Petua Cara Mengilat Cermin Di Rumah


.
Petua ini kiriman Cik Nor ‘Izzah (‘Izzah) dalam Kuiz Kongsi Petua dapat hadiah

Cermin adalah satu perhiasan yg sering ditemui di dalam rumah. Cermin memang mampu membuatkan rumah anda kelihatan luas+elegan. Lalu,bagaimana jika cermin anda yg berkilau-kilau itu memudar?Ada cara yg mudah+murah untuk membuat cermin anda lebih berkilau.
.

Petua Cara Mengilat Cermin Di Rumah

1. Ubat gigi
Caranyer ialah letakkn ubat gigi pada permukaan cermin secara merata.
Biarkan selama 15minit.Akhir skali,bersihkan dgn kain setengah lembab.

2. Cuka
Cuka ialah larutan asid yang pasti ada di setiap dapur juga,bleh membersihkan cermin.
Tuangkan cuka ke satu Bekas Air dan kacau.Sapu cuka ke cermin.
Insyaallah,cermin mesti berkilau-kilau.

3. Kapur tulis
Cara laen pula ialah,bleh menggunakan kapur tulis.
Rendam kapur itu selama setengah jam.
Kemudian sapukan kapur pada cermin dgn rata.
Selepas kering,bersihkan cermin yg berkapur itu dgan kain yg lembab.

4. T0nik muka
Kaum hawa pasti mempunyai t0nik muka.
T0nik muka juga sbnarnye bkan shaja mampu menyegarkan muka malah boleh mengilatkan cermin.
Caranye sapu kan beberape tits tonik muke pada cermin.Dan g0s0klah dgn kain bersih.
Lakukan beberapa kali sehingga cermin berkilau dan kilat.

Ape2pun selamat mencuba petua mengilatkan cermin ini.! :D

Admin: Terima kasih Cik Izzah di atas kiriman petua cara mengilat cermin di rumah ini :D

P/s: Jangan lupa membaca artikel sebelum ini iaitu Petua keringkan karpet. Tapi sebelum itu, kliklah button Like, jika sukakan artikel ini.



Email artikel ini pada rakan Email artikel ini pada rakan

Anda dialu-alukan :D

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda suka.
2. Anda dialu-alukan kongsi artikel ini dgn klik button di bawah artikel sahaja.
3. Anda boleh share url link atau nama laman web artikel di mana sahaja.
4. Utk button "Email Artikel ini pada rakan", anda boleh juga email kpd diri sendiri sebelum forward kpd rakan. (Boleh letakkan ruangan Email Anda dan Email Rakan dgn email id yg sama)
5. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.

Lagi Artikel MENARIK Blog Ini:


Facebook Comments

comments

Comments

  1. azrie amriey says

    sedikit tambahan Basahkan sehelai surat khabar. Tabur sedikit bedak pada surat khabar dan gunakannya untuk mengelap cermin. Ulang beberapa kali sehingga puas hati.

  2. gloryatie says

    saya pun kat umah guna surat khabar je, ringkas dan mudah. memang memuaskan (*,~). nape ade translater kat atas tu ek uhuhuhuh

    • 'Izzah says

      tulaa,sye pun x tahu kenape ade tulis mcmtu kat situ,,
      mybe ayat yg sye gunakan ade ind0n2 skit k0t~~

  3. 'Izzah says

    ini ade petua tambahan yg sye penah buat,,
    sbb spek mata sye selalu je pudar,,,patu kain lap
    spek dh hilang dah.. :D jd sye penah cuba titiskan beberape air limau nipis pd spek sye kemudian sye cuci dgn kain.
    Hasilnye mmg jelas sgt2 spek mata sye itu…h0h0