tnya . . ble ke klau x gna madu . .??

  104. masa sapu kat muka tuh tak bau hanyir telur ker???

  105. nak tanye . kalau x letak lobak merah boleh x ?

  106. cuba tryla mana tau okay kalau taknak pakai sebelum tidur bolehke

  107. tq ats info nyeee

  108. HAI SAYA ADE MSLH JERAWAT DI MUKA

  109. bang saya nak cuba la πŸ˜€

  110. salam, ubat ni boleh hilangkan parut jerawat tak? muka banyak parut haa T.T

error: Content is protected !!