Cara menghilangkan jerawat paling mudah dan berkesan

muka

.

Teringat lagi masa form 4 dulu. Muka saya penuh dengan jerawat. Abis hilang kehenseman diriku ini :P. Hari-hari tengok cermin. “Bila la jerawat nie nak hilang oiiii”. Ubat jerawat jangan cerita la. Bermacam jenis dan warna dicuba. Masa tu popular dengan OXY 5 atau OXY 10. Ermmm .. dah guna berkali-kali.. tak hilang-hilang juga jerawatnya.

Mungkin ada diantara anda tercari-cari cara menghilangkan jerawat yang paling berkesan. Berita baik nie. Saya nak berkongsi cara menghilangkan jerawat yang saya baca dari buku Persatuan Pengguna Pulau Pinang. Tajuk bukunya “Komestik & Produk Dandanan Diri lebih Banyak Bahaya dan Kesan Sampingan”. Yang bestnya buku ini turut memberi maklumat bermacam-macam rawatan asli untuk kulit, rambut, gigi dan wajah. Memang bagus sekiranya anda membelinya di kedai buku berhampiran.

Ubat Jerawat Tradisional

lobak

Salah satu rawatan aslinya ialah cara menghilangkan jerawat secara tradisional. Caranya mudah sahaja, anda perlukan

Bahan-Bahan Ubat Jerawat.

1 sudu besar madu (Bahan utama, elok beli di kedai jamu kerana lebih dipercayai ori)
Sebiji Putih telur
Sepotong kecil lobak merah,
Sehiris bawang putih (kalau kulit muka jenis sensitif dan tak tahan panas, tak perlu letak bawang putih)

Cara Buat Ubat Jerawat Tradisional

Langkah 1: Pukul putih telur sehingga sedikit berbuih
Langkah 2: Tumbuk sepotong kecil lobak merah dengan sehiris bawang putih
Langkah 3: Campurkan bawang putih dan lobak merah yg ditumbuk berserta satu sudu kecil madu ke dalam putih telur yang dipukul tadi. Dan kacau sehingga sebati.
Langkah 4: Sapu pada muka anda dan biarkan selama 30minit.
Langkah 5: Selepas itu basuh muka anda.

Buatlah setiap malam sebelum tidur selama seminggu. InsyaAllah, bukan sahaja jerawat hilang, malah kulit muka anda lebih halus dan licin. Kalau tak caya, boleh baca komen kejayaan adik nie dalam menghilangkan jerawat dengan petua nie dengan izinNya.

Testimonial Menghilangkan Jerawat

Kalau suka petua ini kliklah like dan sudilah share dengan rakan-rakan anda menggunakan url laman web atau button yang disediakan dibawah. Agar dapat membantu kawan-kawan yang mengalami masalah jerawat. tqvm πŸ˜€


Email Rakan Email Rakan   

Anda Di Alu-Alukan

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda sukakannya.
2. Anda boleh kongsi artikel dgn klik button share di atas atau share url link
3. Untuk button "Email Rakan", anda boleh email kepada diri sendiri terlebih dahulu dan kemudian forward kepada rakan anda.
4. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.

Jom Sertai Fanpage Blog Ini
Anda akan dapat resepi percuma dan artikel terbaru.
Hanya klik button Like Page dibawah:




1. Ebook Kek Batik Coklat Special
2. Ebook Mee Goreng Mamak Restoran
3. Ebook Potong Buah Style Hotel
4. Tips Memulakan Bisnes Makanan

Sila isikan nama pangilan dan alamat email anda.
Utk Ebook ini dihantar ke email anda pada hari ini juga
Artikel Special Blog Ini:

KOLEKSI TESTIMONIAL BISNES MAKANAN
(Klik Arrow Kanan Utk Testimonial Seterusnya)


Artikel Menarik Blog Ini:

Nak TAMBAH INCOME Dgn BISNES MAKANAN???
Persediaan Terbaik Jika Anda Dibuang Kerja


Belajar Bisnes Bun, Pau & Pizza (Klik Sini)


Belajar Bisnes Kek Harijadi (Klik Sini)


Bisnes Putu Piring, Bambu & Mayam (Klik Sini)


Bisnes Air, Dadih & Dessert (Klik Sini)


Bisnes Roti Canai & Murtabak (Klik Sini)


Bisnes Aneka Taufufah & Air soya (Klik Sini)


Bisnes Buat Website & Grafik (Klik Sini)


Artikel Gempak Blog Ini:

Comments

  1. says

    Owh mcm tak pernah baca lagi petua ni.
    Ya, dulu oxy5 tu sangat-sangat popular. Hahaa. Tapi tak pernah beli, selalu tgk org lain guna hehe

    • Hairul Hissam says

      Iklan kat tv yg buat oxy 5 nie sangat popular…
      tu la hebatnya pengaruh TV nie kan En Affan….. πŸ˜€

      • Nabil Nz says

        salam..En.hairul boleh tak kalau kita buat sekali banyak dan simpan berhari2 dlm peti sejuk

        • Hairul Hissam says

          boleh.. tapi wrapkan ia dgn plastik nipis tu…

      • Hairul Hissam says

        tak cuba.. tak taw…

        • jacquelynna says

          Cuba lah dulu…..

          • Hairul Hissam says

            betul.. betul.. betul..

  2. says

    Salam hairul.
    Bila sebut OXY5 dan OXY10 memang teringat masa zaman ada jerawat dulu.
    huhu. kurang berkesan sangat.
    Tapi sekarang susah nak ada. Pelik juga. hormon dah stable kot.
    Anyway thanks bagi tips tu :)

    • Hairul Hissam says

      wsalam bro nizam… benar tu.. bila dah besar kurang jerawatnya..
      mcm saya, kalo tak makan makanan berminyak waktu malam.. insyaAllah tiadalah jerawatnya..

      • says

        Tiba2 sekarang ni naik jerawat dekat hidung.
        Aduhai. sakit tak hingat.
        Ada tips tak?

        • Hairul Hissam says

          Cubalah tips dalam artikel ini en nizam…. insyaAllah membantu πŸ˜€

    • Abang ciq says

      Kalau nk menghilang kan parut jerawat and jerawat.tak guna madu tk blh ka.sbb madu pyah nk cari.and tak de petua yg senang lagi ker.just tya ja

      • Hairul Hissam says

        Rasanya mudah sahaja utk dapatkan madu nie di kedai jamu.

  3. says

    Paling penting jaga pemakanan dan kebersihan…

    • Hairul Hissam says

      Kurangkan makanan berminyak en shraqs πŸ˜€

  4. says

    perkongsian terbaik ni untuk masalah jerawat
    thanks

    • Hairul Hissam says

      semoga memberi manfaat bersama.. cuba cara nie dlm menghilangkan jerawat anda…. πŸ˜€

    • Ajmal hakim says

      Assalamualaikum, bang sye nak tnye la sikit, kalau blend lobak n bawang leh x sbb x der batu lesung??

      • Hairul Hissam says

        boleh. semoga dapat menghilangkan jerawat di muka… insyaAllah… tqvm

  5. salbiah othman says

    As-salam. tqvm ttg petua tu. mmg concern pun, tapi biasanya saya letak gincu atau kunyit hidup je. bila jerawat cepat matang,blh picit dan tak timbul lama2.
    anyhow utk mencantikkan wajah tu mmg paling efektif dr segi khasiat & budget. saya sblm ni byk guna kosmetik yg mcm2 jenama x ada kesan ketara pun.

    selamat maju jaya dlm semua bidang & bisness.

    • Hairul Hissam says

      wsalam… tq cik salbiah atas tips dan cara menghilangkan jerawat guna kunyit tu…
      tapi bab picit2 nie boleh meninggalkan bekas pada kulit…. πŸ˜€
      p/s: kalo sistem imun kita masih kuat.. ok lah, tiada masalah….
      tapi bila sistem imun lemah nanti.. bersiap sedia lah ya…. πŸ˜›

      • says

        mkom,sya nak tnya,jerawat sya itu hari sudah hilang tapi timbul blik…blh ksh tips….buli guna untuk di belakang jge ke?apa pun saya harap encik boleh tlong saya.. πŸ˜€

        • Hairul Hissam says

          Sorry la cik fakku, saya bukan doktor. Just berkongsi ilmu dan cara menghilangkan jerawat sahaja. tqvm πŸ˜€

        • ekin says

          salam klu jenis berjerawat badan ni di pengaruhi dengan resdung jenis jerawt mcm sy. sebelum nitak ade mslh tibe2 naik sebelum ni dh 2-3 kli naik. kli ni x teruk mcm dulu tpi amat merimaskn bile sy termakn mknn berminyak dan pedas. seeloknye pedas di elakn sbb mknn pedas tu mengaktifkan virus /radang menyebabkan kulit. sekrg ni. sy sendri dh penng nk cri penawar mcm2 dh mkn x jalan pertue xpyh ckp lah… menderite klu alami resdung jerawat ni. tingglkn kesan hodoh di muke.. org perempuan mmg senstv bab mcm tu. klu org laki x berpe kish kn. tpi pnting jugk sekrg sy amalkn rawatn rokok resdung kurg dh sikit tpi ttp terus.

    • Musfirah says

      salam.. klo putih telor tuu nk telur yg dh msk atau telor yg x masak ?? just nk tnyee jee kli ade salh..

      • Hairul Hissam says

        wslam, kena guna yg mentah..

    • Musfirah says

      salam.. klo putih telor tuu nk telur yg dh msk atau telor yg x masak ?? just nk tnyee jee klo ade salh..

      • Hairul Hissam says

        Wslm, kena guna yg mentah..

  6. says

    salam..

    petua yang bagus..muka ni pun banyak gak jerawat sebelum ni.lepas makan ubat farmasi dah surut dah….cuma parut je masih ada.hehe

    • Hairul Hissam says

      wsalam.. mungkin jerawat cik syira disebabkan penyakit resdung kot πŸ˜€

      • bella masnawi says

        ianya sapu ditempat jerawat saja atau satu muka ya?

        • Hairul Hissam says

          elok satu muka sbb bagus utk kulit muka …

  7. rohani says

    Terima kasih, bolehlah saya apply resipi hilangkan jerawat dan cantikkan muka kepada anak-anak saya, yang selama ini bermacam-macam produk telah digunakan tetapi tak mujarab.

    Jika ada kesan pembaikan akan saya edarkan kepada rakan-rakan.

    • Hairul Hissam says

      Tentunya lebih berkhasiat menggunakan bahan semulajadi Puan Rohani πŸ˜€

  8. says

    oo.. lau tiap2 hari kena buat ni, kena ada stok telur banyak2 ni.. hehe..

    • Hairul Hissam says

      kena beli satu papan telur tu cik fieza….he.he

  9. says

    petua mcm ni kadang2 lebih berkesan berbanding beli produk yg ke laut tu..

    tp skrg sy pakai produk melayu je..alhamdulillah..puas hati πŸ˜€

    • Hairul Hissam says

      Tambahan lagi.. duit pun lebih jimat dan tiada kesan sampingan cik adele…
      cuma leceh sikit la cara menghilangkan jerawat tradisional nie, jika dibandingkan pakai krim siap tu πŸ˜€

  10. anita says

    Salam… nak tanya klu akak buat untuk kegunaan 1 minggu .. dan klu ade lebih simpan dlm petu sejuk …boleh ke … kesian lak akak tengok muka anak remaja akak tuu jerawat tengah kuar byk , jap2 dibeleknye muka ….

    • Hairul Hissam says

      Wsalam.. saya pun tak pasti kak anita.. tapi boleh dicuba.. kalo bau nya ok, maksudnya boleh digunakan lagi..

      • anita says

        Terima kasih ye en. hairul … petua hilang jeragat tak de ke ..

        • Hairul Hissam says

          cuba petua jerawat tu.. manalah tahu berkesan utk jeragat juga… cik anita πŸ˜€

    • Margrett says

      hai kak anita, boleh syorkan pakai sabun susu beras(made in thailand) mmg asli tiada bahan kimia dan kesan sampingan. :) (sekadar berkongsi)

      • Hairul Hissam says

        tq cik magrett kerana sudi membantu kak anita πŸ˜€

        • Margrett says

          my pleasure :)

          • anita says

            terima kasih cik margrett… sabun tuu utk jeragat ke?? kat mane leh dpt

          • says

            mak saya dah beli dah pencuci muka made in thailand tu..wrna hijau putih kan? ermm,sesuai ke dengan kulit muka saya yang belum matang lagi nie?tapi dah tumbuh banyak jerawat nasi yang kecil2 tu?ade tips :)

            • Hairul Hissam says

              Cubalah try tips dalam artikel di atas… πŸ˜€

  11. mahani says

    Salam Hairul, Terima kasih kerana kongsi petua ni.Bolih kongsi dgn famili yg ada masalah tu. Agak2 bolih guna petua ni untuk kutil2 kecil seperti tahi lalat yg tumbuh dibahagian muka tak? Kalau tak, mugkin Hairul ada petua lain untuk masalah tu? Terima kasih.

    • Hairul Hissam says

      TQ kembali cik mahani.. untuk tahi lalat kecil saya tak pasti pulak..
      InsyaAllah kalo saya ada terbaca nanti, saya akan share disini…tq cik mahani..

  12. Margrett says

    wah..bagus petua ni :) saya pun ada petua yg lagi simple. Caranya, cuma gunakan daun lidah buaya (aloe vera). Pakai macam apply mask ke muka..biarkan sehinnga kering..kemudian basuh sebersih-bersihnya dan lap dgn tuala bersih. amalkan setiap 3-4 kali seminggu. :)

    • Hairul Hissam says

      Mmg bagus lidah buaya nie utk kulit kan Cik Margrett..
      tima kasih banyak atas petua tersebut ya πŸ˜€

      • Margrett says

        ya memang baik utk kulit..asli lagi :) sama-sama En Hairul

    • aida says

      memang bagus.. dulu duduk kampung selalu buat.. sekarang duduk KL memang susah nak dapat lidah buaya

      • Hairul Hissam says

        Pokok lidah buaya nie ada jual di kedai pokok.. boleh beli dan letak di rumah dalam pasu. kedai pokok tu siap ajar saya buat sup lidah buaya lagi. .ambil dalamnya shj… πŸ˜€

  13. hanna says

    salam . bru baca petua nhe . p lum cube . hehe . lau jerawat tmbuh kat badan , b’kesan ke guna petua nhe ??

    • Hairul Hissam says

      Tak salah untuk mencubanya cik hanna πŸ˜€

  14. says

    macam nu save leh wang saya heee
    semua bahan asas ada kt dpor tpi klu tak de rmadu kenalah usahakan lebih sikit cari dan beli heee

    • Hairul Hissam says

      mmg boleh jimat duit.. dan wajah tentu bertambah sihat… πŸ˜€

      • aiman afiq says

        Kalau tak ade lobak boleh ke..?

        • Hairul Hissam says

          kalau tak de, kenalah beli…

  15. says

    Mmg stylo nih…bila lagi nak cuba petua dulu2 kan….

    • Hairul Hissam says

      Petua dulu2 lagi power sebenarnya kan en Yas..
      cubalah cara menghilangkan jerawat nieee πŸ˜€

  16. faridah says

    dulu masa sekolah menengah banyak jerawat p sekarang jeragat plak ade..hehe. ade tips hilangkan jeragat x?

    • Hairul Hissam says

      oh jeragat ada dibincangkan dikomen pembaca sebelum nie… πŸ˜€

  17. leesa says

    untuk petua hilangkan tahi lalat kan, sy bru je terbace artikel kt internet. ambil secubit kapur sirih (pakai sudu ye) dan secubit sabun debu (sabun basuh pakaian). campur keduanya dan tambah beberapa titis air, kacau sebati. kemudian sapu pada tahi lalat yang ingin dihapuskan dengan cotton buds atau pencungkil gigi.. bagi tahi lalat bersaiz besar dan timbul tu, sebaiknya gores sikit je biar calar agar ramuan tadi mudah menyerap masuk.. so sy tgh try juga la ni..pedih gak la. hehe..

  18. says

    kalaulah aku jumpa resipi ni masa muda-muda dulu..

    • Hairul Hissam says

      samalah saya bro… πŸ˜€

  19. mariah says

    tak de k cara hilangkan jeragat k kulit kusam . Nk tambahkan berat badan x lah nmpak isi n kulit je x de k petua?

    • Hairul Hissam says

      Berkenaan jeragat ada dikongsi oleh pembaca dalam komen sebelum ini… πŸ˜€

  20. says

    Assalam..
    Dari remaja lg,tak pernah rasa naik jerawat..

    • Hairul Hissam says

      mmg untung kalo tak de cik Iza…. πŸ˜€

      • azi says

        macam mana pula kalau muka selalu je ad jerawat…? saya pun xthu apa yg naik kat muka saya…..mcm mne ek nak hilangkan dh bnyk cra sya gna x jga hilang2

        • Hairul Hissam says

          dah cuba ke petua nie cik azi…
          salah satu punca jerawat ialah kebimbangan dan kerisauan…. so kena banyak bertenang untuk menghilangkan jerawat πŸ˜€

    • Hairul Hissam says

      selamat mencuba en faiz…

  21. Irdina says

    Kalau madu yang dijual dekat kedai dapat di guna kn untuk rawatan muka?

    • Hairul Hissam says

      Boleh Cik Irdina.. tapi yg paling baik dari hutan.. πŸ˜€

  22. Syahnim says

    jerawat kdang2 ilang and kdang2 naek balik dah la bsar2…sbar je

    • Hairul Hissam says

      Yap.. kena banyak bersabar… nanti hilang la tu.. πŸ˜€

  23. says

    as’salam… lama tak singgah blog awk… emaill kita yang lama kena hack… lps tu kat pass lupa terus.. guna yg baru la ni.. apa2 info email kat sity la… nnti nak cuba petua ni.. hhehehe

    • Hairul Hissam says

      La kesian ye Cik syarifah.. boleh sign in semula email baru cik sharifah kat sidebar kanan tu untuk menerima update terkini.. Selamat mencuba petua jerawat…. tqvm ya.. πŸ˜€

        • Hairul Hissam says

          kat sebalah kanan blog ini ada bahagian isi nama dan email kan.. kat situlah… πŸ˜€

  24. safar says

    gna bawang putih xrsa pedih ke..sy biasa gna bawang putih sja kulit sy jd merah2..

    • Hairul Hissam says

      Bergantung juga pada kulit.. elok guna sikit jeee.. insyaAllah membantu menghilangkan jerawat di muka.. πŸ˜€

      • Ajmal hakim says

        Assalamualaikum, bang sye nak tnye sikit , kalau lobak n bawanh blend leh x sbb batu lesung x der??

        • Hairul Hissam says

          wslm, boleh rasanya. semoga cara ini membantu menghilangkan jerawat di muka…

  25. shamira says

    jerawat ! oh jerawat . pening dh .hope kalau dh cube bnde ni . tak hilang pun , mgkn boleh kurangkan . thanks a lot . :)

    • Hairul Hissam says

      Benar tu.. kalo tak dapat hilangkan.. dapat kurangkan pun jadik la kan πŸ˜€

  26. says

    wooo..bahan2 yg mmg slalu ada kat umah chii..thanks..

    chii slalu guna putih telur je…hasilnya mmg best..

    • Hairul Hissam says

      Barang fresh nie lebih baik dan tiada kesan sampingan cik chii πŸ˜€

      • says

        chii berjaya wat 2 mlm..tp semlm x sempat..mmg kena tahan sikit la sebab panas…nak menangih gak masa 1st time pakai..ehehe

        • Hairul Hissam says

          Pergh.. pagi buta cik chii buat…. lepas nie mesti bertambah halus mulus kulit wajah cik chii.. insyaAllah… nanti bagitawlah lah hasilnya ya cik chii… mesti ramai yg nak tahu… πŸ˜€

  27. fifi cool says

    salam…kalu nk hilangkan muka tembam plak mcm mna ea en hairul?

    • Hairul Hissam says

      Tak tahu pula caranyaaa…. so πŸ˜€

  28. yana says

    salam,umur sya 19 thn..bleh ka perempuan mgunakan amalan ini
    muka sya terlalu bnyak jerawat..sehingakan saya merasa kesakitan…
    dan adakah ka cara menghilangkan parut jerawat???

    • Hairul Hissam says

      Boleh cuba.. apa salahnya.. Cuma bawang putih tu kurangkan sedikit agar kurang panas..tqvm ya..

  29. Gadis_shawl says

    sy da masalah jerawat . sgt susah nk hilangkannya . sy dh tak sngg0p bila rakan sekelas sy kutuk sy . :( sy hrap dgn tips ney sedikit sebanyak dpt membantu sy . πŸ˜€

    • Hairul Hissam says

      Cubalah cara ini cik shawi.. mana tahu mujarab utk jerawat cik shawi.. πŸ˜€

    • Hairul Hissam says

      Tima kasih kembali en maspri.. πŸ˜€

  30. says

    ada orang ajar saya, tenyeh je jerawat tu dengan bawang putih. hilang jerawat dan takkan keluar2 lagi jerawat tu.

    • Hairul Hissam says

      tima kasih di atas petua cara menghilangkan jerawat tu .. πŸ˜€

      • Hairul Hissam says

        Kalo letak bawang seguni.. mmg la berbau. ha.ha.ha..
        letak sikit jee… .t πŸ˜€

  31. ina adira says

    kalau orang yg x ada jerawat pakai ni, apa kesannya?

    • Hairul Hissam says

      Saya pun tak pastilah cik adira…. πŸ˜€

  32. sheera says

    awak..dia memang rasa pedih2 ke bila letak dekat muka?sy dah try tp rasa pedih lain mcm sy terus basuh..huhu

    • Hairul Hissam says

      Kalau pedih, kurangkan lagi bawang putihnya. πŸ˜€

  33. norliyana says

    abg,,bleh ke pkai madu tualang???

    • Hairul Hissam says

      Pakai je apa yg ada πŸ˜€

      • norliyana says

        ok..syukran:-)

  34. wanfaiz says

    ini mmg menjadi kew ni…
    saye nie mmg banyak jerawat…
    tp pelbagai krim,sabun,dan lain2 x menjadi buat saye
    tp nie..mmg betul2 hilang kew………

    • Hairul Hissam says

      ada satu je feedback yg kata jerawatnya hilang dgn cara ini.. Yg lain saya tak pasti… πŸ˜€

  35. says

    kalau nak betul2 hilangkan jerawat rawatan secara luaran dan dalaman perlu berjalan sekali.

    • Hairul Hissam says

      Tima kasih atas info tu en sadun πŸ˜€

  36. ana nur sya says

    lobak
    merah dengan
    bawang putih 2 nak kena tumbuk sampai lumat ke?

    • Hairul Hissam says

      Kalau boleh begitulah. Tapi bawang putih letak sikit je takut panas dan kulit tak tahan nanti πŸ˜€

  37. says

    banyak tips di sini…insyallah yang berguna kita amalkan

    • Hairul Hissam says

      Semoga bermanfaat dan dapat di amalkan cara menghilangkan jerawat nie ya.. πŸ˜€

  38. Forggy says

    KLau Putih Telur Tu x Pukul Sehingga Berbuih Adakah Berkesan Atau Tidak?

    • Hairul Hissam says

      Cubalah dulu, baru taw πŸ˜€

      • Saif Umar says

        kalau jerawat batu boleh ilang dak?

        • Hairul Hissam says

          Saya tak pasti, saya cuma share info ini sahaja πŸ˜€

  39. aien says

    aku da bt da…tp disebabkan bwg putey 2, 1 muke gase panas pedas…bole pakai ke petua nie??

    • Hairul Hissam says

      Dari feedback pelawat, ada seorang email saya kata jerawatnya hilang dgn petua nie. Oh mungkin kena kurangkan bawang putihnya kpd suku ulas utk elak panas pada muka. Semoga berjaya πŸ˜€

  40. Ayu says

    Suka baca petua Kat sini,,,

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih kerana sudi membaca blog ini.
      cubalah petua dan cara menghilangkan jerawat ini . πŸ˜€

    • Hairul Hissam says

      Boleh juga.. πŸ˜€

  41. lily says

    selalu pastikan muka sentiasa bersih,tanpa solekkan n jgn mkn bnda yg bermnyak sgt..

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih di atas tips tersebut. semoga pembaca blog ini dapat mengamalkannya..

  42. Amirul Hudson says

    Bro macam mana nak hilangkan parut jerawat?

    • Hairul Hissam says

      boleh cuba sapukan daun lidah buaya yg dibelah. buat sehari sekali selama seminggu. sapu pada pada muka dan biarkan dalam 30minit sebelum dibilas. πŸ˜€

  43. afifah says

    salam…thanks bg tips..nk tnye klu kite buat bnyk2 pastu x smpn pn lam peti sjuk n then kte bwk ke asrama. agak2 bleh x?

    • Hairul Hissam says

      Saya pun tak pasti.. semoga tips cara menghilangkan jerawat ini membantu πŸ˜€

  44. afifah says

    thanx<3

    • Hairul Hissam says

      sama2

  45. faizal says

    assalamualaikum.. saya penghidap jerawat.. saya berumur 17 tahun dan berase kurang selesa pade usia saya ini… saya telah menggunakan brmcm mcm cara untuk menghilangkan jerawat saya ni.. bahkan dgn menggunakan kulit kayu manis sekali pun ia hnye hilang sementare dan skrang jerwat saya makin bertambah byk dan terukk.. apekah cara yg saya harus gune seterusnye..?? tq..

    • Hairul Hissam says

      Mungkin kena kurangkan kerisauan pada jerawat. Bila kita terlalu risaukan, badan kita akan mengeluarkan toksik yg memberi kesan buruk pada kesihatan…

  46. says

    bagusnya petua yang diberikan….sesekali apa salahnya mencuba kan?

    • Hairul Hissam says

      Selamat mencuba.. Yg penting tiada kesan sampingan sbb mengunakanbahan yg asli…. πŸ˜€

  47. eren says

    salam .. kalo nak buat ni .. sehari bape kali ? pastu ade tak bahan peganti madu ? .. kalo bole saye nak try .. tapi madu jer yg susah skit nk dapat .. lagi satu nak tips sikit bagi mencegah jerawat ni tumbuh lebih banyak !

    • Hairul Hissam says

      Elok buat setiap hari sebelum tidur utk menghilangkan jerawat…

  48. says

    ABANG SAYA DAH CUBA INI ,MEMANG BERGUNA TIPS YANG ABANG BAGI. SEKARANG SAYA DAH TAK ADA JERAWAT BEGITU JUGA DENGAN ABANG KAKAK SAYA. TERIMA KASIH SANGAT-SANGAT…………..

    • Hairul Hissam says

      Tahniah kerana berjaya menghilangkan jerawat dengan cara nie.Terima kasih kerana sudi maklumkan keberkesanan petua nie. Tentu lebih ramai nak cuba nanti.. tqvm..

    • hanyy says

      Hi.. Nak tanya, awak guna madu asli ke? Atau madu di kedai sahaja? Jenama apa ya? Harap boleh beri maklum balas.. Thanks!

      • Hairul Hissam says

        Boleh beli madu asli di kedai jamu… madu asli lagi bagus..

  49. arrysha says

    Saya nak cubaa laa ??

    • Hairul Hissam says

      Selamat mencuba πŸ˜€

  50. eriza says

    Asslm bang.. sy bru umo 14 thun.. tp jerawt sy bnyk blh ke sy gne tips nimm?? ERmm.. 1 lg klu dh gne tips nimm.. produkΒ² pencuci muke yg sedg sy pakai ni, xyahh pakai dh ke???

    • Hairul Hissam says

      wslm.. tak cuba tak taw.. πŸ˜€
      cuba stop dulu dari guna pencuci muka tu dan cuba petua nie πŸ˜€

        • Hairul Hissam says

          sama2

  51. says

    terima kasih sebab tulis petua ini…boleh la try kan

    • Hairul Hissam says

      Selamat men try…. πŸ˜€

  52. batrisya says

    Mase nk sapu tu. Kene guna brush or guna tgn pon boleh?

    • Hairul Hissam says

      Mana-mana yg memudahkan boleh.. tqvm..

  53. says

    Saya Masih Kecil Lagi Tapi Orang Kata Telur Kalau Pakai Banyak Sangat Nanti Muka Berkedut

    • Hairul Hissam says

      First time saya dengar.. πŸ˜€

  54. azri tajudin says

    assalammualaikom hairul.. saya ni students skolah ja. muka saya ni penuh jerawat dkat pipi.
    jerawat sy merah2.. pkai pencuci muka tak berkesan lgsong.. abez kuat hilang skit jaa..
    tpy bintik dan merah2 still ada lgi..
    ada cara lain tak slain di atas yg dpat bantu saya.

    • Hairul Hissam says

      wsalam. elok cuba cara nie dulu.. mana tahu sesuai dgn kulit adik azri.. πŸ˜€

  55. batrisya says

    Boleh simpan dalam peti sejuk tak kalau macam lepas buat sehari tp ade lebih bnyk.. boleh simpan dlm peti tk? Esk pkai blk

    • Hairul Hissam says

      boleh kot tapi kalau guna fresh lagi bagus…

  56. haziq says

    Kalau x de madu bole digantikn dengan ape..

    • Hairul Hissam says

      kalau tiada, eloklah beli dikedai πŸ˜€

  57. Hidayah Ahmad says

    Carrot dngan bawang tu kne cincang halus2 or blen???

    • Hairul Hissam says

      Elok blend atau tumbuk πŸ˜€

  58. Bibie says

    klau takde madu mcm mna ? boleh guna kh tanpa madu .

    • Hairul Hissam says

      kalau tak de madu.. elok cari madu di hypermarket πŸ˜€

  59. Alfi says

    ni caraku utk mengatasi jerawat sama bekasnya
    1 sendok bubuk kunyit
    1 sendok bubuk/tepung ketan hitam
    1/4 garam halus (jika kulit muka sensitif, maka garamnya bisa kamu kira-kira).
    jadikan satu semua bahan dengan ditambahkan air hangat. aduk, lalu pakai -+ 15 menit. bisa dipakai seminggu 2x.
    saat menggunakan masker ini memang agak sedikit perih karena mengandung garam. tapi aman asal jangan kebanyakan garamnya ya. garam juga dapat membunuh bakteri…ok

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih krn sudi berkongsi cara menghilangkan jerawat tu…. Mcm bawang putih juga,ia panas sikit tapi bagus utk membunuh kuman… πŸ˜€

  60. Alfi says

    sama-sama…. td maksudnya garamnya 1/4 sendok.. bukan 1/4 kg ya he3x..

    • Hairul Hissam says

      Kalau 1/4 senduk, mau kena darah tinggi. heee

  61. Mimi says

    Assalam, nak Tanya. Madu tu guna madu makan yg ada di pasaraya takpa ke? Atau nak kena guna madu asli?

    • Hairul Hissam says

      Yg asli tentu lebih baik πŸ˜€

  62. sophia says

    sy yakin akan cuba. tetiba jerawat tumbuh bagai dibaja. hormon agaknya. baru ja cuba produk dnars :-S:-). lg bertambah ada lah. tima kasih dik sy akan cuba.

    • Hairul Hissam says

      semoga dapat membantu mengurangkan jerawat.. πŸ˜€

  63. aiman says

    assalamualaikum bang. .saya nk tanya..kalau guna tips ni..kene pakai berapa lama utk nampak hasilnya tu?

    • Hairul Hissam says

      Wslm, bergantung juga pada kulit muka dan keadaan jerawat… Kita berusaha, Allah jua yg menentukan.. πŸ˜€

      • amy says

        pe pedih muka pkai bende nie… nie tgh pkai la…

        • Hairul Hissam says

          Kurangkan lagi bawang putihnya.. Mungkin kulit cik sensitif tu… πŸ˜€

    • Hairul Hissam says

      kalau tiada lobak, kenalah beli di kedai.. πŸ˜€

  64. Lynn says

    Salam, kene sapu kat seluruh muke atau hanya pada jerawat saja?

    • Hairul Hissam says

      elok ke seluruh muka.. πŸ˜€

  65. qaniahwafiyyah says

    assalamualaikum,carrot boleh diganti dengan ape ye?

    • Hairul Hissam says

      Kalau tiada carrot, kenalah beli.. πŸ˜€

  66. says

    Oh..saya salah seorang yang terpengaruh dengan OXY masa zaman dulu2 hehe..
    tq for sharing tips yg best ni! :)

    • Hairul Hissam says

      samalah kita. heee

  67. miss_syaa says

    tqvm for sharing the tips that very useful for us En Hairul. :)

    • Hairul Hissam says

      semoga bermanfaat.. tqvm

  68. natasya says

    Assalam, saya nak tanya. Lendir yang ada pada lidah buaya tu hanya dapat menghilangkan bekas jerawat je ke?

    • Hairul Hissam says

      ia juga dapat mengurangkan jerawat… cubalah baru taw…

  69. girls25 says

    Salam :) sye nak tanya, lepas dah sapu dekat muka tunggu smpi esok pagi ke baru boleh basuh? Ataupun selepas 30 minit?

    • Hairul Hissam says

      wslm, biasanya dalam 15-30 minit, kita kena basuh…

  70. syima says

    Salam .. sy trngn nk cuba , harap2 kali ni jadi lah ,, thanz bg petua ny ..

    • Hairul Hissam says

      selamat mencuba dan maju jaya..

  71. Haziq Azhar says

    kalau pakai memang sakit yee

    • Hairul Hissam says

      kurangkan bawang putih kalau kulit nipis atau sensitif…

  72. says

    Slaen dri guna tips ni,ada x petua mcam jangan mkan mkanan yng berminyak sngt ke?

    • Hairul Hissam says

      Mmg elok kurangkan makan berminyak dan kurangkan fikir pasal jerawat dimuka….. semoga bermanfaat..

  73. says

    Petua yang patut di cuba Hairul…

    Terima kasih di atas perkongsian… πŸ˜‰

    • Hairul Hissam says

      selamat mencuba dan semoga jerawat di muka hilang…

  74. Usop Buragos says

    Wahhhh!!! Cam best jerk..byk testimoni..boleh guna nie..

    • Hairul Hissam says

      selamat mencuba bro…

  75. nurul says

    assalamualaikum..
    sy nk tnya, kalau x guna madu tu, x bleh ke? sbb umah sy x slalu guna madu..so, kitorg x slalu bli madu.. :'( muka sy dok penuh ngan jerawat

    • Hairul Hissam says

      kalau tiada, kenalah beli.. tapi rasa saya yg penting ada bawang putih.. tapi panas sikit…

  76. Zizan794 says

    Nak tanya ni.. Kalau jerawat putih yang kecikΒ² tu.. Guna putih telur je.. Boleh tak ? Cuma putih telur je.. Takletak benda lain.. ??

    • Hairul Hissam says

      Cuba pakai bawang putih jeee.. tapi panas sikit… πŸ˜€

  77. says

    Sapu ubat gigi pada jerawat sebelum tidur pun mujarab taw. Sapu esok pagi mesti kering tak pun jerawat akan kecut. Nak nak jerawat yg bernanah sakit kann :'(

    Thanks cik hairul utk tips ni. Mesti cuba ni

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih kerana sudi share petua menghilangkan jerawat yg menarik nie.. Bolehlah pembaca blog nie cuba pula petua sofea…

  78. says

    salam.. awk, mekasih info. sy try nnt. klau xjdi sy cri awk.hahha. gura je :) thanks share pnglmn

    • Hairul Hissam says

      Kalau tak jadi, lebih baik cari doktor kulit. heee

  79. fatin says

    saya resdung dan alah pada telur. kalau sapu putih telur kat muka tak jadi lebih teruk ke nanti?

    • Hairul Hissam says

      saya pun tak pasti, elok check dgn doktor terlebih dahulu…

  80. biah says

    nak try la petua ni tak pernh ada jerawat yg byk tetiba startt thun lepaslepas makin naik plak stress sgt

    • Hairul Hissam says

      selamat mencuba dan semoga jerawat cepat sembuh…

  81. fafa says

    Madu yg bese2 jual kt pasaraya tu ke..atau madu yg mahal tu

    • Hairul Hissam says

      Lagi asli, lagi bagus…

  82. says

    Boleh try petua nie.thanks bagi tips…

    • Hairul Hissam says

      semoga membantu menghilangkan jerawat en shahrul..

  83. says

    Sy tgh cuba ni..hrp2 dpt menghilangkn jerawat ni..adoila..

    • Hairul Hissam says

      semoga berjaya en yus..

  84. Farhan Zamri says

    Salam saya nak tanya ni..
    Lobak tu nak potong besar mane eh? Satu lagi boleh x kalau saya nak guna 2-3 biji jer bawang putih? Hehe saya takut panas muka saya nanti…

    • Hairul Hissam says

      Panas tu sampai 2-3 biji.. guna separuh atau suku jee bawang putih..

  85. kasha says

    Salam hairul , sy dah buat tips ni n mmg berkesan ! Sangat membantu , x smpai seminggu jerawat kurang tpi kne la jaga jugak muke time berminyak kne la lap guna tisu muka n basuh skit muke utk x nk ditambah jerawatnya πŸ˜€ . Tapi sy nk tnye 1 soalan , bekas yg sy dh letak ubat spt di atas ni kne simpan dlm petisejuk atau dibiarsaja di luar/almari ? Tq :)))))

    • Hairul Hissam says

      Wslm. tahniah kerana berjaya.. Elok simpan dlm peti sejuk krn lebih tahan lama…

      • kasha says

        Oh Terima kasih bebanyak Hairul :))))) hehehe….elok ke klau pakai sblm tidur sehingga bngun dri tidur? Terima kasih daun keladi …

        • Hairul Hissam says

          Elok jangan lama sangat.. setengah jam dah cukup dibiarkan dimuka.. selamat mencuba ubat jerawat tradisional nie..

  86. says

    terima kasih kerana berkongsi tips. saya pun jerawat teruk juga dulu. alhamdulillah sekarang dah okey muka.

    • Hairul Hissam says

      Baguslah kalau jerawat puan dah sembuh….

  87. Lenny says

    dkt rumah saye takde madu ???? kalau tak letak madu, boleh ke? Hopefully berkesan juga, amin! ????

    • Hairul Hissam says

      Kurang power laaa lenny…

  88. says

    Tq untuk cara2 ni mmg tengah cari. Tq :)

    • Hairul Hissam says

      semoga membantu menghilangkan jerawat sofea..

  89. says

    Terima kasih tipsnya. Saya pun pernah cuba sapu ubat gigi dekat jerawat memang berkesan.

    • Hairul Hissam says

      terima kasih kembali… semoga bermanfaat..

  90. azam says

    Salam… Nak tanya brapa minggu jerawat akan hilang dari muka…??

    • Hairul Hissam says

      bergantung kepada kulit dan jerawatnya juga..

  91. Shahrul Mizan says

    sy ad bintikΒ² kecik dkt muke sy…tu jerawat jgk ann??yg lobak tu mcm mne eh??tk phm skit

    • Hairul Hissam says

      Lobak merah tu carrot.. selamat mencuba dan semoga berjaya hilangkan bintik jerawat tu…

  92. Irfan Hz says

    Apa2 pon thanx hairul bgy tips and petua niy trimas…

    • Hairul Hissam says

      semoga membantu menghilangkan jerawat… tqvm..

  93. says

    ye la kan.. bole juga cuba cara tradisional utk hilangkan jerawat. I teruja tgk muka my friend. tapi dia buat rawatan di klinik kulit. kalau yg area KL,bole pergi. Area Wangsa maju, Klinik Ku. Harga pun affordable. sbb my friend tu clerk aje.

    • Hairul Hissam says

      cubalah cara nie dulu. .mana tahu sesuai dgn kulit… tak perlu bazirkan duit ke klinik kan..

  94. shuhaib_mohamad_ says

    ramuan tu untuk sekali pakai je ke. yang lobak tu sepotong kecil, banyak mane sepotong kecil tu ye

    • Hairul Hissam says

      boleh pakai berulang kali selagi baunya masih ok.

  95. Nuar L says

    Helo bang, yang telur tu tumbuk sama dengan mengacau dia ke macam nak masak ?

    And one more telur putih nak campur dengan yg kuning dia ke ?

    • Hairul Hissam says

      Ambil putih telur sahaja.. puith telur, tak perlulah tumbuk sekali..

  96. azin says

    terbaikk..dahh cuba memang berkesan.

    • Hairul Hissam says

      tahniah kerana berjaya merawat jerawat di muka..

  97. siti zulaikha says

    Salam,nak tye..pedih tak bile buat ni?suku bawang tu mcm mne ye?

    • Hairul Hissam says

      guna sikit jee utk menghilangkan jerawat..

  98. miss grape says

    Assalamualaikum.. suku ulas bwg putih tu bnyk mane eh?

    • Hairul Hissam says

      agak2 je…. semoga jerawat di muka cepat hilang.. jimat duit beli ubat jerawat.

  99. Mark A says

    Assalam, telur tu guna telur ayam biasa ataupun telur ayam kampung? Thanks for the tips actually macam berkesan.

    • Hairul Hissam says

      Boleh guna teluar ayam biasa.InsyaAllah dapat menghilangkan jerawat..

  100. Salinah says

    Slm . .tqvm sbb sudi share petua nii . .tp sye nak tnya . . ble ke klau x gna madu . .??

    • Hairul Hissam says

      madu tu yg bagus utk menghilangkan jerawat.. boleh beli di kedai jamu..

    • Hairul Hissam says

      insyaAllah sangat membantu menghilangkan jerawat di muka.. cubalah..

  101. Ayiep says

    masa sapu kat muka tuh tak bau hanyir telur ker???

    • Hairul Hissam says

      takde la bau sangat. semoga membantu menghilangkan jerawat bro..

  102. nurul azimah says

    nak tanye . kalau x letak lobak merah boleh x ?

    • Hairul Hissam says

      elok letak untuk hilangkan jerawat dengan lebih baik.

  103. siti says

    cuba tryla mana tau okay kalau taknak pakai sebelum tidur bolehke

    • Hairul Hissam says

      Boleh yg penting madunya asli baru berkesan…. selamat mencuba..

  104. adawiyah says

    tq ats info nyeee

    • Hairul Hissam says

      semoga membantu

  105. NURIMA says

    HAI SAYA ADE MSLH JERAWAT DI MUKA

    • Hairul Hissam says

      Selamat mencuba tips disini…

      • Fudhail says

        Hairul kalau x gune carrot x pe k?

        • Hairul Hissam says

          Corrot kan senang beli…semoga jerawat cepat sembuh..

          • afiq says

            bangsaya nak cuba lah:D

            • Hairul Hissam says

              slmt mencuba petua menghilangkan jerawat nie..

  106. afiq says

    bang saya nak cuba la πŸ˜€

    • Hairul Hissam says

      semoga jerawat cpat hilang yeeee

  107. tuti says

    salam, ubat ni boleh hilangkan parut jerawat tak? muka banyak parut haa T.T

    • Hairul Hissam says

      Tak salah utk cuba ubat jerawat nieeee…. bagus utk kulit muka juga…

  108. says

    Dalam masa seminggu ..confirm boleh hilang ke ..baru cuba

    • Hairul Hissam says

      Bergantung juga pada muka dan pemakanan. dan jerawatnya ..

  109. says

    wauu, hebatnya petua. hehe. saya pun guna bahan semulajadi je, sbb takot dengan bahan kimia skrg.

    • Hairul Hissam says

      selamat mencuba petua menghilangkan jerawat nie.

  110. zla says

    sya dh buat ,tpi sbelah muka je hilang ..
    but sokay asalkn hilang….
    tboikkk!!!

    • Hairul Hissam says

      Kena terus buat.. insyaAllah hilang semuanya nanti…

  111. syafiqashara says

    aslm,nak tnya,umur 13,14 bole try tips ni ke? okey ke? kulit masih muda kan. nak kpastian ni
    harap bls

    • Hairul Hissam says

      Elok jgn guna bawang putih. Dan juga sehari.. kalau tiada masalah, boleh lah teruskan…

  112. Rusdi says

    Lobak tu nak blend skali dgn kulit ke?

    • Hairul Hissam says

      boleh blend sekali… semoga jerawat cepat hilang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *