Resepi Sarapan Pagi Sandwich Egg Filling With Mayonis

resepi roti sandwich

(Resepi sarapan pagi ada dibawah) Sedarkah anda, betapa pentingnya sarapan pagi pada kecergasan minda dan tubuh anda. Kajian menunjukkan karbohidrat yang diambil pada waktu pagi mampu merangsang paras glukos dan mikro nutrien dalam otak. Manakala kajian yang dijalankan Food Facts Asia dengan kerjasama empat universiti di Asia mendapati remaja berusia 10 hingga 12 tahun yang mengamalkan sarapan rata-rata jauh lebih langsing dan kurang berhadapan dengan masalah berat badan berlebihan.

Di sini saya ingin berkongsi dengan anda satu resepi sarapan pagi yang pasti anak anda sukai. Saya pelajari semasa bekerja di hotel. Resepi roti sandwich telur ataur esepi sarapan pagi ini memang mudah dan berkhasia.t. Dan yang bestnya, anda boleh membuatnya lebih awal dan simpan di peti ais. So pagi-pagi tak perlu la kelam kabut nak masak itu dan ini. Anda juga boleh buat sekali banyak dan boleh digunakan untuk 2-3 hari. Ia tahan lama.
.

Resepi Sarapan Pagi Sandwich Egg Filling

Bahan-Bahan Yang diperlukan

* Telur Rebus yang telah dibuang kulit
* Roti Sandwich
* Mayonis
* Timun
* Tomato
* Salad
* Gula

Jumlah atau sukatan bahan bergantung kepada citarasa anda.


Resepi Sarapan Pagi
.
sarapan pagi
.

Cara Membuat Resipi Sarapan Pagi Sandwich Egg Filling

.
pagi
Langkah 1: Sagat atau parut telur yang direbus
.
sarapan
Langkah 2: Keluarkan mayonis dan gaul dengan telur yang telah diparut.
.
resepi sandwich mayonis
Langkah 3: Gaul hingga sama rata
.
resepi egg filling
Langkah 4: Masukkan gula mengikut citarasa anda dan gaul hingga sama rata
.

resepi sarapan pagi
Langkah 5: Sapu Egg Filling ke atas roti dan letakkan hirisan tomato, timun dan salad. Kemudiantutup dengan sekeping roti lagi dan siap. Sebenarnya lebih sedap dimakan dengan roti bakar. Selamat mencuba.

P/s: Jika anda suka resepi ini, klik like atau share dengan button-button dibawah ini.



Email artikel ini pada rakan Email artikel ini pada rakan

Anda dialu-alukan :D

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda suka.
2. Anda dialu-alukan kongsi artikel ini dgn klik button di bawah artikel sahaja.
3. Anda boleh share url link atau nama laman web artikel di mana sahaja.
4. Utk button "Email Artikel ini pada rakan", anda boleh juga email kpd diri sendiri sebelum forward kpd rakan. (Boleh letakkan ruangan Email Anda dan Email Rakan dgn email id yg sama)
5. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.

Lagi Artikel MENARIK Blog Ini:


Facebook Comments

comments

Comments

  1. mamaji says

    Akak setuju gan En. hairul tentang ramai yg tak sempat ambil sarapan pagi termasuklah akak sekeluarga. Anak2 akak bila ambil sarapan terutama pd pukul 6.45 pg, mereka akan rasa sakit perut. Sebab itu mereka tak suka ambil sarapan. Seelok2nya pukul berapa sesuai utk ambil sarapan pagi? Tentang resipi ini, akak memang selalu buat tetapi telur rebus akak lecek dengan garpu je. Adakah dengan memarut rasanya lebih sedap? Dan akak masukkan sedikit garam instead En. Hairul masukkan gula. Apa bezanya. Apa2 pun akak sangat suka membaca artikel2 yang En. Hairul sediakan. Tq so much

    • Hairul Hissam says

      Tima kasih kak kerna sudi baca artikel di blog saya :D ….
      ye ke.. anak akak sakit perut..tak tahu plak saya rasionalnya…
      pada pandangan saya waktu terbaik ialah waktu yg konsisten..
      jika kita ambil pukul 8 pagi.. kita kena ambil pada masa yg sama pada setiap hari..
      kerana tubuh kita ada sistem bawah sedar yg akan follow rutin harian kita…

      mungkin akak boleh cuba dan lihat perbezaannya.. pada saya lebih sedap diparut..
      sama dengan coleslaw.. kalo potong tidak halus.. tidak sedap…
      sebenarnya kat hotel dulu selalu gak letak dua2 – garam dan gula kat egg filling nie…
      garam menambah rasa lemak dan gula menambah rasa manis…..

  2. says

    mama baru minat blog ni.bagus juga ada orang yang ingin berkongsi macam-macam idea.tentang wang,resepi dan sebagainya..mama nak tanya encik..selain menulis di blog ni, ada tak encik keje kat mana-mana?

    • Hairul Hissam says

      tq mama kerna sudi singgah di blog hairul.com …
      sekarang nie… saya buat bisnes internet nie full time..
      so kat rumah je la.. :D

  3. says

    tngat plak zmn kj kat hotel dl…egg swich bleh djual dgn hrg RM9.90+,tp kalu yg set(cslow+chip+egg swich) hrg nyer RM15.90++….mmg d bcadang nk bk koisk 1 hr nnt..

    • Hairul Hissam says

      InsyaAllah, kalo dah ada pengalaman memang mudah nak uruskan puan..
      semoga menjadi kenyataan koisk puan suatu hari nanti..

      p/s: jgn lupa jemput saya untuk perasmiaannya… he.he.he

    • Hairul Hissam says

      memang mudah je sebenarnya watnya cik Nuri…
      kalo makan kat hotel, rasa gempak je.. padahal simple je watnya.. tq ya :D

    • Hairul Hissam says

      Kalo nak best.. tambah lebih mayonis… sedap dan berkhasiat…
      selamat mencuba cik tina :d

    • Hairul Hissam says

      mmg berhasiat cik adele.. dah mudah untuk dibuat..
      boleh disimpan di dalam peti ais dan tahan 2-3 hari..
      biasa kat hotel pun saya buat malam untuk breakfast esoknya…..
      selamat mencuba :D

  4. cik ha says

    yg saya biasa buat,letak carrot yg disagat. cuba ler, pun sedap, manis2 gitu. lagi pun jimat masa, x yah hiris2 timun/salad. maklum pepagi memang kelam kabut, biasanya saya dah prepare sebelum tidur, pagi cuma sapu majerin dan letak filling nya. memang sedap lagi kalau roti di bakar, tapi anak2 komplen, bila kat sekolah, dah liat :(

  5. sheeda says

    tq bro atas sumbangan resepi step by step..suka sgt2 tgk lelaki muda2 lagi dh jadi chef berjaya..next year masuk Masterchef Malaysia..sure ktorg akan vote hairul..hehe..

  6. Nisa says

    Saya sudah pernah membuat resep ini. Akan terasa lebih lezat apabila mayonesnya dicampur sedikit bumbu curry powder, dan lada putih dan sedit garam bila suka. Selain itu ditambahi pula potongan celery (chopped celery).

    • Hairul Hissam says

      Tima kasih cik nisa atas resepi tambahan ini. pasti lebih sedap dengan curry powder, lada putih dan daun celery yg dicincang…. :D

  7. dirah says

    saya selalu ikuti blog ni, byk tips yang berguna utk mulakan bisnes…saya pun tngah mencari peluang bisnes makanan jugak ni..

    • Hairul Hissam says

      terima kasih kerana sudi membaca blog ini. semoga membantu cik dirah utk memulakan bisnes nanti.. :D

  8. Nor Yati says

    Salam En. Hairul,
    Terima kasih di atas perkongsian pelbagai resepi & tips dari encik. Smg Allah sentiasa murahkan rezeki En. Hairul dan encik akan berbahagia dunia & akhrt!amin..

    • Hairul Hissam says

      wsalam cik yati… Amin, terima kasih kerana sudi mendoakan kejyaan saya dunia dan akhira.. InsyaAllah akan berikan yg terbaik lagi nanti… :D

  9. liya78 says

    TQ cik hairul atas pemberian resepi yg mudah & lazat untuk dinikmati oleh seisi keluarga..yummy..semoga dimurahkan rezeki..amiiin.

  10. nazirul haziq says

    klau yg selalu sya buat saya letak lda hitm kisr dalm telur tu lg sedp…pastu sya x guna gula sya hnya letak secubit gram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *