Penipuan Internet | Kisah Benar Hampir Ditipu 12 Ribu Ringgit

penipuan internet

.
Lama juga saya tidak menulis artikel di blog ini. Maaflah. Sibuk study satu sistem dari oversea. Yelah, dah buat bisnes online nie secara fulltime, kenalah terus menambah ilmu dan strategi bisnes. Apa-apapun rezeki tu datang dari Allah s.w.t. Yang penting kita terus berusaha tanpa berputus asa.

Kembali kepada tajuk artikel ini iaitu penipuan di internet. Kisah benar ini dari pembaca blog hairul.com. Nyaris seorang akak ditipu ribuan ringgit di internet. Nasib baiklah beliau menyedari tipu helahnya. Pada mulanya akak nie bertanyakan pada saya kos penghantaran ribuan ringgit yang dikenakan kepadanya. Elok anda baca komennya dibawah:
.
kena tipu
.
Perghh. hampir ditipu RM2,800 untuk kos penghantaran hadiah dari rakan onlinenya. Begitu licik cara penipuannya. Berpura-pura menghantar hadiah yang kononnya berharga. Kemudian mengupah rakyat malaysia menyamar sebagai pegawai kastam dan mengenakan kos penghantaran untuk mendapatkannya. Penipuan ini biasanya digunakan oleh warga Nigeria.

Jom fahami strateginya. Biasanya mereka terlebih dahulu menjalinkan hubungan akrab dengan mangsa melalui facebook, forum, email atau phone. Mereka bijak menggunakan teknik psikologi dalam mendapatkan kepercayaan mangsa. Seterusnya merangka strategi menipu wang mangsa. Konsep asas strategi mereka seperti dibawah.

1. Mempengaruhi mangsa untuk membayar duit dalam mendapat sesuatu yg lebih lumayan.
2. Mendesak mangsa membayar duit jika tidak mahu masalah dari polis dan sebagainya.
3. Mempergunakan sifat belas kasihan mangsa untuk membantu mereka.

Cara penipuan mereka akan berubah-ubah dari semasa ke semasa. Tapi konsep asasnya tetap sama. Fahami konsepnya. InsyaAllah ia membantu anda dari ditipu. Jom kita baca pula cubaan penipuan seterus oleh orang yang sama.
.

kena tipu lagi

.
Kali ini up sikit :P. RM10,000 tu hampir ditipu dengan cara lain. Siap ada diskaun tu. Dari sini kita dapat lihat strategi mereka menipu wang mangsa. Mereka membayangkan kepada mangsa yang mereka banyak duit. Kira, mereka Orang kaya la. Membayangkan kepada mangsa yang mereka terdesak dan minta belas kasihan kita membantu mereka. Orang kita nie memang mudah rasa kesihan. Dan membayangkan kepada mangsa, pulangan yang lebih lumayan. Ala macam skim cepat kaya juga lah. Dan membayangkan mangsa, mereka perlu bertindak segera. Jangan banyak fikir. Jom kita baca kisah seterusnya.
.
kena tipu lagi

Bagaimana jika anda menghadapi situasi yang sama dengan Akak Roesnah. Apa nak buat??? Jangan panik. Ignore je call mereka. Abaikan je call mereka. Tapi elok sangat buatlah report polis agar mereka tidak terus menipu wang rakyat malaysia.

Jika anda rasa artikel ini bermanfaat, sebarkan pada rakan anda melalui button share dibawah. Agar rakan-rakan anda lebih berhati-hati dant idak ditipu oleh penjenayah online ini.


Email Rakan Email Rakan   

Anda Di Alu-Alukan

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda sukakannya.
2. Anda boleh kongsi artikel dgn klik button share di atas atau share url link
3. Untuk button "Email Rakan", anda boleh email kepada diri sendiri terlebih dahulu dan kemudian forward kepada rakan anda.
4. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.

Jom Sertai Fanpage Blog Ini
Anda akan dapat resepi percuma dan artikel terbaru.
Hanya klik button Like Page dibawah:




1. Ebook Kek Batik Coklat Special
2. Ebook Mee Goreng Mamak Restoran
3. Ebook Potong Buah Style Hotel
4. Tips Memulakan Bisnes Makanan

Sila isikan nama pangilan dan alamat email anda.
Utk Ebook ini dihantar ke email anda pada hari ini juga
Artikel Special Blog Ini:

KOLEKSI TESTIMONIAL BISNES MAKANAN
(Klik Arrow Kanan Utk Testimonial Seterusnya)


Artikel Menarik Blog Ini:

Nak TAMBAH INCOME Dgn BISNES MAKANAN???
Persediaan Terbaik Jika Anda Dibuang Kerja


Belajar Bisnes Bun, Pau & Pizza (Klik Sini)


Belajar Bisnes Kek Harijadi (Klik Sini)


Bisnes Putu Piring, Bambu & Mayam (Klik Sini)


Bisnes Air, Dadih & Dessert (Klik Sini)


Bisnes Roti Canai & Murtabak (Klik Sini)


Bisnes Aneka Cakoi & Donut (Klik Sini)


Bisnes Aneka Taufufah & Air soya (Klik Sini)


Bisnes Buat Website & Grafik (Klik Sini)


Artikel Gempak Blog Ini:


Comments

  1. azriey amrie says

    zaman sekarang ni, mcm2 cara org nk menipu, kan? hidup senang dgn menipu je…

    • Hairul Hissam says

      Hidup senang sementara je tu cik azriey kan πŸ˜€

      • azriey amrie says

        kebetulan td sy jmpa sorg kwn. dia pun cerita kisah yg sama.. dia terkena minggu lepas… siap calling2 lg… org 2 ‘ayat’ dia, bkn main cantik lg… pas2 siap nk bg hadiah IPad, Laptop, duit.. tp kwn sy musykil, klau post brg dri london hari sabtu, xkan hari Isnin dah smpai sni? pas2 Kastam call. konon2 kna byr RM1,000. tp private number.. knapa guna private number kan? kwn sy xbg lah duit 2… tp kwn dia ada yg terkena, RM10,000.. mmg lesap lah duitnya…

        • Hairul Hissam says

          Byk tu 10ribu. Mmg licik mereka nie. Mesti ramai lagi yg dah terkena dengan tipu helah mereka ini kan cik azriey. Terutamanya pada mereka yg baru ke alam cyber nie. So kena berwaspada dan tidak mudah percayakan org…. πŸ˜€

          • nor says

            Saya pn baru terkena dgn dorg.kasihan suami Saya yg trpaksa menanggung.perlukah kita wat report polis

            • Hairul Hissam says

              Semoga menjadi pengajaran di masa hadapan.. Elok sangat buat report polis.. πŸ˜€

            • says

              Saya kenal dia melalui Facebook.dia ingin membantu saya dan meminjamkan saya duit.ringkasnya saya terima .saya beri no akaun n ic saya tapi akaun yang tidak aktif.tapi akhirnya saya sedar mungkin saya kena tipu.malangnya kata duit sudah ditransfer ke akauntan saya dan tidak dapat ditarik bilik.saya cuma membayar proses pertukaran wang pound kepada Malaysia sebelum duit itu ditransfer ke akaun saya.risau apa yang patut saya buat sekarang.

            • Hairul Hissam says

              Pertama sekali puan kena sedar yg mereka tu semua penipu. Kerana ramai sangat yg tertipu dgn pelbagai cara. So duit tu tak pernah di transfer ke akaun puan hanya taktik menipu.. Nanti mereka akan gunakan email atau org yg menyamar sbg pihak berkuasa utk menipu puan. So cara nak atasi mudah jee.. puan ignore semua call, email dan sms dari mereka dan geng2 mereka ini. Kalau susah sgt.. tukar jee no phone. Elok juga buat laporan polis agar hati puan lebih tenang.. πŸ˜€

          • fahmi says

            en. hairul bleh tlong sya tak? sya dlm msalah nie.. psal deal handfone dgn org usa..

            • Hairul Hissam says

              Boleh, ceritakan di sini dan saya jawab apa yg saya tahu. .tqvm

      • timm says

        Hr ni saya pun cam terkena kisah lebih kurang sama cam kt atas…sy br je berkenalan dgn seseorang dr luar negara.Katanya from dublin,ireland..br je berkwn dia dh nk pos barang kononnya hadiah persahabatan..pastu hr ni sy dpt panggilan kata brg dh sampai n sy kena byr USD850 katanya dlm rm3000…..sy call blk kwn sy tu katanya dia ada pos sekali duit n kalo sy x byr nanti polis akan cr sy cz ada nama n alamat sy…btul ke? Boleh bg penjelasan….cz takut juga…s

        • Hairul Hissam says

          Semua tu satu penipuan.. tak pernah keluar surat khabar yg polis cari org yg ada nama dan alamat pada bungkusan penghantaran. Biasanya barang akan dipulangkan balik pada pengirim jika tidak dituntut. Abaikan sahaja mereka yg kerjanya siang malam cuba menipu wang mangsa. dah ramai yg jadi mangsa…. πŸ˜€

        • boboy says

          Sama mcm sye

          • Hairul Hissam says

            semoga lebih berhati-hati dengan penipuan internet.

      • MIMI says

        en hairul..sya ade masalah ni dgn pembeli dari new jersey

        • Hairul Hissam says

          Mmg ramai dah kena tipu dengan cara nie.. Mmg ia penipuan.. tiada perniagaan online samada di dalam atau luar negara yg mmerlukan penjual poskan barang terlebih dahulu. Semua perniagaan online hanya poskan barang selepas wang masuk ke akaun bank.. Selagi wang tak masuk ke dalam akaun bank, tak perlu dilayan penipu online nie..

          kalau puan pos pun.. nanti diaorg akan minta bayaran dengan seribu satu alasan utk menipu wang puan..Mereka kan penjenayah antarabangsa, sudah tentulah strategy/taktik mereka sangat advance utk memperdayakan mangsa..

          Ignore dan jangan baca sms atau email mereka.. hanya menganggu puan sahaja dgn tipu daya mereka tu.

      • MIMI says

        en hairul sya ade post handbag dlm mudah pastu ade customer dr new jersey.sya jual dgn harga rm500 setiap satu pastu dia byr rm2000 melalui RBC royal bank tapi duit tu blom dicreditkn dlm akaun sya shingga sya belom me,buat shipment.slepas sya wat shipment barulah duit tu msuk dlm akaun sya.mmg sya ada menerima email transaksi pmbayaran tu dri rbc.esoknya suami sya pergi bank dan pihak bank memberi nasihat agar sya tidak meneruskan urusan dgn org tu kerana tkut ada unsur penipuan.sya pun wasap dgn org tu bagitau yg sya cancelkan urusan dgn dia dan dia bagitau sya yg duit dia tak dpt refund balikdan dia pun mengugut sya yg dia akn membuat report dgn fbi..dan skrg sya mnjadi tkut sekiranya dia betul2 membuat report tersebut

        • Hairul Hissam says

          Mmg ramai dah kena tipu dengan cara nie.. Mmg ia penipuan.. tiada perniagaan online samada di dalam atau luar negara yg mmerlukan penjual poskan barang terlebih dahulu. Semua perniagaan online hanya poskan barang selepas wang masuk ke akaun bank.. Selagi wang tak masuk ke dalam akaun bank, tak perlu dilayan penipu online nie..

          kalau puan pos pun.. nanti diaorg akan minta bayaran dengan seribu satu alasan utk menipu wang puan..Mereka kan penjenayah antarabangsa, sudah tentulah strategy/taktik mereka sangat advance utk memperdayakan mangsa..

          Ignore dan jangan baca sms atau email mereka.. hanya menganggu puan sahaja dgn tipu daya mereka tu.

          • MIMI says

            tq ats nasihat awk tu..tpi mengigil jgklah bila dia kate nk wat report kat fbi tu

            • Hairul Hissam says

              Jalan penyelesaian terbaik.. ignore jee email dan call mereka…

    • boboy says

      Sye bru je dlm bbrapa hri ni
      berkenalan dgn seorang mat saleh ni…
      Kmi berkwn dlm fb
      bru je seminggu…
      lps tu tiba hri bfday sye tiba 24.10..
      tetiba dye cakap dye belikan brg utk sye sempena hari bfday sye…
      dye cakap dye belikan sye befday gift…
      dan esok sye pos pg malaysia….
      kata mat saleh tu lah…
      brg tersebut adalah iphone6,laptop,diamond necklace,gold necklaces,gold watch,and dye cakap dye masukan sekali cash money 200.000 thousands usd…
      Jdi sye bg lah alamat…kan…lps tu dye ckp dye dah pos brg tersebut melalui address yg sye bgi….
      sye rasa pulak tak sedap hati…
      pagi ni sye menerima call dri seorang pempuan mengatakan bhwa brg tu dah sampai di kuala lumpur…jadi pempuan tu minta sye byr rm5k..utk meneruskan pengeluaran brg dan diposkan ke alamat sye di sarawak…e cakap mne sye ada duit sebanyak tu…
      sbb pmpuan tu cakap kalau nak kluarkan brg tu kena byr rm5k…
      lps tu sye off hp kjap berfikir secara betul…
      #sedangkan unty sye dri england hantar brg utk sye…tak ade pula kena charge rm5k….
      disitu sye mula sedar yg ini adalah satu penipuan…..
      so sye call balik pempuan tu….then sye cakap..sye tak nak terima brg tu…
      sye nak pihak awak pulangkan semula brg tu…….
      lps tu dye trus off hp….
      nasib lah sye tak byr rm5k…pada pagi ni…
      mmg sye bernasib baik terfikir…
      sbb ini sdh dua kali dah tp sye sedar yg sye tak alert langsung dgn penipuan internet ni…..
      bg kwn semua selagi adanya mat saleh dlm internet jangan layan….kerana mereka nak tipu kita….konon nye dye byk duit…tp itu adalah muslihat dri mereka….

      • Hairul Hissam says

        terima kasih kerana share pengalaman nie.. semoga menjadi pengajaran buat pembaca yg lain.

    • Lieza says

      Salam..

      Saya nak tanya.. Kalau warganegara Malaysia yg bekerja di luar negara pun ada yg terlibat sama dgn kegiataan penipuan spt ini?

      Baru berkenalan di fb.. Sebulan aje nak htr parcel barangan mewah.. Kemudian minta local charges sbg tambahan?
      Sebyk rm5,580 (1120usd)..

      Apa yg patut saya lakukan?

      • Hairul Hissam says

        wslm.. elok baca komen2 pembaca lain yg mangsa penipuan online niee. Biasanya mereka akan menyamar dgn pelbagai cara dan menggunakan gambar yg boleh diambil dari internet. Mereka turut guna rakyat malaysia utk menyamar dan membuat call..

        Jalan terbaik, jangan baca apa sahaja email/mesej yg mereka hantar dan jangan angkat call mereka.. jangan layan mereka.buat bodoh jee spt tiada apa berlaku.. dan block jee fb/wasap mereka. Buang masa jee layan mereka nie..

  2. Meera says

    Assalamualaikum… Bila sy membaca arkitel ini, sy nak share cerita yg sy mengalaminya.. jadi forbia hampir sebulan. Apa tdknya, saya memesan product/barangan melalui online, nilai product/barangan sebyk RM2,500 melalui cash banking. Apabila tlh membuat pembayaran, sy menerima panggilan talefon memberitahu jumlahnya dlm kiraan USD2,500 bukan Ringgit Malaysia (katanya tersilap info). Bayangkan kalau bayar dlm USD, kita sini sudah hampir RM8,500+ (anggaran matawang ketika itu). Saya tetap membayar jumlah tersebut. Sejam kmd terima lagi panggilan, katanya barangan yg dipesan tdk dapat lepas kastam dan kena bayar cukai & sy dicaj sebyk RM17,000++. Dari situ sy sudah mengesyaki sesuatu yg tdk betul. Saya minta declaration form, resit product & corier services yg digunakan utk sy tuntut di kastam tetapi apa yg terjadi, talian telefon, sykt online, no akaun & courier yg digunakan terus lenyap dari internet….sungguh licik…

    • Hairul Hissam says

      Wsalam, tima kasih cik meera kerana sudi kongsi pengalaman tersebut. Pergh.. byk tu, lebih 8 ribu lebih. Mmg fobia la sesape yg terkena. Kalau ada produk yg harga jauh lebih rendah dari harga pasaran, biasanya satu penipuan. Mereka mmg licik. Saya pun kerap membuat pembelian dari oversea. Tapi saya hanya membeli di tempat-tempat yg ada review atau rekomen dari forum atau sebagai.. Alhamdulillah setakat nie masih selamat.

  3. says

    Saya ada juga menerima beberapa email mengaku sebagai rakyat kita di UK. Menawarkan pernigaan ribuan ringgit. yang hairan mereka tidak putus usaha untuk menghantar email kepada akaun saya.

    Apa yang saya buat terus delete email scam seperti ini.

    • Hairul Hissam says

      Biasanya diaorg guna software utk hantar email nie secara auto.. Saya pun terima byk sgt. Saya setkan masuk ke dalam spam box saya dan saya akan emptykan kesemuanya… πŸ˜€

  4. aina says

    wow..macam2 ye..
    tapi kalau ada orang dari nigeria atau sekitarnya better tak payah berurusan dengan orang tu yer. walaupun dia nak sangat beli produk kita ke ape ke.. tu semua menipu!

    • Hairul Hissam says

      Betul tu.. byk sangat dengar kes dari warga nigeria. Dah la menjual menipu…. membeli pun diaorg menipu juga… walaupun tak semua tapi kebanyakkan begitu.. Macam ada pusat latihan menipu je kat sana. So kena berhati dengan warga nigeria nie.

  5. says

    Slm sumer.,

    sy google kes penipuan mat2 saleh ni.,
    sbb de member meroyan kna tpu.,
    bla kt fb sy de mat saleh tba2 parking msuk
    inbox fb., musykil jgak.,
    trjumpa plak blog nie., tima ksih byklah.,
    sbb kongsi byk tips2.,
    sy ni tgh di’ayat’ sindiket tue agknya.,
    bkn main manis ayt2 depa.,
    tima ksih byk2., hrp2 ramai org sedar bla kna tpu.,
    jgn dok tangkap syiok sbb de mat saleh say hai dear!!!
    meremang…

    • Hairul Hissam says

      Cair yee.. bila mat salleh mengayat…last2 duit pun cair… πŸ˜› …
      Syukurlah cik isha tidak ditipunya…. zaman cyber nie.. kena lebih berhati2 πŸ˜€

  6. toyot says

    subhanallah… saya baru je balas email diorang kata menag hadiah 650000 pound sterling hadiah dari google.. saya berani balas sebab dia tak mintak no ic dan akaun..tapi saya antara percaya dan tak telah terbagi nama penuh.. alamt dan no phone… pastu esoknya sistem tu balas kata kene hubungi syarikat kurier untuk penghantaran cek tersebut dan menyatakan segala kos penghantaran akan ditanggung oleh saya… tapi pastu saya mengeletar takut diorang hantar apa2 ke alamat saya dan mintak saya bayar.. mati saya. fobia. pastu share ngan kawan-kawan.. diorang kata jangan layan lagi email tu dan saya dan jumpa polis untuk mintak pendapat. polis kata diorang x berani hantar apa-apa kalau kita tak bagi duit kat diorang terlebih dulu…diorang mana boleh hantar barang tu mudah2 je kat kita.. kalau terjadi jugak diorang hntar barang tu ajak diorang jumpa kat balai polis je… so macamana pendapat u’ll saya takut giler ni ha… takut diorang datang. dah 2 malam xleh tido…badan pun macam nak demam jer ni… kalau diorang hantar email atau kol macamana plak… mati la aku nak tutup akaun email dan terpaksa la tukar no phone… please kawan2 tenangkan aku!!!! ya Allah mudahan x pape…

    • Hairul Hissam says

      Nie satu penipuan..ramai yang dah kena. Kalo kita bayar pun mereka tak akan hantar.. DAn yang pasti mereka tak akan datang punya. Mereka akan menyamar jadi polis la, jadi pegawai kastam la… jadi itulah, jadi inilah.. Jangan layan emailnya dan jangan fikirkan lagi.. Mereka tak akan berani datang rumah punya. Percayalah.. Ignore je saje.. sorry lambat reply.. busy sikit.. πŸ˜€

    • says

      sy pun kne benda yg sma . siap mntak tolong peguam lagi .. takut gila … dh la sy student … :( ap yg perlu dibuat ?

      • Hairul Hissam says

        Tak perlu takut.. buat laporan polis dan abaikan sahaja mereka tu.. belum ada kes kena pukul atau bunuh sbb tak bayar kat penipu online nie.. sehari beratus org mereka call dan menipu. mereka pun tak de masa nak ke rumah mangsa πŸ˜€

  7. Shafiq says

    Assalam…aku baru sedar yang aku telah ditipu..lebih kurang same gak kes die…ade mat saleh inbox aku kate nk buat investment kt malaysia la, nk bukak bisnes jual pakaian…then katenye die nk sent beberapa helai pakaian sebagai hadiah..so die pun mintak name penuh alamat no fon sume…dgn tanpa ragu2 aku pun bg la…tp alamat aku bg alamat len..selang beberapa hari die pun kate die dh sent barang n masukkan sekali duit…pound katenye..die kate die hantar melalui europost delivery..siap bg tracking number..ble aku bukak website tu mmg btul2 ade..so aku pun percaye la bulat2…then 12/6 ade org kol katenye barang dh smpai…aku pun teruja then dia kate kene bayar tax..jumlah nye RM1700…die suh bank in…aku pun bank in…then esok plak katenye barang kene tahan sebab kastam scan ade duit..nk lepas katenye kene bayar RM30000..gile ape..mane aku ade duit bnyk tu…so die suggest bayar RM2000 dulu, die nk deal ngn kastam…aku pun percaye n bank in RM2000 tu…yg kol aku ni pompuan melayu..esk plak katenye barang tk leh lepas gak…die nk full payment…then dari situ baru aku rase cm tk sedap hati…aku pun search kt internet pasal hal ni…rupenye sebelum ni mmg dh ade yg kene tipu…kes same cm aku…adoi, frust btol…burn RM3700…aku masih simpan lg no akaun yg aku bank in duit tu, blh tk klu kite g report kt bank pasal penipuan ni n tanye sape org tu?or report polis ke?no pompuan tu aku ade simpan lg…

    • Hairul Hissam says

      Wsalam, raser nyee ramai yg dah kena tipu mcm en shafiq ini. Semoga en shafiq lebih berhati-hati selepas ini. Mmg bagus buat laporan polis. Agar pihak polik lebih peka dan lebih aktif menyiasat kes spt ini. Kalo boleh, panggil pihak media sekali. Kalo kita senyap, pihak berkuasa tak tahu.. mereka yg menipu nie lagi suka lah kan… πŸ˜€

    • Angie says

      Haha…ni pun sama lah dgn kes i, tp sy terkena Rm1,400…then barang stuck lg kat kastam singapore kena bayar lg RM3,600 adoii nasib bek tak sedap ati dan tak nak bayar…last sume senyap…hhhmmm

      • Hairul Hissam says

        ramai juga yg terkena ya…. semoga lebih berhati-hati lepas nie ya.. cik angle…

    • miss mimiey says

      saya rasa kes saya sama macam syafiq… ayat mereka memang power. mat salleh call saya tak percaya, bila ada india malaysia call dan bg penerangan tentang bagaimana prosedur diplomatic agent, saya mula percaya, tapi masih ragu-ragu. dan saya buat keputusan, saya hanya akan bank in duit jika si penghantar hantar duit lain untuk jelaskan bayaran. tak kisah lah penghantar kata dia akan hilang duit dalam parcel dia dan emas sebagai hadiah itu merugikan dia..

      contoh ayat dia

      “what do you mean by you are trying when the diplomatic saying that you are not paying attention to them again”

      “Sha what is all this? please don’t tell me you want my money to lost I beg you to find money and clear that charges please even though you are not interested again just let me know so I have rethink of plans over this investment”

      “all I want is for my money to be save even though you don’t want this investment again just find way clear this package take your expenses and send me back my balance okay.”

      yang tak tahan tu, memang ada pendaftaran nama dan sewaktu dengannya kat page courier tu.. itu yang buat kita percaya.. atau siapa yang tahu tentang AIRSPEED COURIER??

      ni web dia: http://airspeedcourier.page.tl/HOME.htm

      dan baru perasan yang url dia tak ada . com.. dulu pernah belajar buat web site.. biasa kalau tak ada . com ni web personal yang kita buat kan? then kita beli domain.. maksudnya, web ni mungkin direka sistem..

      Sape boleh jawab? kita bantu kawan-kawan yang lain yang mengalami situasi yang sama..

      • Hairul Hissam says

        Mereka semua tu berpangkalan disini dan mengupah org2 di malaysia ini.. Mereka mmg tak rugi apa sebab mereka mmg tak pernah hantar apa2 barang tu.. Kes nie dah lama berlaku dah terlampau ramai yg kena tipu. tentulah mereka licik dengan tipu daya..

        website .com tu, budak tadika pun boleh register dot com… kalau tak caya, Boleh belajar buat laman web di panduan tuturial saya sendiri di http://www.jombinaweb.com .

        Spt kes seorg pengomen disini. bila dia check dalam laman web tracking .com ada status tapi bila di call sendiri kastam, barang tu memang tak wujud.

        Kadang2 tu heran, kat TV, akhbar dah byk kali keluar penipuan internet. Tapi masih ada yg percaya lagi… entah lah..Cubalah fikir dgn akal yg waras.. Tak de sape yg baru kenal kat fb, tiba2 rajin nak bagi hadiah emas, intan belian, wang ringgit. .

  8. farah hanem says

    salam semua saya disini nak kongsi kisah saya baru2 berlaku semalam 9.7.12..saya ada berkenalan dengan seorang mat salleh nie kenalan dalam FB 2hb.7.12.., bila dah kenal2 dia cerita2 lah kisah dia, dia ada anak sorang bini dia curang dengan dia, mule2 memang sy tka percaya sb dia letak satu gambar jer dalam fb dia, pastu saya suruh dia hantar gambar lagi, dia hantar lah gambar melalui email saya, pastu saya tak percaya lah sangat, saya ajak dia webcam, memang nampak dia, tapi blur2 lah..pastu dia kata dia tak nampak saya sangat , dia suruh beli laptop baru, saya kata lah saya takder duit nak beli, pastu dia sendri offer kata nak belikan laptop baru untuk saya, selepas beberapa hari kemudian..ada seorang perempuan telefon saya mengatakan barang parcel dari kenalan scotland nie fb mat salleh tersebut ( http://www.facebook.com/phil.dave.94 ) barang tersebut sudah sampai di malaysia….perempuan tu cakap ada dua pilihan..sama ada nak hantar barang tersebut sampai kerumah saya or saya sendiri pergi ambil di kastam KLIA…bila fikir mmg nak suruh hantar sampai ke almat yang dah bagi tu..tapi nasib bukn bg almat rumah sy…tapi kalau nak hantar terus ke rumah kena bayar RM2500..terkejut gak dengar…pastu nasb sy fikir2 tnya2 member polis sy…saya tepon kastam tanya…rupnya semua nie tipu…yang telefon tu orang perempuan melayu kita nie….sebelum tu perempuan tu bagi no akaun…yang pelik akaun peribadi bukan akaun nama syarikat…bila dah dapat tahu nie semua…saya kenakan balik perempuan tersebut..saya tepon dia saya kata dah payin duit dah…dia kata dlm 3,4jam akan sampai barang…..pastu tak lama kemudian dia tepon balik dia yakinkan saya..dia kata betul ker adik dah pyin, dia orang kata takder duit pun dah payin, dia kena maki hamun….aku cakap lah saya dah tepon kastam , mana ada semua nie nak kena bayar2 ambik parcel.dia kata buat apa akak nak tipu kita sesama bangsa..dia kata kalau adik rasa tertipu adik pergi ambil sendiri kat kastam..saya ha jerlah…mat salleh tersebut hantar mesej last kat sy semalam macam nie….dia nak yakinkan saya lagi..dia hantar email receipt dan gambar parcel tersebut…pastu dia bagithu apa barang yang ada dalam parcel tersebut..ni yang dia emailkan..

    PLEASE THE CONTENT OF THE PACKAGE ARE…

    A SET OF GOLD JEWELLR,
    TWO BVL GARI PERFUME,
    ONE ROLEX FEMALE WATCH,
    1 HP LAPTOP,

    The delivery company shall contact you once your package has arrived your address.

    I secretly put 25,000 British Pounds inside the package for you,

    ( I swear I never lie to u because they ask u for charges u said that from now never u talk to me go to hell I want my parcel back to me I will pay them and send it back to me in scotland I know who u are only gold digger because they ask u charges I lie to u fuck your mother and your family u stupid woman your not shame of your self I send u gift with money u never appreciate it fuck u and your family now I will block u from my facebook,).

    • Hairul Hissam says

      Syukur cik farah tak terpedaya dengan tipu helah mereka. Mcm2 cara mereka cuba menipu wang kita.. Bila tak berjaya, siap maki hamun dengan harapan kita akan diamkan sahaja hal ini. Semoga menjadi pengajaran buat pembaca blog ini. Terima kasih banyak2 cik farah..

      • farah hanim says

        sama2…syukur sangat2 saya tak terkna …tapi nyaris2 lah jugak….harap2 seleps ni..semua hati2 yer…saya dah cerita kan kisah dari mula sampai akhir…sy mencerita kan semua supya semua tahu macam mana taktik dia orang lakukan..tapi dia orang akan lakukan dengan macam2 cara yang berbeza rasanya….

        • Hairul Hissam says

          semoga kita semua lebih berhati-hati πŸ˜€

          • luve says

            salam.. pas baca komen2 kisah2 kat atas ni, sy dengan yakinnya yg kawan saya pon dah kena tipu ngn mat saleh n pompuan melayu. kawan sy ada berkenalan dgn sorg mat saleh dr uk. n sebagai menghargai keikhlasan kawan sy ni menerimanya sbgai seorg kawan, mat saleh ni anta hadiah kat kawan sy ni. hadia2nya, 1 laptop, i jam tangan berjenama, 1 i-phone, cincin n cash sbanyak 150,000 pound. tapi utnk ambil barang2 tu, kawan sy kena bayar rm25000 dgn alasan hadiah2 tu bernilai hampir 1 juta. kawan sy percaya dan berusaha utk cari rm25000 tu untuk ambil barang tersebut. dah puas nasihat tp dia ttp berdegil n pecaya ngn mat saleh tu.. tak tau nak bagi nasihat camne dah..

            • Hairul Hissam says

              Wsalam. teruk juga tu sebab kawan cik luve tu dah sgt percayakan mat saleh. Kira hebat jugalah jurus mat saleh tu menipu. Cuba cik luve minta kawan cik luve tu baca artikel di sini dan juga suruh kawan cik luve tu call pejabat kastam. Dapatkan no telefon kastam sebenar dari operator telekom dgn dial 103 . Bukan sikit tu RM25K.

      • Tajul Ariffin says

        Saya betol2 kena tipu rasanya.. sruh bayar rm1350 utk hadiah dri kawan dri NY.. adiahnya Iphone 6, wrist hand, shoes, necklace, perfume.. alasan sruh byar sbb castam duty n local tax.. dah bayar rm1350, sruh byar rm3690 sbb ada 4000dollar dlm parcel skali.. dah cakap nak barang saja, xnak duit tue.. die ckp die bagi masa 2ari jew utk settle full payment, klau x parcel n money gone..naseb baek ngah kering time tue.. try cari dlm website, trjumpa website nie.. mmg sah dah kna tipu rupanya.. Klau kita buat report polis, ada jaminan x dapat balik duet rm1350 tue?? Mintak tlg pencerahan skit.. tq..

        • Hairul Hissam says

          Semoga menjadi pengajaran yg berharga. Mmg macam2 cara mereka cuba menipu wang mangsa. Apa2 pun elokbuat report polis. Saya tak pasti pula samada boleh dapat balik duit tu.. tqvm..

  9. chubby says

    hye….sy nk tnya kalau kita dpt hadiah dr mmbe dr uk kita kna cukai x????bb kwan sy anto mcm2 kt sy….dia anto laptop 2,iphone,perfume,handbag kasut,baju n mcm2 lagi la….adakah kita kna cukai???

    • Hairul Hissam says

      Cik chubby skrg sedang cuba ditipu oleh penjenayah online..dah ramai yg kena.. cuba baca komen-komen dari pembaca. Begitulah cara mereka…menjalinkan hubungan yg akrab, berpura2 menghantar hadiah, dan menyamar menjadi pegawai kastam dan minta cukai dan menipu wang mangsa… Kebanyakkan mereka berpengkalan disini dengan rangkaian warga asing dan org tempatan dalam menipu wang mangsa..

  10. Eino says

    Assalamualaikum…

    Saya dah baca semua kes2 yg kena tipu ni…Ok skang saya nak tanya..Ada sorang mat saleh ni dr UK nak datang ke Malaysia minggu hadapan. Kami berkenalan dari FB. Saya kenkadang mcm muuskil, kenkadang mcm percaya…dia ada kasi saya no phone dia +447……no London. Saya cuba call dia guna no phone tu, memang dapat, and bila dia call saya no yg appear “unknown”…

    Saya mcm seram gak….tp dari dia ckp, takdelah merepek nak belikan itu ini kat saya..cuma skang ni, saya masih 50-50 nak percaya ke tidak…

    • Hairul Hissam says

      Wsalam.. Dlm situasi zaman skrg yg banyak kes yg bukan2 dan pelik2…. sgt elok jgn ambil risiko cik Eino… πŸ˜€

      • Eino says

        tu la…org skang senang sgt nak menipu…susah nak cari yg betul2…tapi saya dah pernah terkena..last year bila ada satu mamat ni dia kata dia send saya mcm2 hadiah, dan minta saya bayar kan dulu untuk saya dapatkan barangan saya tu…jumlah saya kena bayar RM1.9K…

        Saya ni bila dia minta jer duit, tak kuasa saya nak layan..pastu call saya marah2…apa da..org mcm ni pun ada kan…pelik

        • Hairul Hissam says

          Pelik tapi benar.. Mcm2 cara org cari makan skrg nie.. … Dah ramai juga yg tertipu pasal hadiah nie.. Nasib baik cik eino terselamat….Mungkin diaorg marah2 sbg taktik utk menakutkan mangsa dari membuat laporan polis.

          • sara says

            Saya ada kenal org mcm nie tapi nasib baik saya cepat check balik then sy ternmpk seorang perempuan komen dekat pic lelaki nie yg dia tu tipu dia mainkan perasaan konon ajak kahwin
            gambar yang diginakan ialah gambar org melayu konon mix duduk dekat london sungguh licik ..

            • Hairul Hissam says

              Alhamdulillah, nasib baik cik sara sedar. Semoga kita lebih berhati2 πŸ˜€

    • Nur syazana says

      Sy baru terkena semlm. Membazir cuti saya je konon nk jemput dia kt airport.

      Ikut pd flight mmg ada.. tp tggu berjam x keluar2 sy pun blk. Mlm tu dia wassup bg tau flight delay sbb cuaca. Pdhl elok je flight tu landed ms sy tggu.

      So dia kata bag kena sieze sbb bw duit byk esok pg nk settle dgn kastam. So semlm sy pegi airport kira nk tggu dia settle.. bila sy bg tau dah ada kt KLIA dia kata dia ada kena tahan dkt checkpoint kastam airport n tlg masukan duit pd pegawai kastam yg dia deal 10k…sy x layan.. lps tu push kata dpt diskaun plak 5k. Sy mmg dah dpt agak…sy call kwn sy keje airport n dia bw sy pi tmpt checkpoint kastam .. mn ada siapa kena tahan dr semlm kata pegawai kastam tu.

      Sy sakit hati plak..haha.. sy mainkan dia plak.. sy ckp ye nnnt sy masukan duit. bg no akaun cina/bank hong leong. Lps sy bg alasan mcm2 dia xpuas hati terus fool crazy fuck dia kata kt saya. Sy bls dgn gelak je la! Haha.

      Perkenalan mmg dr facebook.. asal Brunei..tp keje london katanya. Serious muka melayu.. alim2 gitu. dtg msia sbb nk jmpa parents nk ajak kawen. gmbar2 pun semua area london. Sy rasa dia guna gmbr org lain. Kesian org gmbr sebenar.

      Mmg ye dia wassup guna no +44 then dia bg 016 bila konon dah smpi msia.

      • Hairul Hissam says

        Penyangak online nie mmg membuang masa jee dilayan. Yg kesiannya cik syazana siap ambik cuti lagi tu. Tapi nasib baiklah tidak wang yg kena tipu. semoga menjadi peringatan di masa hadapan. Dah macam jual barang second pulak, boleh bagi diskaun. heeee..

  11. nizam says

    salam,tapi bagaimana pula ngan email yg sya terima ni….adakah ianya btl?

    Assalammuailaikum,

    Saya ingin merpenalkan diri saya terlebih dahulu. Nama saya Puan. Hazrawaty
    Binti Mustapha from Malaysia. Untuk makluman saya penghidap kanser di tahap
    yang serius. Dan doktor telah mengesahkan bahawa saya tidak akan dapat bertahan
    hidup lebih lama. Dengan murah hati nya saya ingin mendermakan segala yang
    saya miliki dan ini adalah keinginan yang saya dan arwah suami saya telah
    rancang sebelum ini. Memandangkan kami tiada di kurniakan cahaya mata.

    Dengan murah hati nya dan keikhlasan hati saya dan arwah suami saya. Dan saya
    percaya allah maha mengetahui niat saya ini. Dengan ini, saya menghulurkan atau
    menyumbangkan sejumlah wang sebanyak Β£2,000.000.00 (Dua Juta Pounds) kepada
    anda. Dalam memudahkan semua urusan antara saya dan anda, saya akan meminta
    peguam saya menyediakan segala dokumen yang berkenaan. Dan dengan izin allah
    semua urusan akan berjalan dengan lebih lancar, dan pindah hak milik di antara
    kita tidak akan bermasalah. Semoga allah memberkati segala kerjasama dari anda
    dan gunakan lah pemberian saya ini dengan bijaksana.

    • Hairul Hissam says

      beratus email saya terima spt tu.. Delete sahaja. .. Itu salah satu cara penipuan di internet… Yg pasti mereka akan minta duit kita dulu dan selepas tu mereka akan hilang begitu sahaja.

  12. Zilah says

    Salam,

    Saya baru aje hampir terkena. Lebih kurang sama seperti farah haneem cerita….cuma situasi berbeza. Kenal kat laman sosial bkn fb. Sy sendiri x tau pun sy daftar dlm laman nie….sbb sy tengok tarikh daftar disember 2007. Dia masuk dlm email sy. So awal januari nie sorang mat salleh nak berkenalan….tulis kat situ dr Singapore tp rupanya dia Scotland. Dtg Singapore atas business. Mulanya berbalas komen kat email aje. Katanya bapak tunggal anak satu. Isteri, emak, bapak dah meninggal. Sy bgtau dia sy dah kahwin…dia kata x apa. Pastu dia mintak no tel sy… Katanya nak kenal lebih rapat jd friend. Sy pun bagi la…. Dia siap email gambar dia, anak , isteri n ayah dia yg dah meninggal. Sy pun htr gambar family sy.Setiap hari dia call….private no….so kita org berborak la. Dia kata jwtn dia as MG kat satu company. Cara ckp dia sangatlah educated…..selalu ckp yg positif…..mcm pakar motivasi. Dia ckp nak beli property kat Malaysia. Utk investment. Pas tu nak migrate ke Malaysia. Siap anggap sy mcm adik dia, dia jd abang. Dia bg no mobile dia…katanya klu ada masalah bgtau dia. No mobile UK ….+447. Last week dia ckp dah resign nak buka company sendiri n nak migrate kat Malaysia. Katanya dah contact agent n lawyer kat sini utk carikan property yg sesuai. So…lawyer tu mintak booking fee utk proceed the agreement . So katanya as trusted sister dia mintak sy byrkan dulu booking fee…..nanti dia byr balik kat sy…..bnyk tu…..rm5000. Mulanya sy ckp ok la…sy percaya dia sbb cara dia ckp baik, soft spoken…sangatlah berpengetahuan. Bagi nasihat baik2… Semalam dia bg no ac lawyer perempuan melayu (Bkn akaun firma guaman) . Sy dah mula syak…..sy x bank-in duit seperti yg sy janji. So tadi mat salleh nie call…..dah borak lama br dia tanya….knapa sy x masukkan duit….sy ckp sy nak guna duit tu utk beli keta baru……x dpt nak tolong dia. Then dia blame sy, katanya sy saja nak mainkan dia……dia serius dah anggap sy mcm family dia, katanya sy dah promise pas tu mungkir janji. Dia ckp x kan percaya org Malaysia…..katanya sy memalukan rakyat Malaysia. Dia mintak sy email balik no akaun lawyer dia tu…..pas tu suruh sy delete…. Sy nak tanya pendapat semua……dia nie genuine ke atau memang nak menipu…..sy dah surf internet….pasal penipuan….tp x ada yg kes serupa mcm sy. Sy siap ckp kat dia klu trust sy mintak dia transfer duit utk byr booking fee tu….guna western union htr kat sy….cepat spi..katanya lawyer dia kena buat SMP dulu….apa benda SMP tu sy pun tak tau…..

    • Hairul Hissam says

      Wsalam… betul tu.. kalau guna western union.. dalam 24jam. wang boleh diterima dari luar negara. Nampak sgt mereka cuba menipu. Biasalah tu.. cuba putar belit ke sesuatu yg kita kurang paham spt S&P. S&P tu sales and purchase agreement. Macam perjanjian beli rumah. Dan macam biasa.. bila tak berjaya, mulalah maki hamun supaya kita diamkan perkara ini. Syukur wang puan zilah selamat…

      psst: agaknya setiap hari, tentu ramai yg mereka call dan tipu…

      • Zilah says

        Betul la en. Hairul, agaknya kerja dia org setiap hari call n tipu…kekadang pkl 3 ke 4 pagi sy tgh tido pun dia call. Yg sy musykil…gambar2 yg dia org email tu mmg gambar sebenar atau guna gambar org lain….

        Sy harap cerita sy nie menjadi tauladan dan pengajaran agar kita semua lebih berwaspada dan berhati -hati. Kita ikhlas nak berkawan, tp dia org nak menipu. Sy juga dpt maklumat dan ilmu br pasal western union…..cara mudah dan cepat nak transfer duit ke seluruh dunia…..kat pejabat pos pun ada….. Sebelum nie sy tak tau pun ada kemudahan nie….

        • Hairul Hissam says

          gambar-gambar tu mereka boleh ambil dgn mudah dari fb atau dari myspace.

          Terima kasih cik zilah kerana sudi berkongsi pengalaman. Sumbangan Pual zilah ini, sudah tentu membantu pembaca blog ini utk lebih berhati2.

  13. atiqah says

    saya juga ditipu…. tp bungkusan yang dihantar siap dengan buktinya…. boleh percaya ke…. dia cakap kastam sabah tahan dan kena buat bayaran Rm 1500. dan dia ugut nak bagi saya masalah besar kalau tak bayar…………. saya takut.. apa perlu saya buat. adakah dia orang akan cari nanti

    • Hairul Hissam says

      Percayalah mereka tak akan berani datang rumah cik atiqah. Sebab mereka tahu masalah lebih besar akan mereka tanggung dengan pihak polis. Mereka sanggup kata apa sahaja utk dapatkan duit. Tapi percayalah mereka tak akan berani lakukannya. Yelah sehari ratusan org mereka cuba tipu. Sangat elok buat laporan polisan agar pihak polis bertindak. Jangan sesekali beri mereka duit, nanti lebih banyak org lain akan mereka aniaya lagi. πŸ˜€

  14. hanna says

    sy ada kisah nak dikongsi dan bertanya.. sy kenal ngan sorag ni d internet dr uk katanyaa… pas2 satu hari dia btykan alamat, nama dan no tel untuk menghantar barang.. sy dgn tidak berfikir panjang memberikan suma maklumat tersebut.. apabila sampai hari barang tersebut sampai ke malaysia, sy d arah untuk membayar rm2500 tok mendapatkan barng tersebut.. bila dah buat bayaran, agent tersebut mengatakan barang yg terdapat dlm bungkusan mengandungi sejumlah barang yg banyk dan wang.. sy dminta untuk membayar rm5500 untuk settlekan hal tersebut.. apabila membuat pembayaran, dikatakn wang yg terdapt dlm bungkusan tersebut sangat bnyk dan perlu di dokument untuk mengelak money laundry.. sy dminta pula untuk membayar rm15k.. adakah btol sy d tipu atau itu memg prosedur untuk barag dr luar negara masuk ke malaysia??? dmna ia memerlukan permit, pembayaran cukai dan segala dokumen perlu dsetiakan memandangkan barang yg dhantar sgt bnyk.. sbb sy ada membaca dr ruangan blog yg menyatakan ada sesetengah barang perlu bayar cukai, permit n pelepasan kastam..

    • Hairul Hissam says

      Salam cik Hanna, memang ramai yang tertipu dengan cara penghantaran barang ini. Biasanya ditipu dari orang yg beru dikenali dari luar negara atau mat saleh..Mmg dah ramai yg kena tipu ribuan ringgit dengan cara yang sama. Sebenarnya mereka menggunakan orang2 m’sia utk menyamar sebagai pegawai kastam, polis dan sebagainya. Cuba cik hanna dapatkan nombor telefon kastam dari operator telekom dan call pegawai kastam yg sebenar utk mengetahui perkara sebenar..

      Jelas cik hanna ditipu. Elok buat laporan polis utk membantu siasatan polis agar mereka tidak terus menipu wang rakyat malaysia…

    • suhaimi says

      tq for your story hanna..my case almost same with you.

    • Hairul Hissam says

      Mmg bahaya.. tqvm kerana sudi membaca πŸ˜€

  15. Budd says

    Baru2 ni my aunt ade kenal dgn seorg lelaki dari UK melalui FB. Lelaki tu selalu cntct and lelaki tu ada ckp yg dia nak kahwin dgn my aunt. So, lelaki tu ade pos a few gift and dah arrive dekat Sibu. But he tols my aunt yg my aunt kena bayar Rm 2,000 kalau nak clear kan brg tu because kena taha dgn kastam la lebih kurang. And my aunt paid! I kinda worry sebab ada artikel di Harian Metro psl ade seorg wanita yg kena tipu. Mostly sasaran dorg adalah IBU TUNGGAL dan PENJAWAT AWAM. And my aunt hold that title.

    • Hairul Hissam says

      Elok minta aunt budd baca artikel disini agar aunt budd sedar yang ia sebenarnya cuba ditipu oleh penjenayah online yg begitu licik.. Ramai dah kena tipu.. πŸ˜€

  16. Vanessa Gurley.. says

    Ass, saya ingin berkongsi seperti apa yang anda alami, Sudah lma jga saya telah bekenalan dengan seorang mat salleh Dari Germany, and then Ada Suatu ketika itu, dia pun bertanyakan dengan saya untuk share business dekat
    Malaysia, so sya pun excited lah nak jadi share holder mula2.. Tapi Ada keraguan juga lah masa 2.. Fikir2 x nak takut Di tipu pla, so saya pun x layan lah, and then baru2 ni da chat Kat saya lagi dia Ada beli barang
    Berharga untuk saya, macam2 lah iPhone 5, jewellery, watch , handbag coach ,perfume, flowers and yg pelik lagi da letak konon duit Kat handbag 2, jumlah duit dalam 2 20,000 pound ..and dia kata Akan pos pada secepat yang mgkin, so dia minta full name saya,full address, mula2 x nak bagi tapi terlalu excited sebab
    x pernah Ada orang nak Bagi saya begitu,so yang peliknya lagi, dia pos barang 2 ari khamis and Monday Akan sampai dia kata, so tepat pada masa nya I terima panggilan Dari seorang perempuan yg mengatakan bahawa, parcel I dah sampai dripada uk, so sebelum nak buat penghantaran kena jelaskan tax sebanyak 2k, n dia siap bagi no akuan bank lagi untuk bankin wang itu, dia kata bila I dah settle payment dia trus hantar brang saya itu.so saya pun percaya and bankin duit 2k..so beberapa jam bila saya dah bankin duit 2, perempuan tadi pun call saya balik,
    Dia Kata barang saya sbenarnya Ada Kat kastam, kna tahan, sebab pihak kastam bagi tau yang dalam parcel saya 2 Ada duit jumlah terlalu banyak, so Oleh sebab 2 pihak kastam nak minta duit sebanyak 4k utk insurance tax, saya Kta Knpa nak minta sebanyak 2 pla, dia kata Kawan saya daripada uk 2, x da buat insurance tax kt uk, so saya call Kwan saya Dari uk 2.. Dia kata bayar Saja sebab nak cover semua 2 Dari naik pegi makhamah, so pun dgn bodoh nya lagi saya bankin duit 2 lagi sebanyak 4k ke akuan bank perempuan melayu 2..n x lama lagi da call lagi , dia kata pihak kastam nak minta 4500 untuk buat certificate money laundry,and nak pastikan duit dalam 2 bukan money laundry,so saya pun pelik Knpa nak buat begitu..so saat 2 saya maki perempuan 2.. U ni nak tipu I ke apa.so dia kata Kalo I tipu brang u nati u sndri settle dgn kastam..dia x nak Ambil tahu lagi..so saya langsung x nak buat bayaran lagi,so skang ni saya risau macamna nak tangani semua ini,patutkah saya buat laporan polis???and boleh ke saya ke bank check personal detail perempuan 2???please advise to me..

    • Hairul Hissam says

      RM6 ribu juga Cik vanessa telah ditipu dgn penjenayah online ini. Elok sangat buat laporan polis agar pihak polis bertindak menangkap penjenayah online ini. Jika kita tidak buat laporan polis, untunglah penjenayah online ini dan seronoklah mereka terus menipu wang rakyat malaysia. Terima kasih kerana sudi berkongsi pengalaman disini. Semoga menjadi pengajaran buat pembaca blog ini…

      • Gurley.. says

        Yerlah..rasa menyesal sangat2 skang,and trauma sangat2.. Lagi lelaki 2, Kata nak dtg bln may ni..mcmna ya, I dalam ketakutan skang, betul ke orang ni Akan cari kita?

        • Hairul Hissam says

          Mereka tidak akan berani datang kerana masalah yg lebih besar dgn pihak polis nanti. Mereka hanya berani menakut-nakutkan untuk kita menyerahkan segala wang ringgit kita kpd mereka. Buat laporan polis dan ignore kan mereka. Percayalah, sehari mereka menipu ratusan orang.. Mereka pun tak de masa nak ke rumah cik gurley.. πŸ˜€

          • Gurley.. says

            Ok thanks yer..lesap duit begitu Saja kerana kebodohan sendiri..nasib baik lah nampak blog ni..

            • Hairul Hissam says

              Yg penting kena lebih berwaspada dan berhati2 selepas ini…

    • syuHa says

      sriostly,ap yg brlaku kt u nie… Same dgn causin i… Tah mat salleh dri mne die knl kt fb, lpastu bercinta plak… Skli skli email da mcm surat dah,hampir sbulan die kawan n hari2 cll…satu hari tu sy suruh die buat lound speaker, cara laki tu ckp mcm negro bkn mat salleh,sy da ckp gn die ko kne tipu nie… Tp still x caye gak… Haa… Pastu mt salleh tu ckp la nk pos barang dri uk guna western delivery, die kasi jwellery, white gold,rose,handbag,500.000 paund dgn choclate,yg die nie percaya hidup2 pg bg alamat… After 3dys uh barang smpai n ad pompuan cll dri emegresen, die ckp brang da smpai tp kne byar tax rm3,400 Name pompuan tu anne ape entah… Yg die nie pegi lak bnkin kt org tu… Esoktu pmpuan nie cll lg,die ckp barang kne tahan sbb ad barang kemas dn jumlah wang yg bnyak…so kne bayar 6k, so i ckp la dgn die ”ko jgn jd bodohla megarut smua nie membe ak pegawai kastam x de pon rekod barang ko kt klia” sakit hati betol causin i nie still x caye jgk. Mat salleh ni jenuh merayu siap nages pujuk die suruh bayar takot kne masuk lokap sbb duit yg bnyak.. Last2 matsalleh uh cakap esok nk naik flight dtg mlysia sbb nk uruskan barang die.. Gile 4jam je da sampai mlysia, nmpak sgt tipu kan. Si bongok ni still pecaye lg nk jmpe matsalleh uh kt kl, bile die da sampai, petangtu mat salleh tu call die ckp da msuk lokap, ehhhh…. Mane ad org msuk lokap bleh main msg n contact2… Haaa kau kan da kne tipu hidup2.. Last2 die yg g balai buat report, so x tau la ape cite nye skrang nie…. Pd pandagan i kes u ni da bberape bln kn… If blum buat report,u pegi jelah buat report n bg detail prempuan tu kn senang, pihak polis xkn marah,, malah akn berterima kasih sbb u sudi bkerja sama…

  17. melati says

    Saya sedang berurusan dgn lelaki dr london.dia ada bg hadiah pd saya. Iphone, perfume, jewellers, handBrg dah sampai hari sabtu baru ni. Ada wakil kastam dr sabah cal saya namanya linda minta saya byr 1600 :baru mereka akan pos barang tsbt. Mereka bg saya masa sampai esok utk bank in duit.saya cry nak b nila esok. Tapi kehendak allah saya sdg bc laman ni. Maka saya tersedar bhw saya bakal tertipu. Allahuakbar

    • Hairul Hissam says

      Syukur Cik melati tidak kena tipu.. Mmg ramai telah terpedaya dgn perangkap mereka. Byk kita berdoa agar Allah membantu kita semua.. πŸ˜€

    • Zarina says

      Macm kes say je.. tp brg bru pos.. ke org yg sama..sbb brg pos pun macm sama je.. boleh share tak

      • Hairul Hissam says

        Boleh.. share laaah…

        • zarina yusof says

          En hairol sy bru bknalan dgn mat sleh dr uk.. n dia kata ada pos barg harini n monday barg akn smpi.. n siap ckp sy kena byr kos peghatran ke rumah sy..jd bila baca ni sy jadi takut sbb sume kes ni macm apa yg sedg saya alami.. cuma barang akan smpai isnin nant.. jadi apa yang perlu sy lakukan sekarang ?? Tggu barg smpi orang call atau cammana yer

          • Hairul Hissam says

            Tak perlu takut.. tak perlu risau.. ingnore jeee penipu online nieee.. jangan dilayan lagi.. elok jangan difikirkan sangat.. anggap jee benda tu tak pernah berlaku…mereka tu hari2 kerja menipu orang. tentulah mereka pandai menakut2kan org dgn seribu satu cerita.. so elok jangan lagi baca apa2 email dan mesej dari mereka. delete sahaja tanpa membacanya…kalau mereka call.. matikan jee phone..

  18. shahidan says

    salam sayapun nak kongsi cerita,baru terjadi dalam minggu ni..ada minah mixed dr uk nk brkenalan,stakat brkwn xda masalah,so sypun se2,,pas2 mulala ayat2 jiwang karat dia buat,cintala nk kawinla..saya ckp saya dh kahwin tp dia bkeras nakkan saya jugak,sampai kata dh belikan hadiah laptop,blckbery,ipad,dan paling gila wang tunai 100,000.00 pound..saya mula fikir wujudkah org yg bodoh cm2,knal x apapun x,tba2 nk bg duit..so sypun blakon knonnya suka kt dia,2,3 hr lpas dia email mklumat pghantaran kourier siap tracking numbr,yang hadiah2 dia dh hntar,hrni pagi ada mat saleh cl ckp brg dh smpai,n lpas2 ada pulak sorg pmpuan melayu kol nk cnfirm alamat..
    saya cek email dan tgk frnd sy2 ada email,dia kta awak perlu byar wang kepda mereka,..sy tya byar utk apa,dan berapa nk d byar,lpas2 sya search intrnet dan saya jumpa cerita kna tipuni,saya email blik kt frnd sya2 yg saya xkan byar apa2,kalo perlu bayar saya tak akan terima parcel awak2..trus dia diam,sayapun search lg smpai jumpa blogni.
    saya cuba cl pmpuan melayu2 byk x tapi xjwb..
    last sbntar td dia jawb,kononnya dia dr korean xpres,sy mtk no fon office dia kta no yg sy cl 2la no ofice,plek offce
    guna no 016…saya tya mcm mn dgn parcel2,dia ckp saya kna bayar 2500 utk cas itu,ini..
    trus saya hentam dia..slamat..sekian

    • Hairul Hissam says

      Nasib baik en shahidan bijak. selamat duit dari kena tipu dgn minah salleh tu..
      Bagus tu.. hentam dia cukup-cukup.
      Yg kesian ramai juga telah terpedaya dgn tipu daya mereka ini..
      terima kasih kerana berkongsi pengalaman. semoga menjadi pengajaran buat pembaca blog ini πŸ˜€

  19. venture says

    maw berhati2 lah…..

    • Hairul Hissam says

      dan kena byk berdoa agar dijauhkan dari penipuan ini..

      • venture says

        saya nak kongsi juga pengalaman ni sama kawan – kawan..
        baru – baru ni saya email seseorang untuk bertanyakan anak anjing husky yang dia advertise dan dalam advertisenya tu dia di kota kinabalu…bila dia balas,dia cakap dia di bangkok tp klu saya mahu juga dia akan register puppies tu dan saya cuma perlu bayar $500(RM 1600)shj untuk shipping cost dan bayar kepada courier nnti.saya tanya juga samada itu ada lah “overall cost”dia cakap “ya”so saya bagi la alamat saya dan no hp..esoknya dia email saya bagitau yang dia sudah register da courier tu nnti akan call saya…x lama kmdian, pihak courier call saya pakai no +222 777 ??? tp kdng miss call sj..bila dapat dia suruh saya check email ttng prosedure penghantaran di spam..bila saya check nama agenci tersebut “MOVE ONE PETTRANSPORTER”..dia suruh buat pembayaran melalui WESTERN UNION kepada penama ‘MOFOR CHRISTIAN’ dr cameroon…saya pn bayar lah….lepas saya bayar,dorg call saya conform tu payment then dorg cakap dorg tengah proses jadual flight sdh….malamnya dorg email saya bagitau tentang”OFFICIAL DELIVERY SCHEDULE”nya…mksdnya ok la sdh dan sya pn tggu la.bila esoknya jam masa jam 10am..pn x jg..saya email balik tanya knpa dan minta no hp orang yang menghantar tp x kc pn cuma dia email saya pla mengatakan yang puppies tu skrng di transit KLIA ada mslh life insurance maw di bayar dulu baru boleh diteruskan.bila saya tanya brpa dia email saya $2600 (RM 8216.00)dan perlu di bayar cepat klu x ank anjing tu akan di quarantin…saya terus rasa ada yang x betul sdh..bila dia call saya balik saya terus marah dia “knpa baru kc taw klmarin kmu cakap ok sdh dan official dalivery schedule pn bagi sdh..kamu satu agensi patut jelaskan kepada client kmu dulu”…dia cakap sorry dan minta buat pembayaran cepat jg….saya cakap x nak byr…si pengirim pla email saya suruh saya bayar sj…saya cakap saya mana ada duit sbnyk tu!…x lama kmudian c pngirim ni email saya lagi yang dia akan bantu bayar $800(RM2528.000)dan $1800(5688.00)lagi suruh saya byr…say balas saya x duit nak bayar jumlah tu…saya mulai syak dorg ni cm ada conection…so saya email dia yang saya sedang mendapatkan maklumat agensi tersebut dan akan buat polis report….pas tu dia x email sdh….slps 2 hari,agensi tersebut “MOVE ONE PETTRANSPORT”dan c pengirim email saya mengatakan agensi tersebut sedang membuat report terhadap say tentang “pet abuse”.saya x lyn da…

        • Hairul Hissam says

          Macam2 cara mereka cuba menipu. Jika tidak berhati2, mmg boleh tertipu. Lagi2 melibatkan binatang peliharaan yang membuatkan kita kesian dia kena quarantine.

          Yang pasti kalau venture bayar sekalipun, mereka akan minta lagi wang dan minta lagi wang tanpa henti. Elok sangat buat laporan polis supaya pihak polis lebih alert.

          Satu lagi, Elok beli barang di tempat yg ada rekod pembelian dari pembeli sebelumnya seperti ebay, lelong atau amazon.com atau ada rekomen dari akhbar. Tempat2 lain spt facebook sangat berisiko πŸ˜€

  20. its says

    Salam,,,saya pun sama en.hairu.
    Saya terbagi alamat..n tak bank in lagi duit..adakah,dia akan apa2kan saya n kuarga saya..setakat ni ada tak kes bunuh ke ape ke dlm penipuan ini.,tlglah.,,

    • Hairul Hissam says

      wsalam, ignore sahaja mereka.. kalau boleh buat laportan polis agar pihak polis lebih alert dan bertindak. Mmg tiada lah cik ita… mereka hanya pandai menakut2 kan kita sahaja. yg penting jangan seskali bagi duit pd mereka.. πŸ˜€

      • its says

        Terimkasih ..tp skrg mcm2 perasaan takut pun ada.

        • Hairul Hissam says

          Kalau kita beri mrk duit.. kita spt mengalakkan mereka menipu lebih ramai lagi rakyat malaysia… Elok buat laporan polis supaya cik lebih tenang.. πŸ˜€

  21. Siti Zuraidah Binti Abdul Aziz says

    Saya nak share cerita saya dengan rakan2 sekalian, kisah saya baru sahaja berlaku kepada saya, ada seorang lelaki mat salleh juga dari UK, katanya beliau berumur 45 tahun berasal dari Germany, dah kehilangan isteri 3 tahun yang lalu dan ada sorang anak lelaki yang tinggal dengan adik perempuannya di US. Dia menghulurkan salam perkenalan kepada melalui laman sosial FB, bila saya kata status saya yang dah kawin dan 3 anak, dia kata tak mengapa dia nak kawan juga dengan saya. Kami berbalas mesej di FB dia minta no fon saya dan saya berikan padanya dan dia juga berikan no fon dia kepada saya dan dia meluahkan perasaannya kepada saya menyatakan dia dah jatuh cinta pada saya. Ayat-ayat dia memang membuat saya cair, sampai saya dah angau dengan dia, Dia kata dia adalah kontraktor dekat UK dan terlibat kerja pembinaan especially road construction. Last week dia sampai di Malaysia iaitu di Sabah kerana dia nak membeli barang-barang untuk buat jalan di UK yg menurutnya worth jutaan ringgit dengan credit cards, pada masa yg sama tujuannya ke Malaysia adalah untuk bertemu dengan saya di pantai timur, tapi dia siapkan business dia dulu di Sabah sebelum jumpa dengan saya, masalahnya sekarang yg memusykilkan saya adalah apabila dia kata card credit personal dia ada masalah hingga dia tak boleh membayar balance sebanyak $50,000 USD kepada business associates nya yg berada di Sabah dan dia sekarang menekan saya untuk membantunya walaupun sebanyak RM10,000.00. Saya katakan padanya saya tak ada duit sebanyak itu, alih-alih dia kata saya tak percaya padanya dan sengaja tak mahu membantu dan menyebabkan dia stranded di sana dan saya dikatakan tak mencintai dia dengan ikhlas. saya sangat keliru sekarang,tolong bagi opinion adakah dia menipu saya atau macammna.

    • Hairul Hissam says

      Dah sangat jelas puan cuba ditipu oleh penjenayah online…
      yg pasti, lepas puan bayar, dia akan minta lagi dan lagi..
      ignore sahaja dan lebih baik puan gunakan masa yg ada utk bersama keluarga kerana itulah dituntut oleh Islam…

  22. Fara says

    Salam En Hairul,

    Saya nak bertanya pendapat En Hairul, samada ini terarah kepada kes penipuan atau tidak. Mungkin ini kes yang pertama En Hairul dengar saya tak pasti.
    Saya baru berkenalan dengan seorang lelaki “A” yang mengaku berjawatan tinggi di sektor awam. Dia beritahu saya yang dia baru sahaja mengambil alih sebuah perniagaan stesen minyak dimana pengusaha awal telah menjual stesen minyak tersebut kepadanya.
    “A” menyatakan akan membuka satu syarikat enterprise khas untuk pengeluaran cek bagi pembayaran gaji dan lain-lain pembayaran kos syarikat dimana saya akan menjadi “2nd signature” di dalam setiap transaksi cek pembayaran selepas 2 atau 3 bulan beroperasi. Walhal apa yang saya faham, A sepatutnya telah mempunyai satu syarikat kepunyaannya sendiri semasa proses pengambilalihan stesen minyak tersebut berlaku. Bolehkah 2 syarikat beroperasi didalam satu stesen minyak dimana syarikat yang pertama digunakan untuk pembelian dan pendaftaran manakala nama syarikat kedua digunakan untuk pembayaran gaji pekerja dan lain-lain kos.
    Sebelum terjadi penipuan, pandangan En Hairul amat diperlukan.
    Sekian terima kasih.

    • Hairul Hissam says

      wsalam fara… nasihat saya, elok jangan buang masa dengan orang tersebut. Yang akhirnya menjadikan hidup kita tertekan ditipu ribuan wang ringgit.

      siang malam mereka berfikir pelbagai cara yg berlainan utk menipu wang mangsa. Org yg lama kita kenal pun boleh menipu.. Inikan pula org yg baru kita kenal. Sudah pasti mereka akan cipta cerita2 yg agak memeningkan kepala supaya kita pening kepala dan percaya. Akhirnya menipu duit kita.

      Buat apa lah kita nak buang masa melayan cerita2 mereka yg tujuannya hanya satu sahaja iaitu nak menipu duit kita…

      Tadi dalam tv3 rancangan 3R .. bagus rancangan tu dan bagus slogannya “Perempuan Jangan Jadi BODOH”.. dan satu nasihat dari mangsa penipuan di internet nie ialah “Jangan buang masa melayan orang yg kita tidak kenal terutama dari luar negara”

      • Fara says

        Terima kasih En Hairul diatas nasihat ini.

        • Hairul Hissam says

          semoga sentiasa berhati2 yaaa… πŸ˜€

  23. Atie says

    Sindiket penipuan ni Mmg x pernah brhenti..baru terjadi Kat saya dua hari lepas….mula2 saya layan jer chatting nga n mamat uk ni.. X lama pas tu citer kata dia dpt kontrak jutaan ringgit…katanya nk beli kan saya hadiah coz bagi luck Kat dia…saat tu saya dah was2..dia minta alamat konon nk Ntar hadiah…katanya dlm bungkusan tu Ada mcm2 lap phone dsb…siap sertakan duit katanya untuk pembayaran Apabila mengambil ba rang tu Nnt…yg lawaknya siap pesan 10 % duit yg dia bagi tu kena derma kpd badan kebajikan….saya dah dpt agak dah ni mst kes penipuan internet.. saya balas msg dia n kata sedara saya ni pegawai polis dan bagi tau ni sume penipuan…dia x balas g msg saya..pastu trus saya block Nama dia..ni tgh tggu orang kononnya Dari parcell…patutkah saya menjawabnya a tau biarkn sje,? Sok nak g buat laporan polis.

    • Hairul Hissam says

      Bagus sangat tu atie buat laporan polisan. Nanti tayang laporan polis tu pada mamat penipu tu… heee..

      Alhamdulillah nasib baik cik atie sedar dan tidak ditipu.. πŸ˜€

  24. says

    Berhati-hati dengan teknik penipuan di internet. Mungkin ini adalah teknik penipuan terbaru.
    Saya ingin kongsi pengalaman berurusniaga online…critenya mcm ni.
    1) Sy biasa iklankan produk sy di mudah.my. pd suatu hari sy terima emel drpd seorang yg berminat dgn produk yg sy jual. Harga barang tu Cuma RM60 sahaja. Bila tengok kat google+ org tu seorang nenek warga uk ingin beli produk kraftangan yg saya jual di internet. Nenek itu nak bg hadiah pada anak angkat yg berada di Nigeria.
    2) Saya bertanya kpd nenek tersebut sama ada ada akaun paypal tak?walau bagaimanapun Nenek itu ingin bayar produk yg saya jual melalui pemindahan wang antara bank di negaranya dengan bank di Malaysia.
    3) Apabila brg yg ditempah sudah siap saya bagitahu nenek barang tu dah siap.
    4) Nenek tu kemudian memaklumkan kpd saya dia telah melakukan arahan pemindahan wang daripada bank di negaranya utk masukkan duit dlm akaun maybank saya sebanyak nilai RM248 (RM60 harga produk + 188 kos penghantaran).
    5) Walau bagaimanapun nenek tu bgtahu saya sebagai langkah keselamatan dan tidak timbul masalah penipuan pihak bank menahan dahulu duit yang dia bank in kpd saya selagi kita belum emelkan bukti penghantaran produk kpd pelanggan kita.
    6) Tanpa melengahkan masa saya pergilah pos barang guna pos laju. Slip penghantaran saya scan dan emelkan kepada pihak bank sebagai bukti saya dah hantar barang tersebut.
    7) Kesesokan hari pihak pos laju telah menelefon saya dan ingin pengesahan adakah barang ini hendak dihantar sekarang atau tangguh dahulu sebelum saya bagi lampu hijau. Info daripada pos laju mengatakan telah ramai orang telah tertipu dengan taktik licik penjenayah cyber ini. Kalau macam tu saya kata tangguh dulu.
    8) Berbalik kepada cerita nenek tadi, apa yang berlaku katanya duit saya masih tak dapat diproses kerana prosedur baharu pihak bank ialah tidak membenarkan penghantaran wang bernilai kurang daripada RM1000 ke negara lain. Sedangkan sebelum ini nenek tersebut telah membuat arahan pemindahan wang sebanyak RM248 ke akaun saya. Lepas tu dgn baik hati nenek itu pun membuat arahan bayaran utk memasukkan duit tambahan RM800 ke akaun saya bagi memenuhi prosedur baharu bank tersebut. Oleh yang demikian jumlah sebenar yang nenek masukkan ialah RM1048 (kononnya). Ok sekarang duit tersebut telah layak untuk di pindahkan ke akaun saya. Walau bagaimanapun saya perlu memulangkan semula duit lebihan tersebut menggunakaan western union . apa yang mengejutkan, saya menerimam panggilan telefon mengaku pihak bank tersebut sedang menunggu pemindahan wang daripada saya melalui western union sebelum saya dapat wang saya berjumlah RM1048 tersebut. Jika tidak wang saya tak dapat diproses.
    9) Musyhkil dengan perkara yang berlaku saya bertanya kawan-kawan tentang masalah ini. Kawan bagitahu perkara ini adalah suatu penipuan dan jangan teruskan urusniaga ini.
    10) Harap kita semua berhati-hati dengan taktik licik penjenayah cyber tersebut. Teknik ini Nampak logik sebab kononya ada campurtangan pihak bank di negara mereka. Saya percaya mereka buat perancangan rapi konon-kononya pihak pembeli, pihak bank , pihak kastam dan juga pihak pos.
    11) Kepada rakan-rakan bisnes online harap jgn putus asa berbisnes online. Lengkapkan diri dengan ilmu dan teknik-teknik penipuan terbaru agar tak kena tipu lagi. Yang penting dalam bisnes online ialah
    Pastikan Duit masuk ke akaun kita dahulu barulah hantar produk yang dipesan. Soal duit dia sangkut dengan bank laaa… , dengan kastam laa…, dengan pihak polis laaa.. dgn pejabat pos laa…itu bukan masalah kita.

    • Hairul Hissam says

      Benar kata cik siti.. Pastikan duit masuk. barulah buat penghantaran. Terima kasih kerana sudi berkongsi kisah penipuan ini. Semoga menjadi pengajaran buat kita bersama.. πŸ˜€ ..

  25. EELY SAY says

    assalam ssaya pun ada cerita tersendiri baru dua hari lepas..mat saleh dari uk ni kenal melalui..fb..kononnya nk berkawan, baru dua minggu kenal..katenya duda anak dua isterinya dah passad away tiga tahun lepas..kebetulan pulak seminggu lepas my B”day so katenya nak bg hadiah kat saya siap send salinan origanal postage GTS courier sevices. saya ckp saya dah kwin anak 3 . tp dia tp kate nak kawan…biasalah panggil dear2 ni…kt recipt tu courier tu ada tulus h/bag gucci/samsug ipad, h/phone/laptop.
    Mlm blum pos tu pun saya bgthu saya takkan terima gift tu n it final saya ckp…dgn alasan my hubby x benarkan…alih2 katenya dah pos..takot saya dibuatnya..my hubby advise to block him lah.so saya bt..skrg saya x tahu cammane coz saya dh bg alamat tmpt kerja kt dia n my phone no. dia tahu dr fb..silapnya masa set up fb dulu ank letak no phone. saya ni bkn padai sgt compter ni. saya search internet..klu courier recipient yg kena bayar..plus taxes..so la ni sya jd x tenang pikiq benda ni..bo bg pangn x. Saya ada bght staff kt tmpt kerja klu ada parcel atas nama saya jgn terima.
    Coz alamat tu sek la ni sek cuti..kalu sesapa terima saya kena bayaq ke ape2 caj yg kena tu..btnya ribu2 matiii..ya Allah tolonglah hambaMu..kwn n shabat bo bg solution? millians thanks..

    • Hairul Hissam says

      Wsalam.. utk makluman puan.. dah terlampai lampau ramai yg terkena dgn cara penipuan spt ini. Elok puan baca komen2 yg berlambak disini. πŸ˜€

      yg pasti, barang tidak akan sampai. Nanti puan akan terima call dari org yg menyamar sbg pegawai kastam minta puan bank in duit utk barang lepas..
      so nanti bila diaorg call, puan terus jee letak phone.. tak usah layan.. mereka akan takutkan puan bermacam cara yg akan buat puan tak senang duduk. so elok letak terus phone.. jgn dengar atau layan.

      Elok baca komen dari pembaca lain yg ada ditipu dan ada nyaris ditipu. Pengajarannya, lebih elok spend lebih byk masa bersama keluarga dari org yg tidak dikenali di fb.

  26. iela says

    Assalam..skrg ni byk sgt kes penipuan sindiket ni..sy pun dlu hampir2 terkena..sy ada berkenalan dgn sorg llaki ni,dr laman sosial..dia bgtau nama dia Haris Bari Abdullah..asal dari johor tapi tinggal kat Washington , USA dgn family..mula2 chat mcm biasa,dia siap ckp nak balik malaysia bulan feb 2014,trus duduk malaysia..lpas tu ada satu hari tu,dia ada knon ada kursus kat New York, dia siap pegi shopping,then dia ckp ada beli barang utk sy,sy mmg terkejut lah sbb sy x minta pun,tp dia bgtau dia yg nak beli sndiri nk bg kat sy..dia mnta address sy,sy bg tp address ofis..lpas tu dia siap bagi number tracking dan laman web http://www.lexlogexpress ,srh sy tracking brg tu smpai malaysia bila..sy check lman web tu mmg ada track nmber brg tu,dn sy trkejut sbb dia nk htr kat sy handbag prada,jam guess,perfume,iphone 5,gold jewelries.. dia hantar ari selasa,dn smpai kat malaysia ari jumaat..sy tgu jelah brg tu smpai kat sy..then ari sabtu tu ada sorg prmpuan ni call,nama dia NORLIZAH , dia ckp brg tu dah sampai dekat airport kuching dan kena tahan kat kastam sana,sy pelik dan tnya pmpuan tu,mcm mana brg tu blh smpai kat kuching pula sbb last destination brg tu smpai yg laman web tu paparkan kat KLIA je..dia ckp brg tu kena htr dlu kat kuching sbb branch laman web tu kt kuching pn ada… dia ckp brg kena tahan kastam sbb dlm parcel ada brg kemas,so klu nak brg tu kena bagi Sijil Emas tu,klu xde kena byr RM 1450 kat dorg,klu dh byr bru brg tu kena htr kat alamat sy…sy chat ngan llaki tu,dia ckp dia xde sijil tu,yg ada pn invoice je..sy ckplah,bg je invoice tu,email kt sy..dia ckp xdpt bg sbb skrg dia outstation luar US.. Allah S.W.T bg sy ptunjuk,sy tergerak hati call kwn sy..kwn sy ckp call kastam kuching tu..sy call kastam kuching dan berita yg mengejutkan sy dpt dr kastam kuching,brg tu TAK ADA & TAK WUJUD.. kastam siap bagitau prosedur penerimaan barang dari luar negara lagi..mmg sy bengang dan marah la..sy email company kat kuching tu dan maki dorg,sy ckp sy dah call kastam,dan brg tu mmg xde,,..sy bagi nama company tu dgn nama llaki tak guna tu kat kastam n polis..trus dorg snyap..dgn llaki tu sy ugut dah bg nama dia kat interpol..hahahaha..langsung snyap….so,pada yg lain,berhati2lah..entry sy ni mgkn pjg sgt tp amik pngajaran..kat cni sy nak kongsi kalau trima apa2 brgan dr luar negara , klu ada company lain bgtau brg kena tahan kastam , trus call kastam klia atau kastam dr airport lain..cth mcm sy prmpuan tu call bgtau brg kena tahan kat kuching,trus sy call kastam kuching,,,,..so hati2 smua..jgn smpi tertipu dgn sindiket ni..

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih cik lela atas perkongsian ini.. Nasib baik cik Lela bijak call kastam Kuching. Kalau tak mau hangus duit tu.. Semoga menjadi pengajaran buat kita bersama.. πŸ˜€

      • iela says

        mmg nasib baik tak bank in duit kat org tu..Allah nak bagi petunjuk…yg sedihnya,org malaysia pun terlibat dgn sindiket ni..

        • Hairul Hissam says

          Syukurlah Allah s.w.t gerakan hati cik iela πŸ˜€ …

  27. sopiey says

    Salam, di sini sy juga ingin berkongsi mengenai penipuan melalui paypal…baru2 ni sy ada mjual laptop kpd sorg customer dr u.s.a…pada mula nya sy tidak mahu mjual kt die tp die pksa sy jgak dgn hrga yg tggi ckit….kbtulan sy mmg nk pkai duit n terus terima…die mtk sy dftr paypal n sy pn daftar la sbb mudah…so ble dh dftr sy bg almt email yg didftrkn tu kt die….lpas tu die terus buat pembayaran lebih kurang 390usd termasuk kos penghntaran…kt ctu wt sy tmbh yakin dgn ape die wt…so sy pn hntr la brg melalui fedex…pd mase tu gak payment still pending walaupn sy dh antar copy receipt pd paypal…smpai la brg tu dh smpai pd isteri die…bla sy tnye knape payment xmasuk die ckp paypal akn uruskn dlm mase 3 hari bekerja,so sy tggu la tp still xmasuk lg…belum smpt nk tnye die,ad satu email dr paypal ckp,pihak paypal terlebih potong duit die sbyk 150usd…n sy kne byr mlalui western union kalo nk dpt payment,sy yg jahil ni pn byr la gak…pas bayar sy bg receipt byrn tu kt die terus snyap xdpt cntct….so pe lagi,ase tertipu la…sbb dlm email tu ckp pmbayaran akn di lakukan serta merta slpas sy byr….ksimpulanya email yg paypal anta tu adlh plsu yg di hntar oleh die…sy dpt th ble sy direct kol paypal…so skng sy tpksa tggung hutang lbih krg rm970 ngn mmbe2 sbb nk pos n byr duit yg terlebih potong tu….kdr pos dlm rm 490 n duit kne byr blik tu rm480…total jumlah sy rugi rm1900… hrga laptop rm930….
    Sy nk tnya,bleh x sy nk dptkn wang sy smula??kalo bleh mcmne care…hrp encik bleh mbntu..
    Cmne sy nk jelaskn hutang pada kwn2 sy sdgkn sy xda duit lgsg skrg…

    • Hairul Hissam says

      wsalam, Terima kasih kerana sudi berkongsi pengalaman utk pengajaran pembaca blog ini..

      Pada saya ini bukannya penipuan urusniaga menggunakan paypal atau credit card.. TApi ini penipuan memperalatkan syarikat paypal.

      Saya mmg selalu menerima pembayaran melalui paypal dari customer luar negara dan pihak paypal tidak pernah pending pembayaran customer. Dalam jualan online, kita kena tunggu wang benar2 masuk dulu ke akaun kita, baru pos. Kalau pending ke apa ke, kena tunggu wang masuk juga. Dan setiap email yg diterima dari pihak paypal kena check alamat email sebenar bukan setakat tgk nama pengirim email. Mustahil sgt paypal tersilap potong kerana ia dilakukan oleh mesin pemprosesan online. Lagipun dalam paypal ada menu refund utk kita refund wang pada pembayar/pelangan.

      Cuba tanya pihak bank, sempat lagi tak cancel pembayaran rm480 tu yg guna western union. πŸ˜€

      • sopiey says

        Sekarang semuanya sudah terlambat…sy pergi bank pn die ckp duit tu dh di ambil org tu….skrg sy runsing utk byr htg kwn2….pape pn sy anggap ini semua bkn rezeki sy n ad hikmah disebalik semua ni…

        • Hairul Hissam says

          Semoga ia menjadi pengajaran berharga di masa hadapan πŸ˜€ ..

          • sopiey says

            InsyaAllah…moga ni yg terawal n trakhir….hidup msti di teruskan….

            • Hairul Hissam says

              Betul tu.. πŸ˜€

  28. Atma says

    Asslmualaikum. .kwn2 seangkatan. .sy pon dlm proses seangkatan dgn kwn2. .sye pon ad knl nan sowg mat slleh dri uk. .bru knl dlm 2 3 mggu. .tbe2 nk bg hdiah ksot. .tp sy x lyn. .x bg saiz ksot pon. .tup2 dy nk bg hdiah brg kmz la. .berlian la. .glaxy note 3 la. .ps uh ciap krm an wet lg dlm 10 000 pound. .dlm rm 50000. .skrg nie dy mntk sye sdia kn wet dlm 2k untk pnrimaan brg yg dkrim. .dy kate brg uh smpai ari sbtu. .mle nye sy ckp sy xd wet. .sy bg alsn ursn bank akhir taon x leyh kuar kn wet. .dy sroh sy pnjm dri kwn2. .sy ckp 2k 2 jmlah yg bnyk bg sy. .mne ade kwn2 nk bg pnjm. .lps 2 dy dsak sy sruh pnjm dri kwn laki or prmpuan. .sy kate ok la. .sy nk tngox mcm mne corak prmainan dy. .tbe2 atie sy tgrak nk bkk lmn blog nie. .da mcm2 sy bce. .smue nye sbjk mcm kes sy. .thanx la pd u all sbb nk kgsi kn pnglm kne tpu dek mat saleh nie. .klau x , x psal2 tmbah lg sowg rkyt mlaysia kne klentong dex mat saleh jhnam nie. .sy nie lm proses nk kne klentong la nie. .hehe. .:)

    • Hairul Hissam says

      Syukur, Allah s.w.t. gerakkan cik atma utk baca blog niee. kalau tak mau hangus ribuan ringgit. Terima kasih kerana sudi berkingsi pengalaman di blog ini. semoga menjadi pengajaran pada pembaca blog ini dan rakyat Malaysia.. πŸ˜€

      • Atma says

        Syukur alhmdulillh ad blog nie. .dpt sy ambil iktbar dr blog nie. .alhmdulillah. .smoge rkyt mlysia x tpdye dgan pnpuan org asg nie. .skrg nie mat saleh uh ttap ngan ayt mnis dy. .dy x sdo dy uh da kntoii. .hehe. .mntg2 la sye nie bwu umo 18. .nsb la sye sllu bg taw my mom about this. .serik3. .huhu

        • Hairul Hissam says

          Alhamdulillah cik atma selamat dari penipuan mereka. semoga kita bersama2 mengingatkan rakan2 kita agar mereka turut terselamat πŸ˜€

          • Precy Moses says

            Hi suma, salam sejathera sya pun nk kongsi pengalaman sya sendiri. Perkara ni terjadi baru2 ni la.
            Pd 14 Jan 14 ni, ada sorg mat saleh ( Fernando namanya)msg dlm fb dan mengatakan dia mo berkenalan dgn sya. Dia ckap dia trtarik dengan kecantikan sya dan ingin berkawan dgn saya.Kebetulan masa tu sya lapang so sya membalas lh msg dia. Dia mengatakan dia sorg civil engineer, krja di Glasgow. Umur 47 dan msh single. Dr segi perkatan yg dia gunakan dimsg tu sgt lh manis dan baik2 sahaja. Dia jgak mengatakan dia sdg mencari sorg wanita utk di jdikan istri. Dia jgak ada kirim kan gmbr, mmg macho lah mat saleh tu. Walaupun sya x pasti tu benar gmbar dia atau tak. Kerna sya rasa dia mmg mau cari kenalan sya pun memperkenalkan diri sya dan pekerjaan sya.
            Mat saleh ni bijak mengunakan kata2, mmg dia ayat brabis bak kata org sni. Dia mengatakan dia telah jatuh cinta dgn sya walaupun tak prnah brtemu.
            Dia jgak mengatakan dia akan cuba dtg ke malaysia secepat mgkn utk brjumpa dgn sya. Dia ada jgak memberi no tlpn +447…..sya ada cuba hubungi no trsebut ttp x tdk dijwb.
            Pada tanggal 28 Jan 14 tu, dia mengatakan dia mau ke venezuela. Dan slps ke venezuela dia akan dtg ke malaysia. Dia meminta alamat sya krna mau kirimkan brg2 sebagai tanda dia tu benar2 ikhlas dgn sya.
            Pada 31 Jan 14 dia bg tau dia dah kirim brg2 utk sya.Brg2 yg dikirim konon2nya adalah, Ipad, iphone, set of jewelery, joh malone perfume, jam tangan, handbag LV, bunga tulip dan wang berjumlah $ 45 530 USD. Konon2nya wang tu dia dah selitkan dlm bungkusan tu baik2. Dia bg jumlah wang yg bnyk ssb dia xda masa utk bertanya kan no akaun sya. Dia ckp wang tu nanti akan digunakan semasa dia dtg malaysia dan untuk sya book hotel nanti.Dia ada jgak attached airway bil yg menunjukkn dia dah hntar brg tu. Serta nama company kurier yg dia gunakan utk kirim brg2 trsebut. Bila sya buka website mmg company tu wujud dan sya terbaca dimana pengiriman wang adalah x dibenarkan. Dari situ mmg saya dah agak ada sesuatu yg x kena. Bila sya tengok bil yg dia attached tu. Bil tu nmpak sgt sempura.ttp bila sya teliti betul2.nama sender, mmg nama lelaki tu dan alamat pengirim cuma di isi United Kingdom dan no tlpn tdk di isi. Setahu sya alamat pengirim jgak penting disisi- nmpk aneh distu.
            Pagi 1 Feb 14, kira2 pkul 9 pg sesorg menelepon sya, dia memperkenalkan diri sebagai siti.Siti agen vompy kurier tu, mengatakan yg brg sya dah smpi di KLIA, dan sya harus membayar RM 2550 utk clearance fee dgn pihak kastam dan baru lah brg tu dihantar ke alamat sya. Sya ckp lh yg sya xda duit sebnyk itu ttp dia mengatakan yg sya kna bayar fee tu dlm tempoh 2 hari sja. Klo tidak jumlah cukai akan brtambah.dia mnta sya bayar dlm akaun public bank.(siti faridah binti bibit)
            Selepas mendapat panggilan dr Siti tu, sya msg dgn mat saleh tu yg mengatakan brg tu dah smpai di KL dan sya harus membyar sejumlah wang. Sy ckap sya xda wang sebnyk tu.
            Beberapa minit sja sya menghantar msg, mat saleh tu membalas msg dan mengatakan dia ada tlpn ke Malaysia dgn Ms. SITI dan si siti mengatakan sya x dpt membayar fee trsebut. Dia meminta sya berusaha utk mencari sejumlah wang tersebut supaya brg2 tu di kirim ke alamat sya. Sya ckap yg sya tdk ada wang. Ttp dia malah menyuruh saya meminjam duit dgn org.Dia mengatakan sbnrnya dia ada kirim cincin diamond utk sya. Masa tu mmg sya sedar sudah yang durg tu menipu sya. Manusia mana lh yg sgt bermurah hati dgn memberi brg2 berharga utk sesorg yg cuma dikenali di internet dan hnya dlm beberapa minggu sja.Klo betullah dia risaukan brg2 tu knpa hanya bermsg di fb sedangkan dia boleh tlpn sya, ssb sya ada bg no tlpn sya. Dan mcm mana plak dia boleh tau no tlpn si siti tu? Memang x logik.
            Bila dah sedar ditipu tu, sya geram sgt dan berniat mempermainkan durg balik. Sya msg mat saleh dan mengatakan sya akan bayar hari tu jgak.
            Selepas sja sya msg, si siti tu tlpn sya balik brtanya kan apakah sya boleh bayar atau tdk. Sya ckap lh sya otw prgi bank ttp bank trdekat hanya bank maybank klo durg mau urus cepat.dgn serta merta dia bg jgak no acc maybank(Inem bt Haji)
            Selang 1 jam si siti tlpn sya balik, utk bertanyakn apakah sya suda bankin atau tidak. Sya jwb la yg atm mesin out of servis.xdpt bayar. Tanggal 1 feb adalah cuti dan tanggal 2 adalah hari minggu. Kalo tunggu bank buka So dah lebih 2 dah, klo lebih hari fee tu bertambah mmg sya tdk mampu bayar lah dan minta durg kembalikan brg2 yg konon2nya di kirim utk sya tu kepada si pengirim.Melenting si siti bila sya jwb mcm tu.. sya selamba sja jwb mmg sya xda duit so nak buat mcm mna kan??..blum hbis ckap dah dia ttp tlpn.mmg sah durg menipu dan sya hmpir sja trpedaya.
            Sya agak acc fb tu cuma akaun palsu. Dan mgkn org yg sma yg msg dan tlpn sya tu.
            Nasihat sya kepada org di luar sana, jgn mudah terpengaruh dgn kemanisan kata2, dgn muka tampan pic profile yg konon2nya mau brkenalan dgn kta. Fikir balik2, nilai2 kan lh, apakah yg dikatakan durg tu masuk akal atau tak.
            Kalau ada keraguan, tanya dgn org lain. Jgn smpai kta kehilangan wang utk sesuatu yg tidak berbaloi.
            Sekian.

            • Hairul Hissam says

              Ahamdulillah, nasib baik wang cik tak kena tipu… semoga menjadi pengajaran buat pembaca blog nie.. Terima kasih kerana sudi berkongsi pengalaman yg berharga nie.. heee πŸ˜€

            • ima says

              nama yang anda sebut Paul Fernando pernah menghubungi saya. Ceritanya sama seperti cerita anda. Setiap kali dia menghantar masej, penuh dengan ayat-ayat cinta yang memang buat kita cair. Setiap kali saya membalas mesejnya saya poskan sekali terjemahan al quran. Saya memang tak percaya dengannya dari awal tetapi saya layan je sebab nak improve my english. dia minta no telefon, saya tak beri. Mungkin bosan dengan saya sebab asyik hantar ayat terjemahan al quran je, akhirnya dia tidak membalas mesej saya lagi. Bila baca nama yang anda sebut, saya bersyukur sangat kerana dah sahle dia tu kaki putar alam. Alhamdulillah.. Ayat-ayat Allah itu telah menyelamatkan saya.

            • Hairul Hissam says

              Kalua niat kita baik, insyaAllah, Allah s.w.t. akan memberi petunjuk dan pertolongan.. πŸ˜€

  29. miss mimiey says

    salam, saya tertarik dengan artikel ini.. boleh saya bertanya dan mohon beri pendapat. Biasanya mereka akan menghantar barang menggunakan diplomatic agent. Siapa tahu prosedur ambil barang dari diplomatic agent? Dan bagaimana pula jika penghantaran kawan itu ada buktinya seperti tracking number ada di web courier yang digunakan beserta nama pengirim dan nama kita sebagai penerima. Masalah yang dihadapi adalah, untuk mengambil barang ini, bayaran yang dikenakan sehingga ribu. berat barang 20kg. Adakah logik? mohon pendapat..

    • Hairul Hissam says

      Wsalam mis memey.. semua yg kena tipu sebelum nie mmg ada nombor tracking penghantaran.. Kemungkinan laman web tracking tu dibina oleh mereka sendiri. DAn mereka akan reka pelbagai cerita utk memeningkan kepala kita spt diplomatic agen untuk kita percaya dan menipu wang kita.

      Elok miss Mimiey baca kisah2 pembaca blog ini yg ditipu melalui ruangan komen. Memang geng2 mereka akan menyamar sbagai pegawai kastam dan meminta ribuan ringgit dlm menipu duit mimiey.. Tak usahkan mimiey buang masa memikirkan.. ignore shj jika mau selamat..

      • sopiey says

        Betul tu,abaikan sahaja….semua tu mngarut..

        • Hairul Hissam says

          Dan membuang masa kita sahaja πŸ˜€

  30. ima says

    saya baru sahaja menerima pesanan daripada seorang kenalan fb. Dia dari uk dan kononyan baru dapat tender bernilai 2 million. Kerana terharu dengan doa saya , dia telah mengirimkan hadiah buat saya. Mulanya saya tidak mahu memberikan alamat saya tetapi dia pandai memanupulasi keadaan. Dia gunakan takdir Allah dan rezeki Allah yang perlu dikongsi bersama. Siap post gambar dia di dalam mesyuarat tender yang dimenanginya. Peliknya hantar parcel hari ahad dari UK tapi Isnin jam 10 pagi dah sampai. seorang yang mengaku dari post Kurier servis dari sabah menelefon saya jam 10 pagi tadi. Hebatnya sistem kurier ya, tak sampai 12 jam barang dah sampai. Naik roket apa? Seorang perempuan suruh saya bayar RM3500 bayaran kastam yang telah dibuat oleh syarikat kurier itu. Peliknya kena masuk ke dalam pesonal akaun. Saya kata saya tak ada duit dan suruh dia return back parcel tu kepada pengirimnya. Lepas tu, si kawan saya yang dari UK call, paksa saya bayar sahaja . Dia kata kat dalam parcel tu ada duit 20 000 USD yang boleh ganti balik duit saya. saya kata saya tak ada duit. duit tu sama dengan gaji saya sebulan. La ni dia telefon saya dari petang tadi tapi saya ignore je. Kemudian mesej bertalu-talu masuk, saya tak jawab. malas nak layan. tapi memang mereka ni pandai mengayat. berlagak seperti orang yang budiman. Saya search ruangan ini untuk memberi kepastian kepada diri saya bahawa kawan saya sedang cuba menipu saya. Apabila saya baca pengalaman mereka yang ada di ruangan ini, saya yakin, apa yang saya lalui ini adalah satu lagi kes penipuan internet. Syukur Alhamdulillah…kerana menggerakkan hati saya untuk membaca blog ini. Terima kasih En. Hairul. Semoga Allah merahmati semua penulis yang sudi berkongsi pengalaman.

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih cik ima kerana sudi berkongsi pengalaman disini. Semoga menjadi pengajaran pembaca blog ini Mmg bijak diaorg nie memanipulasi citer mengikut keadaan dan mangsa. Mereka nie sanggup berkata apa sahaja untuk menipu wang mangsa.. Jalan terbaik, ignore je.. Kalau mereka call. Letak jee phone. Tak usah buang masa melayan mereka ini. Syukur wang cik ima terselamat πŸ˜€

  31. mohd hisyam says

    assalamualaikum abang2 & kakak2 sekalian.

    cerita saya pulak skrg ni saya tgh merasai pengalaman abang2 dan kakak2 sekalian. sang penipu2 tu skrg tgh menunggu saya untuk bank in ke akaun mereka. mmg saya rasa bodoh juga la sebab sudah tertipu dengan mereka. saya sudah membayar rm 650 ke akaun bank yang bernama Osman bin Harun. katanya consultant. *pegi mampos la. saya dipaksa lagi untuk membayar baki selebihnya sebanyak rm 2 100. nasib baik saya search dlm internet pasal sindiket penipuan semua ni. nasihat saya, sama2 lah kita meningatkan kepada kwn2 yang belum pernah terkena dgn pengalaman seperti kita ni dan ambillah iktibar. pengalaman seperti ini mendewasakan kita semua. kita semua pun bukannya kekal di dunia ini. sekian. Assalamualaikum.

    • Hairul Hissam says

      Semoga kita semua lebih berhati2 dalam dunia maya nie lebih2 lagi dalam bab duit πŸ˜€

  32. gsr says

    sy dari kecil telah diajar supaya tidak menerima pemberian percuma dan hadiah …termasuk dari saudara mara…bila besar sy tidak sukakan diskaun harga, jualan murah, dan sebagainya…apatah lagi skim cepat kaya.

    Alhamdulillah hidup sy tak pernah kena tipu lagi dan gaji serta elaun saya berlimpah ruah berkat bekerja dlm perniagaan sy.

    • Hairul Hissam says

      Semoga dapat dicontohi pembaca lain dalam mendidik anak.. πŸ˜€

  33. hada says

    Sya ingin mgongsi peglmn yg sya lalui skrg ini.ada dua mat salleh mnjdi knln sya dlm fb,kedua2nya dari UK.seorg duda dan seorg bjg.dan umur mereka sama 39 thn.yg duda ini ada ank satu,bljr knonya di Oxford universty sbgai akauntan di syarikat Altlantic oil dan yg bjg ni bljr di Universty Northmbria jga bkerja berkaitan sykt minyak Ceva Logicstik.kdua2 sykt ini sya dh cek kt intenet mmg wujud.yg si duda knonnya nk cri psgn hidup dri asia krn kcwa dgn exwife dri ngra yg sama.sya kata sya tlh berkhwin dan ada ank.dia xkisah cuma nk bkwn dgn sya tidk lbih dri itu.kdg2 sya slalu chat dgnnya dia sya dear d mnyatakan perkataan i love u,i love so much d i miss u .sya pn sesja mblsnya blik d kata dgnya sya cuma setia dgn suami sya shj.dia tidak ptus asa utk memikat sya.pd satu hari sya kata sya akan bcuti 2 mgu ini,dia mempelawa saya utk dtg ke negaranya.sya kata sya xmpu hendk ke sana krn gaji sya kecil.dia bls dia akan mberikan sya wang utk membeli tiket dan mbawa ank2 dtg ke UK.sya menolaknya..dia kata dia tidak kisah dan jgn bimbang .dia mahu bkwin dgn sya beli rmh di sini dan tggal dgn sya di mysia dia kata mahu dtg ke msia ttp smpi kini pun xdtg2.si duda ni bahasanya mcm org bjk pndai,sgt pdai mngmbil hati tpi yg peliknya dia ada menelfon sya(sya ada mbri no tel kpdnya)suaranya mcm suara niggi…tebal je slang dia ..(yg si duda sya xthu apa motif sbnrnya dia nk bgi duit kat sya)pada profil fb (nama dia terry) dia,dia kacak..pakai kod lgi dan ada gmbr dia tgh berucap.ltr blkg gmbr tu nmpk mcm elegen d mewah.nmpk dia bkn mcm menipu entah.
    yg lagi satu ni bujang ..austin .dia rjin bchat dgn sya.bhasa inggeris dia rigkas2.mcm seolah2 dia tidak tahu berbahasa inggeris dgn baik.sering mengulangi ayt yg.sama.dn yg plik klu di dok di UK mcmna dia boleh tahu wktu tghari sya,wktu mkn mlm sya,bru knal 2 minggu dia nk bgi hadiah.sya pun teragak2 nk trima dan kata dgnnya ini sgt pelik sdgkan sya bru je knl dia 2mggu.dia kta sbgi tnda pershbtn,hdiah yg dia nk bgi tu ,jeweller,perfume,handbag dan roses.sya kata dgnnya adakah ini satu sindiket penipuan??sya bcerita psl african scam.dia kata dia tidak pernah terfikirkn itu….lps tu dia tidak chat dgn sya lgi..nmpk sgt menipunya,pendek kata jgn dilyn mat2 salleh,tetiba je boleh nk berkenalan.buang karan je d penghabih duit klu dh terkena..

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih PUan hada kerna sudi berkongsi pengalaman disini… betul kata Puan Hada… jangan di layan mat salleh atau minah saleh nie… lebih baik masa tu diluangkan bersama keluarga di rumah.

      • Hada says

        betul tu en.Hairul.sya sebenarnya nyaris2 jth cinta kt mat salleh yg,bernama terry ni.Nasib baik iman ni kuat lgi.klu x msti sya dgr ckp mat salleh ni.Apa pun apa yg kita buat ,pd yg dh khwin kita msta ingat suami2 atau isteri2 d anak2 kita.Juga ingat pd.Allah.yg bjg plak jgn cpt tepgruh dgn wajah yg kacak d ctik,juga dgn benda2 yg mebuatkn iman kita tergoyah.fikir dulu sblum bertindak.Terima kasih En.Hairul blog anda ini sgt2 membantu mereka2 yg dh tertipu d hampir tertipu.Teruskan usaha anda dlm memerangi jenayah begini.

        • Hairul Hissam says

          KIta juga kena sentiasa ingat yg kita dikeliling iblis dan syaitan yg mengumpan kita ke arah maksiat… Dari zaman adam diaorg tak mati, so strategi mengumpan diaorg tentulah power.. πŸ˜€

  34. zaidi aziz says

    assalamuikum, sy mmg byk dpt emil konon2 nya org malaysia yg tinggal kat england tgh tunggu masa nak “mampus” nak bg wasiat kat sy berjuta2 pound sterling. tu belum lagi tah sesapa nak berkenalan nak bt teman hidup konon tp entah2 jantan hitam yg menyamar jadi betina. ada kes konon nak cari waris kat malaysia yg terpisah.cara yg diorg guna bt ayat guna bahasa melayu yg ke”laut” yg bt kita percaya konon2nye mmg diorg kita.
    kes lain yg pernah jadi sy punya family tapi bkn org nigeria kes spam ke apa tp org sabah kerja ATM dkt kes Port Dickson, bercouple dgn akak aku kenal pakai FB berapa bulan siap2 bertunang lagi lepas tu pinjam duit kat mak aku 5k konon nak beli tiket kapal terbang nak bawak family diorg kat sini ,dia janji nak ganti, lepas dapat duit terus senyap mcm2 alasan dia bagi. paling menyakitkan hati konon2nye mak dia kena sakit jantung bila tiba kat airport KLIA dan balik semula ke k.kinabalu. kat semenanjung takde hospital ke nak singgah? report polis pun tak guna jgk, senyap mcm tu je.last skali ada try tipon mahluk ni tp tah betina mana tah mengaku dia tu bini mangkuk hayun ni, siap tuduh akak ak kacau rumah tangga dia.mahluk tu sendiri mengaku dpn family ak yg dia tu bujang terlajak.apa2 pun ak mmg x halalkan duit tu. mknlah bt darah daging bawak masuk kubor

    • Hairul Hissam says

      wsalam.. kat online.. mcm2 cara penipu nie cari makan.. kita kena berhati-hati dgn ilmu di dada… πŸ˜€

      Masalah juga bila kita berkawan melalui fb nie sbb kita tak tahu latar belakang mereka. Mudah sgt utk mereka menipu.. Semoga keluarga en zaidi lebih berhati2 selepas ini πŸ˜€

      • zaidi aziz says

        mmg kena selalu berhati sama ada melalui internet atau org perseorg. internet melalui email, ya allah mmg mmg spam masuk kat inbox ada yg beritahu sy ada hutang 400,00.00 us dolar, bertuah jd waris mereka yg nak mati dan ada jgk mintak ihsan wang ringgit kes kena barah
        yg offer insurans pakai internet pun ada jgk sampai sangkut jgk la satu kat prudential sbb asyik kane kacau kat minah ni. byk jgk ejen insuran yg tipon sampai ak kena block no diorg dr kacau ak tgh kerja

        org perseorg terutama klu kenal mmg fb. mmg kena hati2 jgn nak terus percaya org tu.kwn sendiri pun blm boleh percaya 100%. utk org perempuan jgn la nak terus tangkap cintan dgn mamat kat fb yg korang kenal klu tak mmg jd mcm kes akak aku la. org lelaki pun sama jgk. kengkawan boleh tp klu baru kenal nak terus i love u mmg u songlap i la jawabnya. jgn terus nak bg pinjam duit dgn janji tah apa2 tah. mintak dia punya salinan ic / surat beranak @ maklumat yg boleh bantu korang balik klu kena tipu

        • Hairul Hissam says

          Betul tu en zaidi.. kena extra berhati2 di dunie online nie… Mcm2 cara mereka cuba menipu. kawan sendiri pun boleh menipu kita, inikan pula org yg kita baru kenali di internet πŸ˜€

  35. miss daisy says

    Assalamualaikum…nk kgsi ksh yg hmpr sm…sblm ni w/pn tahu byk penipuan di intrnet sy xlah ambl tahu sgt. tp bru2 n dpt pm dr Adams Ryann(dari Ireland),37thn,duda ank 1…nk knl sb nnt bln ogos dia kn ml keje kt Msia…kononnye kt syrkt Schlumberger Oil Well Services…bl sy tny branch mn dia ckp nnt tau lps dokumentation di KL..sy lyn je..tp bl tny dduk mn sy xckp.

    pstu dia nk bg iRiver Wave(tepon satelit) spy leh ckp face to face..leh knl ank dia..nnt nk jmp xtakut…utk yakinkan sy dia siap nk scan ic+pasport bg kt sy pg check kt kdutaan..w/pn ms tu sy xsyak lg kn tipu sy ckp xyah la…klu nk kwn stkt kt pm je…lgpn sy fikir klu nk video call Skype pn leh tp sy xckp pn kt dia cmtu..tp klu ms tu sy syak dia nk tipu mmg sy mnta je dia scan.

    sblm tu sy ad tgk fb dia…hny ad 4kpg gmbr(post 2013)..lgsg xde friends…lgsg xde update status…sy pelik..xkn xde lgsg. bl sy tny waktu di Ireland dia xckp(ntah2 sbnrnye diorng ad je kt sni)…bl sy nk tgk gmbr tbaru ank dia…lg la dia dia desak nk gn iRiver Wave..
    sy smk snri like gmbr dan sy add sorng yg sy agk boleh dpercayai..kelmarin bl sy tgk mcm dia dh block sy dr bc msg yg dia pm sblm ni…sy try pm kwn yg sy add tu…rupanya mmg geng pnipu..bl sy bc blog hairul ni bru sy tfikir knp dia bria2 nk bg iRiver Wave tu…
    kemuncaknye..bl sy ckp skrg kn ht2 sb byk pnipuan di internet…dia mrh2…konon xleh terima sy tuduh dia mnipu…trus dia xnk kwn dgn sy..

    Alhamdulillah sy xtjebak…rs bdosa jg sb pm dgn lelaki ln w/pn dr awal sy dh cerita kt suami dan suami pn mcm xsuka…serik dh…lps ni mmg ignore je…jgn buang ms lyn bnda2 cmni…ambl la pengajaran dgn ap yg dh byk berlaku sblm ni.

    • Hairul Hissam says

      Syukurlah puan daisy sedar. mmg bermacam2 cara mereka cuba menipu.
      nasib baik puan daisy tak kena penipu online yg advance yg lebih licik… πŸ˜€
      Semoga menjadi pengajaran buat kita bersama.
      Utamakan keluarga, selamat dunia dan akhirat πŸ˜€

      • miss daisy says

        betul tu hairul…harap ramai lg yg tampil bkongsi pngalaman…mgkn ad taktik2 lain yg mereka gunakn…jgn malu krn ia dapat mbntu org lain agar tidak tjebak dan tpedaya…kita tak boleh harap hny phk bkuasa yg btindak krn mrka ni licik…jadi kita yg kn jg dr sndr dan kluarga kita.

        • Hairul Hissam says

          Betul kata Miss daisy.. Bersama2 kita memperingatkan sahabat2 kita yg lain kerana ia adalah tanggungjawab kita bersama. πŸ˜€

    • Shiela says

      Salam Puan Daisy..

      Saya terpanggil untuk mencari info berkenaan penipuan internet yang membawa saya ke blog ini. Cerita saya boleh dikatakan hampir 100% sama dengan pengalaman puan bezanya nama dia lain dan dia berstatus bujang. Waktu saya menulis teks ini sebenarnya saya baru saja menerima whatsapp dari kenalan saya berkenaan barang yang dikirim. Dimulakan cerita, saya mempunyai akaun sosial Tagged, dan Amir (nama dia di tagged) dari Dublin, Ireland mesej saya dengan “Assalammualaikum”.. bila saya dapat saya pun “wow!.. orang putih pastu muslim lagi.. kira ok la sebab dia msti tau muslim macam mana kan.. then, saya pun berbalas la mesej dengan dia.. dia beritahu dia bekerja di Syarikat oil and gas Schlumberger dan akan transfer ke Labuan, Malaysia pada may 2015 ini, so niatnya untuk mendapat kawan sebelum dia smpai di Malaysia supaya senang.. saya pun ok ja. Dalam beberapa kali bermesej dengan dia, dia ada bertanya kalau saya menpunyai iRiver wave supaya kami bole berinteraksi face to face. Saya beritahu dia yang saya tidak tahu apa benda tu dan tidak mempunyainya. Dia pun terangkan yang iRiver Wave tu adalah telefon satelit yang memudahkan interaksi tanpa menggunakan internet. Dia bermurah hati untuk membelikan saya 1 set supaya memudahkan lagi kami berhubung. Mulanya saya menolak dengan alasan boleh guna cara lain iaitu skype lagipun tidak perlu la dia bagi barang pada saya yang baru dia kenal. Tapi dia tetap mau bagi juga.. saya pun ok la kalau begitu, then lepas bagi alamat dan no. tel, dia pun buat pengahantaran dan emailkan kepada saya salinan slip penghantaran dan passport serta ic nya yang dia scan just in case kastam mau verify, dan saya juga boleh cek di kedutaan mereka di Malaysia berkenaan dia melalui dokumen yang dia bagi dan sekiranya terdapat masalah pihak polis di negara mereka akan menerima isyarat . Sebolehnya saya memang mau cek.. tapi apakan daya saya di sabah dan saya tidak mempunyai kawan yang bekerja di kedutaan atau yang tahu bagaimana urusan di kedutaan mereka. Dia menjelaskan bahawa untuk saya mendapatkan kiriman itu nanti saya perlu membayar cukai kastam 1900 untuk pelepasan kiriman tersebut.. saya akan menerima panggilan daripada agent untuk pembayaran.. saya tidak pasti sama ada itu amaun dalam Pound atau Ringgit Malaysia, tapi dia beritahu dia ada sisipkan 5000 Pound untuk ganti balik duit saya dan selebihnya untuk caj pendaftaran telefon tu nanti dan untuk kegunaan saya. Selepas saya baca pengalaman puan ni saya yakin apa yang berlaku pada saya ni adalah besar kemungkinan adalah penipuan walaupun sepanjang bermesej tidak la sampai mesej cintan cintun. Dan sekadar pengetahuan saja, dia tidak menerima permintaan rakan dari saya instead bermesej saja, dari profil pun tidak ada status update dan cuma ada 5 keping gambar yang mana 2 daripadanya nampak muka dan 1 daripadanya sama seperti dalam passport dan icnya. Dia nampak seperti orang yangbaik2 dari mesej2nya, tapi don’t judgr the book by its cover ba kan. Buat masa sekarang saya cuma mau tunggu panggilan yang minta saya buat bayaran dalam masa yang sama mencari informasi dan kenalan kastam yang boleh dirujuk. Dari sini saya tahu saya tidak perlu buat bayaran apa2 yang meragukan kecuali kalau saya boleh guna duit yang dia sisipkan tersebut kalau memang betul ada.. in fact, sy x da pon duit sejumlah itu..dan jika benar tipunya, saya amat menyesali kerana memberi alamat dan no. fon saya, tapi tidak apa sebab alamat pun alamat tingkap pejabat pos dan no. tel pula ble ja ignore or block or susah2 beli ja sim baru cuma kesian la kena inform kawan2 lain pula no. baru.. hmm.. anyways, thanks to pengalaman Puan Daisy dan kepada En. Hairul for this useful blog.. πŸ˜€

      • Hairul Hissam says

        Mmg benar kata cik shiela, don’t judge by its cover. Yelah, mcm2 cara mereka nak menipu termasuk berpura2 alim dan baik. Mungkin antara tujuan mereka meminta ic ialah utk menakutkan kita nanti jika tipudaya mereka gagal. Tapi percayalah, mereka tidak boleh buat apa2 dgn nombor ic tu… terima kasih cik shiela krn sudi berkongsi pengalaman ini. Semoga menjadi pengajaran buat kita bersama..

  36. afiqah says

    salam, saya ada masalah ni, ada seorang lelaki luar negara minta tolong saya untuk pinjamkan dia RM500. dia kata kawan dia dekat hospital di india dan kawan dia ni perlukan duit untuk beli makanan sekarang. saya dah agak dah dia akan minta saya duit. lepas tu, mati matian saya tak nak tolong dia, saya tak peduli dia cakap apa. last2, mungkin dia dah fedup, dia bagi ni dekat saya. ” Keep waiting for time u will die it is coming just ready”, “everyday u r waiting for time,, keep waiting ,,ok”. saya sangat takut. apa patut saya buat sekarang? nama fb lelaki tu ( Frank Harry ) tapi saya rasa tu bukan fb dia yang sebenar. mula mula dulu dia kata nak belajar bahasa arab , lepastu kata nak kahwin la apa la. saya memang tak percaya lelaki macam ni. saya tengok je permainan dia, kan betul nak minta duit. sekarang ni, bolehkah dia mengesan lokasi tempat tinggal saya? saya betul2 takut dengan ugutan itu.

    • Hairul Hissam says

      wsalam. Mereka kan penipu cik afiqah… jadi sudah tentu mereka akan cakap apa sahaja utk dapatkan duit termasuk mengugut. Org lain yg siap bagi alamat rumah (sbb pos barang) pun diaorg tak berani datang rumah slps mengugut. Jgn risau la cik, itu hanya salah satu cara mereka utk dapatkan duit. Mungkin ini pengajaran buat cik agar tidak melayan lagi mana2 mat saleh spt ini di fb..

      psst: lagipun belum ada kes di malaysia yg mati krn tak bagi duit kat mat saleh di fb.. πŸ˜€

  37. says

    Salam. Saya pun berkongsi sama dengan rakan-rakan lain. Nasib saya sama seperti hanna says.Dan kini saya pun dah break relationship dengan mat yang mengaku dari UK,seorang jurutera yang bekerja di India. Sudah hampir 5 bulan kami berface book. Saya sudah mula sedar dengan taktik penipuan mat tu. Saya nak tanya macamana saya nk buat report polis tentang hal ini. Suami saya tidak tahu menahu akan hal ini.

    • Hairul Hissam says

      Wsalam. Elok sgt tu puan lyna break relationship dgn mereka dan tumpukan pada kebahagian keluarga di rumah :D.
      Elok puan lyna terus ke balai polis dan tanya sendiri dengan pihak polis utk jawapan yg lebih tepat..

    • Puan bibah says

      Saya pun ada nasib yang sama dgn lyna,suami saya masih tak tau,macam mana saya nak selesai kan masaalah ini,saya dah terpakai kan duit kad kredit untuk membayar syarikat tu,konon nama syarikat tu fast link…..adui sakit kepala saya,sampai sekarang boss syarikat tu masih lagi menghubungi saya,malas nak layan,tapi nombor pompuan yang call tu masih saya simpan,no akaun saya bank in duit tu masih saya simpan,apa harus saya buat report polis?kalau report polis suami saya tentu akan tahu nanti,

      • Hairul Hissam says

        Elok terus tanya dgn pengawai polis puan lyna atau puan bibah πŸ˜€

  38. says

    Sambunglagi pasal kes saya tu. Saya break sebab di nk datang ke Malaysia nk urus sendiri barang yang tersekat dgn custom di KLIA. Sebenarnya habis juga duit saya kononnya barang tu tak dapat dihantar kerana tiada cukai utk barang tersebut terutama sekali dalam kotak tersebut mengandungi wang yang banyak. Hari tu ada call untuk saya 016 (kod malaysia)tapi saya x jawab sampai sudah. Kemudian dia whatsapp kenapa x jawab call.
    Dia telah ditahan di KLIA oleh custom dan minta saya bebaskan dia kalau tidak dia akan di jail.Saya jawab saya tidak akan bayar.Saya suruh dia sendiri contact Embassy UK di KL untuk bantu. Sejak hari tu dia tidak menghubungi saya lagi. Tapi no.hp dan akaun bank orang lain saya masih simpan. Saya rasa sungguh menyesal apa yang terjadi. Kalaulah saya buka web ini awal-awal hari tu tentu wang saya dapat diselamatkan.

    • Hairul Hissam says

      semoga ia menjadi penajaran dalam kehidupan puan lyna. Semua org melalukan kesilapan, yg penting kita belajar dari kesilapan. Terima kasih kerana sudi berkongsi cerita utk pengajaran pembaca blog ini.. πŸ˜€

  39. indah says

    hi…
    kita terlewat baca kisah en. hairul ni. tapi syukur cuma kerugian RM 1530. Kisah kita hampir sama dengan kebanyakan cerita di atas. Berkenalan dengan lelaki inggeris duda 40-an di online dating site. Konon seorang jurutera , bekerja dengan syarikat oil n gas dan sedang bekerjasama dengan petronas. Semua kisah lelaki ini so real….but actually fake! Modus operandi si penipu adalah sama. Berkenalan dengan kita dan mengayat bunga-bunga. Suddenly si penipu ada tugasan di luar negara. Bila tiba di sana, konon ingin membeli hadiah sempena hari lahir anaknya dan berniat ingin memberikan hadiah kepada kita juga. Dalam tempoh ini, email whatsapp dan panggilan telefon sangat kerap dengan kita. Dalam suatu email, si penipu katakan dia mengirim iphone ipad jam mahal beg mahal dan sedikit duit ada dalam tu. Padahal masa dia tanya kita nak ape….cuma kita cakap nak wallet sahaja. Baru kenal, buat apa minta macam-macam dan kita juga mampu kalau nak beli sendiri. Pelik juga bila dalam 3 hari sahaja konon barang tersebut sudah tiba di singapura. dalam hati….ehhhhh? cepatnya!!! padahal pernah beli barang dari US dan UK ambil masa 10 hari untuk sampai rumah di KL. Selepas 3 hari tu la ada sorang perempuan call pakai no. 0166xxxxxxx konon dari GIBSecurityexpress di JB. Perempuan ni guna dialect sabah sarawak. Konon barang dah tiba tapi stuck di singapore customs….perlu bayar clearance tax RM 1530 tu. jika dapat bayar before 4pm on the same day, the parcel will arrive in KL next day in the morning. Dalam hati…..ehhhh cepatnya! Tapi cuba juga congak2 masa, hurmmmm masih logik. Jadi pada hari yang sama saya telah meng-stupid-kan diri bank in jumlah tu. PUBLIC BANK ACCOUNT…..MELOR BINTI ABDULLAH…..dalam hati mulanya tak sedap juga bank in ke personal account…..tapi bila fikir, saya pernah beli barang bank in ke personal akaun. dan barang sampai…..tak sampai 2 jam lepas bank in, that so called Cik Suria dari courier company tu call lagi. Konon barang tak dapat lepas sempadan sebab barang xde insurans. Pada masa ni la En Penipu dan Cik Pentipu ni asyik call call kita n discuss dengan kita…..Konon kat US(dia kat US time ni) charge macam2 n mahal. so dia x letak insurans…..kos insurans yang kita kena bayar kat singapore tu RM 6000+++…..Kalau x barang x sampaila. Dalam hati masih bersangka baik 70/30. Sebab dah biasakan diri macam ni. Then kita cakap dengan Cik Suria, takpela later i’ll collect by myself at Customs….Cik tu cakap….”Baik bank in sekarang ja. Sebab simpan barang di kastam tu pun diorang charge. Mahal juga tu”…..Saya tak bank in pun rm 6k tu. sebab niat nak pergi ambil sendiri nanti. so x perlu insurans.

    dan masa ni la, kita boleh lihat en.penipu yang mengaku cinta kasih sayang kat kita mula kurang email, call, whatsapp n call. banyak lah alasannya. dan no. cik suria tu pun x dapat dihubungi. Sampailah kita google nama melor binti abdullah….ada kes tipu yg akaun ni buat. dan suatu hari terbaca blog en. hairul melalui fb. dan kesemua modus operandi adalah sama.

    kita pun contact la en. penipu konon sebenarnya kita ada je duit untuk bank in tu. cuma rasa x selamat sebab banyak juga dan ke personal akaun. huhhh tiba2 rajin dia sms whatsapp kita.dan minta kita bank in hari yang sama juga! what the fish! kita bagi alasan yang dah x dapat contact cik suria tu. n tiba2 je no. tu dapat call semula. memang sahla si penipu adalah PENIPUUUUUUU!!!!! Time ni suka juga la kenakan diorang yg konon kita nak bank in….dan macam2 juga cekadak yang kita buat.puas hati rasa.

    moral of the story, jangan terlalu mudah bersangka baik. dunia sekarang macam2 cara orang guna untuk tipu kita. macam kes ni melibatkan jaringan yang besar…..orang luar negara dan malaysia. 2 tahun lepas pernah ditipu bf sendiri. tapi 1000 je. nasibla diri naif sangat. i thought all people out there are plain…..putih suci bersih.

    terima kasih en. hairul for this topic n sharing. really helpful.

    • Hairul Hissam says

      silap tu, artikel nie bukan kisah saya tapi kisah pembaca. Terima kasih cik indah krn sudi berkongsi pengalaman nie. Mmg ramai yg terkena dgn cara hantar hadiah nie. Mungkin sebab kurangnya ilmu tentang jenayah cyber nie. Semoga artikel ini dan kisah cik indah dpt memberi pengajaran dan ilmu berharga buat pembaca blog ini :D..
      Psst: nak bersangka baik, kenalah pada tempatnya..

  40. epey says

    semua cerita hampir sama , saya ada cerita lebih kurang sama dgn semua..hampir2 tertupu lah.

    • Hairul Hissam says

      Mungkin juga yg menipu pun adalah orang atau geng2 yg sama πŸ˜€

  41. epey says

    He5 , sekarang ni giliran saya pula yang gertak diorang ..saya rasa curiga dari mula lg,ad ke ptuk 2-3 mggu jew bru chat dah nak hntar baju,seluar,lptop n yg paling mengejutkn saya ialah wang sebanyak 90,000 pound…sekarang saya masih chat lg dgn dia..he5 nk tgk 0rg trk0n0.

    • Hairul Hissam says

      Apa kata epey pula hantar hadiah kat dia. heeee

  42. says

    Begitu juga dengan saya .. Saya pun pernah kena .. Iaitu hari ni . Saya merupakan seorang student . No Maxis yg bernombor 0146371410 menelefon sy menyuruh membayar sejumlah RM700 jika nak benda tu sampai ke rumah . Kemudian , sy pun mempermainkan mereka dan berkata bahwa sy tidak mempunyai wang . Boleh pulak mereka bagi diskaun ke RM500 . sy kata lagi , sy takda wang mereka diskaun kan lagi ke RM300 .. Ketara betul penipu .. Sy buat macam tu selepas baca artikel Kak Roesnah dekat atas . Sy buat Research la . Laman web cargo yg dia beri tu QuickCargoService .. bila saya cari Syarikat tu kat Malaysia , notelefon dorg bermula dengan pangkal “6601” tapi apahal pula pangkal orang tu “014” dan saya jadi curiga . Bila saya bertanya dekat peguam , biarkan je . Sy biarkan . Dorang nak sumbat sy dalam penjara ? Silakan , sy sudah failkan bukti dan saman .. Sebagai pengajaran .. jgn terpedaya dgn org .. ingat nama dan syarikat ni baik-baik ..

    RICHARD MAXWELL .. CLIFFORD DONALD (UK)
    nma budak Nigeria tu : ALONTO BIN IMBAS
    no Account budak tu : 0750070001504 ( Ambank )
    No telefon budak tu : 0146371410

    Laman web yang mereka gunakan : http://www.quickcargoservice.pw

    mohon sharekan kpd sahabat anda agar tidak mudah terkena

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih kerana sudi share pengalaman nie.. Semoga menjadi pengajaran kepada pembaca blog ini.. πŸ˜€

  43. wahidah says

    Assalamualaikom adik2 semua dan Hairul Hissam,blog anda memang perghhh!
    Akak nak cerita sikit..ni style penipuan yang terbaru, tak de hantar2 barang dah.Ni style tipu baru,konon nak transfer cash USD400K sebab cinta punya pasal kat akak.

    Mamat ni mat saleh dari UK…no. tel England..kita namakan dia Ken jer. Kerja dia business dlm bidang contruction. Bisness ada di Arab Emerates dan Indonesia…dia ajak berkenalan sebab suka pic akak senyum dalam FB(gila betul). Akak pun layan cuma nak tau mcm mana last2 nanti cara dia nak tipu akak.

    1 hari, dia kelam kabut kol akak kat ofis, katanya bisness partner kat Indon tu ada short of cash nak beli spare part, minta akak TT cash dlm USD2K. Akak jawab kol dia dan jerit dia..gila pa nak akak TT cash pada org akak tak kenal, akak kata tak kan dia kereta besar (pic FB kan main lagi dgn kereta besar2) tak ada USD2K..tak logik langsung!.Gaduh2 punya gaduh…dia pujuk akak, akhirnya dia kata, Actually honey, I only want to test you as my lover, to see whether my future wife can handle my wealth if given chances to do so’.Kepala hotak dia kan….then akak pun oklah..kita tengok pulak lepas tu nanti…

    Rayuan dia bkn main lagi lentok dibuatnya..dia akan kol akak hari2 sebab dia kata, I CAN GO CRAZY HONEY IF NOT HEARING YOUR SWEET VOICE EVERYDAY….perghhhh!

    Nak jadi cerita, 1 hari tu dia suruh akak write to Bank Dubai untuk buat pengakuan supaya setuju terima TT fund berjumlah USD400,000.00. Cuba convert tengok…masa tu exchange rate 3.1. wey kaya tuuu….RM1,240,000.00 tu.. jutawan.

    Akak dah rasa ada yang tak kena di sini dan akak draft jugak jugak release letter email kepada Bank Dubai tu…send jer letter, wey cepat sungguh Bank tu reply..siap kol lagi akak…minta selesaikan RM3,200.00 untuk proses bank. MAHAL nya ngko!

    Akak tak bayar pun dan tak minat pun nak tanya bayar pada siapa…akak senyap jer. Dah tu boyfren kita Ken tu pun kol la….HONEY……meroyan dia dengan slang mat saleh dia…dan suruh akak pinjam dari kawan dulu jika tak cukup cash nak bayar…Akak kata saya tak minat nak dealing…dia pun hentak telefon…

    Cerita TT fund USD400K ni baru jer berlaku…7/9/2014. Akak nak beri tips kat sini macam mana nak kenal tektik puak2 mat saleh ni nak kelentong wanita Asia :-

    1. FB si penipu ni tak byk gambar.letak pic hensom2 jer
    2. FB dia terlalu privacy, tak dpt share status kat wall dia.
    3.Dia org tak byk cerita psl family dan kerjaya, concern lebih pada mengayat wanita pujaan dia
    4. Talian telefon dia org tak pernah berjawab
    5.dlm FB tak adanya pic mcm kita2 ni ada life sendiri…

    Sebenarnya byk hal yg akak nak share kat sini tapi sebab masa suntuk..ini jer la yang akak sempat nak bagi adik2 fikir sendiri berkenaan isu tipu thru FB ni. Hati2 ya terutama isteri2 org kat sini..dia org pun minat pada wives org ni…terutama yang kesepian dan byk wang…sekian.

    Wasalam
    Kak Wahidah

    • Hairul Hissam says

      Perghh.. mmg licik penipu online tu… Kalau kena yg betul2 jatuh cintan… tantu dah terperdaya… Biasa la tu kak. siang malam mereka memikirkan strategi baru utk menipu wang masang. Sudah pasti cara mereka akan berubah-berubah dari semasa ke semasa…

      Terima kasih di atas tips dan cara mereka menipu tu.. semoga menjadi pengajaran buat pembaca blog nie… tqvm πŸ˜€

      • wahidah says

        Nak tanya sikit la Hairul, bahaya tak jika akak terbahagia no akaun bank akak dan alamat bank tu beroperasi?tu lah terbagi masa kononya Bank Dubai tu hantar email nak kan akaun number utk bank TT USD400K tu..haha..tlg akak hairul.dan jika bahaya,apa akak nak buat lepas ni?

        • Hairul Hissam says

          Jangan risau kak.. tiada apa2 masalah. Saya sendiri, siap letak akaun bank saya dlm laman web lagi, bagi satu dunia tengok utk bisnes online saya semenjak tahun 2009 lagi.

          Cuma penipu tu akan cuba menakutkan akak nanti utk akak bagi duit pada mereka. Kalau mereka email atau call.. letak jee phone atau delete jee email tu.. tak usah layan. Jika layan, mungkin akan terperangkap dgn penipuan mereka. So ignore sahaja mereka…. πŸ˜€

  44. wahidah says

    Terima kasih Hairul.Semoga Allah berkati jasa baik Hairul dan majukan bisnesskan lagi business Hairul di masa-masa akan datang. Jakallahu Khairan Khathira!

    • Hairul Hissam says

      Amin.. begitu juga buat akak.. semoga terpelihara dari penipuan… πŸ˜€

  45. Eqin eein says

    Assalamualaikum…pas baca semua komen yg kakak2 dan abang2 semua nie saya rasa sedar dari alam penipuan…sya sekarang mengalami situasi yang sama…sya kenal ngan org tu dalam bulan sembilan…2 minggu lepas tu dia cakap dia nak hantar barang ngan sya sebab dia nak beli hadiah untuk sya…sya pun tampa berfikir panjang terus bgilah alamat rumah and nama penuh saya dekat dia…3 hari lepas tu dia cakap barang dah sampai…dan dia minta sya supaya bayar usd550(rm1750) untuk membolehkan barang keluar dari kastam…sya rasa curiga juga kerana dia ckap dia ada sertakan juga duit sebanyak 20000 pound dalam barang yang dia kirim tu…sekarang sya tngah fikir adakah sya perlu percaya apa yg dia cakap n bayar jumlah wang dia minta untuk bayar dekat kastam…dah lah dia cakap barang tu xboleh lama di kastam…sya ckap yg sya xnak bayar dia cakap dia nak saman sya kalau duit dia hilang…sya xtahu apa nak buat sekarang nie…adakah sya ditipu atau tidak

    • Hairul Hissam says

      Wslm, kalau Eqin fikir secara logik. Ada kee org nak sedekah duit pada kita.. tiba2 nak saman bila duit tu hilang? Skrg nie eqin hanya perlu ignore shj sebarang call, sms dan email dari mereka.. Kalau mereka call, letak jee terus phone.. Kalau sms atau emal, delete jee. Ini semua penipu yg hanya membuang masa dan emosi kita sahaja. Tapi elok juga buat laporan polis agar hati eqin tenang. Yg penting jgn sesakli bagi duit pada mereka. Jika bagi, ia spt mengalakkan mereka terus menipu rakyat malaysia.

  46. surai utara says

    Saya pun jd benda yang sama,nasib baik saya terbaca artikel ini,qpa yang di ceritakan oleh semua mangsa sama macam yang terjadi pada saya. Nasib x dan bank in duit lg,kalau tidak lesap 2500 duit saya.

    • Hairul Hissam says

      Syukurlah cik terselamat. Semoga menjadi pengajaran di masa hadapan.. πŸ˜€

  47. Ammar Penang says

    Salam semua.
    aku pun sama. dapat sms dan email hari ni. tengahari tadi.
    bila cari dalam internet jumpe blog ni. tq byk2 hairul sbab blog ni byk mmbantu aku.

    crita aku; orang dari new york tu tiba2 ja nak bagi hadiah. tak smpai 3 hari dah smpai tu…. pastu courier suruh bayar rm830 nak lepaskan barang dari kastam di airport.

    rungsing jugak, ingat nak wat report jugak tapi bila dah baca byk kes mcam nie, ada yang bagi pndapat suh ignore, lama2 depa senyap jugak… so takpa lah aku ignore je ler… first time kena camnie. fuhh

    • Hairul Hissam says

      Baguslah encik ammar terselemat dari penipuan penghantaran barang nie. mmg kerja mereka, hari2 mencari mangsa… kalau rajin bolehlah buat report polis… tqvm

  48. says

    hai saya lyna.Jumpa lagi di halaman ini. Saya dah pernah menceritakan tentang masalah saya di sini. Ikutkan cerita dah selesai. Tapi baru-baru ini dia muncul lagi dalam massage fb saya meminta saya settlekan barang yang dikirim dulu. Siap ugut saya,jika saya tak jelaskan wang kastam dia akan mengiabkan saya. Saya pernah sent gambar foto padanya dulu.Sekarang ni saya takut jika dia buat sesuatu dengan gambar tu. Tolong en.Hairul. Saya dah delete,unfriend dan block semua hubungan online dengan dia.Saya risau dia akan buat sesuatu untuk mencapai hajat dia. Tolong En.Hairul beri pandangan.

    • Hairul Hissam says

      Mungkin penipu tu dah terdesak sangat kot sebab ramai dah sedar penipuan mereka.. tak lama lagi lingkuplah bisnes menipu mereka tu .he.he.he..

      Yg penting, cik lyna jangan sesekali bagi mereka wang. Jika cik lyna bagi mereka wang, bermakna cik lyna mengalakkan mereka meneruskan kerjaya menipu mereka. lagipun kalau cik lyna bagi mereka wang pun, mereka akan terus meminta wang lagi dan lagi seperti ramai yg terkena.. so tak guna bagi mereka wang.

      Tentang gambar tu, banyak sangat gambar yang diedit dgn photoshop atau gambar fake. Kalau dia sebarkan, org lain pun paham yang tu gambar fake atau diedit. Mulai hari nie, jika terima apa2 email atau mesej dari mereka, elok delete terus tanpa membacanya.. Kalau cik baca, confirmlah terjerat dengan tipu helah mereka yg akan menganggu emosi cikl lyna. Abaikan email mereka dan bertawakal saje pada Allah s.w.t..

      psst: daripada cik lyna bagi mereka wang, baik beli video ebook masakan saya di sidebar kanan.. dapat lagi ilmu dan buat bisnes. heeee

      • says

        Terima kasih di atas nasihat en.Hairul. Semuga ini menjadi pengajaran buat saya dan rakan-rakan yang lain.

        • Hairul Hissam says

          Sesuatu yg berlaku pasti ada hikmahnya…tqvm..

  49. azman says

    Simpati dgn nasib menimpa org kita..sy pun hmpir2 terkena.2 mggu lps sy ada berkenalan ngan sorang pompuan mix dari uk..minah ni sy kenal melalui sosial web.1 hari tu dia ada mntak email.sy dgn rela hati terus je bagi.bile dh bagi mula lah minah ni duk citer parents die meninggal tahun lps.pastu die keje sebagai engineer.sy pun tanya die ni mix dari mane.katanye maknye labuan dan ayhnya dari kelantan…satu hari die send email kononnye nak dtg malaysia nk cari waris kat malaysia ni.sy ckp ok je dtg je la.so,nk dijadikan citer minah ni pun mntak no phone dgn alamat.sy dgn x pikir ape2 terus bagi no dngn alamat.pastu minah tu ckp nk bagi hadiah yg mmg x masuk akal kat sy..siap nk bagi duit 50000 pound tu.cuak jugak cmpur takut plak rasenye sbb rase mcm pelik cmpur aneh bile dipikirkan balik..lagi pelik sbb dia ckp yg deliver brg tu nnt sorang diplomat.pastu minah ni pesan jgn bagitaw brg yg ade lam parcel tu nnt…sy pun reply email die balik ckp sy akan ke balai polis esok nak wat report..tapi sy nak tgok je reaksi die cam mne nnt..bile dh bkk blog ni lega skit hati ni.rupenye betul la dari firasat hati ni mngatakan ini.adalah penipuan semata2..hampir2 je terjebak…Thanks ye encik hisham..

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih en azman krn berkongsi cerita menarik nie.. Sebelum nie mereka guna courier service dan kastam. Tapi sebab ramai dah tahu prosedur kastam, mereka ubah pula pada guna diplomat untuk menipu mangsa. Semoga kita bersama2 berhati2. tqvm..

  50. norazhan bt abd hamid says

    Salam…En.khairul saya baru lg tertipu dengan seorang lelaki melalui fb..beliau dikenali dengan nama firdaus khairul bertugas sebagai seorang trainner navy di Australia.berkawan dengan beliau hampir 3 bulan..tiba tiba satu beliau menyatakan ada berkirim hadiah untuk saya dari australia..didalam kiriman beliau mengandungi 2 utas jam emas,2 utas rantai leher,2 bentuk cincin ,duit 15,000 AUD,handbag dan perfume..sampai di airport kl..saya dimaklumkan barang hantaran telah ditahan kerana mengandungi duit didalam handbag.saya diminta membayar sebanyak RM2540.00 segera untuk melepaskan sekatan.nasib baik saya terfikir itu satu penipuan kerana saya diminta bankin duit tersebut kedalam akaun persendirian.bila saya hubungi syarikat penghantaran saya dimaklumkan syarikat tiada pejabat di malaysia..memang tidak logik..

    • Hairul Hissam says

      Alhamdulillah cik norazhan sedar yg ia satu penipuan. yg penting kita tidak boleh mudah percayakan org lain.. lebih2 berkaitan duit nie… tqvm kerna sudi berkongsi pengalaman.

  51. ann says

    slm. nak tnya kan. kalau org dari oversea nak beli brg or transfer duit ke kita, paling mudah dah selamat guna apa ye. paypal ke? or ada cara lain? tq..

    • Hairul Hissam says

      Paypal yg paling mudah dan digunakan ramai penjual di seluruh dunia.. πŸ˜€

      • shahira zulkifli says

        Sir boleh tanya sesuatu tak? Tolong kalau orang dari luar negara transfer duit ke kita dia kata dia gunakan irish bank dan kita kena hantar barang kat dia dulu then scan receipt barang dan hantat tracking number dekat email irish bank barulah bank kita dicredit kan.. betul ke?

        • Hairul Hissam says

          Dari pengalaman saya, semua pembelian di dalam dan luar negara melalui online, memerlukan pembeli bayar terlebih dahulu. selepas tu barulah penjual menghantar barang. Sekarang nie banyak penipuan online samada kpd pembeli atau kpd penjual. So tak perlulah ambik risiko cik shahira. Lagipun penipu nie terlalu licik dgn pelbagai tipu musliht mereka, kerana itulah kerja mereka. πŸ˜€

  52. azil iza says

    Salam..
    sy ada kisah terbaru..knl mamat nie melaui fb..dia add sy pd 6/11/2014..tp sy tak terus accept,sy check dulu..bila tgk fb profil dia dr london,UK..share holder dlm 1 company emas n jg bekerja disitu..tgk gmbr2 dia ada 4kpg..sy tgk mcm org baik2 jd sy accept fren..bila sy accept dia start msg sy..yg lwknya hr ke3 dh start nk ayt sy..sy ckp sy tak berminat nak bercinta..sy sedg belajar..tp dia tak putus asa..dia ckp wife dia dah meninggal 2thn lps..ada anak sorg..dia sunyi
    .pastu dia hntr gmbr2 rmh dia..memg bsr tp sy perasan gmbr tu dia ambil dr intenet..bkn gmbr real..sy lynkan jer nak tgk permainan dia..cukup 1week tiba2 dia ckp nak dtg msia utk uruskan wang byrn kontrak arwah bapak dia yg belum disetelkan oeh petronas di sarawak..dia mtk emel sy utk emel tiket flight..sy tnya nak.bt apa..dia ckp sbg bukti la kononnya..sy suruh dia paste jer dkt inbox..tp dia nk jg emel sy..sy bgkan aje emel yg jarg sy guna..esoknya dia emelkan tiket flite tu..sblm tu sy ckp dia book flight direct dr london ke kuching trus..tp bila dia emel tiket tu sy tgk dr london ke kl jer..sy punya la belek2 tiket tu..sy mtk booking no.coz sy ada bt penyiasatan sy sndr..dia ckp xda booking no..tp.sy dpt detect tiket tu bkn btul punya..last2 mlm kemarin sy msg dia yg tu bkn tiket flight n sy dh check ada direct flight dr london ke kuching..awak ingt sy bodoh ke..sy dah tak percaya awk n jgn contact sy lg..mlm smlm dia kol sy guna no.014 3x..tp sy x jwb..dia msg knpa sy x jwb..bila dia bc msg kt fb br dia tau sy dpt detect dia menipu..n lastly dia ckp okay..sy mls nak tgk apalg permainan dia..mls nak menyakitkan.kepala dgn penipu mcm tu..

    • Hairul Hissam says

      Wslm, terima kasih kerana sudi berkongsi pengalaman nie cik iza. Mcm2 cara mereka cuba menipu. semoga menjadi pengajaran kpd pembaca blog ini. tqvm πŸ˜€

  53. jue says

    pada 18/11/14 sy nie pun da terkena..sy jual barang kat org tu (nigeria), sblm sy trima duit sy kena pos brg yg dia nak n memudahkan utk wang sy d transaksi bila da sy antr barang keesokan harinya sy kena bank in duit sbyk 800 kerana duit dlm akaun sy melebihi dr duit transaksi yg sebenar iaitu 700 rgt.. sy bank in memlalui western union sbyk 300 utk memudahkan lg transaksi sy dan org asing tersebut berjanji akan meyelesaikan transaksi sy dgn bank luar negara.. Tetapi pada 20/11/2014 sy menerima emel skali lagi utk meminta sy memasukkan duit sbyk 1500 utk memudahkan transaksi sy kerana duit dlm akaun sy melebihi 3000.. Sy telah merasa sy tertipu dan mebuat laporan polis.. hari ini sy menerima emel dari interpol warning sy akan ditangkap dlm masa 24 jam..kerana duit dlm akaun bank d negara tersebut 11,000 lbh.. Dan sy terus menghubungi pegawai penyiasat berada di Sabah dan ia meningatkan pada sy ia tipu dan jgn mudah percaya..
    Alhamdullilah kurang rasa bebanan selama beberapa hari ni, setelah Allah membeikan jalan utk melihat blog org yg menerima nasib yg sama spt saya..

    * Kita berdoa agar hati mereka akan insaf untuk menerima kesalahan mereka*

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih cik jue kerana sudi berkongsi pengalaman nie. Byk juga cubaan menipu terutama dari warga nigeria nie..bermacam2 cara tipu helah mereka. Semoga ia menjadi pengajaran buat kita bersama.. πŸ˜€

  54. noti says

    Salam…masalah saya pn hmpir sama dgn jue say..mula2 kata dah transfer ke akaun saya 950..
    pas tu ckp yg RBC bank x blh nak transfer sbb syarat kena 85% brmkna 1500…sedangkan 950 to hanya 60% aje…jadi orng tu(nigeria) tu dah settle kan masalah tu dan dah bank in lagi 550…dan orng ti (nigeria) mnta saya transfer duit 450 ke anak dia melalui Western Union saya maklumkan yang saya x ada duit sbnyk tu…dan dia ckp yg dia dah berbincang dgn phk RBC saya hanya perlu bank in 100..jika x dia akan bt aduan ke INTERPOL sayapn bank in saja….
    mlm smlm saya dapat email dari RBC n orng tu (nigeria) menyatakan yg RBC tersalah buat pndaan rm2500 sepatutnya 1500 jadi…
    saya perlu bank in semula baki yg 100O pada orng tu (nigeria)ggunakan western union…saya ckp saya x ada duit sbnyk 1000….pada mulanya dia mcm marah tp lps tu dia whassap yg dia dah contact rbc bank dan agreed yg saya perlu transfer pada anak nya sbnyk RM500 sblm pkul 11….
    dri sini saya mula terasa musykil seolah2 saya telah di perdaya…saya bersyukur sangat2 kerana cpt tersdr yg ini adalah satu penipuan….
    Adkah perlu saya takut dgn ugutan dr og (nigeria) itu yg menyatakan akan buatnaduan ke INTERPOL dan patut kah saya abaikan whassap n email dr orng (nigeria) and RBC itu…
    -perlukah saya membuat aduan polis….
    -bagaimana cara untuk mndptkan brng yg pos pada 24/11/2014 sbb sayandah track yg brng ni berada di shah alam…
    bagaimana jika orng (nigeria) and RBC mnghubungi saya lagi…
    apa yg patut saya lakukan…

    • Hairul Hissam says

      wslm. mmg sah puan cuba ditipu oleh penjenayah online nie. Elok sangat puan buat laporan polis sambil meminta nasihat dari polis yg akan menenteramkan hati puan.

      Lepas buat laporan polis, ignore sahaja mereka semua. Mereka hanya tahu menakut-nakutkan sahaja untuk mendapatkan duit.

      Laman web tracking tu, boleh dibuat sendiri oleh mereka untuk menipu mangsa. Kebiasanyaa barang mmg tiada sebenarnya atau barang kosong. Ignore sahaja. Yg penting jangan sesekali beri mereka duit kerana ia mengalakkan mereka menipu lebih ramai rakyat malaysia… πŸ˜€

  55. sitino says

    Terima Kasih En. Hairul…pg smlm saya telah menghubungi Pos Malaysia menyatakan yg saya ingin membatalkan penghantaran tersebut..bila saya track melalui Pos Laju Tracking barang tu sdh di bawa kluar dr ppl Shah Alam…dan baru sebentar tadi saya check lagi bungkusan itu baru sampai ke PPL KLIA…
    En. Hairul Rasa saya akan dapat blk ke bungkusan saya itu..sbb saya dah cal pos malaysia and dah dpt auto reply dari care@pos.com.my… dimana phk customer care menyuruh saya mengisi borang Feedback PP1 dr pos Office and copy of shipment yg saya bt pnghntran…. saya snap gmbr n shipment n atached ke email care@pos.com.my…..

    • Hairul Hissam says

      Oh.. puan penjual rupanya yg hantar barang mcm kes puan jue tu. Harap2 barang yg dihantar tu dapat balik. Dlm bisnes online dalam atau luar negara, penghantaran hanya dibuat bila duit benar2 masuk dalam akaun. Selagi duit tak masuk dlm akaun, tak usah layan. Mungkin sebab tu peniaga online oversea hanya terima wang melalui paypal dan credit card sahaja utk mengelak penipuan spt ini. πŸ˜€

  56. norhayati binti ismail says

    Pada 03:12:2014 saya telah berkenalan dengan seorang lelaki difb yang kononnya berasal dari london. Ayahnya berasal dari sarawak dan berkahwin dengan perempuan londan dan menetap dilondan. Lelaki berkenaan lahir dilondan. Ayahnya telah meninggal dunia dan lelaki tersebut telah mengambil alih syarikat yang telah diusahakan oleh ayahnya. Lelaki tersebut telah berkahwin dan mempunyai seorang anak perempuan yang berusia tiga tahun. Isterinya telah meninggal dunia dua tahun yang lalu. Lelaki berkenaaan ingin mengenali saya dengan lebih rapat. Saya memberitahu saya hanya boleh berkawan sahaja dengannya. Lelaki tersebut memberitahu ingin mengirimkan hadiah untuk saya dan meminta alamat dan no.telefon saya. Saya yang mempercayai lelaki tersebut telah memberikan alamat dan no.telefon saya. Sebelum ini pun ada kenalan fb saya yang lain ada mengirimkan hadiah untuk saya. Setelah pengiriman barang dibuat barulah lelaki tersebut memberitahu barangan yang dikirim adalah handbag,laltop jenama toshiba,telefon samsung galaxy s5, jam tangan rolex,dan perfume. Saya amat terkejut bila mendapat tahu barangan yang dikirim tersebut. Saya bertanya mengapa mengirimkan barangan yang begitu mahal buat saya. Dia memaklumkan kononnya dia mempunyai banyak wang dan ingin berkongsi dengan kawan2 yang baik dengannya. Selepas 2 hari pengeposan barang dari london, saya telah mendapat panggilan dari pihak kastam yang mengatakan barang yang dikirim untuk saya telah ditahan dan menyuruh saya membuat pembayaran sebanyak Rm2550.00. Sekiranay saya tidak membayar saya akan dikenakan tingdakan undang2. Kerana takut saya telah meminjam wang dari kawan2 saya dan saya telah tranferkan wang keakaun yang telah diberikan oleh pihak kastam. Selepas 3 jam kemudian saya terima satu lagi panggilan telefon yang mengatakan saya perlu membuat penambahan bayaran sebanyak Rm5800.00 lagi bagi megelakkan tindakan diambil terhadap saya, iaitu saya akan ditangkap dan dipenjarakan. Dari situ saya sudah mulai sangsi. Semalaman saya tidak boleh tidur kerana begitu takut sekali. Keesokan harinya, iaitu hari ini saya usaha mendapatkan info2 dari laman web. Alhamdulillah saya terbuka laman web “PENIPUAN INTERNET/KISAH BENAR HAMPIR DITIPU 12 RIBU RINGGIT. Barulah saya tahu rupa2nya saya telah ditipu. Saya terus membuat laporan ke balai polis. PIihak polis menasihatkan supaya lebih berhati2 dan tidak mudah percayakan orang yang kita tidak kenal. Malam ini, saya akan bertemu dengan INSPEKTOR yang betugas bagi menyiasat kes saya ini dengan lebih lanjut lagi. Diruangan ini saya mengucapkan jutaan terima kasih buat ADMIN Hairul Hissam, kerana menwujudkan blog ini. Walau pun saya telah kerugian sebanyak Rm2550.00, saya masih bersyukur tidak terpedaya buat kali kedua. Buat rakan2 yang lain berhati2lah bila berkenalan dengan rakan2 fb yang kita tidak mengenalinya. Semoga tidak ada lagi rakan2 yang lain yang tertipu seperti saya.

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih kerana sudi berkongsi kisah penipuan internet nie di blog ini. Semoga menjadi pengajaran kepada pembaca lain. Cara penghantaran hadiah mmg kerap digunakan oleh penjenayah online.. Semoga pihak polis dapat bertindak habis-habisan dalam membenteras jenayah cyber nie..

  57. says

    assalamualaikum . saya punn hampir terkena . saya ada kawan dari UK dia telah menghantar satu bungkusan . selepas satu hari ada orang col saya cakap barang dah sampai . kalau nak barang tu sampai ke rumah bayar Rm1850 bagi saya wang sejumlah itu terlalu banyak kerana saya seorang pelajar .

    • Hairul Hissam says

      Semoga cik fyra terus berhati2 dgn pelbagai tipu muslihat yg menipu duit kita…

  58. siti salleh says

    Assalamualaikum
    saya sudah terkena dgn penipuan n. Lelaki ni saya kenal di linked in. Dia menghantar mesej kepada saya utk berkenalan dgn saya dan add dia di fb. Bukan main suka saya yelah laki mat salleh nak berkawan dgn kita.. boleh lah improve english. Saya tunjukkan pada suami saya tetapi suami saya x setuju saya berkawan dgn dia. Tp saya berdegil add dia dlm fb. Mula2 bertanya2 khabar pasal keje pasal life.. dia mengaku dia kematian isteri dan ada anak.. dan dia minat dgn perempuan melayu. Lepas tuh mula lah mengeluarkan kata2 cinta memang tangkap leleh punya . Saya yg memang ada masalah rumah tangga boleh terperangkap dgn kata2 romantik dia.. dlm perhubungan kami dia baru jer bertolak dr sabah ke usa utk sambut xmas disana bersama anak2. Kadang2 biler kami chat di fb dia akan suruh saya lihat fb dia utk dia tunjuk pic anak2 dan family di sana.. saya ni wpun ada rasa curiga saya tetap layan karenah dia..kami pernah phone sex. Dan selepas itu dia telah menaburkan janji2 manis.. nak belikan saya umah kereta dan sebagainya.. hari2 akan mengatakan i love u pada saya. And we all buat plan nak jumpa sebaik saya dia balik dr us. Yang x tahannya sebelum nak g airport dia akan mesej saya.. dan sebelum naik kapal terbang dia call saya ckp x sabar nak jumpa saya. Saya rasa terharu dan rasa x sabar juga nak jumpa dia. Tiba hari kejadian seorg perempuan menelefon saya guna no 016 memberitahu dia telah di tahan sebab bawak duit ug tak declare dan minah tu sedia utk tolong declarekan duit tp dendanya rm 5000. Terus berkata dlm hati saya yg saya dah kena tipu kaw2 punya. Mamat mat salleh tu ada call saya guna no 011 merayu2 menangis2 supaya saya tolong dia. Saya memang tiada duit x boleh nak tolong lah. Tp dlm hati ni hanya allah saja yg tahu betapa berdosa nya saya pada Allah. Menggigil seluruh badan. Akhirnya saya hanya membayar 500 ringgit dan terus blocked sumer panggilan dari nombor2 tersebut saya unfren dia dlm fb dan terus blocked dia dan saya deactivated acc fb saya.saya bayar bukan kerana saya percaya dia tetapi sebab kesalahan yg saya lakukan pada suami saya family saya dan pada ALLAH terutamanya. Lepas bayar minah tu bgtahu lelaki tu akan di beri tempat tdo dan makan sebab bank dah tutup so esok pagi baru boleh setel. Dan keesokkan harinya saya dpt sms dari lelaki tersebut guna 011 mintak saya call dia sebab dia call saya x dpt. Tp saya x layan dan saya dah serik. Ya Allah ampunkan lah dosa ku ini.

    • Hairul Hissam says

      Wsllm. Allah s.w.t. masih sayangkan puan siti kerana menyedarkan puan dengan masalah ini. Yg penting kita bertaubat dan tidak mengulanginya. Dan sentiasa beringat yg penghujung hidup kita ialah kematian dan bertemu Allah di padang masyar dgn amalan baik dan buruk kita. Undang2 yg Allah tetapkan utk isteri masuk syurga ialah mentaati suami selagi bukan perkara yg buruk atau melangar ajaran islam. Usahakan perbaiki hubungan dengan suami dan belajar menerima kelemahan suami. Sentiasa juga beringat, kelebihan yg ada pada kita adalah pemberian Allah dan Allah s.w.t. boleh menariknya dlm sekelip mata. Ini akan mengurangkan rasa ego kita dan lebih mudah bertolak ansur dgn suami kita.

  59. farah says

    Saya mohon penjelasan.saya buntu sekarang..bermulanya dari iklan kan barang utk dijual dalam mudah.com pada minggu lalu.tanpa di duga ada yang email saya nak beli kasut 2.pembeli dari uk katanya nak hadiahkan kpda anak bos dia yg menetap di nigeria.kasut hanya berharga RM100 sahaja.tetapi saya perlu mengepos kasut ke luar negara.dia berjanji akan membayar kos pengeposan.
    Awal pagi lagi saya ke pejabat pos untuk urusan pengeposan.jumlah yang perlu dibayar olehnya adalah RM220 sahaja. saya menerima email dari First Direct Bank (xtau email official ke atau dibuat oleh mereka).Email yang mengandungi pembeli itu menggunakan visa untuk membuat membuat pembayaran dan terdapat juga tracking number,maklumat pemilik visa dan saya perlu menghantar resit sebagai bukti saya sudah pos kasut 2.jadi,saya mengikut arahan bank tersebut.pada masa yang sama juga saya membalas email dgn pembeli dari uk..selepas menghantar resit pos kpda bank dan pembeli.saya juga menerima jawpan email dari bank yang dia menerima resit tersebut. setelah menunggu beberapa jam saya dapat email lagi dari bank yang sbank tidak boleh memasukkan wang kedalam akaun saya sbyak RM250 kerana had kirman wang ialah Rm1000.bank menyuruh saya pergi ke western union untuk memasukkan RM750..dan bank akan terus mengkreditkan wang RM1000 kedalam akaun saya.di western union saya mengirim wang ke almat ngara nigeria dimana kenakan cas sbyak RM76.jadi Rm750 bila tolak cas,dia hnya dapat RM680.saya telah menghantar resit itu ke bank…dan apabila beberapa jam saya tidak terima apa email dari bank tetapi saya terima email dari pembeli dari uk bahwa wang tidak boleh di kreditkan dalam akaun saya kerana saya tidak memenuhi syarat bank.saya sepatutnya memgirim wang RM750 tidak termasuk cas.jadi pembeli dari uk itu menyuruh saya untuk memasukkan lagi esok wang yang tidak cukup RM70.tambah cas RM76.dan yang paling terkejut ialah dia cakap saya terpaksa buat lagi satu kiriman wang berjumlah RM750 tidak termasuk cas.jadi bila saya total jumlahnya RM896 perlu di kirimkan dan saya perlu menghantar email resit sebagai bukti kepada bank esok.di sini saya sudah ragu2 adakah saya ditipu??tapi dia bersumpah dengan nama allah saya tidak akan di tipu.tapi saya tidak ada bukti apa2 dari bank suruh berbuat demikian..sekarang saya sudah tidak tahu cam mana harus saya buat.tolong nasihatkan saya.kasut saya dah pos.duit Rm756 saya dah masukkan.cas pengeposan lagi sebanyak RM120.apa yang harus saya buat sekarang??

    • Hairul Hissam says

      Untuk makluman cik farah.. Cik sedang ditipu dan diperdayakan oleh penjenayah online. Email yang cik terima bukan dari pihak bank, tapi dari pihak pembeli yg cuba menipu wang cik. Jadi mereka akan mencipta pelbagai alasan dan pelbagai cara untuk menyakinkan mangsa sebelum menipu wang mangsa. Dah namanya penipu, pastikan mereka sanggup gunakan apa jua cara termasuk nama Allah s.w.t. Dan biasanya mereka akan terus menipu wang mangsa tanpa henti kerana tujuan mereka memang menipu wang mangsa. Saya sendiri, bila mengiklankan barang di mudah.my akan menerima byk email dari pembeli luar negara. Saya delete sahaja email mereka krn kebiasaan adalah dari penipu online. Cik hanya boleh buat laporan polis. Namun sukar utk mendapatkan wang tersebut kembali. Kalau wang transfer western union belum lagi di cash out, mmg boleh cancel dan dapat balik. Tapi biasanya penipu nie bijak dan mereka cash out cepat.

      Satu pengajaran buat cik, sebagai penjual online, kita hanya pos barang selepas wang dimasukkan dan jangan layan apa jua email yg menggunakan nama bank yg meminta kita buat bayaran.

      • farah says

        ya,saya sudah sedar sekarang,say bertindak tanpa bertanyakan pada sesiapa.apabila kes ini terjadi saya baru sedar dan memberitahu adik bradik.namun ianya sudah terlambat.barang yang saya pos bolehkah saya ambil kembali?

        • Hairul Hissam says

          Untuk mengambil barang yg diposkan, kena tanya dengan pihak pos malaysia. Semoga ia menjadi pengajaran buat kita bersama… πŸ˜€

  60. syaz says

    Harap pertolongan.macam saya pulak.cerita lebih kurg sama dgn yg lain.saya ada jgk ckp psal yg sy xpercye dia sbb dia org luar lagipun bnyk kes menipu org luar tipu org malaysia..then dia ckp klau xpercye..dia nak webcam dgn saya…so webcam mmg dia sme dalam gamba yg dia ltak tu…dia dr scotland..so hrtu dia ckp dia nak dtg n sy just ckp OK.SBB xcye sngt..dia ckp isnin dia booking ticket and tunjuk detail Kat sy..sy pun tnjuk Kat member yg pernah pegi sne dia ckp flight tu betul…lagi satu dia selalu ckp..dia smpai je dia mntk sy bwk dia jupe family sy..dia nak knal2 dgn family sy..bile kwn sy ckp jgn jupe dia ckp tkut ape2..n bile sy bce psal penipuan ni..sy luahkan Kat dia yg sy x percye Kat dia..dia ckp dia sedih x percye kat Dia and baik dia xyah dtg…sy ckpla anything happen Kat CNI sy xkan tlg dia..klau dia Ade buat something wrong Kat Cni.. Pastu sy sycho dia..klau dia btul2 n berniat baik dtg jupe sy..klau Ade niat jahat sy sruh dia pk dlu before dtg…sbb negara kita ade law..then dia ckp dia nak dtg jgk..so skrg dia otw..transit Kat dubai..tggu dia call ckp dia smpai je ni..hati risau klau dia Ade niat jahat..mohon nasihat…:(

    • Hairul Hissam says

      kalau dia dtg dan ada org call mengaku dari kastam atau sebagainya meminta apa2 bayaran, letak jee phone. tak usah layan.. membuang masa sahajeeeee πŸ˜€

  61. nur lala says

    salam admim… sy nk mintak pendapt ni… sy ad knl sorg mamat ni dr scothland… mule2 die suroh suami sy carikan tanah nk buke kilang di malysia…lepas tu die nk tolong sy besrkan bisnes online sy.. so die hntr 25,000 sbgai modal… die call sy dan ckp tunggu panggilan dr bank esok… nanti pihak bank akan suruh bayar duit untuk kos convation & transfer rm2500… so die suruh sy byr dulu…selepas itu baru diorng lakukan trnsfer ke bank sy.
    sy musykil kat sini… adkah sy kene bayar duit itu.. sy takut sekarang ni… mintak admin tolong jelaskan ap harus sy buat.??
    sy btul2 keliru…uhuhu

    • Hairul Hissam says

      wslm, cuba puan fikir secara rasional dan logik. Ada kee ahli perniagaan suruh cari tanah melalui kenalan internet sahaja utk perniagaan mereka. Dan yang kedua, ada ke org yang baru dikenali di internet sanggup bagi duit. Kalau puan jadi ahli perniagaan, ada kee puan nak buat kerja macam tu. Itu bukan cara ahli perniagaan tapi tu cara penipu dan penjenayah online… Tak perlu fikir banyak lagi puan, abaikan sahaja segala call dan email dari mereka.. Letak jee phone kalau geng2 mereka call yang akan mengaku sebagai pengawai bank laa.. pegawai kastam laa.. pegawai polis laa… letak jee phone….

    • iskon says

      nasihat saya , lupakan dan jgn bagi diri jadi mangsa. aku kerja kat western u malaysia . tiap tiap bulan jumpa org malaysia kena tipu antara 2 ribu ke 5 ribu .

      1. jgn percaya buyer mudah dot com yg minta htr oversea period .
      2. jgn percaya beli kereta , tanah etc . atas alasan document fee, process , transfer fee . semua tipu belaka .
      3. jgn percaya kes settle kastam , kos wire transfer etc . semua itu tipu belaka .jgn jadi bodoh . wired trasfer fee akan deduct dari acccount bila berjaya sahaja .

      aku dapat tolong byk melayu halang mereka transfer htr ke uk , scotland , canada yg aku tahu mesti dah kena scam .

      paling latest scam kereta lama di malaysia yg dibeli oleh org uk , minta duit untuk urusan cargo fee dari malaysia ke UK . tak masuk akal sebab kereta tak transfer pun selesai dah sibuk nak sewa kontena . aku dpt la stop satu kakak tu dr transfer .

      kat sini aku nak tegur kenapa org melayu perempuan suka htr duit USD 50 – 100 ke nigeria atas alasan donation atau derma ?

      1. adakah nigeria sebuah negara islam ?
      2. adakah nigeria mempunyai lebih dari 50% beragama islam
      3. adakah nigeria boleh dikira sebagai jiran 40 marhalah yg perlu dibantu ?
      4. adakah tiada kemiskinan di malaysia sehingga perlu htr derma ke nigeria ?

      kalau sesiapa org islam melayu boleh jawap 4 soalan ini dlm akal logik dan fakta , datang jumpa aku kat western union kg baru subang , aku byr transfer fee rm52.00 dari poket aku sendiri .

      buka mata rakyat malaysia , kita dah kena tipu berbilion ringgit .

      aku kadang benci teknologi VPN yg salah gunakan untuk tipu org .
      virtual private network yg membolehkan relay ip adddress utnuk facebook , email , etc membolehkan lokasi original diubah dan sgt susah dikesan . so jadi la mcm ni

      asal nigerian , ip address scotland , uk , usa , canada dan senang scam malaysian yg amat baik hati

      salam semua

      • Hairul Hissam says

        Terima kasih byk atas info ini encik Iskon. Kesian bila tengok ramai yg tertipu beribu ringgit seperti ini. Semoga menjadi pengajaran dan pendidikan kepada rakyat malaysia daripada kena tipu.

  62. Tie says

    Salam.

    Berdasarkan pengalaman sy hampir 5 tahun berurus niaga dengan pihak luar (US), if barang ada sangkut kastam, biasanya pihak courier atau kita sendiri boleh semak dalam website (tracking number). Kalau sangkut, dalam paparan website tu akan pending pengirimannya.

    Dalam konteks ni, bg saya sesiapapun yang nak berurusan dengan orang luar, perlulah lebih peka. Jangan cepat percaya dan buangkan perasaan kesian tu. Sebab tu orang melayu mudah sgt kena tipu kalau nak dibandingkan dengan cina. Buka mata, akal fikiran. Banyakkan membaca dan carik info yang diperlukan sebelum membuat keputusan.

    • Hairul Hissam says

      Mmg benar tu, kena fikir secara logik dgn akal yg sihat dan tidak mudah percayakan org lain pada perkara yg melibatkan wang.
      psst: laman web tracking pun boleh dibuat dgn mudah oleh penjenayah online.

  63. says

    salam en.Hairul.
    Saya bersyukur membaca blog en.Hairul ini.
    Saya hampir menjadi mangsa penipuan..
    kenal tak sampai 2 minggu tapi minta alamat untuk pos hadiah.
    Anggap saya seperti anak katanya (hahahhaaa). Mmg bijak sungguh mereka main ayat..
    siap attach – gambar kotak printed nama dan alamat saya atas tu,
    tracking no sekali beserta Air way Bill dan minta saya selesaikan local charge RM2000.
    Sekali tgok mmg percaya.. tp 2x tengok mari perasaan curiga..

    kemudian saya google jumpa blog en,Hairul..Takutnya saya rupanya saya mangsa Penipuan Jenayah Cyber!
    Serta merta saya block account fb dan whatsapps saya.
    masuk hari ni dah 3 hari berturut saya byk terima call no yg tak dikenali, tp saya tk jawap semua panggilan tu. saya agak mereka dah start menyamar wakil kastam atau agen mereka disini. Pagi petang call no pelik2 je yg naik +4474…. +591… private number, line 03, 09 semua ada.. mereka mesti cuba nak ugut saya tu. kan en.hairul?

    Cuma yg saya tk sedap hati saya dah bagi nama penuh, alamat dan no i/c .
    bolehkan dia ‘hacking’ internet banking saya/accaunt saya dengan no i/c
    saya.
    bimbang dia dan sendiketnya menyamar sebagai saya call mana2 bank disini
    menggunakan no ic saya untuk dapatkan no account bank saya.
    Bukankah bank akan minta no ic untuk tujuan pengesahan..

    Apa nasihat en.Hairul pada saya?
    part ni yg saya paling takut..

    Ada juga mikir kalau2 sendiket diaorg dtg rmh saya menyamar konon nak serah barang tp ugut mintak duit dulu. huhuhuuu. Takutnya saya En.Hairul..

    • Hairul Hissam says

      Jangan fikir bukan2 puan.. nanti jatuh sakit, sendiri juga yg susah.. abaikan sahaja.
      Ribuan org mereka cuba menipu, mereka pun tak de masa nak ke rumah puan yg jauh. Lagi baik mereka mengugut org disebelah rumah mereka yg lagi dekat. he.he.he.
      Wah kalau hanya dengan ic dan alamat, boleh aniaya org, rasa nya ramai org yg dah kena aniaya. Sebab maklumat nie mudah dapat di bahagian hr tempat kita bekerja atau oleh staff bank yang tidak bertanggungjawab. Abaikan sahaja pun dan cuba fikir secara logik dan bukan dengan emosi…. Tapi kalau nak sedapkan hati, elok buat laporan polis dan nasihat dari pihak polis..

  64. says

    Alhamdulillah en.hairul saya dah tk risau lg. Terima kasih. Saya Ambil pengajaran diatas apa yg berlaku. Saya doakan moga kita semua dijauhi oleh makhluk2 sebegini.

    • Hairul Hissam says

      Baguslah puan dah.. semoga menjadi pengajaran buat kita bersama… πŸ˜€

  65. cik temah says

    nee kes hari nie
    my mom call,suru i bank in teman lama katanya, rm3k, sbb teman lma nya dah book flight tuk postage gift bday my mom n plus dlm bungkusan tu ada 10k usd,,pehhh
    so my mom ne kecoh ,excited . katanya bungkusan gift tu dari london dan cas pos nya rm3k,850usd tuu,,
    scam kan???
    hemp

    • Hairul Hissam says

      Mmg scam pun..Dah ramai yg tertipu dgn cara nie.. elok baca komen2 pembaca…

  66. mr.wan says

    assalamualaikum semua..eeemmmm…. tak leh ckp apa dahh… sbb dah kenaaaa semalam.. haram jadah punya awang hitam..terkena rm1200 tu.. tiba2 barang sangkut kat airport pulak.. dia minta rm3000.. tapi sorry la sbb dah mcm tau je. kol mssg wssp smpai saat ni.. tapi wat tak tau je. cuma tggu masa nk gi wat report sbb dia memperdaya kan sy utk beli barang sampai jadi… mcm2 la dunia skrg.. emmm… biar la dia kol smpai bila2. esok lusa senyap la. hati2 ya you all..

    • Hairul Hissam says

      Wslm, semoga menjadi pengajaran buat kita bersama di masa hadapan.. terima kaish krn sudi share pengalaman di sini..

  67. Nisak says

    Saya nk tanya klau buat money transfer dari luar negara.. Penerima perlu byr juga ka?

    • Hairul Hissam says

      Biasanya pembayar shj perlu buat bayaran πŸ˜€

  68. Nisak says

    Seorang kenalan mahu melakukan money transfer kepada sy dr luar negara tp katanya saya akan dikenakan bayaran 450usd.. Benarkah utk proses itu memang dikenakan bayaran.. Dan boleh sy tau proses money transfer yg betul..

    • Hairul Hissam says

      Setahu saya itu satu penipuan krn ramai yg telah ditipu dgn cara tu. Biasanya jika menggunakan Telegraph transfer, charge bank dikenakan pada pihak pembayar. Elok hubungi pegawai bank utk proses money transfer yg lebih tepat…

  69. armila says

    Sy sedang berdepan satu kes..kawan dari FB ditahan dikastam sebab bawak duit banyak..pegawai kastam talipon minta suit utk pelepasan, memula RM5k, pastu lagi RM5k, pastu lagi RM5k dgn alasan yg memacam yg confirm boleh lepaskan kawan saya, skarang pegawai tu talipon mintak RM40k sebab big boss dia kata kawan saya takde cert tag pe pe, nak issue kena RM40k, ..jadi sekarang ni, sy tengah fikir, kawan sy yg tipu sy, atau pegawai kastam tu yg Cuba tipu saya.. APA pendapat korang, APA patut sy buat skarang, adakah ITU rasuah ?

    • Hairul Hissam says

      cuba armila baca dgn teliti artikel diatas… Kesnya lebih kurang sama dgn artikel diatas. Apa yg perlu armila tahu yg kawan armilia tu tak pernah kena tahan kastam. Dan bukan pihak kastam yg call armilia. Ini semua sindiket penipuan yg menipu wang mangsa. Byk keluar akhbar dan tv krn ramai yg telah terkena. Mereka dalam satu kumpulan penipu yg sama yg menyamar jadi pegawai kastam utk menipu wang mang.. Elok buat report polis dan jangan lagi bagi mereka wang…..

  70. azam says

    salam // saya pun terjadi masalah yg sama,,, sy knl sorang mat saleh.. konon nak wat anak angkat….. dia duda… keja oil and gas…. bru knal dah siap bg hadiah bagai… bagi duit lagii…. sy jadi terkejut,,, mcm ada bnda x betul.. sy jadi susah hati… memohon doa dari allah beri perlindungan petunjuk….. apakah semua ini…. alhamdlilah hari ni allah dah bg tunjuk blog ni … rupanya semua ni kes penipu……. ..saya ada kol syarikat courier wakil malaysia.. dia bgtahu ni kes scam,…. , jgn terpedaya… alhmdulilah… saya masih selamat dr tertipu… .duit pun selamat…. . TAPI YANG PELIK KENAPA KITA BEGITU CEPAT PERCAYA SANGGUP BAGI NAMA/ALAMAT/IC/NO BANK??? ADAKAH MASA TU KENA PUKAU DALAM TELEPON.///

    • Hairul Hissam says

      Syukur Alhamdulillah Encik azam terselamat dari tipu daya penipuan online niee. Kalau kita banyak berdoa pada Allah, insyaAllah, Allah s.w.t. akan tunjukkan jalan pada kita. Semoga kita bersama2 lebih berwaspada.. tqvm..

  71. hanis says

    Assalamualaikum en. Hairul saya ada jual barang kat mudah.my ptg tadi saya terima whatsapp ada org dri uk berminat dgn brg saya.. So dia cakap dia dah transfer amount sekian2 kat akaun saya tapi saya hanya dapat duit tu lepas saya bagi tracking number kat pihak bank dia. Boleh ke saya percaya?

    • Hairul Hissam says

      Wslm, kebiasaannya ia merupakan penipuan… Sebagai peniaga online, kita hanya poskan barang selepas duit masuk sahaja.. Jika duit tak masuk, tak usah buang masa melayan mereka. Sebab mereka juga boleh membuat seribu satu helah utk menipu penjual… πŸ˜€

    • fahmi says

      hai anis.. boleh awk bg nom phone? sya nk tnya tntang orng uk yg brmnt nk bli brg awk kt mudah.my..

  72. suhaimi says

    Hai semua..Saya mengucapkan ribuan terima kasih pada Hairul.com dan semua yang kongsi pengalaman disini. Saya dihubungi oleh mat saleh yang slang susah nak difahami,menyuruh saya membuat pembayaran rm2500 atas barang yang dihantar dari US ke Malaysia. Pembayaran hendaklah dibuat atas account dan nama seorang melayu. Saya mula rasa was2, apa kena mengena orang ini dengan barang yang ingin dihantar kepada saya.Sebelum saya membuat pembayaran terpikir pulak rasa nak search kat internet pasal isu ni.Disebabkan pengalaman korang ni saya baca, saya dapat menggelakan dari ditipu rm2500 dengan kes yang lebih kurang sama. Alhamdulliah.
    Seorang wanita cina comel dan cantik dari US membuat cinta yang hebat dengan saya. Berjanji bermacam macam, Nak beli rumah banglo lah nak buat bisnes kat malaysia lah,
    Nak sehidup semati lah…Aku hanya lelaki biasa aku terperangkap dengan kecantikan dan bahasa cinta yang dia gunakan, sungguhhh..oooohh..i’m speehless.
    Lepas tu dia menghantar stuff dia ke sini dan saya pula kena bayar?
    Terima Kasih Hairul & Korang Semua..korang penyelamat aku dari `Cinta 2500′
    salam…

    • Hairul Hissam says

      Syukurlah en suhaimi terselamat.. Dan terima kasih juga kerana berkongsi pengalaman disini. Semoga lebih ramai yg sedar dan tidak terpedaya dgn tipu muslihat mereka.

      Kalau betul2 kan bes…t en suhaimi. Dapat juga mengislamkan warga us. heee

      • suhaimi says

        kann…….ngeeee…

        tq hairul.

        • Hairul Hissam says

          tqvm kembali….

          • says

            salam en hairul… sye rse sye dh kne jd cmni la sbab de mat saleh ni iye2 ckp ske sye la pe la pastu nk pos kt sye brg2 kemas la handbag la pe la n duit… die kate die org uk… then die mntk full name sye n address rmh sye n alamt emel sye n no phone sye… so sye pun bg le kt die full name sye,address rmh sye,alamt emel n no phone sye..pastu skrg ni die diam je….. so cmne ni ea en hairul??? dh la sye ni student… sye tkut la en hairul… tp die x de la mntk duit ke pe kt sye…

            • Hairul Hissam says

              wslam. Mungkin penipu tu dah kena tangkap polis kot sebelum sempat menipu fatin.

              Kalau kita takut, lagi mudah laa dia tipu kita…So utk elak rasa takut, kalau dia call, terus matikan phone. Kalau dia email atau sms, terus delete tanpa membaca. Ini boleh mengelak kita dari fikir yg bukan2. Rasanya belum ada kes org kena pukul oleh penipu online nie kat surat khabar kan. Penipu tu tak berani dan tak de masa sbb sibuk melayan ratusan mangsa mereka melalui online shj…

            • says

              okay tq en hairul..
              tkut la sbab sye dh bg alamt rmh sye dh kt die kn??
              tq en hairul…

            • Hairul Hissam says

              Jangan terlalu difikirkan….

  73. michelle says

    salam,en.sy dpt 1msg dari ph no 63001.siap bertanya sama ade coins yg sy dijual kat mudah.com tu still available ke tidak.lps i email bg dye,pihak tu kata dye cuma guna paypal account saja.n dye cant nature to the bank duel to his work.siap dye suruh aku buka account paypal kalo i xde account paypal.lps tu,dye siap mintak i bg nama,email paypal,address n ph num kat dye.n dye ckp,lps dye buat byran kat paypal n once i dpt duit dye nk comfirm ngan sy addrees rumah dgn alasan nk hantar secure private punya org utk collect coins yg sy jual tu.skrang i takut sbb dye keep on email sy suruh bg maklumat berkenaan.ape patut sy buat en.

    • Hairul Hissam says

      Wslm, kalau dia nak hantar private punya org dtg collect, kenapa tak bayar by hand sahaja. Nampak sgt cubaaan menipu. Ignore sahaja email dan call mereka. Buang masa dan emosi sahaja melayan mereka nie. Jangan takut, sehari beratus org mereka cuba tipu. Mereka pun tak de masa nak dtg ke rumah encik…

  74. fahmi says

    assalamualaikum.. pertamanya sy ingn brtrima ksih koda en hairul krna blog nie.. saya ada satu masalah.. pda 2/5 sy tlah mengiklankan sbuah telefon bimbit.. dan sya tlah mnerima wsap dr orang oversea +234 org USA yg brmnt nk bli fon sy.. jd, dia mnta no acc sy, sy bg dan tidak lma kmudia sy trima email drpd credit europe bank yg mngtakan duit tlah distransfer tpi duit trsebut tidak akn masuk ke akaun saya sebelum sya pos fon trsebut.. jdi, sy mngambil tndakan untk mmbatalkan jual beli dngan dia.. then dia ckap duit yg dia transfer tu dia xkan dpat balik.. malah dia ugut sya, dia ugut untk report sya kat interpil dan ic3 untk than sya.. sya mngalami trauma smpai hrini.. apa yg prlu sya buat ? tlong sya..

    • Hairul Hissam says

      Wslm. Mmg ramai yg kena cubaan menipu spt ini di mudah.my. Perkara pertama yg encik perlu tahu yg mereka nie tidak pernah membuat sebarang pembayaran. Mereka hanya menipu utk mendapatkan barang dan wang mangsa. Segala email dari bank luar negara hanyalah email yg mereka cipta sendiri. Nanti mereka akan hantar email dari interpol pula yg mereka buat sendiri. So tak perlu layan lagi, block jee whatsap dari mereka. Lagipun belum pernah keluar surat khabar rakyat malaysia kena tahan dgn interpol atas pembelian barang spt ini. So jalan terbaik ialah ignore sahaja call dan sms mereka. Buang masa shj melayan mreka ini..

  75. fahmi says

    trima ksih en hairul.. sya hrap xkan blaku prkara bruk dkt sy.. sya sngt risau jika mreka buat tindakan yg tdk ptt dibuat..

    • Hairul Hissam says

      Utk menjadi peniaga yg berjaya, kita tak boleh terlalu risau dan kena ada ilmu bagaimana mereka boleh menipu kita. Dan sebagai peniaga online, kita hanya pos barang selepas wang masuk ke dalam akaun bank kita.. selagi tak masuk, tak perlu layan apa jua cerita mereka.. tqvm..

  76. fahmi says

    En hairul, bgaimna pula dengan private number yg call d nom sy? adkah itu nom org USA itu? sbelum nie sya prnah ckap yg sya ank polis, dia btegas juga utk mmbritahu intrpol spya mnhan ayh sya.. itu mbuatkn sya lbih rsau..

    • Hairul Hissam says

      Biasa ia sendikit yg melibatkan warga asing dan org tempatan dlm menipu mangsa. Mereka kan penipu dan mereka dah biasa dengan menipu. So mereka pun tahu jawapan2 mangsa. Dan mereka akan mencipta seribu satu cara dan ugutan utk dapatkan duit. Elok jangan buang masa diri sendiri lagi melayan benda nie. Ignore dan lupakan saja. Banyak lagi benda lain utk difikirkan..tqvm…

  77. fahmi says

    jadi betul la duit tu dia xprnah trnsfer ke akaun sya? bijak betul permainan dy.. dia cakap ‘you will cry more than you expert’ ugutan dia buat sya mcam nak gila.. xthu apa nk fkir.. nasib baik Allah masih beri ksedran kpd sy spya tidak mnghantar brang itu kpdanya.. sya juga search email dy mlalui google, trjmpa lah email dy tu, tpi dlm bhsa russia..

    • Hairul Hissam says

      Baguslah encik fahmi terselamat.. semoga kita bersama2 lebih berhati2 di dunia maya ini…

  78. Elizz says

    Saya rasa saya pun da kena ar ni..OMG!!!

    • Hairul Hissam says

      semoga menjadi pengajaran di masa hadapan dan tidak ditipu lagi oleh penipu internet nie.

  79. michelle says

    salam,sy baru dpt 2 email yg berlainan org,1 email ckp sy ade sepupu yg berada di luar negara n dye ade duit yg hendak diclaimkan oleh sy…n 1 email lg ckp pulak samada i berminat ke dlm invest mereka…apa patit i buat…adakah ni scammer terbaru utk mereka utk menipu duit org…

    • Hairul Hissam says

      Biasanya semua tu penipu michelle.. ignore sahaja email mereka…

  80. hasnaidi bin mohamad says

    cik hairul… tolong whatapp sy di 01127277175… urgent… sy nak share sy

    • Hairul Hissam says

      Jika ada pengalaman kena tipu diinternet.. elok share di dalam artikel blog ini…

  81. rafflesiaque says

    sekiranya sy telah menjadi mangsa penipuan seperti diatas…apakah harus sy lakukan?
    berdiam diri dan abaikan ugutan mereka atau membuat laporan polis?
    rm2880.00 kemudian mintak lagi rm7500.00 utk melepaskan sekatan barang yg dihantar dari usa disekat di sabah….atas kelalaian sya telah masuk duit rm2880…
    mohon nasihat atau pandangan dari encik hairul…
    terima kasih

    • Hairul Hissam says

      Abaikan sahaja call/sms/email mereka dan elok sangat buat laporan polis… Disamping tu nasihatkan rakan2, ahli keluarga dan anak tentang strategi tipu daya mereka supaya tiada yg terkena lagi..

  82. Ellynna says

    Terima kasih ke atas blog ini yang banyak memberi kan artikel berkaitan dengan penipuan ini. Baru-baru ini adalah seorang mat salleh kononya dari UK berkenalan dengan sy melalui Tagged. Bukan main panjang giler dia punya msg bagi kat sya.. Dia ckap dia dr UK dan seorang Civil engineer dan berstatus duda. Ayat dia memang power giler lah cakap dia dah jatuh cinta dengan sya. Then dia pun mntaklah no hp sya kononnya i want to hear your sweet voice. Ok i bagi jer lah no hp sy td.. Then ada no +447 kol to my hp tp i memang tak angkat pun.. sy nie jenis yg tak angkat kol yg tdk dikenali.. so i just ignore je lah .. Then si mat salleh tu msg kat inbox cakap kenapa sy tak nak angkat phone.. sy ckp i dont want to talk to strangers.. Selang beberapa ari, dia msg lgi dengan ayat power dia tu.. kononnya nak mencairkan aku untuk jatuh cinta dengan dia .. dan nak ajak aku kahwin… dalam hati ku msa tu mmg aku tahu dia ni mmg kaki tipu tp aku iyer kan aje lah .. haha.. saje nak mempermainkan dia pulak .. so dia ckap dia nak bg aku gift la pulak.. dia nak bg Iphone, Laptop, golden ring, flowers, perfume, clothes, shoes and jewellery. Then aku tanya la kat si giler ni td, knpe nak bg aku gift pulak .. then dia jwb itu lah hadiah untukmu tanda aku syg padamu.. then dia mntklah my full name n address untuk dia pos kan brg tersebut .. aku bg jer lah .. lepas tu dia inbox aku dan bgitahu dia dah kirim barang tersebut .. siap dia bg gambar lg apa yg dia nak kirim tu… gambar duit cash yang di sealed, Iphone, laptop, bunga, golden ring dan bunga. Lepas tu dia bg tracking number. Aku pg la laman web yg dia bg tu nak check tracking number .. check punya check tak ade pun.. iyer yer je.. pandai la ko nak tipu aku.. Aku tanye kat si gler tu tak ade pun tracking number.. lps tu dia jwb brg mseh dalam proses dan belum masuk sistem. Dia ckap brg akan smpai 2 -3 hari ..ye la tu labu .. Then , selepas dia kirim brg tu , dia ckap nak pg Venezeula kerana nak settlekan kerja dia kat sane.. namapk sangat menipu nye .. nasib lah aku dah bace artikel-artikel awal kat sini .. Lepas ni kalo ada no unknown call aku .. aku ignore je .. so kepada yang diluar sana, hati-hati lah dengan tipu helah dia org nie… Dah tahu taktik penipuan ni … Tq Hairul.com

    • Hairul Hissam says

      Laman web tracking tu pun diaorg boleh buat sendiri dgn mudah.. elok sangat tu ignore sahaja dari membuang masa yg berharga kita kan…

      • Ellynna says

        selepas kejadian tu, ada satu no tak dikenali kol sy 016-6927989, tp sya memang tak angkat la.. dah tahu mmg si penyangak tu.. memandangkan sy tak angkat kol, dia org msg la kat hp sy.. Msg nya berbunyi “WE ARE FROM PHP GLOBAL EXPRESS”. Tapi sye mmg ignore je… buang mase je dok melayan si penipu nie..

        Untuk Info

        Akaun FB dan Tagged si penipu tu kononnya dr UK = James William

        Kurier service digunakan = PHP Global Service

        No HP yang digunakan = +447937440814
        +447732521241

        So, hati-hati yer kawan-kawan…..

        • Hairul Hissam says

          Mmg benar tu, buang masa jee dok melayan si penipu dan penyangak online nie.. lebih baik layan keluarga di rumah…

  83. faiross says

    Salam..nampaknya encik saya salah seorang mangsa yang terlibat dalam sindiket penipuan online ini…saya berkenalan dgn seorang lelaki dari dublin,ireland..satu hari tu die kate die nk send hadiah pada saya…katenye nk share happiness sempene meraikan hari ulang tahun anak lelakinya…pada mulanya saya menolak tp after die kate die juga bagi kwn2 online die hadiah yg same sy jadi x ragu2..maka,sy berilah no phone dan address conpany sy untuk penghantaran…selepas bebrapa hari seorang perempuan dari syarikat kurier call sy mengatakan barang sudah smpai tapi perlu bayar tax utk barangan tersebut…berjumlah RM2800…sy masa tu langsung tak terpikir ape2 sy pun transfer lah RM2800 ke account org tu…account persendirian atas nama noormahida ibrahim…petang tu jugak perempuan ni call kate barang sy still lg pending di custome..katenye custom scan ade envelope berisi duit didalamnya dan sy perlu bayar lagi RM8k utk buat clearance.. After that sy dah mula rase x sedap hati…sy tanya kawan2 sy dan mereka kate sy ni dah kene tipu…ya Allah..sedihnye la hai hati saya….ape yg perlu sy lakukan ye encik hairul…smpaikan sekarang ni sy x boleh nk lelapkan mate…perlu ke sy buat police report and ignore shj panggilan dari kurier service itu..?harap encik hairul dpt membantu saya…

    Untuk info
    Rakan fb sy dr ireland menggunakan nama Joshua Anderson

    Kurier servis yg digunakan ialah Efficient Express Delivery Services

    Person in charges di msia yg mane kurier servis ni berpusat di penang ialah noormahida ibrahim…

    Terima kasih..

    • Hairul Hissam says

      Wslm, elok juga buat laporan polis untuk menenang hati en faiross. Seterusnya ignore sahaja dan mulakan hidup yg ceria semula. semoga lebih berhati-hati selepas nie dan menjadi pengajaran buat kita bersama…

      • faiross says

        Ye…lepas buat report polis td sy jd lega…sy block no perempuan tu dan juga fb lelaki tu…tp la ni sy phobia bile no yg x dikenali masuk..even no dr ipd batu pahat pun sy x angkat sbb takut sgt….siap sy google dulu no phone tu…baru sy tau yg tu no ipd batu pahat…hehehe..btw sy seorg perempuan…sy pun x tau mcm mane sy boleh terpedaya dgn sindiket mcm ni….pr dorang memang sgt mantap…after dis sy akn lebih berhati2…dan sy harap org lain diluar pun lebih berhati2 juga dan x menerima nasib sprt yg sy terima ni…

        • Hairul Hissam says

          Baguslah en faiross buat report polis.. hati pun akan lebih tenang.. nanti lama kelamaan tentu phobia tu akan beransur hilang… yg penting jgn difikirkan lagi kesilapan tersebut…

  84. Anonymous says

    Ada seorang lagi scammers ini dia guna nama John Phillip dari United Kingdom ada sesiapa yang pernah terkena oleh dia ni kah?

    • Hairul Hissam says

      mereka mmg gunakan pelbagai nama dan byk akaun fb utk menipu mangsa..

  85. rosmawati says

    Asslmualaikum sy nie mangsa penipuan online jgk..berkenalan dri fb jgk..dia add fb sy dan sy accepted friend sbb tgk pd org ye mcm baik lh..nama fb dia “Adam Alison”duda ank 2 dan dok switzerland sana,seorang bisnes man berjaya mnjual pakaian,mnunjukkn kemewahan dia dri keta bmw smpi offis dia nmpk btlΒ² kaya..mat saleh ni hariΒ² msj saya
    dan mulalah kuar ayat cintan cinton dia trpedaya lah jgk walaupun ada sangsi sbb pada fb dia xde kwn hnya ada gmbr
    5,6 keping brsama ankΒ² dan kwn

    dijadikn cita dia travel ke turkey
    ats urusan bisnes..spnjang dia dkt turkey dia brjaln dan mnunjukkn kedai emas dan sbgainya..dia ingin mghadi

    ah sya emas,handbags,kasut dan perhiasan wanita dan sya xnk terima smua tu,dia bertnya knp xnk terima pmberian dia sy pun mls nk cita lebih sy pun trima ape dia bagi saya..dia mintak smua details saya..dlm 3 hari saya trima panggilan dri seorg pmpuan nama linda mgatakn brg sy sangkut kastam nk kuarkn kena bayr rm3500 sy MulaΒ² trkejut jgk dan msj mat saleh nie..di ckp
    byrlh bil tu dlu dalam box tu sy letak dlm parcel ada $23,000.mula2 trpikir nak byrΒ jgk tpi slps trjmpa blog ni baru lah sy sedar trtipu..sy msj mat saleh tu sila ambil brg tu balik jgn ganggu sy lgi n trus blog dia..alhamdulillah tuhan slmtkn sya amin..kwn2 smua jgn trpedaya dgn smua kemewahan rezeki xkn dtg bergolek..tima kasih admin hairul.com sbb mnolong kami smua drpd trtipu..

    • Hairul Hissam says

      Mmg benar tu. wang ringgit tidak akan datang bergolek. Kalau kita berpegang pada prinsip setiap sen perlukan kerja keras utk mendapatkannya, insyaAllah kita akan selamat. Dan kita juga kena belajar strategi penipu menipu wang mangsa supaya kita lebih berwaspada…

  86. mila says

    hai sy pun hampir tertipu dgn sorang mat salleh ni …dya ada add sy d fb jd sy pun accept la …lpas ja sy accept dya trus chat sy …mcm2 LA kmi cerita ..dya ckp dya ni kja engineer Dari UK…baru bbrpa hari kenal dya ckp dya dah jatu cinta kat sy n nk dtg ke msia suatu ari nt …dya slalu kol sy mlalui fb ,sy bawa webcam tp dya ckp dya xda webcam,,lps tu sy suru dy send gmbr dya skrg tp dya ckp dya x suka ambil gmbr …dari situ sy mulai syak dya mcm guna fake fb …tda lama lpas tu dya cakap sblm dya dtg msia dya mau bagi sy hadiah ..beg tangan jenama Dior ,jam Gucci,iPhone 6 plus barang kemas n Wang …dya siap send gambar lg .. sy pun truja npk semua barang2 tu …tp sy hairan knpa org yg baru kenal sanggup bagi barangan sdmikian…dya ckp sbgai tanda dya btl2 serius dgn sy ..dya ckp lg dya ni byk duit ..org kaya konon…smlm dya ada minta alat penuh nama n num HP sy …sy pun bagi saja LA…skali TD pagi tetiba sy terfikir mau search d Google PSL pengiriman BRG Dr luar negara ..so jumpa LA blog ni …sy baca semua post hampir sama ja mcm cerita sy…ah Dari situ LA sy tau ni mat salleh cuba mau menipu sy ..sy pun cepat2 p chat dya n ckp yg sy tau dia menipu n ugut kalau dya mau teruskn rncgn dya ni sy akan lapor polis..sy ada ramai Kwn yg kerja polis n uncle juga polis …tda lama lepas tu sy buka lg Fb sy..sy tgk dya suda blok sy…mmg penipu la tu kn..so hati2 kita ..jgn mudah terpedaya dgn org yg baru dikenali..mustahil ada org yg kita baru kenal snggup bagi hadiah mahal mcm tu . .ni taktik dorg mo tipu duit kita

    • Hairul Hissam says

      Syukur cik mila terselamat.. semoga kita semua lebih berhati2. terima kasih kerana share pengalaman nie..

    • Langit says

      benda ni sama jugak jadi kat saya , FB mat saleh tu HENRY BRUCE . kata kerja kat AUDI MOTOR UK. okay, saya just mcg biase2 aje sbb dia dah say hello then i reply biase aje . sampai lah dia explain pasal diri dia, asal dari UK, duda anak sorang sbb cerai ada masalah ngan wife dia. salah faham lah tu kot . sampai lah ayat bagai2 minat kat saya lah, nak kenal lebih lah mcm2 hal. then, one day dia nampak saya post kat wall fb saya gambar iphone 6s baru keluar tu. then suddenly dia inbox sy kata ada something special utk saya. saya ckp ape yg special sgt tu . mcm yg korang kena , mintak fullname and alamat , i just bagi alamat lama sy. few minutes later, dia bgtau dia letak dalam 1 box , ada 15K pound, 2 gold wrist watch, ipad, iphone 6s , mcbook, diamond set , and i terus woww!! wallawehh , boleh kaya lepas ni. dia kata otw pergi post out. hahaha, sy dah agak, ni kes tipu and naya ni. sampai lahh hari isnin lepas, someone call sy kata dari courier ape tah (perempuan melayu) kata barang da ada kat sini. tp sender tak bayar duty and gst which is total RM2500.00 . i just cakap sorry bukan barang saya, and sy takkan terima. dy kata deal dgn sender dulu mcm mana. i cakap dgn dia bagi i tracking no,and bagi nama penuh company courier cik, saya hari2 deal dengan kastam pasal import and export barang,so biar saya check dulu barang ni mcm mana. dia diam aje and i report issue nih kat bos i, i kerja dalam bidang fowarding so i tau setiap item apa tariff code yg perlu di diclare . my boss ckp jgn bayar apa2 . so i off phone dalam masa 1 minggu, takut diganggu . and bila sy bukak simkad sy , tak ada siapa pun yg cuba hubungi saya . kalau betul ada barang tu mst dia akan call sy . dia tau sy kerja as a fowarding agent terus dia tak call saya .

      • Hairul Hissam says

        Silap org laa dia nak tipu tu… semoga kita semua dijauhkan dgn penipuan nie..

  87. izzah says

    As salaam. Sy pun ada pengalaman nk kongsi untuk pengajaran diri sendiri dan org ramai. Sy mmg acap terima msg email, ayat cinta, cht dll lagi yg tawarkan cinta dan wang, tp sebagai org yg berfikir waras sy abaikan sbb x berminat n terang 2 x logik.. first time sy cuba bisnes online dalam mudah.com jual coin.. sehari lps tu dpt wsp dr pembeli dari africa tapi bgtau asl malaysia kerana mjlnkan kerja penyelidik archeologist….sy just ckp melayu tetapi dia sepatah haram speaking memanjang.. profile gmbr melayu pakai kot lg…duit yg sy tawarkan cuma rm100 tetapi dia tawarkan untuk beli 4k. Wah mmg xcited gile r… dah la first time buat. Ada kemusykilan jgk tp pndam sambil berangan dah..hehe.. dia ckp akan htr adress utk sy post brg lps dia masukkan duit mggunakan moneygram. Sy xtahu apa moneygram tp berkat research n tnya officer bank dpt mklumat sikit dan tahu cara cuma dia bgtau byk kes penipuan lbh2 urusniaga ke africa. Sy dah psg niat nk kenakan dia dan test. Dlm wsp tu sy bgtau sy akan pos brg bila confirm duit masuk dlm akaun dlm tempoh 3 minggu dan sbrg caj dr bank atau pihak lain sy xnk tnggung. Mulanya dia syp tp now dia mtk no account n nama detail. Untuk lngkpkan misi sy pulak sy guna hp lain wsp dia… Pmulaan sy just ckp brg masih available for sale. Tq for intrest. Dia cuma ckp yes dan sy tnya masih bminat ke lptop yg sy jual? (Xwujud pun) dia suruh htr pic dan sy htr gmbr mana2 tah dlm tenet. Just gmbr skping tnpa spesifik ttg lptop tu.. dia tnya hrga dah sy suruh r bg rm2100 tmasuk kos htr.Pelik jgk dia ni spesis apa.. xnk tnya ke sy sape? Bila ms nk beli ? Dia stuju dan mtk no akaun tp 2_2 sy xbg feedback lg. Xtau r dia jujur x.. just nk tgk rentak dia. cuma bila bc kes2 sdiaada dah tekad kalo ada cal mtk fee xnk lyn. Skrg mmg down tp pcaya Ada rezeki ada r. Apa pndpt saudara hairul. Sblm tlupa tq sbb wujudkan blog ni byk bg info yg bguna

    • Hairul Hissam says

      Pada pandangan saya pula, buang masa shj melayan rentak dan irama penipu tu.. he.he.he..

  88. syafika says

    alhamdulillah…hampir nak terkena dah, nsb bace blog ni, alhamdulillah

    • Hairul Hissam says

      semoga lebih berwaspada dgn penipuan internet nie..

  89. mieza says

    saya pun nk kngsi pnglman..bru ja terkena tapi tak sempat bayar apa lagi sbb brg yg d pos knonnya akn smpi 28/10..sorg mat saleh fb frank anthony add sy..dlu sy pnh dpt msj mcm tu jg dri sorg prmpuan mix tp sy mainkn dia.
    kli ni frank anthony ni plak add n bg ayt pwer gila..hope we b close fren bgai la..n slh stu kcuaian sy..sy apprve dia kt fb..n almt n no phone sy kt fb for public..sy lyn ja msj2 dia kt fb..smlm ttiba dia msj bg taw dia nk pos brg kt sy hri ni..iphone, hndbag, n duit 20000 ktanya.
    sy ignore ja apa yg dia bg tahu tu..ttiba ptg ni dia msj kta hntr parcel..sy tnya blik hntr dkt mna..sy x bg pun nma n almt..n then dia ckp dia ambl nma, almt n phone no kt fb..careless nya sy..dh ttiba dia bg taw nt brg smpi sy kna byr dlm 420usd brsmaan rgit mlysia lbh kurg 1750 smthing la..sy ckp sy x kn trma hdiah tu klu sy kna byar…dia bls try to get the money bfore the courier kol..sy ttp brkeras sy x kn trima…n sy rsa mcm nk blas ja kt dia skrg yg sy ni peg polis dan tahu psal sindiket pnipuan ni..tp sy tkut sbb nma n almt pnuh srta no tlfon sy dia ada n dia ada ambl prfil pic sy..apa prlu sy buat skrg…adkh mreka blh mngugut yg plik2 nt

    • Hairul Hissam says

      Elok buat report polis dan ignore sahaja mereka.. Mereka tak akan berani buat apa2 punya…

  90. Mohammad Ridzuan says

    Semalam aku adela post barang antik Kat mudah.my lepas tu x sampai berapa minit terus ade orang mesej pakai whatsapp die ckp die nk beli barang tu untuk isteri die lepas tu die taye berapa semua harga barang tu aq cakapla harga die RM16,500 tapi die nk bayar Kat aq RM18,000 aq pon deal jela dengan die n then die nk tgk gamba aq sume aq cakap aq x suke tangkap gamba (aq memang jenis x suke bergamba pon) then die sent gamba die Askar America from Ohio tapi nomo what’sapp tu nomo nigeria aq pon dah seronokla lepas tu esok pagi tu die ckp die dah transfer dah dlm akaun aq a cek memang ade RM19,100 lepas tu die suruh aq tambah lagi RM1,100 untuk shipping die suruh pegi pejabat pos minx surat western union n then suruh aq bayar pakai western union lepas tu die guide aq ape aq kene tulis duit RM1,100 tu aq kene tulis sent as a gift aq bakar terus surat western union tu aq pon hampir2 nak terbayar lepas tu aq x cukup duit aq nk pinjam la membe aq n bapak aq nasib la diaorang x bagi kalau x lesap RM1,100 tu lepas tu mesej masuk x habis2 aq buat bodoh je kadang2 aq galas jugak mesej die tapi Mac am nk xnak n then die ckp die nk report Kat FBI aq dah risau dah die siap sent form FBI lagi lepas tu call membe aq sorang lagi aq citer kat die then die ckp pegi mati Jangan layan dah lepas tu orang tu ckp transaction die have been monitoring by FBI aq pon malas lah nk layan die pegi matilah tapi nomo die aq still simpan lagi and email yg loading transfer duit tu pon masih ade lagi nasib bapak aq n membe aq x bagi aq pinjam duit tu kalo x lesap duit tu aq nk baya camne duit membe n bapak aq,mak aq memang dah x sedap aty dah alhamdulillah lah

    • Hairul Hissam says

      Mmg nasib baik tak dapat pinjam duit ayah dan kawan.. kalau tak naya nak bayar balik. semoga menjadi pengajaran di masa hadapan..

  91. Mohammad Ridzuan says

    Dah lah aq tgh study lagi

    • Hairul Hissam says

      tak pe, belajar daripengalaman

  92. Mohamad says

    As salam. I am currently in this situation. Still contacting a girl using malay name noraini samaruddin from UK. Bila mntk approve friend request kt fb smpai la ni haa x approve. Lpas tu mntk tlong belikan properties kt malaysia. Cakap adik kt US, her father passed away 2 years ago and tngh cari relative kt sabah. Takkan la simply bole pcaya org asing nk tlong and involve money..haha, ayat manis semua keluar. My sayang, my dear, honey, bla bla bla.. Skrg ni the parcel yg ad laptop, iphone 5x(hahaha, yg ni dy tulis la) *baik bg iphone 6s sbb da latest punye da skrg ni ,bg bunga,baju,kasut and so on.sume ni on going ke sy..syg betul bg mcm2 bnde mahal, bole bt hantaran je gaya. Joking.haha
    Sy nk mntk pndangan en hairul, better for me bt report and kenakan diorg ke or ignore je??
    Kesian nnt ad plak mangsa yg laen kena.
    Menjaga kemaslahatan bersama.
    Peace.

    • Hairul Hissam says

      Buat report dan ignore, itu yg terbaik.
      jawapan2 mereka semua dah siap dgn skrip awal2.

  93. Azamel says

    Bro , saya ingin bertanya , jika ada orang luar negara ingin membeli fone saya , dia menggunakan barclays bank wire transfer , dia dah bank in ke dalam akaun bank saya iaitu maybank sebanyak rm900 , dalam email saya dia mengatakan telah lulus di transfer ke dalam akaun bank , tapi saya kene hantar tracking number ke dalam email ke orang tersebut , baru lah duit tu berjaya di masukkan sepenuhnya ke dalam bank saya , adakah cara pos macam ni betul ataupun tipu , saya first time menggunakan transasi macam ni ,
    Sent from my Sony Xperiaβ„’ smartphone

    • Hairul Hissam says

      Biasanya ia satu penipuan.. Ramai yg telah terkena spt dalam komen di atas. Elok ignore sahaja penipu online tu. Dlm bisnes online, selagi wang tak masuk, selagi tu jangan diposkan barang atau di layan penipu online nie.. tqvm.

  94. says

    saya baru ja ada seorang mamat nih cakap na send barang kat saya from UK LONDON . katanya gift special . tolong terima sangat2 sebab suka berkawan dengan saya . sy ckap dia sy da cukup smuanya . sy ta perlu pun gift2 bagaiii .. uolls smua kena hati2 la ya

    • Hairul Hissam says

      terima kasih atas nasihat tu. mmg ramai penipu online di fb mencari mangsa…

  95. MUHD AMIRY says

    HELLO,MACAM NI SAYA MEMBUAT BISNES ONLINE DENGAN MENJUAL BARANG DENGAN HARGA BERIBU-RIBU RINGGIT TETAPI DIA MENGATAKAN TELAH BANK IN DUIT TERSEBUT DALAM BANK SAYA DAN KEMUDIAN MENGENAKAN CAJ INSURANCE FEE SUPAYA DUIT TERSEBUT TIDAK PENDING DAN TERUS MASUK DALAM ACCOUNT SAYA…SURUH SAYA MENGHANTAR DUIT SEBANYAK RM 2000 TERSEBUT MELALUI AGEN DIA DI NIGERIA LAGOS STATE KETU…PEMBELI TERSEBUT BERASAL DARI LOS ANGELES,USA DAN MENGATAKAN PERLU BAYAR INSURANCE FEE BARU DAPAT DUIT YANG DIJANJIKAN DAN SELEPAS TU SAYA POS BARANG TERSEBUT..ITU YANG MEMBUATKAN SAYA MUSYKIL TENTANG PERKARA NI..BAGAIMAN PENDAPAT ANDA

    • Hairul Hissam says

      tu biasanya kerja penipu online tu bro.. dah ramai sangat yg kena tipu dengan cara nie.. Biasa laa diaorg menyamar dan buat cerita yg bukan2 untuk menipu wang mangsa.. Ignore jee penyangak online tu bro..

  96. Mr trouble says

    Assalamualaikum..masalah saya ialah saya ini penjual barang online dan pada suatu hari saya mendapat mesej dia telah bank in duit sebanyak beratu-ratus ribu ringgit tersebut dalam akaun saya dan meminta saya membayar sebanyak rm 2k sebagai insurance fee supaya duit tersebut menjadi milik saya sepenuhnya…saya telah pergi bank dan kemudian pihak bank mengatakan tiada duit pending dalam akaun saya..sampai sekarang dia suruh saya membayar insurance fee kalau tak dia akan suruh FBI menjejaki saya di malaysia dan menangkap saya..saya buntu dan tak tahu nak buat macam mana sekarang ni..tolong bantu saya:( apa yg saya patut buat sekarang ni?

    • Hairul Hissam says

      tu biasanya kerja penipu online tu bro.. dah ramai sangat yg kena tipu dengan cara nie.. Biasa laa diaorg menyamar dan buat cerita yg bukan2 untuk menipu wang mangsa.. Ignore jee penyangak online tu bro..

      • Mr trouble says

        Perlukah saya membuat laporan atau biarkan sahaja perkara ini?

        • Hairul Hissam says

          Elok sangat buat laporan polis supaya polis alert dgn benda nie..

  97. Elaine says

    Nak tahu samada grintell world service wujud tak? Coz Ada penghantaran brg dri uk Katanya..Dan Kata pompuan tue aku perlu byr rm3000.tapi aku tak byr..tkut Kena tipu..

    • Hairul Hissam says

      tak payah fikir banyak.. ignore jee penipu tu. dah terlalu ramai yg kena tipu dgn cara nie..

  98. anuja says

    Saya baru baru aply loan online.mula mula mereka suruh bayar duit pendahuluan Rm230 saya pun terus transfer.selepas seminggu dia hantar mail lagi kena bayar cukai Rm 725.dia juga kata dia pergi bank utk transfer duit tiba tiba org cukai stop .lepas itu saya memang perlu duit si i ikut dia aja transfer amount dia minta.lepas seminggu dia suruh minta duit lagi utk pembayaran acc Rm 550.lepas settle buat payment ini confirm boleh dapat .tapi saya x transfer sebab x mau tipu lagi.

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih kerana berkongsi kisah penipuan nie… semoga lebih berhati2 selepas nie..

  99. Farah says

    Salam. sy student lagi, adalah buat bisnes kecik2 je, kat MUDAH.MY. 2 ,3 hari lps adalah 3 org ni, katanya re-side kat oversea tapi nk beli brg yg saya jual tu untk nephew/daughter dia yg menetap kat sini. bila sy ckp total cost semua utk dia beli brg tu, dia setuju je and siap email transfer bank yg dia buat tu. dia ckp dia dah buat transfer tp duit tu tk boleh dikreditkan lg ke akaun sy sbb bank yg uruskan transaction tu nak bukti kita dah hntr brg dia dulu. so smalam sy pos, dah email bank tu tracking number and shipment receipt tup tup pembeli tu kata dia tersalah transferkan saya RM565 . patutnya dia bayar saya RM65 je utk brg yg dia beli tu. so , dia suruh saya transferkan RM500 kat dia dulu , baru RM565 tu dikreditkan ke akaun saya. mulanya saya soalkan jugak kenapa jadi mcm tu. pstu mulalah masuk email dari FBI lah INTERPOL lah yang mengatakan suruh saya transfer duiit tu dulu kat buyer tu sebelum pukul 2 pm harini which is in 24 hours. kalau tak nanti kena arrest hahaha. mulanya agak cuak, tapi sy pelik kenapa pulak saya yang kena transfer duit tu kat diorg sedangkan sy dah buat postage brg diorg guna duit sy lagi, even payment diorg tu tak dikreditkan ke akaun saya. Rasa2 semua email2 tu betul ke tak ? ada tak pernah berlaku kes yang mcm ni? Mintak komen dan pandangan semua ye.

    • Hairul Hissam says

      Terlampau banyak kes nie berlaku dan ramai sangat dah kena tipu dgn cara nie.. Elok baca komen2 pembaca yg telah kena tipu…. Sebagai peniaga online, kita hanya poskan barang selepas wang masuk sahaja. Selagi wang tak masuk. jangan dilayan tipu helah penyangak online nie. Semoga kes nie menjadi pengajaran kepada cik farah. Boleh cuba call pos laju utk hold/return barang yg diposkan tu jika masih sempat…

      • Farah says

        itulah . sy rasa scammers je ni. nasib baik tk transferkan duit tu kat bank tu lg. sorang lagi nk belikan kasut utk ank dia yg belajar kat uniten, kasut yg sy jual tu RM 40 je tp tp katanya tkleh transfer RM 40 sbb sikit sgt so dia suruh sy trsnferkan rm 960 kat acc lawyer dia dlu then baru rm 1000 dikreditkan ke akaun sy. pergh 2 org dlm satu masa weh haha. kuanghajo betul . hampir nk percaya sbb salah sorang tu perempuan ‘mrs wahida raha’ . and memang biasa ke kalau scammers, dia akn bg email ckp dah transfer and email dari interpol la fbi la masuk spam kita sbb kita taknak transfer duit dia lol . should i do a police report and dia takkan berani kan nak dtg alamat kita ? siap ckp nk arrst2 bagai. gerammmmm haha

        • Hairul Hissam says

          MUngkin dari geng yg sama tu… Dan cara penyangak online nie ialah menakut2 kan mangsa dgn seribu satu cerita dan cara. Bagus juga buat repot polis. Dan lepas tu ignore jee penyangak online nie.. membuang masa kita sahaja.

  100. cik laila says

    saya pon terkena. mujur tersedar awal. rugi la jgk dlm 800..org japanese.luggage kna tahan dkt thailand kna bg duit tuk msuk mlysia. .. llki japanese ddk uk p meeting dkt usa. wallet hlg.. suruh tggu luggage yg dhntrkemalaysia mgndungi duit 40000 pauns.suruh smpn lugge tu lps sbln dia dtg mlysia. phak thailnd mintak 4500 kurang2 blhkurang smpai 800. da bayar tlipon lg mintak lg. apa lg maki hamun la dia dpt n sy kta nk bt report police. cara dia meyakinkn. mggnakn khidmat laman web yg direka sendiri.. worlwidedxpress. pastu siap screenshoot lg tiket kapal terbang. knal bpa bln ja. x bercinta on dgn dia tp jd kasihan dgn ayat2, dia..

    • Hairul Hissam says

      Semoga menjadi pengajaran dimasa hadapan. Mmg kena berhati2 berkawan di dunia maya nie.. Sbb ramai yg cuba menipu dari yg ikhlas berkawan.

  101. kamaruzaman bin ahmad says

    Assalam en hairul…..sy nk kongsi kes yg sama kini sy hadapi….!sy berknln dlm fb irina rz from uk!dia srh sy tgu di airport esok flight dia landing…..so apa yg harus sy buat……?adakah perlu sy pergi jumpa dia di airport atau biarkan shj….

    • Hairul Hissam says

      Wslm, kebiasaannya ia satu penipuan.. sbb ramai dah terkena.. mereka biasa tak akan datang.. tapi mereka akan call menyamar jadi pegawai airport laa.. pegawai kastam laa.. pegawai poliss laa.. so mati kan phone pada hari tu pun cara yg bagus…. ignore jee penyangak online niee…

      • kamaruzaman says

        Bagaimana jika kita nak perangkap mrk2 ini….!ada x jalan….utk kita sekat mereka…..?sy cdg nk buat laporan polis ……

        • Hairul Hissam says

          Elok serahkan pada pihak polis utk perangkap mereka… mmg elok buat report polis…

          • kamaruzaman says

            SAlam en.hairul…..nampaknya mmg mrk benar2 scammer!jap td wanita tu call.sys..yg mengatakan…beliau di tahan dgn pegawai kastam….minta rm3k dr sy utk di lps kan wanita berkenaan!Lps tu pegawai kastam plk call……tp sy x angkat pon!sy gi balai….nk report…tp polis x nk terima…report sb kata polis sy tiada apa2 kerugian lagi dlm kes ini…..!so polis srh abaikan…jer….!tetapi jika ada….ugutan……baru blh buat report !kata polis…..!so apa tindakan selanjutnya yg harus saya buat?krn mrk berdua terus msj sy utk srh call balik……!

            • Hairul Hissam says

              Mmg cara yg sama mereka lakukan.. so abaikan mesej dan email mereka.. yelah… banyak lagi perkara yg nak di uruskan…

  102. syamsina sarkhan says

    salam Hairul Hissam, berkenaan dengan masalah saya ialah saya merupakan peniaga online dari malaysia dan saya ada seorang pembeli dar europe russia yang ingin membeli jubah kepada kawannya di pahang katanya (rm120). +234 kat depan nobor telefonnya. saya taktau nak buat ape. dia kata min amount yg dia kene transfer ialah rm250. saya ada terima email dari credit europe bank tg mengatakan duit yang dia transfer tu pending dan selepas bagi transfer receipt/ screenshot kepadanya dan balance duit tersebut (130) kepada kawannya Nurul Hazirah bin Azran account maybank. saya mulaya tak percaya tp disebbkan sya terima remail dari credit europe bank . dalam email tu ade la cakap pemantauan phak fbi ape la kan. saya percaya n sy transfer amount rm130 kepada Hazirah tu.

    lepas saya dah bg transfer receipt tu kat dia, dia akan forward kepada europe bank tersebut. Lepastu saya dapat email lagi dalam spm yg mengarakan amount rm550 will be reflecting to ur account . have 4 hours to refund the overchange amount rm300 tu macam tadi la “yg lepas transfer kene bgi statement/receipt transfer kat dia”. Dahla dia cakap jubah tu dia nak bagi surprise kat dia kawan dia, so kawan dia tak tahu la duit masuk kat account dia ni. saya ni student lg yg buat bisness online, duit tu bermakna la bagi saya walaupun bg korang semua sikit. perlu ke saya transfer lagi rm300 kat dia (sebab ade email dari credit europe bank tu yg saya percaya). saya harap en Hairul hissam dapat membantu saya.. :'(

    • Hairul Hissam says

      wslm.. utk makluman sis, email dari credit europe tu direka atau dihantar oleh penipu online tue.. dah ramai yg terkena dgn penipuan mcm nie.. sis boleh baca byk komen dikongsi mangsa dlm blog nie yg ditipu dgn cara nie.. jika sis bayar pun rm 300 tu. .nanti mereka akan cipta seribu satu alasan utk sis bayar lagi dan lagi.. dah kerja mereka menipu.. tentulah tipu helah mereka advance… sebagai peniaga online, selagi wang tak masuk, jangan dilayan tipu helah penyangak online nie.. .

      Psst: pernah ke keluar berita yg fbi dtg malaysia tangkap org malaysia pasal tak pos barang yg dibeli atau berkaitan. Mmg tak pernah berlaku sis… lawak laa kalau fbi dtg ke malaysia semata2 nak tangkap org pasal tak pos barang . heeee .

    • Siti zulaikha says

      Salam encik , saya baru kena benda yang sama semalam , orang yang sama nama hazirah jugak , saya pon baru berjinak2 dengan dunia meniaga online . Saya jadi cuak sebab dia sertakan dengan ugutan , entah kenapa tak fikir panjang saya terus transfer rm350 ke akaun hazirah tersebut . Ada cara ke saya nak dapat balik duit saya tu encik hairul ?

      • Hairul Hissam says

        wslm.. rasanya imposible… semoga menjadi pengajaran dimasa hadapan.. dan elok share aritkel nie pada kawan2 melalui button share atau share urlnya. Supaya kawan2 tidak terkena dgn tipudaya penyangak online nie.. Kalau tak kaya penyangak online niee nanti..

        • Siti zulaikha says

          Terima kasih atas komen balas encik . ??? saya dah fobia dah nak meniaga . Hati2 sesiapa yang berniaga di carousell , sindiket ni tengah aktif , ada lagi satu sindiket dari sabah dan sarawak akan pm ramai2 tentang item yg sama .

          • Hairul Hissam says

            lama2 hilang laa fobia tu.. nak niaga, kena kental kan hati….tqvm atas info tu…

  103. lily says

    saya terima satu rakan Facebook, dia mahu mengucap terima kasih terima dia jadi kawan,dia pun mahu megirim hadiah untuk saya, dia meminta alamat saya, mulanya i tak mau beri alamat, kerana dia cakap ikhlas jadi i berikan, beberapa hari kemudian, dia cakap yg dia masukkan duit dlm kiriman, i cakap bahaya tu, dia cakap kerana barang yg dia kirim lebih timbang, jadi tu sebab dia simpan duit utk bayar lebih timbang tu. i tahu i mungkin di alami masalah jika i terima hadiah dia, i cakap i tak mau hadiah tu, dia cakap posman yg bero persetujuan boleh kirim, dia sudah kirim dlm satu minggu akan sampai hadiah tu. selepas satu minggu, syarikat tersebut telephone yg barang sudah sampai tapi mesti bayar duit lebih timbang RM4500. i kata kalau tak barang akan didenda satu hari RM300. i pinjam duit pergi bayar, lepas tu dia cakap check terdapat duit dlm bungkusan,kastam cakap mau bayar RM13000.00. i marah rakan Facebook dia yg kirim dia tanggung, dia cakap. bungkusan atas nama i, i yg harus bayar, i cakap lapor polis, dia cakap polis sedang cari saya, dia tak penduli dia, dia masih kacau saya, boleh tak beri bantuan, tolong saya, i sudah bimbang.

    • Hairul Hissam says

      sedih juga bila tgk ramai org malaysia kena tipu dgn penyangak online nie. ribuan ringgit pula tu. Utk pengetahuan lily. tiada barang yg diposkan. Mereka hanya menipu menggunakan website dan tracking dan email ciptaan mereka. Dan menggunakan org malaysia yg menyamar shj. dan mencipta seribu satu cerita utk menakutkan mangsa. Elok buat report polis utk tenangkan hati. kalau bayar sekalipun, mereka akan tetap meminta lebih lagi dan lagi… so igore shj..

      • lily says

        dia cakap i report polis, polis dah sedang saya, kastam dah report polis yg saya tak ambil tindakan untuk bayar , saya sangat bimbang mau report atau tidak.

        • Hairul Hissam says

          Dia tu kan penipu dan penyangak online. Buat apa laa nak percaya apa yg mereka cakap. Itu semua cerita bohong yg dicipta oleh penyangak online utk menipu wang mangsa.. Jangan banyak fikir, pergi jee report polis utk menenangkan hati tu. dan elok baca komen2 yg dikongsi oleh pembaca di blog nie. mmg ramai kena tipu dgn cara nie..

  104. siti rohana says

    Ternyata modus operandi mereka sama.selepas buat iklan jual laptop di mudah.com, saya dapat mesej and email dr byk no oversea. Salah seorang menggunakan email wahidaraha1965@hotmail.com..
    Berminat utk beli tp reside di wales nak hadiahkan laptop ni pada relative di ukraine..so suruh saya add shipping cost dan die akan bayar…saya dah agak ini scammer..saya ckp saya hanya prefer COD dan tidak akan melayan sebarang bayaran online dari dalam atau luar negara..

    • Hairul Hissam says

      Mmg hantar text yg sama ke semua bakal mangsa mereka…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *