Penipuan Internet | Kisah Benar Hampir Ditipu 12 Ribu Ringgit

penipuan internet

.
Lama juga saya tidak menulis artikel di blog ini. Maaflah. Sibuk study satu sistem dari oversea. Yelah, dah buat bisnes online nie secara fulltime, kenalah terus menambah ilmu dan strategi bisnes. Apa-apapun rezeki tu datang dari Allah s.w.t. Yang penting kita terus berusaha tanpa berputus asa.

Kembali kepada tajuk artikel ini iaitu penipuan di internet. Kisah benar ini dari pembaca blog hairul.com. Nyaris seorang akak ditipu ribuan ringgit di internet. Nasib baiklah beliau menyedari tipu helahnya. Pada mulanya akak nie bertanyakan pada saya kos penghantaran ribuan ringgit yang dikenakan kepadanya. Elok anda baca komennya dibawah:
.
kena tipu
.
Perghh. hampir ditipu RM2,800 untuk kos penghantaran hadiah dari rakan onlinenya. Begitu licik cara penipuannya. Berpura-pura menghantar hadiah yang kononnya berharga. Kemudian mengupah rakyat malaysia menyamar sebagai pegawai kastam dan mengenakan kos penghantaran untuk mendapatkannya. Penipuan ini biasanya digunakan oleh warga Nigeria.

Jom fahami strateginya. Biasanya mereka terlebih dahulu menjalinkan hubungan akrab dengan mangsa melalui facebook, forum, email atau phone. Mereka bijak menggunakan teknik psikologi dalam mendapatkan kepercayaan mangsa. Seterusnya merangka strategi menipu wang mangsa. Konsep asas strategi mereka seperti dibawah.

1. Mempengaruhi mangsa untuk membayar duit dalam mendapat sesuatu yg lebih lumayan.
2. Mendesak mangsa membayar duit jika tidak mahu masalah dari polis dan sebagainya.
3. Mempergunakan sifat belas kasihan mangsa untuk membantu mereka.

Cara penipuan mereka akan berubah-ubah dari semasa ke semasa. Tapi konsep asasnya tetap sama. Fahami konsepnya. InsyaAllah ia membantu anda dari ditipu. Jom kita baca pula cubaan penipuan seterus oleh orang yang sama.
.

kena tipu lagi

.
Kali ini up sikit :P . RM10,000 tu hampir ditipu dengan cara lain. Siap ada diskaun tu. Dari sini kita dapat lihat strategi mereka menipu wang mangsa. Mereka membayangkan kepada mangsa yang mereka banyak duit. Kira, mereka Orang kaya la. Membayangkan kepada mangsa yang mereka terdesak dan minta belas kasihan kita membantu mereka. Orang kita nie memang mudah rasa kesihan. Dan membayangkan kepada mangsa, pulangan yang lebih lumayan. Ala macam skim cepat kaya juga lah. Dan membayangkan mangsa, mereka perlu bertindak segera. Jangan banyak fikir. Jom kita baca kisah seterusnya.
.
kena tipu lagi

Bagaimana jika anda menghadapi situasi yang sama dengan Akak Roesnah. Apa nak buat??? Jangan panik. Ignore je call mereka. Abaikan je call mereka. Tapi elok sangat buatlah report polis agar mereka tidak terus menipu wang rakyat malaysia.

Jika anda rasa artikel ini bermanfaat, sebarkan pada rakan anda melalui button share dibawah. Agar rakan-rakan anda lebih berhati-hati dant idak ditipu oleh penjenayah online ini.



Email artikel ini pada rakan Email artikel ini pada rakan

Anda dialu-alukan :D

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda suka.
2. Anda dialu-alukan kongsi artikel ini dgn klik button di bawah artikel sahaja.
3. Anda boleh share url link atau nama laman web artikel di mana sahaja.
4. Utk button "Email Artikel ini pada rakan", anda boleh juga email kpd diri sendiri sebelum forward kpd rakan. (Boleh letakkan ruangan Email Anda dan Email Rakan dgn email id yg sama)
5. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.

Lagi Artikel MENARIK Blog Ini:


Nak TAMBAH INCOME Dgn BISNES MAKANAN???
Persediaan Terbaik Jika Anda Dibuang Kerja

Facebook Comments

comments

Comments

      • azriey amrie says

        kebetulan td sy jmpa sorg kwn. dia pun cerita kisah yg sama.. dia terkena minggu lepas… siap calling2 lg… org 2 ‘ayat’ dia, bkn main cantik lg… pas2 siap nk bg hadiah IPad, Laptop, duit.. tp kwn sy musykil, klau post brg dri london hari sabtu, xkan hari Isnin dah smpai sni? pas2 Kastam call. konon2 kna byr RM1,000. tp private number.. knapa guna private number kan? kwn sy xbg lah duit 2… tp kwn dia ada yg terkena, RM10,000.. mmg lesap lah duitnya…

        • Hairul Hissam says

          Byk tu 10ribu. Mmg licik mereka nie. Mesti ramai lagi yg dah terkena dengan tipu helah mereka ini kan cik azriey. Terutamanya pada mereka yg baru ke alam cyber nie. So kena berwaspada dan tidak mudah percayakan org…. :D

            • Hairul Hissam says

              Semoga menjadi pengajaran di masa hadapan.. Elok sangat buat report polis.. :D

            • says

              Saya kenal dia melalui Facebook.dia ingin membantu saya dan meminjamkan saya duit.ringkasnya saya terima .saya beri no akaun n ic saya tapi akaun yang tidak aktif.tapi akhirnya saya sedar mungkin saya kena tipu.malangnya kata duit sudah ditransfer ke akauntan saya dan tidak dapat ditarik bilik.saya cuma membayar proses pertukaran wang pound kepada Malaysia sebelum duit itu ditransfer ke akaun saya.risau apa yang patut saya buat sekarang.

            • Hairul Hissam says

              Pertama sekali puan kena sedar yg mereka tu semua penipu. Kerana ramai sangat yg tertipu dgn pelbagai cara. So duit tu tak pernah di transfer ke akaun puan hanya taktik menipu.. Nanti mereka akan gunakan email atau org yg menyamar sbg pihak berkuasa utk menipu puan. So cara nak atasi mudah jee.. puan ignore semua call, email dan sms dari mereka dan geng2 mereka ini. Kalau susah sgt.. tukar jee no phone. Elok juga buat laporan polis agar hati puan lebih tenang.. :D

  1. Meera says

    Assalamualaikum… Bila sy membaca arkitel ini, sy nak share cerita yg sy mengalaminya.. jadi forbia hampir sebulan. Apa tdknya, saya memesan product/barangan melalui online, nilai product/barangan sebyk RM2,500 melalui cash banking. Apabila tlh membuat pembayaran, sy menerima panggilan talefon memberitahu jumlahnya dlm kiraan USD2,500 bukan Ringgit Malaysia (katanya tersilap info). Bayangkan kalau bayar dlm USD, kita sini sudah hampir RM8,500+ (anggaran matawang ketika itu). Saya tetap membayar jumlah tersebut. Sejam kmd terima lagi panggilan, katanya barangan yg dipesan tdk dapat lepas kastam dan kena bayar cukai & sy dicaj sebyk RM17,000++. Dari situ sy sudah mengesyaki sesuatu yg tdk betul. Saya minta declaration form, resit product & corier services yg digunakan utk sy tuntut di kastam tetapi apa yg terjadi, talian telefon, sykt online, no akaun & courier yg digunakan terus lenyap dari internet….sungguh licik…

    • Hairul Hissam says

      Wsalam, tima kasih cik meera kerana sudi kongsi pengalaman tersebut. Pergh.. byk tu, lebih 8 ribu lebih. Mmg fobia la sesape yg terkena. Kalau ada produk yg harga jauh lebih rendah dari harga pasaran, biasanya satu penipuan. Mereka mmg licik. Saya pun kerap membuat pembelian dari oversea. Tapi saya hanya membeli di tempat-tempat yg ada review atau rekomen dari forum atau sebagai.. Alhamdulillah setakat nie masih selamat.

  2. says

    Saya ada juga menerima beberapa email mengaku sebagai rakyat kita di UK. Menawarkan pernigaan ribuan ringgit. yang hairan mereka tidak putus usaha untuk menghantar email kepada akaun saya.

    Apa yang saya buat terus delete email scam seperti ini.

    • Hairul Hissam says

      Biasanya diaorg guna software utk hantar email nie secara auto.. Saya pun terima byk sgt. Saya setkan masuk ke dalam spam box saya dan saya akan emptykan kesemuanya… :D

  3. aina says

    wow..macam2 ye..
    tapi kalau ada orang dari nigeria atau sekitarnya better tak payah berurusan dengan orang tu yer. walaupun dia nak sangat beli produk kita ke ape ke.. tu semua menipu!

    • Hairul Hissam says

      Betul tu.. byk sangat dengar kes dari warga nigeria. Dah la menjual menipu…. membeli pun diaorg menipu juga… walaupun tak semua tapi kebanyakkan begitu.. Macam ada pusat latihan menipu je kat sana. So kena berhati dengan warga nigeria nie.

  4. says

    Slm sumer.,

    sy google kes penipuan mat2 saleh ni.,
    sbb de member meroyan kna tpu.,
    bla kt fb sy de mat saleh tba2 parking msuk
    inbox fb., musykil jgak.,
    trjumpa plak blog nie., tima ksih byklah.,
    sbb kongsi byk tips2.,
    sy ni tgh di’ayat’ sindiket tue agknya.,
    bkn main manis ayt2 depa.,
    tima ksih byk2., hrp2 ramai org sedar bla kna tpu.,
    jgn dok tangkap syiok sbb de mat saleh say hai dear!!!
    meremang…

    • Hairul Hissam says

      Cair yee.. bila mat salleh mengayat…last2 duit pun cair… :P
      Syukurlah cik isha tidak ditipunya…. zaman cyber nie.. kena lebih berhati2 :D

  5. toyot says

    subhanallah… saya baru je balas email diorang kata menag hadiah 650000 pound sterling hadiah dari google.. saya berani balas sebab dia tak mintak no ic dan akaun..tapi saya antara percaya dan tak telah terbagi nama penuh.. alamt dan no phone… pastu esoknya sistem tu balas kata kene hubungi syarikat kurier untuk penghantaran cek tersebut dan menyatakan segala kos penghantaran akan ditanggung oleh saya… tapi pastu saya mengeletar takut diorang hantar apa2 ke alamat saya dan mintak saya bayar.. mati saya. fobia. pastu share ngan kawan-kawan.. diorang kata jangan layan lagi email tu dan saya dan jumpa polis untuk mintak pendapat. polis kata diorang x berani hantar apa-apa kalau kita tak bagi duit kat diorang terlebih dulu…diorang mana boleh hantar barang tu mudah2 je kat kita.. kalau terjadi jugak diorang hntar barang tu ajak diorang jumpa kat balai polis je… so macamana pendapat u’ll saya takut giler ni ha… takut diorang datang. dah 2 malam xleh tido…badan pun macam nak demam jer ni… kalau diorang hantar email atau kol macamana plak… mati la aku nak tutup akaun email dan terpaksa la tukar no phone… please kawan2 tenangkan aku!!!! ya Allah mudahan x pape…

    • Hairul Hissam says

      Nie satu penipuan..ramai yang dah kena. Kalo kita bayar pun mereka tak akan hantar.. DAn yang pasti mereka tak akan datang punya. Mereka akan menyamar jadi polis la, jadi pegawai kastam la… jadi itulah, jadi inilah.. Jangan layan emailnya dan jangan fikirkan lagi.. Mereka tak akan berani datang rumah punya. Percayalah.. Ignore je saje.. sorry lambat reply.. busy sikit.. :D

      • Hairul Hissam says

        Tak perlu takut.. buat laporan polis dan abaikan sahaja mereka tu.. belum ada kes kena pukul atau bunuh sbb tak bayar kat penipu online nie.. sehari beratus org mereka call dan menipu. mereka pun tak de masa nak ke rumah mangsa :D

  6. Shafiq says

    Assalam…aku baru sedar yang aku telah ditipu..lebih kurang same gak kes die…ade mat saleh inbox aku kate nk buat investment kt malaysia la, nk bukak bisnes jual pakaian…then katenye die nk sent beberapa helai pakaian sebagai hadiah..so die pun mintak name penuh alamat no fon sume…dgn tanpa ragu2 aku pun bg la…tp alamat aku bg alamat len..selang beberapa hari die pun kate die dh sent barang n masukkan sekali duit…pound katenye..die kate die hantar melalui europost delivery..siap bg tracking number..ble aku bukak website tu mmg btul2 ade..so aku pun percaye la bulat2…then 12/6 ade org kol katenye barang dh smpai…aku pun teruja then dia kate kene bayar tax..jumlah nye RM1700…die suh bank in…aku pun bank in…then esok plak katenye barang kene tahan sebab kastam scan ade duit..nk lepas katenye kene bayar RM30000..gile ape..mane aku ade duit bnyk tu…so die suggest bayar RM2000 dulu, die nk deal ngn kastam…aku pun percaye n bank in RM2000 tu…yg kol aku ni pompuan melayu..esk plak katenye barang tk leh lepas gak…die nk full payment…then dari situ baru aku rase cm tk sedap hati…aku pun search kt internet pasal hal ni…rupenye sebelum ni mmg dh ade yg kene tipu…kes same cm aku…adoi, frust btol…burn RM3700…aku masih simpan lg no akaun yg aku bank in duit tu, blh tk klu kite g report kt bank pasal penipuan ni n tanye sape org tu?or report polis ke?no pompuan tu aku ade simpan lg…

    • Hairul Hissam says

      Wsalam, raser nyee ramai yg dah kena tipu mcm en shafiq ini. Semoga en shafiq lebih berhati-hati selepas ini. Mmg bagus buat laporan polis. Agar pihak polik lebih peka dan lebih aktif menyiasat kes spt ini. Kalo boleh, panggil pihak media sekali. Kalo kita senyap, pihak berkuasa tak tahu.. mereka yg menipu nie lagi suka lah kan… :D

    • Angie says

      Haha…ni pun sama lah dgn kes i, tp sy terkena Rm1,400…then barang stuck lg kat kastam singapore kena bayar lg RM3,600 adoii nasib bek tak sedap ati dan tak nak bayar…last sume senyap…hhhmmm

    • miss mimiey says

      saya rasa kes saya sama macam syafiq… ayat mereka memang power. mat salleh call saya tak percaya, bila ada india malaysia call dan bg penerangan tentang bagaimana prosedur diplomatic agent, saya mula percaya, tapi masih ragu-ragu. dan saya buat keputusan, saya hanya akan bank in duit jika si penghantar hantar duit lain untuk jelaskan bayaran. tak kisah lah penghantar kata dia akan hilang duit dalam parcel dia dan emas sebagai hadiah itu merugikan dia..

      contoh ayat dia

      “what do you mean by you are trying when the diplomatic saying that you are not paying attention to them again”

      “Sha what is all this? please don’t tell me you want my money to lost I beg you to find money and clear that charges please even though you are not interested again just let me know so I have rethink of plans over this investment”

      “all I want is for my money to be save even though you don’t want this investment again just find way clear this package take your expenses and send me back my balance okay.”

      yang tak tahan tu, memang ada pendaftaran nama dan sewaktu dengannya kat page courier tu.. itu yang buat kita percaya.. atau siapa yang tahu tentang AIRSPEED COURIER??

      ni web dia: http://airspeedcourier.page.tl/HOME.htm

      dan baru perasan yang url dia tak ada . com.. dulu pernah belajar buat web site.. biasa kalau tak ada . com ni web personal yang kita buat kan? then kita beli domain.. maksudnya, web ni mungkin direka sistem..

      Sape boleh jawab? kita bantu kawan-kawan yang lain yang mengalami situasi yang sama..

      • Hairul Hissam says

        Mereka semua tu berpangkalan disini dan mengupah org2 di malaysia ini.. Mereka mmg tak rugi apa sebab mereka mmg tak pernah hantar apa2 barang tu.. Kes nie dah lama berlaku dah terlampau ramai yg kena tipu. tentulah mereka licik dengan tipu daya..

        website .com tu, budak tadika pun boleh register dot com… kalau tak caya, Boleh belajar buat laman web di panduan tuturial saya sendiri di http://www.jombinaweb.com .

        Spt kes seorg pengomen disini. bila dia check dalam laman web tracking .com ada status tapi bila di call sendiri kastam, barang tu memang tak wujud.

        Kadang2 tu heran, kat TV, akhbar dah byk kali keluar penipuan internet. Tapi masih ada yg percaya lagi… entah lah..Cubalah fikir dgn akal yg waras.. Tak de sape yg baru kenal kat fb, tiba2 rajin nak bagi hadiah emas, intan belian, wang ringgit. .

  7. farah hanem says

    salam semua saya disini nak kongsi kisah saya baru2 berlaku semalam 9.7.12..saya ada berkenalan dengan seorang mat salleh nie kenalan dalam FB 2hb.7.12.., bila dah kenal2 dia cerita2 lah kisah dia, dia ada anak sorang bini dia curang dengan dia, mule2 memang sy tka percaya sb dia letak satu gambar jer dalam fb dia, pastu saya suruh dia hantar gambar lagi, dia hantar lah gambar melalui email saya, pastu saya tak percaya lah sangat, saya ajak dia webcam, memang nampak dia, tapi blur2 lah..pastu dia kata dia tak nampak saya sangat , dia suruh beli laptop baru, saya kata lah saya takder duit nak beli, pastu dia sendri offer kata nak belikan laptop baru untuk saya, selepas beberapa hari kemudian..ada seorang perempuan telefon saya mengatakan barang parcel dari kenalan scotland nie fb mat salleh tersebut ( http://www.facebook.com/phil.dave.94 ) barang tersebut sudah sampai di malaysia….perempuan tu cakap ada dua pilihan..sama ada nak hantar barang tersebut sampai kerumah saya or saya sendiri pergi ambil di kastam KLIA…bila fikir mmg nak suruh hantar sampai ke almat yang dah bagi tu..tapi nasib bukn bg almat rumah sy…tapi kalau nak hantar terus ke rumah kena bayar RM2500..terkejut gak dengar…pastu nasb sy fikir2 tnya2 member polis sy…saya tepon kastam tanya…rupnya semua nie tipu…yang telefon tu orang perempuan melayu kita nie….sebelum tu perempuan tu bagi no akaun…yang pelik akaun peribadi bukan akaun nama syarikat…bila dah dapat tahu nie semua…saya kenakan balik perempuan tersebut..saya tepon dia saya kata dah payin duit dah…dia kata dlm 3,4jam akan sampai barang…..pastu tak lama kemudian dia tepon balik dia yakinkan saya..dia kata betul ker adik dah pyin, dia orang kata takder duit pun dah payin, dia kena maki hamun….aku cakap lah saya dah tepon kastam , mana ada semua nie nak kena bayar2 ambik parcel.dia kata buat apa akak nak tipu kita sesama bangsa..dia kata kalau adik rasa tertipu adik pergi ambil sendiri kat kastam..saya ha jerlah…mat salleh tersebut hantar mesej last kat sy semalam macam nie….dia nak yakinkan saya lagi..dia hantar email receipt dan gambar parcel tersebut…pastu dia bagithu apa barang yang ada dalam parcel tersebut..ni yang dia emailkan..

    PLEASE THE CONTENT OF THE PACKAGE ARE…

    A SET OF GOLD JEWELLR,
    TWO BVL GARI PERFUME,
    ONE ROLEX FEMALE WATCH,
    1 HP LAPTOP,

    The delivery company shall contact you once your package has arrived your address.

    I secretly put 25,000 British Pounds inside the package for you,

    ( I swear I never lie to u because they ask u for charges u said that from now never u talk to me go to hell I want my parcel back to me I will pay them and send it back to me in scotland I know who u are only gold digger because they ask u charges I lie to u fuck your mother and your family u stupid woman your not shame of your self I send u gift with money u never appreciate it fuck u and your family now I will block u from my facebook,).

    • Hairul Hissam says

      Syukur cik farah tak terpedaya dengan tipu helah mereka. Mcm2 cara mereka cuba menipu wang kita.. Bila tak berjaya, siap maki hamun dengan harapan kita akan diamkan sahaja hal ini. Semoga menjadi pengajaran buat pembaca blog ini. Terima kasih banyak2 cik farah..

      • farah hanim says

        sama2…syukur sangat2 saya tak terkna …tapi nyaris2 lah jugak….harap2 seleps ni..semua hati2 yer…saya dah cerita kan kisah dari mula sampai akhir…sy mencerita kan semua supya semua tahu macam mana taktik dia orang lakukan..tapi dia orang akan lakukan dengan macam2 cara yang berbeza rasanya….

          • luve says

            salam.. pas baca komen2 kisah2 kat atas ni, sy dengan yakinnya yg kawan saya pon dah kena tipu ngn mat saleh n pompuan melayu. kawan sy ada berkenalan dgn sorg mat saleh dr uk. n sebagai menghargai keikhlasan kawan sy ni menerimanya sbgai seorg kawan, mat saleh ni anta hadiah kat kawan sy ni. hadia2nya, 1 laptop, i jam tangan berjenama, 1 i-phone, cincin n cash sbanyak 150,000 pound. tapi utnk ambil barang2 tu, kawan sy kena bayar rm25000 dgn alasan hadiah2 tu bernilai hampir 1 juta. kawan sy percaya dan berusaha utk cari rm25000 tu untuk ambil barang tersebut. dah puas nasihat tp dia ttp berdegil n pecaya ngn mat saleh tu.. tak tau nak bagi nasihat camne dah..

            • Hairul Hissam says

              Wsalam. teruk juga tu sebab kawan cik luve tu dah sgt percayakan mat saleh. Kira hebat jugalah jurus mat saleh tu menipu. Cuba cik luve minta kawan cik luve tu baca artikel di sini dan juga suruh kawan cik luve tu call pejabat kastam. Dapatkan no telefon kastam sebenar dari operator telekom dgn dial 103 . Bukan sikit tu RM25K.

  8. chubby says

    hye….sy nk tnya kalau kita dpt hadiah dr mmbe dr uk kita kna cukai x????bb kwan sy anto mcm2 kt sy….dia anto laptop 2,iphone,perfume,handbag kasut,baju n mcm2 lagi la….adakah kita kna cukai???

    • Hairul Hissam says

      Cik chubby skrg sedang cuba ditipu oleh penjenayah online..dah ramai yg kena.. cuba baca komen-komen dari pembaca. Begitulah cara mereka…menjalinkan hubungan yg akrab, berpura2 menghantar hadiah, dan menyamar menjadi pegawai kastam dan minta cukai dan menipu wang mangsa… Kebanyakkan mereka berpengkalan disini dengan rangkaian warga asing dan org tempatan dalam menipu wang mangsa..

  9. Eino says

    Assalamualaikum…

    Saya dah baca semua kes2 yg kena tipu ni…Ok skang saya nak tanya..Ada sorang mat saleh ni dr UK nak datang ke Malaysia minggu hadapan. Kami berkenalan dari FB. Saya kenkadang mcm muuskil, kenkadang mcm percaya…dia ada kasi saya no phone dia +447……no London. Saya cuba call dia guna no phone tu, memang dapat, and bila dia call saya no yg appear “unknown”…

    Saya mcm seram gak….tp dari dia ckp, takdelah merepek nak belikan itu ini kat saya..cuma skang ni, saya masih 50-50 nak percaya ke tidak…

      • Eino says

        tu la…org skang senang sgt nak menipu…susah nak cari yg betul2…tapi saya dah pernah terkena..last year bila ada satu mamat ni dia kata dia send saya mcm2 hadiah, dan minta saya bayar kan dulu untuk saya dapatkan barangan saya tu…jumlah saya kena bayar RM1.9K…

        Saya ni bila dia minta jer duit, tak kuasa saya nak layan..pastu call saya marah2…apa da..org mcm ni pun ada kan…pelik

        • Hairul Hissam says

          Pelik tapi benar.. Mcm2 cara org cari makan skrg nie.. … Dah ramai juga yg tertipu pasal hadiah nie.. Nasib baik cik eino terselamat….Mungkin diaorg marah2 sbg taktik utk menakutkan mangsa dari membuat laporan polis.

          • sara says

            Saya ada kenal org mcm nie tapi nasib baik saya cepat check balik then sy ternmpk seorang perempuan komen dekat pic lelaki nie yg dia tu tipu dia mainkan perasaan konon ajak kahwin
            gambar yang diginakan ialah gambar org melayu konon mix duduk dekat london sungguh licik ..

  10. nizam says

    salam,tapi bagaimana pula ngan email yg sya terima ni….adakah ianya btl?

    Assalammuailaikum,

    Saya ingin merpenalkan diri saya terlebih dahulu. Nama saya Puan. Hazrawaty
    Binti Mustapha from Malaysia. Untuk makluman saya penghidap kanser di tahap
    yang serius. Dan doktor telah mengesahkan bahawa saya tidak akan dapat bertahan
    hidup lebih lama. Dengan murah hati nya saya ingin mendermakan segala yang
    saya miliki dan ini adalah keinginan yang saya dan arwah suami saya telah
    rancang sebelum ini. Memandangkan kami tiada di kurniakan cahaya mata.

    Dengan murah hati nya dan keikhlasan hati saya dan arwah suami saya. Dan saya
    percaya allah maha mengetahui niat saya ini. Dengan ini, saya menghulurkan atau
    menyumbangkan sejumlah wang sebanyak £2,000.000.00 (Dua Juta Pounds) kepada
    anda. Dalam memudahkan semua urusan antara saya dan anda, saya akan meminta
    peguam saya menyediakan segala dokumen yang berkenaan. Dan dengan izin allah
    semua urusan akan berjalan dengan lebih lancar, dan pindah hak milik di antara
    kita tidak akan bermasalah. Semoga allah memberkati segala kerjasama dari anda
    dan gunakan lah pemberian saya ini dengan bijaksana.

    • Hairul Hissam says

      beratus email saya terima spt tu.. Delete sahaja. .. Itu salah satu cara penipuan di internet… Yg pasti mereka akan minta duit kita dulu dan selepas tu mereka akan hilang begitu sahaja.

  11. Zilah says

    Salam,

    Saya baru aje hampir terkena. Lebih kurang sama seperti farah haneem cerita….cuma situasi berbeza. Kenal kat laman sosial bkn fb. Sy sendiri x tau pun sy daftar dlm laman nie….sbb sy tengok tarikh daftar disember 2007. Dia masuk dlm email sy. So awal januari nie sorang mat salleh nak berkenalan….tulis kat situ dr Singapore tp rupanya dia Scotland. Dtg Singapore atas business. Mulanya berbalas komen kat email aje. Katanya bapak tunggal anak satu. Isteri, emak, bapak dah meninggal. Sy bgtau dia sy dah kahwin…dia kata x apa. Pastu dia mintak no tel sy… Katanya nak kenal lebih rapat jd friend. Sy pun bagi la…. Dia siap email gambar dia, anak , isteri n ayah dia yg dah meninggal. Sy pun htr gambar family sy.Setiap hari dia call….private no….so kita org berborak la. Dia kata jwtn dia as MG kat satu company. Cara ckp dia sangatlah educated…..selalu ckp yg positif…..mcm pakar motivasi. Dia ckp nak beli property kat Malaysia. Utk investment. Pas tu nak migrate ke Malaysia. Siap anggap sy mcm adik dia, dia jd abang. Dia bg no mobile dia…katanya klu ada masalah bgtau dia. No mobile UK ….+447. Last week dia ckp dah resign nak buka company sendiri n nak migrate kat Malaysia. Katanya dah contact agent n lawyer kat sini utk carikan property yg sesuai. So…lawyer tu mintak booking fee utk proceed the agreement . So katanya as trusted sister dia mintak sy byrkan dulu booking fee…..nanti dia byr balik kat sy…..bnyk tu…..rm5000. Mulanya sy ckp ok la…sy percaya dia sbb cara dia ckp baik, soft spoken…sangatlah berpengetahuan. Bagi nasihat baik2… Semalam dia bg no ac lawyer perempuan melayu (Bkn akaun firma guaman) . Sy dah mula syak…..sy x bank-in duit seperti yg sy janji. So tadi mat salleh nie call…..dah borak lama br dia tanya….knapa sy x masukkan duit….sy ckp sy nak guna duit tu utk beli keta baru……x dpt nak tolong dia. Then dia blame sy, katanya sy saja nak mainkan dia……dia serius dah anggap sy mcm family dia, katanya sy dah promise pas tu mungkir janji. Dia ckp x kan percaya org Malaysia…..katanya sy memalukan rakyat Malaysia. Dia mintak sy email balik no akaun lawyer dia tu…..pas tu suruh sy delete…. Sy nak tanya pendapat semua……dia nie genuine ke atau memang nak menipu…..sy dah surf internet….pasal penipuan….tp x ada yg kes serupa mcm sy. Sy siap ckp kat dia klu trust sy mintak dia transfer duit utk byr booking fee tu….guna western union htr kat sy….cepat spi..katanya lawyer dia kena buat SMP dulu….apa benda SMP tu sy pun tak tau…..

    • Hairul Hissam says

      Wsalam… betul tu.. kalau guna western union.. dalam 24jam. wang boleh diterima dari luar negara. Nampak sgt mereka cuba menipu. Biasalah tu.. cuba putar belit ke sesuatu yg kita kurang paham spt S&P. S&P tu sales and purchase agreement. Macam perjanjian beli rumah. Dan macam biasa.. bila tak berjaya, mulalah maki hamun supaya kita diamkan perkara ini. Syukur wang puan zilah selamat…

      psst: agaknya setiap hari, tentu ramai yg mereka call dan tipu…

      • Zilah says

        Betul la en. Hairul, agaknya kerja dia org setiap hari call n tipu…kekadang pkl 3 ke 4 pagi sy tgh tido pun dia call. Yg sy musykil…gambar2 yg dia org email tu mmg gambar sebenar atau guna gambar org lain….

        Sy harap cerita sy nie menjadi tauladan dan pengajaran agar kita semua lebih berwaspada dan berhati -hati. Kita ikhlas nak berkawan, tp dia org nak menipu. Sy juga dpt maklumat dan ilmu br pasal western union…..cara mudah dan cepat nak transfer duit ke seluruh dunia…..kat pejabat pos pun ada….. Sebelum nie sy tak tau pun ada kemudahan nie….

        • Hairul Hissam says

          gambar-gambar tu mereka boleh ambil dgn mudah dari fb atau dari myspace.

          Terima kasih cik zilah kerana sudi berkongsi pengalaman. Sumbangan Pual zilah ini, sudah tentu membantu pembaca blog ini utk lebih berhati2.

  12. atiqah says

    saya juga ditipu…. tp bungkusan yang dihantar siap dengan buktinya…. boleh percaya ke…. dia cakap kastam sabah tahan dan kena buat bayaran Rm 1500. dan dia ugut nak bagi saya masalah besar kalau tak bayar…………. saya takut.. apa perlu saya buat. adakah dia orang akan cari nanti

    • Hairul Hissam says

      Percayalah mereka tak akan berani datang rumah cik atiqah. Sebab mereka tahu masalah lebih besar akan mereka tanggung dengan pihak polis. Mereka sanggup kata apa sahaja utk dapatkan duit. Tapi percayalah mereka tak akan berani lakukannya. Yelah sehari ratusan org mereka cuba tipu. Sangat elok buat laporan polisan agar pihak polis bertindak. Jangan sesekali beri mereka duit, nanti lebih banyak org lain akan mereka aniaya lagi. :D

  13. hanna says

    sy ada kisah nak dikongsi dan bertanya.. sy kenal ngan sorag ni d internet dr uk katanyaa… pas2 satu hari dia btykan alamat, nama dan no tel untuk menghantar barang.. sy dgn tidak berfikir panjang memberikan suma maklumat tersebut.. apabila sampai hari barang tersebut sampai ke malaysia, sy d arah untuk membayar rm2500 tok mendapatkan barng tersebut.. bila dah buat bayaran, agent tersebut mengatakan barang yg terdapat dlm bungkusan mengandungi sejumlah barang yg banyk dan wang.. sy dminta untuk membayar rm5500 untuk settlekan hal tersebut.. apabila membuat pembayaran, dikatakn wang yg terdapt dlm bungkusan tersebut sangat bnyk dan perlu di dokument untuk mengelak money laundry.. sy dminta pula untuk membayar rm15k.. adakah btol sy d tipu atau itu memg prosedur untuk barag dr luar negara masuk ke malaysia??? dmna ia memerlukan permit, pembayaran cukai dan segala dokumen perlu dsetiakan memandangkan barang yg dhantar sgt bnyk.. sbb sy ada membaca dr ruangan blog yg menyatakan ada sesetengah barang perlu bayar cukai, permit n pelepasan kastam..

    • Hairul Hissam says

      Salam cik Hanna, memang ramai yang tertipu dengan cara penghantaran barang ini. Biasanya ditipu dari orang yg beru dikenali dari luar negara atau mat saleh..Mmg dah ramai yg kena tipu ribuan ringgit dengan cara yang sama. Sebenarnya mereka menggunakan orang2 m’sia utk menyamar sebagai pegawai kastam, polis dan sebagainya. Cuba cik hanna dapatkan nombor telefon kastam dari operator telekom dan call pegawai kastam yg sebenar utk mengetahui perkara sebenar..

      Jelas cik hanna ditipu. Elok buat laporan polis utk membantu siasatan polis agar mereka tidak terus menipu wang rakyat malaysia…

  14. Budd says

    Baru2 ni my aunt ade kenal dgn seorg lelaki dari UK melalui FB. Lelaki tu selalu cntct and lelaki tu ada ckp yg dia nak kahwin dgn my aunt. So, lelaki tu ade pos a few gift and dah arrive dekat Sibu. But he tols my aunt yg my aunt kena bayar Rm 2,000 kalau nak clear kan brg tu because kena taha dgn kastam la lebih kurang. And my aunt paid! I kinda worry sebab ada artikel di Harian Metro psl ade seorg wanita yg kena tipu. Mostly sasaran dorg adalah IBU TUNGGAL dan PENJAWAT AWAM. And my aunt hold that title.

    • Hairul Hissam says

      Elok minta aunt budd baca artikel disini agar aunt budd sedar yang ia sebenarnya cuba ditipu oleh penjenayah online yg begitu licik.. Ramai dah kena tipu.. :D

  15. Vanessa Gurley.. says

    Ass, saya ingin berkongsi seperti apa yang anda alami, Sudah lma jga saya telah bekenalan dengan seorang mat salleh Dari Germany, and then Ada Suatu ketika itu, dia pun bertanyakan dengan saya untuk share business dekat
    Malaysia, so sya pun excited lah nak jadi share holder mula2.. Tapi Ada keraguan juga lah masa 2.. Fikir2 x nak takut Di tipu pla, so saya pun x layan lah, and then baru2 ni da chat Kat saya lagi dia Ada beli barang
    Berharga untuk saya, macam2 lah iPhone 5, jewellery, watch , handbag coach ,perfume, flowers and yg pelik lagi da letak konon duit Kat handbag 2, jumlah duit dalam 2 20,000 pound ..and dia kata Akan pos pada secepat yang mgkin, so dia minta full name saya,full address, mula2 x nak bagi tapi terlalu excited sebab
    x pernah Ada orang nak Bagi saya begitu,so yang peliknya lagi, dia pos barang 2 ari khamis and Monday Akan sampai dia kata, so tepat pada masa nya I terima panggilan Dari seorang perempuan yg mengatakan bahawa, parcel I dah sampai dripada uk, so sebelum nak buat penghantaran kena jelaskan tax sebanyak 2k, n dia siap bagi no akuan bank lagi untuk bankin wang itu, dia kata bila I dah settle payment dia trus hantar brang saya itu.so saya pun percaya and bankin duit 2k..so beberapa jam bila saya dah bankin duit 2, perempuan tadi pun call saya balik,
    Dia Kata barang saya sbenarnya Ada Kat kastam, kna tahan, sebab pihak kastam bagi tau yang dalam parcel saya 2 Ada duit jumlah terlalu banyak, so Oleh sebab 2 pihak kastam nak minta duit sebanyak 4k utk insurance tax, saya Kta Knpa nak minta sebanyak 2 pla, dia kata Kawan saya daripada uk 2, x da buat insurance tax kt uk, so saya call Kwan saya Dari uk 2.. Dia kata bayar Saja sebab nak cover semua 2 Dari naik pegi makhamah, so pun dgn bodoh nya lagi saya bankin duit 2 lagi sebanyak 4k ke akuan bank perempuan melayu 2..n x lama lagi da call lagi , dia kata pihak kastam nak minta 4500 untuk buat certificate money laundry,and nak pastikan duit dalam 2 bukan money laundry,so saya pun pelik Knpa nak buat begitu..so saat 2 saya maki perempuan 2.. U ni nak tipu I ke apa.so dia kata Kalo I tipu brang u nati u sndri settle dgn kastam..dia x nak Ambil tahu lagi..so saya langsung x nak buat bayaran lagi,so skang ni saya risau macamna nak tangani semua ini,patutkah saya buat laporan polis???and boleh ke saya ke bank check personal detail perempuan 2???please advise to me..

    • Hairul Hissam says

      RM6 ribu juga Cik vanessa telah ditipu dgn penjenayah online ini. Elok sangat buat laporan polis agar pihak polis bertindak menangkap penjenayah online ini. Jika kita tidak buat laporan polis, untunglah penjenayah online ini dan seronoklah mereka terus menipu wang rakyat malaysia. Terima kasih kerana sudi berkongsi pengalaman disini. Semoga menjadi pengajaran buat pembaca blog ini…

      • Gurley.. says

        Yerlah..rasa menyesal sangat2 skang,and trauma sangat2.. Lagi lelaki 2, Kata nak dtg bln may ni..mcmna ya, I dalam ketakutan skang, betul ke orang ni Akan cari kita?

        • Hairul Hissam says

          Mereka tidak akan berani datang kerana masalah yg lebih besar dgn pihak polis nanti. Mereka hanya berani menakut-nakutkan untuk kita menyerahkan segala wang ringgit kita kpd mereka. Buat laporan polis dan ignore kan mereka. Percayalah, sehari mereka menipu ratusan orang.. Mereka pun tak de masa nak ke rumah cik gurley.. :D

    • syuHa says

      sriostly,ap yg brlaku kt u nie… Same dgn causin i… Tah mat salleh dri mne die knl kt fb, lpastu bercinta plak… Skli skli email da mcm surat dah,hampir sbulan die kawan n hari2 cll…satu hari tu sy suruh die buat lound speaker, cara laki tu ckp mcm negro bkn mat salleh,sy da ckp gn die ko kne tipu nie… Tp still x caye gak… Haa… Pastu mt salleh tu ckp la nk pos barang dri uk guna western delivery, die kasi jwellery, white gold,rose,handbag,500.000 paund dgn choclate,yg die nie percaya hidup2 pg bg alamat… After 3dys uh barang smpai n ad pompuan cll dri emegresen, die ckp brang da smpai tp kne byar tax rm3,400 Name pompuan tu anne ape entah… Yg die nie pegi lak bnkin kt org tu… Esoktu pmpuan nie cll lg,die ckp barang kne tahan sbb ad barang kemas dn jumlah wang yg bnyak…so kne bayar 6k, so i ckp la dgn die ”ko jgn jd bodohla megarut smua nie membe ak pegawai kastam x de pon rekod barang ko kt klia” sakit hati betol causin i nie still x caye jgk. Mat salleh ni jenuh merayu siap nages pujuk die suruh bayar takot kne masuk lokap sbb duit yg bnyak.. Last2 matsalleh uh cakap esok nk naik flight dtg mlysia sbb nk uruskan barang die.. Gile 4jam je da sampai mlysia, nmpak sgt tipu kan. Si bongok ni still pecaye lg nk jmpe matsalleh uh kt kl, bile die da sampai, petangtu mat salleh tu call die ckp da msuk lokap, ehhhh…. Mane ad org msuk lokap bleh main msg n contact2… Haaa kau kan da kne tipu hidup2.. Last2 die yg g balai buat report, so x tau la ape cite nye skrang nie…. Pd pandagan i kes u ni da bberape bln kn… If blum buat report,u pegi jelah buat report n bg detail prempuan tu kn senang, pihak polis xkn marah,, malah akn berterima kasih sbb u sudi bkerja sama…

  16. melati says

    Saya sedang berurusan dgn lelaki dr london.dia ada bg hadiah pd saya. Iphone, perfume, jewellers, handBrg dah sampai hari sabtu baru ni. Ada wakil kastam dr sabah cal saya namanya linda minta saya byr 1600 :baru mereka akan pos barang tsbt. Mereka bg saya masa sampai esok utk bank in duit.saya cry nak b nila esok. Tapi kehendak allah saya sdg bc laman ni. Maka saya tersedar bhw saya bakal tertipu. Allahuakbar

    • Hairul Hissam says

      Syukur Cik melati tidak kena tipu.. Mmg ramai telah terpedaya dgn perangkap mereka. Byk kita berdoa agar Allah membantu kita semua.. :D

  17. shahidan says

    salam sayapun nak kongsi cerita,baru terjadi dalam minggu ni..ada minah mixed dr uk nk brkenalan,stakat brkwn xda masalah,so sypun se2,,pas2 mulala ayat2 jiwang karat dia buat,cintala nk kawinla..saya ckp saya dh kahwin tp dia bkeras nakkan saya jugak,sampai kata dh belikan hadiah laptop,blckbery,ipad,dan paling gila wang tunai 100,000.00 pound..saya mula fikir wujudkah org yg bodoh cm2,knal x apapun x,tba2 nk bg duit..so sypun blakon knonnya suka kt dia,2,3 hr lpas dia email mklumat pghantaran kourier siap tracking numbr,yang hadiah2 dia dh hntar,hrni pagi ada mat saleh cl ckp brg dh smpai,n lpas2 ada pulak sorg pmpuan melayu kol nk cnfirm alamat..
    saya cek email dan tgk frnd sy2 ada email,dia kta awak perlu byar wang kepda mereka,..sy tya byar utk apa,dan berapa nk d byar,lpas2 sya search intrnet dan saya jumpa cerita kna tipuni,saya email blik kt frnd sya2 yg saya xkan byar apa2,kalo perlu bayar saya tak akan terima parcel awak2..trus dia diam,sayapun search lg smpai jumpa blogni.
    saya cuba cl pmpuan melayu2 byk x tapi xjwb..
    last sbntar td dia jawb,kononnya dia dr korean xpres,sy mtk no fon office dia kta no yg sy cl 2la no ofice,plek offce
    guna no 016…saya tya mcm mn dgn parcel2,dia ckp saya kna bayar 2500 utk cas itu,ini..
    trus saya hentam dia..slamat..sekian

    • Hairul Hissam says

      Nasib baik en shahidan bijak. selamat duit dari kena tipu dgn minah salleh tu..
      Bagus tu.. hentam dia cukup-cukup.
      Yg kesian ramai juga telah terpedaya dgn tipu daya mereka ini..
      terima kasih kerana berkongsi pengalaman. semoga menjadi pengajaran buat pembaca blog ini :D

      • venture says

        saya nak kongsi juga pengalaman ni sama kawan – kawan..
        baru – baru ni saya email seseorang untuk bertanyakan anak anjing husky yang dia advertise dan dalam advertisenya tu dia di kota kinabalu…bila dia balas,dia cakap dia di bangkok tp klu saya mahu juga dia akan register puppies tu dan saya cuma perlu bayar $500(RM 1600)shj untuk shipping cost dan bayar kepada courier nnti.saya tanya juga samada itu ada lah “overall cost”dia cakap “ya”so saya bagi la alamat saya dan no hp..esoknya dia email saya bagitau yang dia sudah register da courier tu nnti akan call saya…x lama kmdian, pihak courier call saya pakai no +222 777 ??? tp kdng miss call sj..bila dapat dia suruh saya check email ttng prosedure penghantaran di spam..bila saya check nama agenci tersebut “MOVE ONE PETTRANSPORTER”..dia suruh buat pembayaran melalui WESTERN UNION kepada penama ‘MOFOR CHRISTIAN’ dr cameroon…saya pn bayar lah….lepas saya bayar,dorg call saya conform tu payment then dorg cakap dorg tengah proses jadual flight sdh….malamnya dorg email saya bagitau tentang”OFFICIAL DELIVERY SCHEDULE”nya…mksdnya ok la sdh dan sya pn tggu la.bila esoknya jam masa jam 10am..pn x jg..saya email balik tanya knpa dan minta no hp orang yang menghantar tp x kc pn cuma dia email saya pla mengatakan yang puppies tu skrng di transit KLIA ada mslh life insurance maw di bayar dulu baru boleh diteruskan.bila saya tanya brpa dia email saya $2600 (RM 8216.00)dan perlu di bayar cepat klu x ank anjing tu akan di quarantin…saya terus rasa ada yang x betul sdh..bila dia call saya balik saya terus marah dia “knpa baru kc taw klmarin kmu cakap ok sdh dan official dalivery schedule pn bagi sdh..kamu satu agensi patut jelaskan kepada client kmu dulu”…dia cakap sorry dan minta buat pembayaran cepat jg….saya cakap x nak byr…si pengirim pla email saya suruh saya bayar sj…saya cakap saya mana ada duit sbnyk tu!…x lama kmudian c pngirim ni email saya lagi yang dia akan bantu bayar $800(RM2528.000)dan $1800(5688.00)lagi suruh saya byr…say balas saya x duit nak bayar jumlah tu…saya mulai syak dorg ni cm ada conection…so saya email dia yang saya sedang mendapatkan maklumat agensi tersebut dan akan buat polis report….pas tu dia x email sdh….slps 2 hari,agensi tersebut “MOVE ONE PETTRANSPORT”dan c pengirim email saya mengatakan agensi tersebut sedang membuat report terhadap say tentang “pet abuse”.saya x lyn da…

        • Hairul Hissam says

          Macam2 cara mereka cuba menipu. Jika tidak berhati2, mmg boleh tertipu. Lagi2 melibatkan binatang peliharaan yang membuatkan kita kesian dia kena quarantine.

          Yang pasti kalau venture bayar sekalipun, mereka akan minta lagi wang dan minta lagi wang tanpa henti. Elok sangat buat laporan polis supaya pihak polis lebih alert.

          Satu lagi, Elok beli barang di tempat yg ada rekod pembelian dari pembeli sebelumnya seperti ebay, lelong atau amazon.com atau ada rekomen dari akhbar. Tempat2 lain spt facebook sangat berisiko :D

  18. its says

    Salam,,,saya pun sama en.hairu.
    Saya terbagi alamat..n tak bank in lagi duit..adakah,dia akan apa2kan saya n kuarga saya..setakat ni ada tak kes bunuh ke ape ke dlm penipuan ini.,tlglah.,,

    • Hairul Hissam says

      wsalam, ignore sahaja mereka.. kalau boleh buat laportan polis agar pihak polis lebih alert dan bertindak. Mmg tiada lah cik ita… mereka hanya pandai menakut2 kan kita sahaja. yg penting jangan seskali bagi duit pd mereka.. :D

  19. Siti Zuraidah Binti Abdul Aziz says

    Saya nak share cerita saya dengan rakan2 sekalian, kisah saya baru sahaja berlaku kepada saya, ada seorang lelaki mat salleh juga dari UK, katanya beliau berumur 45 tahun berasal dari Germany, dah kehilangan isteri 3 tahun yang lalu dan ada sorang anak lelaki yang tinggal dengan adik perempuannya di US. Dia menghulurkan salam perkenalan kepada melalui laman sosial FB, bila saya kata status saya yang dah kawin dan 3 anak, dia kata tak mengapa dia nak kawan juga dengan saya. Kami berbalas mesej di FB dia minta no fon saya dan saya berikan padanya dan dia juga berikan no fon dia kepada saya dan dia meluahkan perasaannya kepada saya menyatakan dia dah jatuh cinta pada saya. Ayat-ayat dia memang membuat saya cair, sampai saya dah angau dengan dia, Dia kata dia adalah kontraktor dekat UK dan terlibat kerja pembinaan especially road construction. Last week dia sampai di Malaysia iaitu di Sabah kerana dia nak membeli barang-barang untuk buat jalan di UK yg menurutnya worth jutaan ringgit dengan credit cards, pada masa yg sama tujuannya ke Malaysia adalah untuk bertemu dengan saya di pantai timur, tapi dia siapkan business dia dulu di Sabah sebelum jumpa dengan saya, masalahnya sekarang yg memusykilkan saya adalah apabila dia kata card credit personal dia ada masalah hingga dia tak boleh membayar balance sebanyak $50,000 USD kepada business associates nya yg berada di Sabah dan dia sekarang menekan saya untuk membantunya walaupun sebanyak RM10,000.00. Saya katakan padanya saya tak ada duit sebanyak itu, alih-alih dia kata saya tak percaya padanya dan sengaja tak mahu membantu dan menyebabkan dia stranded di sana dan saya dikatakan tak mencintai dia dengan ikhlas. saya sangat keliru sekarang,tolong bagi opinion adakah dia menipu saya atau macammna.

    • Hairul Hissam says

      Dah sangat jelas puan cuba ditipu oleh penjenayah online…
      yg pasti, lepas puan bayar, dia akan minta lagi dan lagi..
      ignore sahaja dan lebih baik puan gunakan masa yg ada utk bersama keluarga kerana itulah dituntut oleh Islam…

  20. Fara says

    Salam En Hairul,

    Saya nak bertanya pendapat En Hairul, samada ini terarah kepada kes penipuan atau tidak. Mungkin ini kes yang pertama En Hairul dengar saya tak pasti.
    Saya baru berkenalan dengan seorang lelaki “A” yang mengaku berjawatan tinggi di sektor awam. Dia beritahu saya yang dia baru sahaja mengambil alih sebuah perniagaan stesen minyak dimana pengusaha awal telah menjual stesen minyak tersebut kepadanya.
    “A” menyatakan akan membuka satu syarikat enterprise khas untuk pengeluaran cek bagi pembayaran gaji dan lain-lain pembayaran kos syarikat dimana saya akan menjadi “2nd signature” di dalam setiap transaksi cek pembayaran selepas 2 atau 3 bulan beroperasi. Walhal apa yang saya faham, A sepatutnya telah mempunyai satu syarikat kepunyaannya sendiri semasa proses pengambilalihan stesen minyak tersebut berlaku. Bolehkah 2 syarikat beroperasi didalam satu stesen minyak dimana syarikat yang pertama digunakan untuk pembelian dan pendaftaran manakala nama syarikat kedua digunakan untuk pembayaran gaji pekerja dan lain-lain kos.
    Sebelum terjadi penipuan, pandangan En Hairul amat diperlukan.
    Sekian terima kasih.

    • Hairul Hissam says

      wsalam fara… nasihat saya, elok jangan buang masa dengan orang tersebut. Yang akhirnya menjadikan hidup kita tertekan ditipu ribuan wang ringgit.

      siang malam mereka berfikir pelbagai cara yg berlainan utk menipu wang mangsa. Org yg lama kita kenal pun boleh menipu.. Inikan pula org yg baru kita kenal. Sudah pasti mereka akan cipta cerita2 yg agak memeningkan kepala supaya kita pening kepala dan percaya. Akhirnya menipu duit kita.

      Buat apa lah kita nak buang masa melayan cerita2 mereka yg tujuannya hanya satu sahaja iaitu nak menipu duit kita…

      Tadi dalam tv3 rancangan 3R .. bagus rancangan tu dan bagus slogannya “Perempuan Jangan Jadi BODOH”.. dan satu nasihat dari mangsa penipuan di internet nie ialah “Jangan buang masa melayan orang yg kita tidak kenal terutama dari luar negara”

  21. Atie says

    Sindiket penipuan ni Mmg x pernah brhenti..baru terjadi Kat saya dua hari lepas….mula2 saya layan jer chatting nga n mamat uk ni.. X lama pas tu citer kata dia dpt kontrak jutaan ringgit…katanya nk beli kan saya hadiah coz bagi luck Kat dia…saat tu saya dah was2..dia minta alamat konon nk Ntar hadiah…katanya dlm bungkusan tu Ada mcm2 lap phone dsb…siap sertakan duit katanya untuk pembayaran Apabila mengambil ba rang tu Nnt…yg lawaknya siap pesan 10 % duit yg dia bagi tu kena derma kpd badan kebajikan….saya dah dpt agak dah ni mst kes penipuan internet.. saya balas msg dia n kata sedara saya ni pegawai polis dan bagi tau ni sume penipuan…dia x balas g msg saya..pastu trus saya block Nama dia..ni tgh tggu orang kononnya Dari parcell…patutkah saya menjawabnya a tau biarkn sje,? Sok nak g buat laporan polis.

    • Hairul Hissam says

      Bagus sangat tu atie buat laporan polisan. Nanti tayang laporan polis tu pada mamat penipu tu… heee..

      Alhamdulillah nasib baik cik atie sedar dan tidak ditipu.. :D

  22. says

    Berhati-hati dengan teknik penipuan di internet. Mungkin ini adalah teknik penipuan terbaru.
    Saya ingin kongsi pengalaman berurusniaga online…critenya mcm ni.
    1) Sy biasa iklankan produk sy di mudah.my. pd suatu hari sy terima emel drpd seorang yg berminat dgn produk yg sy jual. Harga barang tu Cuma RM60 sahaja. Bila tengok kat google+ org tu seorang nenek warga uk ingin beli produk kraftangan yg saya jual di internet. Nenek itu nak bg hadiah pada anak angkat yg berada di Nigeria.
    2) Saya bertanya kpd nenek tersebut sama ada ada akaun paypal tak?walau bagaimanapun Nenek itu ingin bayar produk yg saya jual melalui pemindahan wang antara bank di negaranya dengan bank di Malaysia.
    3) Apabila brg yg ditempah sudah siap saya bagitahu nenek barang tu dah siap.
    4) Nenek tu kemudian memaklumkan kpd saya dia telah melakukan arahan pemindahan wang daripada bank di negaranya utk masukkan duit dlm akaun maybank saya sebanyak nilai RM248 (RM60 harga produk + 188 kos penghantaran).
    5) Walau bagaimanapun nenek tu bgtahu saya sebagai langkah keselamatan dan tidak timbul masalah penipuan pihak bank menahan dahulu duit yang dia bank in kpd saya selagi kita belum emelkan bukti penghantaran produk kpd pelanggan kita.
    6) Tanpa melengahkan masa saya pergilah pos barang guna pos laju. Slip penghantaran saya scan dan emelkan kepada pihak bank sebagai bukti saya dah hantar barang tersebut.
    7) Kesesokan hari pihak pos laju telah menelefon saya dan ingin pengesahan adakah barang ini hendak dihantar sekarang atau tangguh dahulu sebelum saya bagi lampu hijau. Info daripada pos laju mengatakan telah ramai orang telah tertipu dengan taktik licik penjenayah cyber ini. Kalau macam tu saya kata tangguh dulu.
    8) Berbalik kepada cerita nenek tadi, apa yang berlaku katanya duit saya masih tak dapat diproses kerana prosedur baharu pihak bank ialah tidak membenarkan penghantaran wang bernilai kurang daripada RM1000 ke negara lain. Sedangkan sebelum ini nenek tersebut telah membuat arahan pemindahan wang sebanyak RM248 ke akaun saya. Lepas tu dgn baik hati nenek itu pun membuat arahan bayaran utk memasukkan duit tambahan RM800 ke akaun saya bagi memenuhi prosedur baharu bank tersebut. Oleh yang demikian jumlah sebenar yang nenek masukkan ialah RM1048 (kononnya). Ok sekarang duit tersebut telah layak untuk di pindahkan ke akaun saya. Walau bagaimanapun saya perlu memulangkan semula duit lebihan tersebut menggunakaan western union . apa yang mengejutkan, saya menerimam panggilan telefon mengaku pihak bank tersebut sedang menunggu pemindahan wang daripada saya melalui western union sebelum saya dapat wang saya berjumlah RM1048 tersebut. Jika tidak wang saya tak dapat diproses.
    9) Musyhkil dengan perkara yang berlaku saya bertanya kawan-kawan tentang masalah ini. Kawan bagitahu perkara ini adalah suatu penipuan dan jangan teruskan urusniaga ini.
    10) Harap kita semua berhati-hati dengan taktik licik penjenayah cyber tersebut. Teknik ini Nampak logik sebab kononya ada campurtangan pihak bank di negara mereka. Saya percaya mereka buat perancangan rapi konon-kononya pihak pembeli, pihak bank , pihak kastam dan juga pihak pos.
    11) Kepada rakan-rakan bisnes online harap jgn putus asa berbisnes online. Lengkapkan diri dengan ilmu dan teknik-teknik penipuan terbaru agar tak kena tipu lagi. Yang penting dalam bisnes online ialah
    Pastikan Duit masuk ke akaun kita dahulu barulah hantar produk yang dipesan. Soal duit dia sangkut dengan bank laaa… , dengan kastam laa…, dengan pihak polis laaa.. dgn pejabat pos laa…itu bukan masalah kita.

    • Hairul Hissam says

      Benar kata cik siti.. Pastikan duit masuk. barulah buat penghantaran. Terima kasih kerana sudi berkongsi kisah penipuan ini. Semoga menjadi pengajaran buat kita bersama.. :D ..

  23. EELY SAY says

    assalam ssaya pun ada cerita tersendiri baru dua hari lepas..mat saleh dari uk ni kenal melalui..fb..kononnya nk berkawan, baru dua minggu kenal..katenya duda anak dua isterinya dah passad away tiga tahun lepas..kebetulan pulak seminggu lepas my B”day so katenya nak bg hadiah kat saya siap send salinan origanal postage GTS courier sevices. saya ckp saya dah kwin anak 3 . tp dia tp kate nak kawan…biasalah panggil dear2 ni…kt recipt tu courier tu ada tulus h/bag gucci/samsug ipad, h/phone/laptop.
    Mlm blum pos tu pun saya bgthu saya takkan terima gift tu n it final saya ckp…dgn alasan my hubby x benarkan…alih2 katenya dah pos..takot saya dibuatnya..my hubby advise to block him lah.so saya bt..skrg saya x tahu cammane coz saya dh bg alamat tmpt kerja kt dia n my phone no. dia tahu dr fb..silapnya masa set up fb dulu ank letak no phone. saya ni bkn padai sgt compter ni. saya search internet..klu courier recipient yg kena bayar..plus taxes..so la ni sya jd x tenang pikiq benda ni..bo bg pangn x. Saya ada bght staff kt tmpt kerja klu ada parcel atas nama saya jgn terima.
    Coz alamat tu sek la ni sek cuti..kalu sesapa terima saya kena bayaq ke ape2 caj yg kena tu..btnya ribu2 matiii..ya Allah tolonglah hambaMu..kwn n shabat bo bg solution? millians thanks..

    • Hairul Hissam says

      Wsalam.. utk makluman puan.. dah terlampai lampau ramai yg terkena dgn cara penipuan spt ini. Elok puan baca komen2 yg berlambak disini. :D

      yg pasti, barang tidak akan sampai. Nanti puan akan terima call dari org yg menyamar sbg pegawai kastam minta puan bank in duit utk barang lepas..
      so nanti bila diaorg call, puan terus jee letak phone.. tak usah layan.. mereka akan takutkan puan bermacam cara yg akan buat puan tak senang duduk. so elok letak terus phone.. jgn dengar atau layan.

      Elok baca komen dari pembaca lain yg ada ditipu dan ada nyaris ditipu. Pengajarannya, lebih elok spend lebih byk masa bersama keluarga dari org yg tidak dikenali di fb.

  24. iela says

    Assalam..skrg ni byk sgt kes penipuan sindiket ni..sy pun dlu hampir2 terkena..sy ada berkenalan dgn sorg llaki ni,dr laman sosial..dia bgtau nama dia Haris Bari Abdullah..asal dari johor tapi tinggal kat Washington , USA dgn family..mula2 chat mcm biasa,dia siap ckp nak balik malaysia bulan feb 2014,trus duduk malaysia..lpas tu ada satu hari tu,dia ada knon ada kursus kat New York, dia siap pegi shopping,then dia ckp ada beli barang utk sy,sy mmg terkejut lah sbb sy x minta pun,tp dia bgtau dia yg nak beli sndiri nk bg kat sy..dia mnta address sy,sy bg tp address ofis..lpas tu dia siap bagi number tracking dan laman web http://www.lexlogexpress ,srh sy tracking brg tu smpai malaysia bila..sy check lman web tu mmg ada track nmber brg tu,dn sy trkejut sbb dia nk htr kat sy handbag prada,jam guess,perfume,iphone 5,gold jewelries.. dia hantar ari selasa,dn smpai kat malaysia ari jumaat..sy tgu jelah brg tu smpai kat sy..then ari sabtu tu ada sorg prmpuan ni call,nama dia NORLIZAH , dia ckp brg tu dah sampai dekat airport kuching dan kena tahan kat kastam sana,sy pelik dan tnya pmpuan tu,mcm mana brg tu blh smpai kat kuching pula sbb last destination brg tu smpai yg laman web tu paparkan kat KLIA je..dia ckp brg tu kena htr dlu kat kuching sbb branch laman web tu kt kuching pn ada… dia ckp brg kena tahan kastam sbb dlm parcel ada brg kemas,so klu nak brg tu kena bagi Sijil Emas tu,klu xde kena byr RM 1450 kat dorg,klu dh byr bru brg tu kena htr kat alamat sy…sy chat ngan llaki tu,dia ckp dia xde sijil tu,yg ada pn invoice je..sy ckplah,bg je invoice tu,email kt sy..dia ckp xdpt bg sbb skrg dia outstation luar US.. Allah S.W.T bg sy ptunjuk,sy tergerak hati call kwn sy..kwn sy ckp call kastam kuching tu..sy call kastam kuching dan berita yg mengejutkan sy dpt dr kastam kuching,brg tu TAK ADA & TAK WUJUD.. kastam siap bagitau prosedur penerimaan barang dari luar negara lagi..mmg sy bengang dan marah la..sy email company kat kuching tu dan maki dorg,sy ckp sy dah call kastam,dan brg tu mmg xde,,..sy bagi nama company tu dgn nama llaki tak guna tu kat kastam n polis..trus dorg snyap..dgn llaki tu sy ugut dah bg nama dia kat interpol..hahahaha..langsung snyap….so,pada yg lain,berhati2lah..entry sy ni mgkn pjg sgt tp amik pngajaran..kat cni sy nak kongsi kalau trima apa2 brgan dr luar negara , klu ada company lain bgtau brg kena tahan kastam , trus call kastam klia atau kastam dr airport lain..cth mcm sy prmpuan tu call bgtau brg kena tahan kat kuching,trus sy call kastam kuching,,,,..so hati2 smua..jgn smpi tertipu dgn sindiket ni..

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih cik lela atas perkongsian ini.. Nasib baik cik Lela bijak call kastam Kuching. Kalau tak mau hangus duit tu.. Semoga menjadi pengajaran buat kita bersama.. :D

  25. sopiey says

    Salam, di sini sy juga ingin berkongsi mengenai penipuan melalui paypal…baru2 ni sy ada mjual laptop kpd sorg customer dr u.s.a…pada mula nya sy tidak mahu mjual kt die tp die pksa sy jgak dgn hrga yg tggi ckit….kbtulan sy mmg nk pkai duit n terus terima…die mtk sy dftr paypal n sy pn daftar la sbb mudah…so ble dh dftr sy bg almt email yg didftrkn tu kt die….lpas tu die terus buat pembayaran lebih kurang 390usd termasuk kos penghntaran…kt ctu wt sy tmbh yakin dgn ape die wt…so sy pn hntr la brg melalui fedex…pd mase tu gak payment still pending walaupn sy dh antar copy receipt pd paypal…smpai la brg tu dh smpai pd isteri die…bla sy tnye knape payment xmasuk die ckp paypal akn uruskn dlm mase 3 hari bekerja,so sy tggu la tp still xmasuk lg…belum smpt nk tnye die,ad satu email dr paypal ckp,pihak paypal terlebih potong duit die sbyk 150usd…n sy kne byr mlalui western union kalo nk dpt payment,sy yg jahil ni pn byr la gak…pas bayar sy bg receipt byrn tu kt die terus snyap xdpt cntct….so pe lagi,ase tertipu la…sbb dlm email tu ckp pmbayaran akn di lakukan serta merta slpas sy byr….ksimpulanya email yg paypal anta tu adlh plsu yg di hntar oleh die…sy dpt th ble sy direct kol paypal…so skng sy tpksa tggung hutang lbih krg rm970 ngn mmbe2 sbb nk pos n byr duit yg terlebih potong tu….kdr pos dlm rm 490 n duit kne byr blik tu rm480…total jumlah sy rugi rm1900… hrga laptop rm930….
    Sy nk tnya,bleh x sy nk dptkn wang sy smula??kalo bleh mcmne care…hrp encik bleh mbntu..
    Cmne sy nk jelaskn hutang pada kwn2 sy sdgkn sy xda duit lgsg skrg…

    • Hairul Hissam says

      wsalam, Terima kasih kerana sudi berkongsi pengalaman utk pengajaran pembaca blog ini..

      Pada saya ini bukannya penipuan urusniaga menggunakan paypal atau credit card.. TApi ini penipuan memperalatkan syarikat paypal.

      Saya mmg selalu menerima pembayaran melalui paypal dari customer luar negara dan pihak paypal tidak pernah pending pembayaran customer. Dalam jualan online, kita kena tunggu wang benar2 masuk dulu ke akaun kita, baru pos. Kalau pending ke apa ke, kena tunggu wang masuk juga. Dan setiap email yg diterima dari pihak paypal kena check alamat email sebenar bukan setakat tgk nama pengirim email. Mustahil sgt paypal tersilap potong kerana ia dilakukan oleh mesin pemprosesan online. Lagipun dalam paypal ada menu refund utk kita refund wang pada pembayar/pelangan.

      Cuba tanya pihak bank, sempat lagi tak cancel pembayaran rm480 tu yg guna western union. :D

  26. Atma says

    Asslmualaikum. .kwn2 seangkatan. .sy pon dlm proses seangkatan dgn kwn2. .sye pon ad knl nan sowg mat slleh dri uk. .bru knl dlm 2 3 mggu. .tbe2 nk bg hdiah ksot. .tp sy x lyn. .x bg saiz ksot pon. .tup2 dy nk bg hdiah brg kmz la. .berlian la. .glaxy note 3 la. .ps uh ciap krm an wet lg dlm 10 000 pound. .dlm rm 50000. .skrg nie dy mntk sye sdia kn wet dlm 2k untk pnrimaan brg yg dkrim. .dy kate brg uh smpai ari sbtu. .mle nye sy ckp sy xd wet. .sy bg alsn ursn bank akhir taon x leyh kuar kn wet. .dy sroh sy pnjm dri kwn2. .sy ckp 2k 2 jmlah yg bnyk bg sy. .mne ade kwn2 nk bg pnjm. .lps 2 dy dsak sy sruh pnjm dri kwn laki or prmpuan. .sy kate ok la. .sy nk tngox mcm mne corak prmainan dy. .tbe2 atie sy tgrak nk bkk lmn blog nie. .da mcm2 sy bce. .smue nye sbjk mcm kes sy. .thanx la pd u all sbb nk kgsi kn pnglm kne tpu dek mat saleh nie. .klau x , x psal2 tmbah lg sowg rkyt mlaysia kne klentong dex mat saleh jhnam nie. .sy nie lm proses nk kne klentong la nie. .hehe. .:)

    • Hairul Hissam says

      Syukur, Allah s.w.t. gerakkan cik atma utk baca blog niee. kalau tak mau hangus ribuan ringgit. Terima kasih kerana sudi berkingsi pengalaman di blog ini. semoga menjadi pengajaran pada pembaca blog ini dan rakyat Malaysia.. :D

      • Atma says

        Syukur alhmdulillh ad blog nie. .dpt sy ambil iktbar dr blog nie. .alhmdulillah. .smoge rkyt mlysia x tpdye dgan pnpuan org asg nie. .skrg nie mat saleh uh ttap ngan ayt mnis dy. .dy x sdo dy uh da kntoii. .hehe. .mntg2 la sye nie bwu umo 18. .nsb la sye sllu bg taw my mom about this. .serik3. .huhu

        • Hairul Hissam says

          Alhamdulillah cik atma selamat dari penipuan mereka. semoga kita bersama2 mengingatkan rakan2 kita agar mereka turut terselamat :D

          • Precy Moses says

            Hi suma, salam sejathera sya pun nk kongsi pengalaman sya sendiri. Perkara ni terjadi baru2 ni la.
            Pd 14 Jan 14 ni, ada sorg mat saleh ( Fernando namanya)msg dlm fb dan mengatakan dia mo berkenalan dgn sya. Dia ckap dia trtarik dengan kecantikan sya dan ingin berkawan dgn saya.Kebetulan masa tu sya lapang so sya membalas lh msg dia. Dia mengatakan dia sorg civil engineer, krja di Glasgow. Umur 47 dan msh single. Dr segi perkatan yg dia gunakan dimsg tu sgt lh manis dan baik2 sahaja. Dia jgak mengatakan dia sdg mencari sorg wanita utk di jdikan istri. Dia jgak ada kirim kan gmbr, mmg macho lah mat saleh tu. Walaupun sya x pasti tu benar gmbar dia atau tak. Kerna sya rasa dia mmg mau cari kenalan sya pun memperkenalkan diri sya dan pekerjaan sya.
            Mat saleh ni bijak mengunakan kata2, mmg dia ayat brabis bak kata org sni. Dia mengatakan dia telah jatuh cinta dgn sya walaupun tak prnah brtemu.
            Dia jgak mengatakan dia akan cuba dtg ke malaysia secepat mgkn utk brjumpa dgn sya. Dia ada jgak memberi no tlpn +447…..sya ada cuba hubungi no trsebut ttp x tdk dijwb.
            Pada tanggal 28 Jan 14 tu, dia mengatakan dia mau ke venezuela. Dan slps ke venezuela dia akan dtg ke malaysia. Dia meminta alamat sya krna mau kirimkan brg2 sebagai tanda dia tu benar2 ikhlas dgn sya.
            Pada 31 Jan 14 dia bg tau dia dah kirim brg2 utk sya.Brg2 yg dikirim konon2nya adalah, Ipad, iphone, set of jewelery, joh malone perfume, jam tangan, handbag LV, bunga tulip dan wang berjumlah $ 45 530 USD. Konon2nya wang tu dia dah selitkan dlm bungkusan tu baik2. Dia bg jumlah wang yg bnyk ssb dia xda masa utk bertanya kan no akaun sya. Dia ckp wang tu nanti akan digunakan semasa dia dtg malaysia dan untuk sya book hotel nanti.Dia ada jgak attached airway bil yg menunjukkn dia dah hntar brg tu. Serta nama company kurier yg dia gunakan utk kirim brg2 trsebut. Bila sya buka website mmg company tu wujud dan sya terbaca dimana pengiriman wang adalah x dibenarkan. Dari situ mmg saya dah agak ada sesuatu yg x kena. Bila sya tengok bil yg dia attached tu. Bil tu nmpak sgt sempura.ttp bila sya teliti betul2.nama sender, mmg nama lelaki tu dan alamat pengirim cuma di isi United Kingdom dan no tlpn tdk di isi. Setahu sya alamat pengirim jgak penting disisi- nmpk aneh distu.
            Pagi 1 Feb 14, kira2 pkul 9 pg sesorg menelepon sya, dia memperkenalkan diri sebagai siti.Siti agen vompy kurier tu, mengatakan yg brg sya dah smpi di KLIA, dan sya harus membayar RM 2550 utk clearance fee dgn pihak kastam dan baru lah brg tu dihantar ke alamat sya. Sya ckp lh yg sya xda duit sebnyk itu ttp dia mengatakan yg sya kna bayar fee tu dlm tempoh 2 hari sja. Klo tidak jumlah cukai akan brtambah.dia mnta sya bayar dlm akaun public bank.(siti faridah binti bibit)
            Selepas mendapat panggilan dr Siti tu, sya msg dgn mat saleh tu yg mengatakan brg tu dah smpai di KL dan sya harus membyar sejumlah wang. Sy ckap sya xda wang sebnyk tu.
            Beberapa minit sja sya menghantar msg, mat saleh tu membalas msg dan mengatakan dia ada tlpn ke Malaysia dgn Ms. SITI dan si siti mengatakan sya x dpt membayar fee trsebut. Dia meminta sya berusaha utk mencari sejumlah wang tersebut supaya brg2 tu di kirim ke alamat sya. Sya ckap yg sya tdk ada wang. Ttp dia malah menyuruh saya meminjam duit dgn org.Dia mengatakan sbnrnya dia ada kirim cincin diamond utk sya. Masa tu mmg sya sedar sudah yang durg tu menipu sya. Manusia mana lh yg sgt bermurah hati dgn memberi brg2 berharga utk sesorg yg cuma dikenali di internet dan hnya dlm beberapa minggu sja.Klo betullah dia risaukan brg2 tu knpa hanya bermsg di fb sedangkan dia boleh tlpn sya, ssb sya ada bg no tlpn sya. Dan mcm mana plak dia boleh tau no tlpn si siti tu? Memang x logik.
            Bila dah sedar ditipu tu, sya geram sgt dan berniat mempermainkan durg balik. Sya msg mat saleh dan mengatakan sya akan bayar hari tu jgak.
            Selepas sja sya msg, si siti tu tlpn sya balik brtanya kan apakah sya boleh bayar atau tdk. Sya ckap lh sya otw prgi bank ttp bank trdekat hanya bank maybank klo durg mau urus cepat.dgn serta merta dia bg jgak no acc maybank(Inem bt Haji)
            Selang 1 jam si siti tlpn sya balik, utk bertanyakn apakah sya suda bankin atau tidak. Sya jwb la yg atm mesin out of servis.xdpt bayar. Tanggal 1 feb adalah cuti dan tanggal 2 adalah hari minggu. Kalo tunggu bank buka So dah lebih 2 dah, klo lebih hari fee tu bertambah mmg sya tdk mampu bayar lah dan minta durg kembalikan brg2 yg konon2nya di kirim utk sya tu kepada si pengirim.Melenting si siti bila sya jwb mcm tu.. sya selamba sja jwb mmg sya xda duit so nak buat mcm mna kan??..blum hbis ckap dah dia ttp tlpn.mmg sah durg menipu dan sya hmpir sja trpedaya.
            Sya agak acc fb tu cuma akaun palsu. Dan mgkn org yg sma yg msg dan tlpn sya tu.
            Nasihat sya kepada org di luar sana, jgn mudah terpengaruh dgn kemanisan kata2, dgn muka tampan pic profile yg konon2nya mau brkenalan dgn kta. Fikir balik2, nilai2 kan lh, apakah yg dikatakan durg tu masuk akal atau tak.
            Kalau ada keraguan, tanya dgn org lain. Jgn smpai kta kehilangan wang utk sesuatu yg tidak berbaloi.
            Sekian.

            • Hairul Hissam says

              Ahamdulillah, nasib baik wang cik tak kena tipu… semoga menjadi pengajaran buat pembaca blog nie.. Terima kasih kerana sudi berkongsi pengalaman yg berharga nie.. heee :D

            • ima says

              nama yang anda sebut Paul Fernando pernah menghubungi saya. Ceritanya sama seperti cerita anda. Setiap kali dia menghantar masej, penuh dengan ayat-ayat cinta yang memang buat kita cair. Setiap kali saya membalas mesejnya saya poskan sekali terjemahan al quran. Saya memang tak percaya dengannya dari awal tetapi saya layan je sebab nak improve my english. dia minta no telefon, saya tak beri. Mungkin bosan dengan saya sebab asyik hantar ayat terjemahan al quran je, akhirnya dia tidak membalas mesej saya lagi. Bila baca nama yang anda sebut, saya bersyukur sangat kerana dah sahle dia tu kaki putar alam. Alhamdulillah.. Ayat-ayat Allah itu telah menyelamatkan saya.

  27. miss mimiey says

    salam, saya tertarik dengan artikel ini.. boleh saya bertanya dan mohon beri pendapat. Biasanya mereka akan menghantar barang menggunakan diplomatic agent. Siapa tahu prosedur ambil barang dari diplomatic agent? Dan bagaimana pula jika penghantaran kawan itu ada buktinya seperti tracking number ada di web courier yang digunakan beserta nama pengirim dan nama kita sebagai penerima. Masalah yang dihadapi adalah, untuk mengambil barang ini, bayaran yang dikenakan sehingga ribu. berat barang 20kg. Adakah logik? mohon pendapat..

    • Hairul Hissam says

      Wsalam mis memey.. semua yg kena tipu sebelum nie mmg ada nombor tracking penghantaran.. Kemungkinan laman web tracking tu dibina oleh mereka sendiri. DAn mereka akan reka pelbagai cerita utk memeningkan kepala kita spt diplomatic agen untuk kita percaya dan menipu wang kita.

      Elok miss Mimiey baca kisah2 pembaca blog ini yg ditipu melalui ruangan komen. Memang geng2 mereka akan menyamar sbagai pegawai kastam dan meminta ribuan ringgit dlm menipu duit mimiey.. Tak usahkan mimiey buang masa memikirkan.. ignore shj jika mau selamat..

  28. ima says

    saya baru sahaja menerima pesanan daripada seorang kenalan fb. Dia dari uk dan kononyan baru dapat tender bernilai 2 million. Kerana terharu dengan doa saya , dia telah mengirimkan hadiah buat saya. Mulanya saya tidak mahu memberikan alamat saya tetapi dia pandai memanupulasi keadaan. Dia gunakan takdir Allah dan rezeki Allah yang perlu dikongsi bersama. Siap post gambar dia di dalam mesyuarat tender yang dimenanginya. Peliknya hantar parcel hari ahad dari UK tapi Isnin jam 10 pagi dah sampai. seorang yang mengaku dari post Kurier servis dari sabah menelefon saya jam 10 pagi tadi. Hebatnya sistem kurier ya, tak sampai 12 jam barang dah sampai. Naik roket apa? Seorang perempuan suruh saya bayar RM3500 bayaran kastam yang telah dibuat oleh syarikat kurier itu. Peliknya kena masuk ke dalam pesonal akaun. Saya kata saya tak ada duit dan suruh dia return back parcel tu kepada pengirimnya. Lepas tu, si kawan saya yang dari UK call, paksa saya bayar sahaja . Dia kata kat dalam parcel tu ada duit 20 000 USD yang boleh ganti balik duit saya. saya kata saya tak ada duit. duit tu sama dengan gaji saya sebulan. La ni dia telefon saya dari petang tadi tapi saya ignore je. Kemudian mesej bertalu-talu masuk, saya tak jawab. malas nak layan. tapi memang mereka ni pandai mengayat. berlagak seperti orang yang budiman. Saya search ruangan ini untuk memberi kepastian kepada diri saya bahawa kawan saya sedang cuba menipu saya. Apabila saya baca pengalaman mereka yang ada di ruangan ini, saya yakin, apa yang saya lalui ini adalah satu lagi kes penipuan internet. Syukur Alhamdulillah…kerana menggerakkan hati saya untuk membaca blog ini. Terima kasih En. Hairul. Semoga Allah merahmati semua penulis yang sudi berkongsi pengalaman.

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih cik ima kerana sudi berkongsi pengalaman disini. Semoga menjadi pengajaran pembaca blog ini Mmg bijak diaorg nie memanipulasi citer mengikut keadaan dan mangsa. Mereka nie sanggup berkata apa sahaja untuk menipu wang mangsa.. Jalan terbaik, ignore je.. Kalau mereka call. Letak jee phone. Tak usah buang masa melayan mereka ini. Syukur wang cik ima terselamat :D

  29. mohd hisyam says

    assalamualaikum abang2 & kakak2 sekalian.

    cerita saya pulak skrg ni saya tgh merasai pengalaman abang2 dan kakak2 sekalian. sang penipu2 tu skrg tgh menunggu saya untuk bank in ke akaun mereka. mmg saya rasa bodoh juga la sebab sudah tertipu dengan mereka. saya sudah membayar rm 650 ke akaun bank yang bernama Osman bin Harun. katanya consultant. *pegi mampos la. saya dipaksa lagi untuk membayar baki selebihnya sebanyak rm 2 100. nasib baik saya search dlm internet pasal sindiket penipuan semua ni. nasihat saya, sama2 lah kita meningatkan kepada kwn2 yang belum pernah terkena dgn pengalaman seperti kita ni dan ambillah iktibar. pengalaman seperti ini mendewasakan kita semua. kita semua pun bukannya kekal di dunia ini. sekian. Assalamualaikum.

  30. gsr says

    sy dari kecil telah diajar supaya tidak menerima pemberian percuma dan hadiah …termasuk dari saudara mara…bila besar sy tidak sukakan diskaun harga, jualan murah, dan sebagainya…apatah lagi skim cepat kaya.

    Alhamdulillah hidup sy tak pernah kena tipu lagi dan gaji serta elaun saya berlimpah ruah berkat bekerja dlm perniagaan sy.

  31. hada says

    Sya ingin mgongsi peglmn yg sya lalui skrg ini.ada dua mat salleh mnjdi knln sya dlm fb,kedua2nya dari UK.seorg duda dan seorg bjg.dan umur mereka sama 39 thn.yg duda ini ada ank satu,bljr knonya di Oxford universty sbgai akauntan di syarikat Altlantic oil dan yg bjg ni bljr di Universty Northmbria jga bkerja berkaitan sykt minyak Ceva Logicstik.kdua2 sykt ini sya dh cek kt intenet mmg wujud.yg si duda knonnya nk cri psgn hidup dri asia krn kcwa dgn exwife dri ngra yg sama.sya kata sya tlh berkhwin dan ada ank.dia xkisah cuma nk bkwn dgn sya tidk lbih dri itu.kdg2 sya slalu chat dgnnya dia sya dear d mnyatakan perkataan i love u,i love so much d i miss u .sya pn sesja mblsnya blik d kata dgnya sya cuma setia dgn suami sya shj.dia tidak ptus asa utk memikat sya.pd satu hari sya kata sya akan bcuti 2 mgu ini,dia mempelawa saya utk dtg ke negaranya.sya kata sya xmpu hendk ke sana krn gaji sya kecil.dia bls dia akan mberikan sya wang utk membeli tiket dan mbawa ank2 dtg ke UK.sya menolaknya..dia kata dia tidak kisah dan jgn bimbang .dia mahu bkwin dgn sya beli rmh di sini dan tggal dgn sya di mysia dia kata mahu dtg ke msia ttp smpi kini pun xdtg2.si duda ni bahasanya mcm org bjk pndai,sgt pdai mngmbil hati tpi yg peliknya dia ada menelfon sya(sya ada mbri no tel kpdnya)suaranya mcm suara niggi…tebal je slang dia ..(yg si duda sya xthu apa motif sbnrnya dia nk bgi duit kat sya)pada profil fb (nama dia terry) dia,dia kacak..pakai kod lgi dan ada gmbr dia tgh berucap.ltr blkg gmbr tu nmpk mcm elegen d mewah.nmpk dia bkn mcm menipu entah.
    yg lagi satu ni bujang ..austin .dia rjin bchat dgn sya.bhasa inggeris dia rigkas2.mcm seolah2 dia tidak tahu berbahasa inggeris dgn baik.sering mengulangi ayt yg.sama.dn yg plik klu di dok di UK mcmna dia boleh tahu wktu tghari sya,wktu mkn mlm sya,bru knal 2 minggu dia nk bgi hadiah.sya pun teragak2 nk trima dan kata dgnnya ini sgt pelik sdgkan sya bru je knl dia 2mggu.dia kta sbgi tnda pershbtn,hdiah yg dia nk bgi tu ,jeweller,perfume,handbag dan roses.sya kata dgnnya adakah ini satu sindiket penipuan??sya bcerita psl african scam.dia kata dia tidak pernah terfikirkn itu….lps tu dia tidak chat dgn sya lgi..nmpk sgt menipunya,pendek kata jgn dilyn mat2 salleh,tetiba je boleh nk berkenalan.buang karan je d penghabih duit klu dh terkena..

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih PUan hada kerna sudi berkongsi pengalaman disini… betul kata Puan Hada… jangan di layan mat salleh atau minah saleh nie… lebih baik masa tu diluangkan bersama keluarga di rumah.

      • Hada says

        betul tu en.Hairul.sya sebenarnya nyaris2 jth cinta kt mat salleh yg,bernama terry ni.Nasib baik iman ni kuat lgi.klu x msti sya dgr ckp mat salleh ni.Apa pun apa yg kita buat ,pd yg dh khwin kita msta ingat suami2 atau isteri2 d anak2 kita.Juga ingat pd.Allah.yg bjg plak jgn cpt tepgruh dgn wajah yg kacak d ctik,juga dgn benda2 yg mebuatkn iman kita tergoyah.fikir dulu sblum bertindak.Terima kasih En.Hairul blog anda ini sgt2 membantu mereka2 yg dh tertipu d hampir tertipu.Teruskan usaha anda dlm memerangi jenayah begini.

        • Hairul Hissam says

          KIta juga kena sentiasa ingat yg kita dikeliling iblis dan syaitan yg mengumpan kita ke arah maksiat… Dari zaman adam diaorg tak mati, so strategi mengumpan diaorg tentulah power.. :D

  32. zaidi aziz says

    assalamuikum, sy mmg byk dpt emil konon2 nya org malaysia yg tinggal kat england tgh tunggu masa nak “mampus” nak bg wasiat kat sy berjuta2 pound sterling. tu belum lagi tah sesapa nak berkenalan nak bt teman hidup konon tp entah2 jantan hitam yg menyamar jadi betina. ada kes konon nak cari waris kat malaysia yg terpisah.cara yg diorg guna bt ayat guna bahasa melayu yg ke”laut” yg bt kita percaya konon2nye mmg diorg kita.
    kes lain yg pernah jadi sy punya family tapi bkn org nigeria kes spam ke apa tp org sabah kerja ATM dkt kes Port Dickson, bercouple dgn akak aku kenal pakai FB berapa bulan siap2 bertunang lagi lepas tu pinjam duit kat mak aku 5k konon nak beli tiket kapal terbang nak bawak family diorg kat sini ,dia janji nak ganti, lepas dapat duit terus senyap mcm2 alasan dia bagi. paling menyakitkan hati konon2nye mak dia kena sakit jantung bila tiba kat airport KLIA dan balik semula ke k.kinabalu. kat semenanjung takde hospital ke nak singgah? report polis pun tak guna jgk, senyap mcm tu je.last skali ada try tipon mahluk ni tp tah betina mana tah mengaku dia tu bini mangkuk hayun ni, siap tuduh akak ak kacau rumah tangga dia.mahluk tu sendiri mengaku dpn family ak yg dia tu bujang terlajak.apa2 pun ak mmg x halalkan duit tu. mknlah bt darah daging bawak masuk kubor

    • Hairul Hissam says

      wsalam.. kat online.. mcm2 cara penipu nie cari makan.. kita kena berhati-hati dgn ilmu di dada… :D

      Masalah juga bila kita berkawan melalui fb nie sbb kita tak tahu latar belakang mereka. Mudah sgt utk mereka menipu.. Semoga keluarga en zaidi lebih berhati2 selepas ini :D

      • zaidi aziz says

        mmg kena selalu berhati sama ada melalui internet atau org perseorg. internet melalui email, ya allah mmg mmg spam masuk kat inbox ada yg beritahu sy ada hutang 400,00.00 us dolar, bertuah jd waris mereka yg nak mati dan ada jgk mintak ihsan wang ringgit kes kena barah
        yg offer insurans pakai internet pun ada jgk sampai sangkut jgk la satu kat prudential sbb asyik kane kacau kat minah ni. byk jgk ejen insuran yg tipon sampai ak kena block no diorg dr kacau ak tgh kerja

        org perseorg terutama klu kenal mmg fb. mmg kena hati2 jgn nak terus percaya org tu.kwn sendiri pun blm boleh percaya 100%. utk org perempuan jgn la nak terus tangkap cintan dgn mamat kat fb yg korang kenal klu tak mmg jd mcm kes akak aku la. org lelaki pun sama jgk. kengkawan boleh tp klu baru kenal nak terus i love u mmg u songlap i la jawabnya. jgn terus nak bg pinjam duit dgn janji tah apa2 tah. mintak dia punya salinan ic / surat beranak @ maklumat yg boleh bantu korang balik klu kena tipu

        • Hairul Hissam says

          Betul tu en zaidi.. kena extra berhati2 di dunie online nie… Mcm2 cara mereka cuba menipu. kawan sendiri pun boleh menipu kita, inikan pula org yg kita baru kenali di internet :D

  33. miss daisy says

    Assalamualaikum…nk kgsi ksh yg hmpr sm…sblm ni w/pn tahu byk penipuan di intrnet sy xlah ambl tahu sgt. tp bru2 n dpt pm dr Adams Ryann(dari Ireland),37thn,duda ank 1…nk knl sb nnt bln ogos dia kn ml keje kt Msia…kononnye kt syrkt Schlumberger Oil Well Services…bl sy tny branch mn dia ckp nnt tau lps dokumentation di KL..sy lyn je..tp bl tny dduk mn sy xckp.

    pstu dia nk bg iRiver Wave(tepon satelit) spy leh ckp face to face..leh knl ank dia..nnt nk jmp xtakut…utk yakinkan sy dia siap nk scan ic+pasport bg kt sy pg check kt kdutaan..w/pn ms tu sy xsyak lg kn tipu sy ckp xyah la…klu nk kwn stkt kt pm je…lgpn sy fikir klu nk video call Skype pn leh tp sy xckp pn kt dia cmtu..tp klu ms tu sy syak dia nk tipu mmg sy mnta je dia scan.

    sblm tu sy ad tgk fb dia…hny ad 4kpg gmbr(post 2013)..lgsg xde friends…lgsg xde update status…sy pelik..xkn xde lgsg. bl sy tny waktu di Ireland dia xckp(ntah2 sbnrnye diorng ad je kt sni)…bl sy nk tgk gmbr tbaru ank dia…lg la dia dia desak nk gn iRiver Wave..
    sy smk snri like gmbr dan sy add sorng yg sy agk boleh dpercayai..kelmarin bl sy tgk mcm dia dh block sy dr bc msg yg dia pm sblm ni…sy try pm kwn yg sy add tu…rupanya mmg geng pnipu..bl sy bc blog hairul ni bru sy tfikir knp dia bria2 nk bg iRiver Wave tu…
    kemuncaknye..bl sy ckp skrg kn ht2 sb byk pnipuan di internet…dia mrh2…konon xleh terima sy tuduh dia mnipu…trus dia xnk kwn dgn sy..

    Alhamdulillah sy xtjebak…rs bdosa jg sb pm dgn lelaki ln w/pn dr awal sy dh cerita kt suami dan suami pn mcm xsuka…serik dh…lps ni mmg ignore je…jgn buang ms lyn bnda2 cmni…ambl la pengajaran dgn ap yg dh byk berlaku sblm ni.

    • Hairul Hissam says

      Syukurlah puan daisy sedar. mmg bermacam2 cara mereka cuba menipu.
      nasib baik puan daisy tak kena penipu online yg advance yg lebih licik… :D
      Semoga menjadi pengajaran buat kita bersama.
      Utamakan keluarga, selamat dunia dan akhirat :D

      • miss daisy says

        betul tu hairul…harap ramai lg yg tampil bkongsi pngalaman…mgkn ad taktik2 lain yg mereka gunakn…jgn malu krn ia dapat mbntu org lain agar tidak tjebak dan tpedaya…kita tak boleh harap hny phk bkuasa yg btindak krn mrka ni licik…jadi kita yg kn jg dr sndr dan kluarga kita.

        • Hairul Hissam says

          Betul kata Miss daisy.. Bersama2 kita memperingatkan sahabat2 kita yg lain kerana ia adalah tanggungjawab kita bersama. :D

  34. afiqah says

    salam, saya ada masalah ni, ada seorang lelaki luar negara minta tolong saya untuk pinjamkan dia RM500. dia kata kawan dia dekat hospital di india dan kawan dia ni perlukan duit untuk beli makanan sekarang. saya dah agak dah dia akan minta saya duit. lepas tu, mati matian saya tak nak tolong dia, saya tak peduli dia cakap apa. last2, mungkin dia dah fedup, dia bagi ni dekat saya. ” Keep waiting for time u will die it is coming just ready”, “everyday u r waiting for time,, keep waiting ,,ok”. saya sangat takut. apa patut saya buat sekarang? nama fb lelaki tu ( Frank Harry ) tapi saya rasa tu bukan fb dia yang sebenar. mula mula dulu dia kata nak belajar bahasa arab , lepastu kata nak kahwin la apa la. saya memang tak percaya lelaki macam ni. saya tengok je permainan dia, kan betul nak minta duit. sekarang ni, bolehkah dia mengesan lokasi tempat tinggal saya? saya betul2 takut dengan ugutan itu.

    • Hairul Hissam says

      wsalam. Mereka kan penipu cik afiqah… jadi sudah tentu mereka akan cakap apa sahaja utk dapatkan duit termasuk mengugut. Org lain yg siap bagi alamat rumah (sbb pos barang) pun diaorg tak berani datang rumah slps mengugut. Jgn risau la cik, itu hanya salah satu cara mereka utk dapatkan duit. Mungkin ini pengajaran buat cik agar tidak melayan lagi mana2 mat saleh spt ini di fb..

      psst: lagipun belum ada kes di malaysia yg mati krn tak bagi duit kat mat saleh di fb.. :D

  35. says

    Salam. Saya pun berkongsi sama dengan rakan-rakan lain. Nasib saya sama seperti hanna says.Dan kini saya pun dah break relationship dengan mat yang mengaku dari UK,seorang jurutera yang bekerja di India. Sudah hampir 5 bulan kami berface book. Saya sudah mula sedar dengan taktik penipuan mat tu. Saya nak tanya macamana saya nk buat report polis tentang hal ini. Suami saya tidak tahu menahu akan hal ini.

    • Hairul Hissam says

      Wsalam. Elok sgt tu puan lyna break relationship dgn mereka dan tumpukan pada kebahagian keluarga di rumah :D .
      Elok puan lyna terus ke balai polis dan tanya sendiri dengan pihak polis utk jawapan yg lebih tepat..

    • Puan bibah says

      Saya pun ada nasib yang sama dgn lyna,suami saya masih tak tau,macam mana saya nak selesai kan masaalah ini,saya dah terpakai kan duit kad kredit untuk membayar syarikat tu,konon nama syarikat tu fast link…..adui sakit kepala saya,sampai sekarang boss syarikat tu masih lagi menghubungi saya,malas nak layan,tapi nombor pompuan yang call tu masih saya simpan,no akaun saya bank in duit tu masih saya simpan,apa harus saya buat report polis?kalau report polis suami saya tentu akan tahu nanti,

  36. says

    Sambunglagi pasal kes saya tu. Saya break sebab di nk datang ke Malaysia nk urus sendiri barang yang tersekat dgn custom di KLIA. Sebenarnya habis juga duit saya kononnya barang tu tak dapat dihantar kerana tiada cukai utk barang tersebut terutama sekali dalam kotak tersebut mengandungi wang yang banyak. Hari tu ada call untuk saya 016 (kod malaysia)tapi saya x jawab sampai sudah. Kemudian dia whatsapp kenapa x jawab call.
    Dia telah ditahan di KLIA oleh custom dan minta saya bebaskan dia kalau tidak dia akan di jail.Saya jawab saya tidak akan bayar.Saya suruh dia sendiri contact Embassy UK di KL untuk bantu. Sejak hari tu dia tidak menghubungi saya lagi. Tapi no.hp dan akaun bank orang lain saya masih simpan. Saya rasa sungguh menyesal apa yang terjadi. Kalaulah saya buka web ini awal-awal hari tu tentu wang saya dapat diselamatkan.

    • Hairul Hissam says

      semoga ia menjadi penajaran dalam kehidupan puan lyna. Semua org melalukan kesilapan, yg penting kita belajar dari kesilapan. Terima kasih kerana sudi berkongsi cerita utk pengajaran pembaca blog ini.. :D

  37. indah says

    hi…
    kita terlewat baca kisah en. hairul ni. tapi syukur cuma kerugian RM 1530. Kisah kita hampir sama dengan kebanyakan cerita di atas. Berkenalan dengan lelaki inggeris duda 40-an di online dating site. Konon seorang jurutera , bekerja dengan syarikat oil n gas dan sedang bekerjasama dengan petronas. Semua kisah lelaki ini so real….but actually fake! Modus operandi si penipu adalah sama. Berkenalan dengan kita dan mengayat bunga-bunga. Suddenly si penipu ada tugasan di luar negara. Bila tiba di sana, konon ingin membeli hadiah sempena hari lahir anaknya dan berniat ingin memberikan hadiah kepada kita juga. Dalam tempoh ini, email whatsapp dan panggilan telefon sangat kerap dengan kita. Dalam suatu email, si penipu katakan dia mengirim iphone ipad jam mahal beg mahal dan sedikit duit ada dalam tu. Padahal masa dia tanya kita nak ape….cuma kita cakap nak wallet sahaja. Baru kenal, buat apa minta macam-macam dan kita juga mampu kalau nak beli sendiri. Pelik juga bila dalam 3 hari sahaja konon barang tersebut sudah tiba di singapura. dalam hati….ehhhhh? cepatnya!!! padahal pernah beli barang dari US dan UK ambil masa 10 hari untuk sampai rumah di KL. Selepas 3 hari tu la ada sorang perempuan call pakai no. 0166xxxxxxx konon dari GIBSecurityexpress di JB. Perempuan ni guna dialect sabah sarawak. Konon barang dah tiba tapi stuck di singapore customs….perlu bayar clearance tax RM 1530 tu. jika dapat bayar before 4pm on the same day, the parcel will arrive in KL next day in the morning. Dalam hati…..ehhhh cepatnya! Tapi cuba juga congak2 masa, hurmmmm masih logik. Jadi pada hari yang sama saya telah meng-stupid-kan diri bank in jumlah tu. PUBLIC BANK ACCOUNT…..MELOR BINTI ABDULLAH…..dalam hati mulanya tak sedap juga bank in ke personal account…..tapi bila fikir, saya pernah beli barang bank in ke personal akaun. dan barang sampai…..tak sampai 2 jam lepas bank in, that so called Cik Suria dari courier company tu call lagi. Konon barang tak dapat lepas sempadan sebab barang xde insurans. Pada masa ni la En Penipu dan Cik Pentipu ni asyik call call kita n discuss dengan kita…..Konon kat US(dia kat US time ni) charge macam2 n mahal. so dia x letak insurans…..kos insurans yang kita kena bayar kat singapore tu RM 6000+++…..Kalau x barang x sampaila. Dalam hati masih bersangka baik 70/30. Sebab dah biasakan diri macam ni. Then kita cakap dengan Cik Suria, takpela later i’ll collect by myself at Customs….Cik tu cakap….”Baik bank in sekarang ja. Sebab simpan barang di kastam tu pun diorang charge. Mahal juga tu”…..Saya tak bank in pun rm 6k tu. sebab niat nak pergi ambil sendiri nanti. so x perlu insurans.

    dan masa ni la, kita boleh lihat en.penipu yang mengaku cinta kasih sayang kat kita mula kurang email, call, whatsapp n call. banyak lah alasannya. dan no. cik suria tu pun x dapat dihubungi. Sampailah kita google nama melor binti abdullah….ada kes tipu yg akaun ni buat. dan suatu hari terbaca blog en. hairul melalui fb. dan kesemua modus operandi adalah sama.

    kita pun contact la en. penipu konon sebenarnya kita ada je duit untuk bank in tu. cuma rasa x selamat sebab banyak juga dan ke personal akaun. huhhh tiba2 rajin dia sms whatsapp kita.dan minta kita bank in hari yang sama juga! what the fish! kita bagi alasan yang dah x dapat contact cik suria tu. n tiba2 je no. tu dapat call semula. memang sahla si penipu adalah PENIPUUUUUUU!!!!! Time ni suka juga la kenakan diorang yg konon kita nak bank in….dan macam2 juga cekadak yang kita buat.puas hati rasa.

    moral of the story, jangan terlalu mudah bersangka baik. dunia sekarang macam2 cara orang guna untuk tipu kita. macam kes ni melibatkan jaringan yang besar…..orang luar negara dan malaysia. 2 tahun lepas pernah ditipu bf sendiri. tapi 1000 je. nasibla diri naif sangat. i thought all people out there are plain…..putih suci bersih.

    terima kasih en. hairul for this topic n sharing. really helpful.

    • Hairul Hissam says

      silap tu, artikel nie bukan kisah saya tapi kisah pembaca. Terima kasih cik indah krn sudi berkongsi pengalaman nie. Mmg ramai yg terkena dgn cara hantar hadiah nie. Mungkin sebab kurangnya ilmu tentang jenayah cyber nie. Semoga artikel ini dan kisah cik indah dpt memberi pengajaran dan ilmu berharga buat pembaca blog ini :D ..
      Psst: nak bersangka baik, kenalah pada tempatnya..

  38. epey says

    He5 , sekarang ni giliran saya pula yang gertak diorang ..saya rasa curiga dari mula lg,ad ke ptuk 2-3 mggu jew bru chat dah nak hntar baju,seluar,lptop n yg paling mengejutkn saya ialah wang sebanyak 90,000 pound…sekarang saya masih chat lg dgn dia..he5 nk tgk 0rg trk0n0.

  39. says

    Begitu juga dengan saya .. Saya pun pernah kena .. Iaitu hari ni . Saya merupakan seorang student . No Maxis yg bernombor 0146371410 menelefon sy menyuruh membayar sejumlah RM700 jika nak benda tu sampai ke rumah . Kemudian , sy pun mempermainkan mereka dan berkata bahwa sy tidak mempunyai wang . Boleh pulak mereka bagi diskaun ke RM500 . sy kata lagi , sy takda wang mereka diskaun kan lagi ke RM300 .. Ketara betul penipu .. Sy buat macam tu selepas baca artikel Kak Roesnah dekat atas . Sy buat Research la . Laman web cargo yg dia beri tu QuickCargoService .. bila saya cari Syarikat tu kat Malaysia , notelefon dorg bermula dengan pangkal “6601″ tapi apahal pula pangkal orang tu “014″ dan saya jadi curiga . Bila saya bertanya dekat peguam , biarkan je . Sy biarkan . Dorang nak sumbat sy dalam penjara ? Silakan , sy sudah failkan bukti dan saman .. Sebagai pengajaran .. jgn terpedaya dgn org .. ingat nama dan syarikat ni baik-baik ..

    RICHARD MAXWELL .. CLIFFORD DONALD (UK)
    nma budak Nigeria tu : ALONTO BIN IMBAS
    no Account budak tu : 0750070001504 ( Ambank )
    No telefon budak tu : 0146371410

    Laman web yang mereka gunakan : http://www.quickcargoservice.pw

    mohon sharekan kpd sahabat anda agar tidak mudah terkena

  40. wahidah says

    Assalamualaikom adik2 semua dan Hairul Hissam,blog anda memang perghhh!
    Akak nak cerita sikit..ni style penipuan yang terbaru, tak de hantar2 barang dah.Ni style tipu baru,konon nak transfer cash USD400K sebab cinta punya pasal kat akak.

    Mamat ni mat saleh dari UK…no. tel England..kita namakan dia Ken jer. Kerja dia business dlm bidang contruction. Bisness ada di Arab Emerates dan Indonesia…dia ajak berkenalan sebab suka pic akak senyum dalam FB(gila betul). Akak pun layan cuma nak tau mcm mana last2 nanti cara dia nak tipu akak.

    1 hari, dia kelam kabut kol akak kat ofis, katanya bisness partner kat Indon tu ada short of cash nak beli spare part, minta akak TT cash dlm USD2K. Akak jawab kol dia dan jerit dia..gila pa nak akak TT cash pada org akak tak kenal, akak kata tak kan dia kereta besar (pic FB kan main lagi dgn kereta besar2) tak ada USD2K..tak logik langsung!.Gaduh2 punya gaduh…dia pujuk akak, akhirnya dia kata, Actually honey, I only want to test you as my lover, to see whether my future wife can handle my wealth if given chances to do so’.Kepala hotak dia kan….then akak pun oklah..kita tengok pulak lepas tu nanti…

    Rayuan dia bkn main lagi lentok dibuatnya..dia akan kol akak hari2 sebab dia kata, I CAN GO CRAZY HONEY IF NOT HEARING YOUR SWEET VOICE EVERYDAY….perghhhh!

    Nak jadi cerita, 1 hari tu dia suruh akak write to Bank Dubai untuk buat pengakuan supaya setuju terima TT fund berjumlah USD400,000.00. Cuba convert tengok…masa tu exchange rate 3.1. wey kaya tuuu….RM1,240,000.00 tu.. jutawan.

    Akak dah rasa ada yang tak kena di sini dan akak draft jugak jugak release letter email kepada Bank Dubai tu…send jer letter, wey cepat sungguh Bank tu reply..siap kol lagi akak…minta selesaikan RM3,200.00 untuk proses bank. MAHAL nya ngko!

    Akak tak bayar pun dan tak minat pun nak tanya bayar pada siapa…akak senyap jer. Dah tu boyfren kita Ken tu pun kol la….HONEY……meroyan dia dengan slang mat saleh dia…dan suruh akak pinjam dari kawan dulu jika tak cukup cash nak bayar…Akak kata saya tak minat nak dealing…dia pun hentak telefon…

    Cerita TT fund USD400K ni baru jer berlaku…7/9/2014. Akak nak beri tips kat sini macam mana nak kenal tektik puak2 mat saleh ni nak kelentong wanita Asia :-

    1. FB si penipu ni tak byk gambar.letak pic hensom2 jer
    2. FB dia terlalu privacy, tak dpt share status kat wall dia.
    3.Dia org tak byk cerita psl family dan kerjaya, concern lebih pada mengayat wanita pujaan dia
    4. Talian telefon dia org tak pernah berjawab
    5.dlm FB tak adanya pic mcm kita2 ni ada life sendiri…

    Sebenarnya byk hal yg akak nak share kat sini tapi sebab masa suntuk..ini jer la yang akak sempat nak bagi adik2 fikir sendiri berkenaan isu tipu thru FB ni. Hati2 ya terutama isteri2 org kat sini..dia org pun minat pada wives org ni…terutama yang kesepian dan byk wang…sekian.

    Wasalam
    Kak Wahidah

    • Hairul Hissam says

      Perghh.. mmg licik penipu online tu… Kalau kena yg betul2 jatuh cintan… tantu dah terperdaya… Biasa la tu kak. siang malam mereka memikirkan strategi baru utk menipu wang masang. Sudah pasti cara mereka akan berubah-berubah dari semasa ke semasa…

      Terima kasih di atas tips dan cara mereka menipu tu.. semoga menjadi pengajaran buat pembaca blog nie… tqvm :D

      • wahidah says

        Nak tanya sikit la Hairul, bahaya tak jika akak terbahagia no akaun bank akak dan alamat bank tu beroperasi?tu lah terbagi masa kononya Bank Dubai tu hantar email nak kan akaun number utk bank TT USD400K tu..haha..tlg akak hairul.dan jika bahaya,apa akak nak buat lepas ni?

        • Hairul Hissam says

          Jangan risau kak.. tiada apa2 masalah. Saya sendiri, siap letak akaun bank saya dlm laman web lagi, bagi satu dunia tengok utk bisnes online saya semenjak tahun 2009 lagi.

          Cuma penipu tu akan cuba menakutkan akak nanti utk akak bagi duit pada mereka. Kalau mereka email atau call.. letak jee phone atau delete jee email tu.. tak usah layan. Jika layan, mungkin akan terperangkap dgn penipuan mereka. So ignore sahaja mereka…. :D

  41. wahidah says

    Terima kasih Hairul.Semoga Allah berkati jasa baik Hairul dan majukan bisnesskan lagi business Hairul di masa-masa akan datang. Jakallahu Khairan Khathira!

  42. Eqin eein says

    Assalamualaikum…pas baca semua komen yg kakak2 dan abang2 semua nie saya rasa sedar dari alam penipuan…sya sekarang mengalami situasi yang sama…sya kenal ngan org tu dalam bulan sembilan…2 minggu lepas tu dia cakap dia nak hantar barang ngan sya sebab dia nak beli hadiah untuk sya…sya pun tampa berfikir panjang terus bgilah alamat rumah and nama penuh saya dekat dia…3 hari lepas tu dia cakap barang dah sampai…dan dia minta sya supaya bayar usd550(rm1750) untuk membolehkan barang keluar dari kastam…sya rasa curiga juga kerana dia ckap dia ada sertakan juga duit sebanyak 20000 pound dalam barang yang dia kirim tu…sekarang sya tngah fikir adakah sya perlu percaya apa yg dia cakap n bayar jumlah wang dia minta untuk bayar dekat kastam…dah lah dia cakap barang tu xboleh lama di kastam…sya ckap yg sya xnak bayar dia cakap dia nak saman sya kalau duit dia hilang…sya xtahu apa nak buat sekarang nie…adakah sya ditipu atau tidak

    • Hairul Hissam says

      Wslm, kalau Eqin fikir secara logik. Ada kee org nak sedekah duit pada kita.. tiba2 nak saman bila duit tu hilang? Skrg nie eqin hanya perlu ignore shj sebarang call, sms dan email dari mereka.. Kalau mereka call, letak jee terus phone.. Kalau sms atau emal, delete jee. Ini semua penipu yg hanya membuang masa dan emosi kita sahaja. Tapi elok juga buat laporan polis agar hati eqin tenang. Yg penting jgn sesakli bagi duit pada mereka. Jika bagi, ia spt mengalakkan mereka terus menipu rakyat malaysia.

  43. surai utara says

    Saya pun jd benda yang sama,nasib baik saya terbaca artikel ini,qpa yang di ceritakan oleh semua mangsa sama macam yang terjadi pada saya. Nasib x dan bank in duit lg,kalau tidak lesap 2500 duit saya.

  44. Ammar Penang says

    Salam semua.
    aku pun sama. dapat sms dan email hari ni. tengahari tadi.
    bila cari dalam internet jumpe blog ni. tq byk2 hairul sbab blog ni byk mmbantu aku.

    crita aku; orang dari new york tu tiba2 ja nak bagi hadiah. tak smpai 3 hari dah smpai tu…. pastu courier suruh bayar rm830 nak lepaskan barang dari kastam di airport.

    rungsing jugak, ingat nak wat report jugak tapi bila dah baca byk kes mcam nie, ada yang bagi pndapat suh ignore, lama2 depa senyap jugak… so takpa lah aku ignore je ler… first time kena camnie. fuhh

    • Hairul Hissam says

      Baguslah encik ammar terselemat dari penipuan penghantaran barang nie. mmg kerja mereka, hari2 mencari mangsa… kalau rajin bolehlah buat report polis… tqvm

  45. says

    hai saya lyna.Jumpa lagi di halaman ini. Saya dah pernah menceritakan tentang masalah saya di sini. Ikutkan cerita dah selesai. Tapi baru-baru ini dia muncul lagi dalam massage fb saya meminta saya settlekan barang yang dikirim dulu. Siap ugut saya,jika saya tak jelaskan wang kastam dia akan mengiabkan saya. Saya pernah sent gambar foto padanya dulu.Sekarang ni saya takut jika dia buat sesuatu dengan gambar tu. Tolong en.Hairul. Saya dah delete,unfriend dan block semua hubungan online dengan dia.Saya risau dia akan buat sesuatu untuk mencapai hajat dia. Tolong En.Hairul beri pandangan.

    • Hairul Hissam says

      Mungkin penipu tu dah terdesak sangat kot sebab ramai dah sedar penipuan mereka.. tak lama lagi lingkuplah bisnes menipu mereka tu .he.he.he..

      Yg penting, cik lyna jangan sesekali bagi mereka wang. Jika cik lyna bagi mereka wang, bermakna cik lyna mengalakkan mereka meneruskan kerjaya menipu mereka. lagipun kalau cik lyna bagi mereka wang pun, mereka akan terus meminta wang lagi dan lagi seperti ramai yg terkena.. so tak guna bagi mereka wang.

      Tentang gambar tu, banyak sangat gambar yang diedit dgn photoshop atau gambar fake. Kalau dia sebarkan, org lain pun paham yang tu gambar fake atau diedit. Mulai hari nie, jika terima apa2 email atau mesej dari mereka, elok delete terus tanpa membacanya.. Kalau cik baca, confirmlah terjerat dengan tipu helah mereka yg akan menganggu emosi cikl lyna. Abaikan email mereka dan bertawakal saje pada Allah s.w.t..

      psst: daripada cik lyna bagi mereka wang, baik beli video ebook masakan saya di sidebar kanan.. dapat lagi ilmu dan buat bisnes. heeee

  46. azman says

    Simpati dgn nasib menimpa org kita..sy pun hmpir2 terkena.2 mggu lps sy ada berkenalan ngan sorang pompuan mix dari uk..minah ni sy kenal melalui sosial web.1 hari tu dia ada mntak email.sy dgn rela hati terus je bagi.bile dh bagi mula lah minah ni duk citer parents die meninggal tahun lps.pastu die keje sebagai engineer.sy pun tanya die ni mix dari mane.katanye maknye labuan dan ayhnya dari kelantan…satu hari die send email kononnye nak dtg malaysia nk cari waris kat malaysia ni.sy ckp ok je dtg je la.so,nk dijadikan citer minah ni pun mntak no phone dgn alamat.sy dgn x pikir ape2 terus bagi no dngn alamat.pastu minah tu ckp nk bagi hadiah yg mmg x masuk akal kat sy..siap nk bagi duit 50000 pound tu.cuak jugak cmpur takut plak rasenye sbb rase mcm pelik cmpur aneh bile dipikirkan balik..lagi pelik sbb dia ckp yg deliver brg tu nnt sorang diplomat.pastu minah ni pesan jgn bagitaw brg yg ade lam parcel tu nnt…sy pun reply email die balik ckp sy akan ke balai polis esok nak wat report..tapi sy nak tgok je reaksi die cam mne nnt..bile dh bkk blog ni lega skit hati ni.rupenye betul la dari firasat hati ni mngatakan ini.adalah penipuan semata2..hampir2 je terjebak…Thanks ye encik hisham..

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih en azman krn berkongsi cerita menarik nie.. Sebelum nie mereka guna courier service dan kastam. Tapi sebab ramai dah tahu prosedur kastam, mereka ubah pula pada guna diplomat untuk menipu mangsa. Semoga kita bersama2 berhati2. tqvm..

  47. norazhan bt abd hamid says

    Salam…En.khairul saya baru lg tertipu dengan seorang lelaki melalui fb..beliau dikenali dengan nama firdaus khairul bertugas sebagai seorang trainner navy di Australia.berkawan dengan beliau hampir 3 bulan..tiba tiba satu beliau menyatakan ada berkirim hadiah untuk saya dari australia..didalam kiriman beliau mengandungi 2 utas jam emas,2 utas rantai leher,2 bentuk cincin ,duit 15,000 AUD,handbag dan perfume..sampai di airport kl..saya dimaklumkan barang hantaran telah ditahan kerana mengandungi duit didalam handbag.saya diminta membayar sebanyak RM2540.00 segera untuk melepaskan sekatan.nasib baik saya terfikir itu satu penipuan kerana saya diminta bankin duit tersebut kedalam akaun persendirian.bila saya hubungi syarikat penghantaran saya dimaklumkan syarikat tiada pejabat di malaysia..memang tidak logik..

    • Hairul Hissam says

      Alhamdulillah cik norazhan sedar yg ia satu penipuan. yg penting kita tidak boleh mudah percayakan org lain.. lebih2 berkaitan duit nie… tqvm kerna sudi berkongsi pengalaman.

  48. ann says

    slm. nak tnya kan. kalau org dari oversea nak beli brg or transfer duit ke kita, paling mudah dah selamat guna apa ye. paypal ke? or ada cara lain? tq..

      • shahira zulkifli says

        Sir boleh tanya sesuatu tak? Tolong kalau orang dari luar negara transfer duit ke kita dia kata dia gunakan irish bank dan kita kena hantar barang kat dia dulu then scan receipt barang dan hantat tracking number dekat email irish bank barulah bank kita dicredit kan.. betul ke?

        • Hairul Hissam says

          Dari pengalaman saya, semua pembelian di dalam dan luar negara melalui online, memerlukan pembeli bayar terlebih dahulu. selepas tu barulah penjual menghantar barang. Sekarang nie banyak penipuan online samada kpd pembeli atau kpd penjual. So tak perlulah ambik risiko cik shahira. Lagipun penipu nie terlalu licik dgn pelbagai tipu musliht mereka, kerana itulah kerja mereka. :-D

  49. azil iza says

    Salam..
    sy ada kisah terbaru..knl mamat nie melaui fb..dia add sy pd 6/11/2014..tp sy tak terus accept,sy check dulu..bila tgk fb profil dia dr london,UK..share holder dlm 1 company emas n jg bekerja disitu..tgk gmbr2 dia ada 4kpg..sy tgk mcm org baik2 jd sy accept fren..bila sy accept dia start msg sy..yg lwknya hr ke3 dh start nk ayt sy..sy ckp sy tak berminat nak bercinta..sy sedg belajar..tp dia tak putus asa..dia ckp wife dia dah meninggal 2thn lps..ada anak sorg..dia sunyi
    .pastu dia hntr gmbr2 rmh dia..memg bsr tp sy perasan gmbr tu dia ambil dr intenet..bkn gmbr real..sy lynkan jer nak tgk permainan dia..cukup 1week tiba2 dia ckp nak dtg msia utk uruskan wang byrn kontrak arwah bapak dia yg belum disetelkan oeh petronas di sarawak..dia mtk emel sy utk emel tiket flight..sy tnya nak.bt apa..dia ckp sbg bukti la kononnya..sy suruh dia paste jer dkt inbox..tp dia nk jg emel sy..sy bgkan aje emel yg jarg sy guna..esoknya dia emelkan tiket flite tu..sblm tu sy ckp dia book flight direct dr london ke kuching trus..tp bila dia emel tiket tu sy tgk dr london ke kl jer..sy punya la belek2 tiket tu..sy mtk booking no.coz sy ada bt penyiasatan sy sndr..dia ckp xda booking no..tp.sy dpt detect tiket tu bkn btul punya..last2 mlm kemarin sy msg dia yg tu bkn tiket flight n sy dh check ada direct flight dr london ke kuching..awak ingt sy bodoh ke..sy dah tak percaya awk n jgn contact sy lg..mlm smlm dia kol sy guna no.014 3x..tp sy x jwb..dia msg knpa sy x jwb..bila dia bc msg kt fb br dia tau sy dpt detect dia menipu..n lastly dia ckp okay..sy mls nak tgk apalg permainan dia..mls nak menyakitkan.kepala dgn penipu mcm tu..

    • Hairul Hissam says

      Wslm, terima kasih kerana sudi berkongsi pengalaman nie cik iza. Mcm2 cara mereka cuba menipu. semoga menjadi pengajaran kpd pembaca blog ini. tqvm :D

  50. jue says

    pada 18/11/14 sy nie pun da terkena..sy jual barang kat org tu (nigeria), sblm sy trima duit sy kena pos brg yg dia nak n memudahkan utk wang sy d transaksi bila da sy antr barang keesokan harinya sy kena bank in duit sbyk 800 kerana duit dlm akaun sy melebihi dr duit transaksi yg sebenar iaitu 700 rgt.. sy bank in memlalui western union sbyk 300 utk memudahkan lg transaksi sy dan org asing tersebut berjanji akan meyelesaikan transaksi sy dgn bank luar negara.. Tetapi pada 20/11/2014 sy menerima emel skali lagi utk meminta sy memasukkan duit sbyk 1500 utk memudahkan transaksi sy kerana duit dlm akaun sy melebihi 3000.. Sy telah merasa sy tertipu dan mebuat laporan polis.. hari ini sy menerima emel dari interpol warning sy akan ditangkap dlm masa 24 jam..kerana duit dlm akaun bank d negara tersebut 11,000 lbh.. Dan sy terus menghubungi pegawai penyiasat berada di Sabah dan ia meningatkan pada sy ia tipu dan jgn mudah percaya..
    Alhamdullilah kurang rasa bebanan selama beberapa hari ni, setelah Allah membeikan jalan utk melihat blog org yg menerima nasib yg sama spt saya..

    * Kita berdoa agar hati mereka akan insaf untuk menerima kesalahan mereka*

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih cik jue kerana sudi berkongsi pengalaman nie. Byk juga cubaan menipu terutama dari warga nigeria nie..bermacam2 cara tipu helah mereka. Semoga ia menjadi pengajaran buat kita bersama.. :D

  51. noti says

    Salam…masalah saya pn hmpir sama dgn jue say..mula2 kata dah transfer ke akaun saya 950..
    pas tu ckp yg RBC bank x blh nak transfer sbb syarat kena 85% brmkna 1500…sedangkan 950 to hanya 60% aje…jadi orng tu(nigeria) tu dah settle kan masalah tu dan dah bank in lagi 550…dan orng ti (nigeria) mnta saya transfer duit 450 ke anak dia melalui Western Union saya maklumkan yang saya x ada duit sbnyk tu…dan dia ckp yg dia dah berbincang dgn phk RBC saya hanya perlu bank in 100..jika x dia akan bt aduan ke INTERPOL sayapn bank in saja….
    mlm smlm saya dapat email dari RBC n orng tu (nigeria) menyatakan yg RBC tersalah buat pndaan rm2500 sepatutnya 1500 jadi…
    saya perlu bank in semula baki yg 100O pada orng tu (nigeria)ggunakan western union…saya ckp saya x ada duit sbnyk 1000….pada mulanya dia mcm marah tp lps tu dia whassap yg dia dah contact rbc bank dan agreed yg saya perlu transfer pada anak nya sbnyk RM500 sblm pkul 11….
    dri sini saya mula terasa musykil seolah2 saya telah di perdaya…saya bersyukur sangat2 kerana cpt tersdr yg ini adalah satu penipuan….
    Adkah perlu saya takut dgn ugutan dr og (nigeria) itu yg menyatakan akan buatnaduan ke INTERPOL dan patut kah saya abaikan whassap n email dr orng (nigeria) and RBC itu…
    -perlukah saya membuat aduan polis….
    -bagaimana cara untuk mndptkan brng yg pos pada 24/11/2014 sbb sayandah track yg brng ni berada di shah alam…
    bagaimana jika orng (nigeria) and RBC mnghubungi saya lagi…
    apa yg patut saya lakukan…

    • Hairul Hissam says

      wslm. mmg sah puan cuba ditipu oleh penjenayah online nie. Elok sangat puan buat laporan polis sambil meminta nasihat dari polis yg akan menenteramkan hati puan.

      Lepas buat laporan polis, ignore sahaja mereka semua. Mereka hanya tahu menakut-nakutkan sahaja untuk mendapatkan duit.

      Laman web tracking tu, boleh dibuat sendiri oleh mereka untuk menipu mangsa. Kebiasanyaa barang mmg tiada sebenarnya atau barang kosong. Ignore sahaja. Yg penting jangan sesekali beri mereka duit kerana ia mengalakkan mereka menipu lebih ramai rakyat malaysia… :-D

  52. sitino says

    Terima Kasih En. Hairul…pg smlm saya telah menghubungi Pos Malaysia menyatakan yg saya ingin membatalkan penghantaran tersebut..bila saya track melalui Pos Laju Tracking barang tu sdh di bawa kluar dr ppl Shah Alam…dan baru sebentar tadi saya check lagi bungkusan itu baru sampai ke PPL KLIA…
    En. Hairul Rasa saya akan dapat blk ke bungkusan saya itu..sbb saya dah cal pos malaysia and dah dpt auto reply dari care@pos.com.my… dimana phk customer care menyuruh saya mengisi borang Feedback PP1 dr pos Office and copy of shipment yg saya bt pnghntran…. saya snap gmbr n shipment n atached ke email care@pos.com.my…..

    • Hairul Hissam says

      Oh.. puan penjual rupanya yg hantar barang mcm kes puan jue tu. Harap2 barang yg dihantar tu dapat balik. Dlm bisnes online dalam atau luar negara, penghantaran hanya dibuat bila duit benar2 masuk dalam akaun. Selagi duit tak masuk dlm akaun, tak usah layan. Mungkin sebab tu peniaga online oversea hanya terima wang melalui paypal dan credit card sahaja utk mengelak penipuan spt ini. :-D

  53. norhayati binti ismail says

    Pada 03:12:2014 saya telah berkenalan dengan seorang lelaki difb yang kononnya berasal dari london. Ayahnya berasal dari sarawak dan berkahwin dengan perempuan londan dan menetap dilondan. Lelaki berkenaan lahir dilondan. Ayahnya telah meninggal dunia dan lelaki tersebut telah mengambil alih syarikat yang telah diusahakan oleh ayahnya. Lelaki tersebut telah berkahwin dan mempunyai seorang anak perempuan yang berusia tiga tahun. Isterinya telah meninggal dunia dua tahun yang lalu. Lelaki berkenaaan ingin mengenali saya dengan lebih rapat. Saya memberitahu saya hanya boleh berkawan sahaja dengannya. Lelaki tersebut memberitahu ingin mengirimkan hadiah untuk saya dan meminta alamat dan no.telefon saya. Saya yang mempercayai lelaki tersebut telah memberikan alamat dan no.telefon saya. Sebelum ini pun ada kenalan fb saya yang lain ada mengirimkan hadiah untuk saya. Setelah pengiriman barang dibuat barulah lelaki tersebut memberitahu barangan yang dikirim adalah handbag,laltop jenama toshiba,telefon samsung galaxy s5, jam tangan rolex,dan perfume. Saya amat terkejut bila mendapat tahu barangan yang dikirim tersebut. Saya bertanya mengapa mengirimkan barangan yang begitu mahal buat saya. Dia memaklumkan kononnya dia mempunyai banyak wang dan ingin berkongsi dengan kawan2 yang baik dengannya. Selepas 2 hari pengeposan barang dari london, saya telah mendapat panggilan dari pihak kastam yang mengatakan barang yang dikirim untuk saya telah ditahan dan menyuruh saya membuat pembayaran sebanyak Rm2550.00. Sekiranay saya tidak membayar saya akan dikenakan tingdakan undang2. Kerana takut saya telah meminjam wang dari kawan2 saya dan saya telah tranferkan wang keakaun yang telah diberikan oleh pihak kastam. Selepas 3 jam kemudian saya terima satu lagi panggilan telefon yang mengatakan saya perlu membuat penambahan bayaran sebanyak Rm5800.00 lagi bagi megelakkan tindakan diambil terhadap saya, iaitu saya akan ditangkap dan dipenjarakan. Dari situ saya sudah mulai sangsi. Semalaman saya tidak boleh tidur kerana begitu takut sekali. Keesokan harinya, iaitu hari ini saya usaha mendapatkan info2 dari laman web. Alhamdulillah saya terbuka laman web “PENIPUAN INTERNET/KISAH BENAR HAMPIR DITIPU 12 RIBU RINGGIT. Barulah saya tahu rupa2nya saya telah ditipu. Saya terus membuat laporan ke balai polis. PIihak polis menasihatkan supaya lebih berhati2 dan tidak mudah percayakan orang yang kita tidak kenal. Malam ini, saya akan bertemu dengan INSPEKTOR yang betugas bagi menyiasat kes saya ini dengan lebih lanjut lagi. Diruangan ini saya mengucapkan jutaan terima kasih buat ADMIN Hairul Hissam, kerana menwujudkan blog ini. Walau pun saya telah kerugian sebanyak Rm2550.00, saya masih bersyukur tidak terpedaya buat kali kedua. Buat rakan2 yang lain berhati2lah bila berkenalan dengan rakan2 fb yang kita tidak mengenalinya. Semoga tidak ada lagi rakan2 yang lain yang tertipu seperti saya.

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih kerana sudi berkongsi kisah penipuan internet nie di blog ini. Semoga menjadi pengajaran kepada pembaca lain. Cara penghantaran hadiah mmg kerap digunakan oleh penjenayah online.. Semoga pihak polis dapat bertindak habis-habisan dalam membenteras jenayah cyber nie..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *