Cara menghilangkan jerawat paling mudah dan berkesan

muka

.

Teringat lagi masa form 4 dulu. Muka saya penuh dengan jerawat. Abis hilang kehenseman diriku ini :P . Hari-hari tengok cermin. “Bila la jerawat nie nak hilang oiiii”. Ubat jerawat jangan cerita la. Bermacam jenis dan warna dicuba. Masa tu popular dengan OXY 5 atau OXY 10. Ermmm .. dah guna berkali-kali.. tak hilang-hilang juga jerawatnya.

Mungkin ada diantara anda tercari-cari cara menghilangkan jerawat yang paling berkesan. Berita baik nie. Saya nak berkongsi cara menghilangkan jerawat yang saya baca dari buku Persatuan Pengguna Pulau Pinang. Tajuk bukunya “Komestik & Produk Dandanan Diri lebih Banyak Bahaya dan Kesan Sampingan”. Yang bestnya buku ini turut memberi maklumat bermacam-macam rawatan asli untuk kulit, rambut, gigi dan wajah. Memang bagus sekiranya anda membelinya di kedai buku berhampiran.

lobak

Salah satu rawatan aslinya ialah cara menghilangkan jerawat secara tradisional. Caranya mudah sahaja, anda perlukan

Bahan-Bahan Ubat Jerawat.
Suku ulas bawang putih,
sepotong kecil lobak merah,
putih telur dan
satu sudu kecil madu.

Langkah 1: Pukul putih telur sehingga sedikit berbuih
Langkah 2: Tumbuk sepotong kecil lobak merah dengan seulas bawang putih
Langkah 3: Campurkan bawang putih dan lobak merah yg ditumbuk berserta satu sudu kecil madu ke dalam putih telur yang dipukul tadi. Dan kacau sehingga sebati.
Langkah 4: Sapu pada muka anda dan biarkan selama 30minit.
Langkah 5: Selepas itu basuh muka anda.

Buatlah setiap malam sebelum tidur selama seminggu. InsyaAllah, bukan sahaja jerawat hilang, malah kulit muka anda lebih halus dan licin. Kalau tak caya, boleh baca komen kejayaan adik nie dalam menghilangkan jerawat dengan petua nie dengan izinNya.

Testimonial Menghilangkan Jerawat

Kalau suka petua ini kliklah like dan sudilah share dengan rakan-rakan anda menggunakan url laman web atau button yang disediakan dibawah. Agar dapat membantu kawan-kawan yang mengalami masalah jerawat. tqvm :D



Email artikel ini pada rakan Email artikel ini pada rakan

Anda dialu-alukan :D

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda suka.
2. Anda dialu-alukan kongsi artikel ini dgn klik button di bawah artikel sahaja.
3. Anda boleh share url link atau nama laman web artikel di mana sahaja.
4. Utk button "Email Artikel ini pada rakan", anda boleh juga email kpd diri sendiri sebelum forward kpd rakan. (Boleh letakkan ruangan Email Anda dan Email Rakan dgn email id yg sama)
5. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.

Lagi Artikel MENARIK Blog Ini:


Nak TAMBAH INCOME Dgn BISNES MAKANAN???
Persediaan Terbaik Jika Anda Dibuang Kerja

Facebook Comments

comments

Comments

  1. says

    Salam hairul.
    Bila sebut OXY5 dan OXY10 memang teringat masa zaman ada jerawat dulu.
    huhu. kurang berkesan sangat.
    Tapi sekarang susah nak ada. Pelik juga. hormon dah stable kot.
    Anyway thanks bagi tips tu :)

  2. salbiah othman says

    As-salam. tqvm ttg petua tu. mmg concern pun, tapi biasanya saya letak gincu atau kunyit hidup je. bila jerawat cepat matang,blh picit dan tak timbul lama2.
    anyhow utk mencantikkan wajah tu mmg paling efektif dr segi khasiat & budget. saya sblm ni byk guna kosmetik yg mcm2 jenama x ada kesan ketara pun.

    selamat maju jaya dlm semua bidang & bisness.

    • Hairul Hissam says

      wsalam… tq cik salbiah atas tips dan cara menghilangkan jerawat guna kunyit tu…
      tapi bab picit2 nie boleh meninggalkan bekas pada kulit…. :D
      p/s: kalo sistem imun kita masih kuat.. ok lah, tiada masalah….
      tapi bila sistem imun lemah nanti.. bersiap sedia lah ya…. :P

      • says

        mkom,sya nak tnya,jerawat sya itu hari sudah hilang tapi timbul blik…blh ksh tips….buli guna untuk di belakang jge ke?apa pun saya harap encik boleh tlong saya.. :D

        • Hairul Hissam says

          Sorry la cik fakku, saya bukan doktor. Just berkongsi ilmu dan cara menghilangkan jerawat sahaja. tqvm :D

        • ekin says

          salam klu jenis berjerawat badan ni di pengaruhi dengan resdung jenis jerawt mcm sy. sebelum nitak ade mslh tibe2 naik sebelum ni dh 2-3 kli naik. kli ni x teruk mcm dulu tpi amat merimaskn bile sy termakn mknn berminyak dan pedas. seeloknye pedas di elakn sbb mknn pedas tu mengaktifkan virus /radang menyebabkan kulit. sekrg ni. sy sendri dh penng nk cri penawar mcm2 dh mkn x jalan pertue xpyh ckp lah… menderite klu alami resdung jerawat ni. tingglkn kesan hodoh di muke.. org perempuan mmg senstv bab mcm tu. klu org laki x berpe kish kn. tpi pnting jugk sekrg sy amalkn rawatn rokok resdung kurg dh sikit tpi ttp terus.

  3. says

    salam..

    petua yang bagus..muka ni pun banyak gak jerawat sebelum ni.lepas makan ubat farmasi dah surut dah….cuma parut je masih ada.hehe

  4. rohani says

    Terima kasih, bolehlah saya apply resipi hilangkan jerawat dan cantikkan muka kepada anak-anak saya, yang selama ini bermacam-macam produk telah digunakan tetapi tak mujarab.

    Jika ada kesan pembaikan akan saya edarkan kepada rakan-rakan.

    • Hairul Hissam says

      Tambahan lagi.. duit pun lebih jimat dan tiada kesan sampingan cik adele…
      cuma leceh sikit la cara menghilangkan jerawat tradisional nie, jika dibandingkan pakai krim siap tu :D

  5. anita says

    Salam… nak tanya klu akak buat untuk kegunaan 1 minggu .. dan klu ade lebih simpan dlm petu sejuk …boleh ke … kesian lak akak tengok muka anak remaja akak tuu jerawat tengah kuar byk , jap2 dibeleknye muka ….

  6. mahani says

    Salam Hairul, Terima kasih kerana kongsi petua ni.Bolih kongsi dgn famili yg ada masalah tu. Agak2 bolih guna petua ni untuk kutil2 kecil seperti tahi lalat yg tumbuh dibahagian muka tak? Kalau tak, mugkin Hairul ada petua lain untuk masalah tu? Terima kasih.

    • Hairul Hissam says

      TQ kembali cik mahani.. untuk tahi lalat kecil saya tak pasti pulak..
      InsyaAllah kalo saya ada terbaca nanti, saya akan share disini…tq cik mahani..

  7. Margrett says

    wah..bagus petua ni :) saya pun ada petua yg lagi simple. Caranya, cuma gunakan daun lidah buaya (aloe vera). Pakai macam apply mask ke muka..biarkan sehinnga kering..kemudian basuh sebersih-bersihnya dan lap dgn tuala bersih. amalkan setiap 3-4 kali seminggu. :)

  8. leesa says

    untuk petua hilangkan tahi lalat kan, sy bru je terbace artikel kt internet. ambil secubit kapur sirih (pakai sudu ye) dan secubit sabun debu (sabun basuh pakaian). campur keduanya dan tambah beberapa titis air, kacau sebati. kemudian sapu pada tahi lalat yang ingin dihapuskan dengan cotton buds atau pencungkil gigi.. bagi tahi lalat bersaiz besar dan timbul tu, sebaiknya gores sikit je biar calar agar ramuan tadi mudah menyerap masuk.. so sy tgh try juga la ni..pedih gak la. hehe..

  9. says

    as’salam… lama tak singgah blog awk… emaill kita yang lama kena hack… lps tu kat pass lupa terus.. guna yg baru la ni.. apa2 info email kat sity la… nnti nak cuba petua ni.. hhehehe

    • Hairul Hissam says

      Bergantung juga pada kulit.. elok guna sikit jeee.. insyaAllah membantu menghilangkan jerawat di muka.. :D

  10. shamira says

    jerawat ! oh jerawat . pening dh .hope kalau dh cube bnde ni . tak hilang pun , mgkn boleh kurangkan . thanks a lot . :)

        • Hairul Hissam says

          Pergh.. pagi buta cik chii buat…. lepas nie mesti bertambah halus mulus kulit wajah cik chii.. insyaAllah… nanti bagitawlah lah hasilnya ya cik chii… mesti ramai yg nak tahu… :D

  11. yana says

    salam,umur sya 19 thn..bleh ka perempuan mgunakan amalan ini
    muka sya terlalu bnyak jerawat..sehingakan saya merasa kesakitan…
    dan adakah ka cara menghilangkan parut jerawat???

  12. Gadis_shawl says

    sy da masalah jerawat . sgt susah nk hilangkannya . sy dh tak sngg0p bila rakan sekelas sy kutuk sy . :( sy hrap dgn tips ney sedikit sebanyak dpt membantu sy . :D

  13. sheera says

    awak..dia memang rasa pedih2 ke bila letak dekat muka?sy dah try tp rasa pedih lain mcm sy terus basuh..huhu

  14. wanfaiz says

    ini mmg menjadi kew ni…
    saye nie mmg banyak jerawat…
    tp pelbagai krim,sabun,dan lain2 x menjadi buat saye
    tp nie..mmg betul2 hilang kew………

    • Hairul Hissam says

      Dari feedback pelawat, ada seorang email saya kata jerawatnya hilang dgn petua nie. Oh mungkin kena kurangkan bawang putihnya kpd suku ulas utk elak panas pada muka. Semoga berjaya :D

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih kerana sudi membaca blog ini.
      cubalah petua dan cara menghilangkan jerawat ini . :D

    • Hairul Hissam says

      boleh cuba sapukan daun lidah buaya yg dibelah. buat sehari sekali selama seminggu. sapu pada pada muka dan biarkan dalam 30minit sebelum dibilas. :D

  15. afifah says

    salam…thanks bg tips..nk tnye klu kite buat bnyk2 pastu x smpn pn lam peti sjuk n then kte bwk ke asrama. agak2 bleh x?

  16. faizal says

    assalamualaikum.. saya penghidap jerawat.. saya berumur 17 tahun dan berase kurang selesa pade usia saya ini… saya telah menggunakan brmcm mcm cara untuk menghilangkan jerawat saya ni.. bahkan dgn menggunakan kulit kayu manis sekali pun ia hnye hilang sementare dan skrang jerwat saya makin bertambah byk dan terukk.. apekah cara yg saya harus gune seterusnye..?? tq..

    • Hairul Hissam says

      Mungkin kena kurangkan kerisauan pada jerawat. Bila kita terlalu risaukan, badan kita akan mengeluarkan toksik yg memberi kesan buruk pada kesihatan…

  17. eren says

    salam .. kalo nak buat ni .. sehari bape kali ? pastu ade tak bahan peganti madu ? .. kalo bole saye nak try .. tapi madu jer yg susah skit nk dapat .. lagi satu nak tips sikit bagi mencegah jerawat ni tumbuh lebih banyak !

    • Hairul Hissam says

      Tahniah kerana berjaya menghilangkan jerawat dengan cara nie.Terima kasih kerana sudi maklumkan keberkesanan petua nie. Tentu lebih ramai nak cuba nanti.. tqvm..

  18. eriza says

    Asslm bang.. sy bru umo 14 thun.. tp jerawt sy bnyk blh ke sy gne tips nimm?? ERmm.. 1 lg klu dh gne tips nimm.. produk² pencuci muke yg sedg sy pakai ni, xyahh pakai dh ke???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *