Resepi Sarapan Pagi Sandwich Egg Filling With Mayonis

resepi roti sandwich

(Resepi sarapan pagi ada dibawah sekali) Sedarkah anda, betapa pentingnya sarapan pagi pada kecergasan minda dan tubuh anda. Kajian menunjukkan karbohidrat yang diambil pada waktu pagi mampu merangsang paras glukos dan mikro nutrien dalam otak. Manakala kajian yang dijalankan Food Facts Asia dengan kerjasama empat universiti di Asia mendapati remaja berusia 10 hingga 12 tahun yang mengamalkan sarapan rata-rata jauh lebih langsing dan kurang berhadapan dengan masalah berat badan berlebihan.

Di sini saya ingin berkongsi dengan anda satu resepi sarapan pagi yang pasti anak anda sukai. Saya pelajari semasa bekerja di hotel. Resepi roti sandwich telur atau resepi sarapan pagi ini memang mudah dan berkhasia.t. Dan yang bestnya, anda boleh membuatnya lebih awal dan simpan di peti ais. So pagi-pagi tak perlu la kelam kabut nak masak itu dan ini. Anda juga boleh buat sekali banyak dan boleh digunakan untuk 2-3 hari. Ia tahan lama.
.

Resepi Sarapan Pagi Sandwich Egg Filling

Bahan-Bahan Yang diperlukan

* Telur Rebus yang telah dibuang kulit
* Roti Sandwich
* Mayonis
* Timun
* Tomato
* Salad
* Gula

Jumlah atau sukatan bahan bergantung kepada citarasa anda.


Resepi Sarapan Pagi
.
sarapan pagi
.

Cara Membuat Resipi Sarapan Pagi Sandwich Egg Filling

.
pagi
Langkah 1: Sagat atau parut telur yang direbus
.
sarapan
Langkah 2: Keluarkan mayonis dan gaul dengan telur yang telah diparut.
.
resepi sandwich mayonis
Langkah 3: Gaul hingga sama rata
.
resepi egg filling
Langkah 4: Masukkan gula mengikut citarasa anda dan gaul hingga sama rata
.

resepi sarapan pagi
Langkah 5: Sapu Egg Filling ke atas roti dan letakkan hirisan tomato, timun dan salad. Kemudian tutup dengan sekeping roti lagi dan siap. Sebenarnya lebih sedap dimakan dengan roti bakar. Selamat mencuba.

P/s: Jika anda suka resepi ini, klik like atau share dengan button-button dibawah ini.


Email Rakan Email Rakan   

Anda Di Alu-Alukan

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda sukakannya.
2. Anda boleh kongsi artikel dgn klik button share di atas atau share url link
3. Untuk button "Email Rakan", anda boleh email kepada diri sendiri terlebih dahulu dan kemudian forward kepada rakan anda.
4. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.

Jom Sertai Fanpage Blog Ini
Anda akan dapat resepi percuma dan artikel terbaru.
Hanya klik button Like Page dibawah:




1. Ebook Kek Batik Coklat Special
2. Ebook Mee Goreng Mamak Restoran
3. Ebook Potong Buah Style Hotel
4. Tips Memulakan Bisnes Makanan

Sila isikan nama pangilan dan alamat email anda.
Utk Ebook ini dihantar ke email anda pada hari ini juga
Artikel Special Blog Ini:

KOLEKSI TESTIMONIAL BISNES MAKANAN
(Klik Arrow Kanan Utk Testimonial Seterusnya)


Artikel Menarik Blog Ini:

Nak TAMBAH INCOME Dgn BISNES MAKANAN???
Persediaan Terbaik Jika Anda Dibuang Kerja


Belajar Bisnes Bun, Pau & Pizza (Klik Sini)


Belajar Bisnes Kek Harijadi (Klik Sini)


Bisnes Putu Piring, Bambu & Mayam (Klik Sini)


Bisnes Air, Dadih & Dessert (Klik Sini)


Bisnes Roti Canai & Murtabak (Klik Sini)


Bisnes Aneka Taufufah & Air soya (Klik Sini)


Bisnes Buat Website & Grafik (Klik Sini)


Artikel Gempak Blog Ini:

Comments

  1. HafizFahmi says

    roti telur ni mmg satu sarapan yg enak + mengenyangkan 😀

    • Hairul Hissam says

      yap lagi berkhasiat..tq bro…

  2. says

    resepi yang mudah disediakan,,,thanks TT

    • Hairul Hissam says

      sama-sama, selamat mencuba safwan..

      • says

        mohon tt kongsi lebih byk resepi sarapan yang mudah dan berkhasiat utk disediakan,,,,

        • Hairul Hissam says

          Busy ckit la safwan..he.he.he…
          Resipi diatas boleh gantikan telur dengan sardin atau tuna..
          Mcm sardin, basuh dulu keluarkan tulangkan dan hancurkan.
          seterusnya gaul dengan mayonis dan tambah sedikit gula..
          selamat mencuba…

      • Sharifah Aishah says

        Resepi yang mudah disediakan dan berkhasiat

        • Hairul Hissam says

          selamat mencuba resepi sarapan pagi yg mudah ini.

  3. mamaji says

    Akak setuju gan En. hairul tentang ramai yg tak sempat ambil sarapan pagi termasuklah akak sekeluarga. Anak2 akak bila ambil sarapan terutama pd pukul 6.45 pg, mereka akan rasa sakit perut. Sebab itu mereka tak suka ambil sarapan. Seelok2nya pukul berapa sesuai utk ambil sarapan pagi? Tentang resipi ini, akak memang selalu buat tetapi telur rebus akak lecek dengan garpu je. Adakah dengan memarut rasanya lebih sedap? Dan akak masukkan sedikit garam instead En. Hairul masukkan gula. Apa bezanya. Apa2 pun akak sangat suka membaca artikel2 yang En. Hairul sediakan. Tq so much

    • Hairul Hissam says

      Tima kasih kak kerna sudi baca artikel di blog saya :D….
      ye ke.. anak akak sakit perut..tak tahu plak saya rasionalnya…
      pada pandangan saya waktu terbaik ialah waktu yg konsisten..
      jika kita ambil pukul 8 pagi.. kita kena ambil pada masa yg sama pada setiap hari..
      kerana tubuh kita ada sistem bawah sedar yg akan follow rutin harian kita…

      mungkin akak boleh cuba dan lihat perbezaannya.. pada saya lebih sedap diparut..
      sama dengan coleslaw.. kalo potong tidak halus.. tidak sedap…
      sebenarnya kat hotel dulu selalu gak letak dua2 – garam dan gula kat egg filling nie…
      garam menambah rasa lemak dan gula menambah rasa manis…..

  4. says

    mama baru minat blog ni.bagus juga ada orang yang ingin berkongsi macam-macam idea.tentang wang,resepi dan sebagainya..mama nak tanya encik..selain menulis di blog ni, ada tak encik keje kat mana-mana?

    • Hairul Hissam says

      tq mama kerna sudi singgah di blog hairul.com …
      sekarang nie… saya buat bisnes internet nie full time..
      so kat rumah je la.. 😀

  5. says

    tngat plak zmn kj kat hotel dl…egg swich bleh djual dgn hrg RM9.90+,tp kalu yg set(cslow+chip+egg swich) hrg nyer RM15.90++….mmg d bcadang nk bk koisk 1 hr nnt..

    • Hairul Hissam says

      InsyaAllah, kalo dah ada pengalaman memang mudah nak uruskan puan..
      semoga menjadi kenyataan koisk puan suatu hari nanti..

      p/s: jgn lupa jemput saya untuk perasmiaannya… he.he.he

  6. says

    saya suka sgt sandwich telur nie tp xtau nak buat..dgn adanya resepi nie..semakin mudah la…

    • Hairul Hissam says

      memang mudah je sebenarnya watnya cik Nuri…
      kalo makan kat hotel, rasa gempak je.. padahal simple je watnya.. tq ya 😀

  7. tina says

    saya penah buat…tp ngaper tak bes.kali ni nak guna resepi en hairul plak.

    • Hairul Hissam says

      Kalo nak best.. tambah lebih mayonis… sedap dan berkhasiat…
      selamat mencuba cik tina :d

  8. Misz s says

    tq for the resepi..nti nk buat…:-)

    • Hairul Hissam says

      tq kembali.. semoga resepi tu menceriakan keluarga Misz s…

  9. azizbasrom says

    resepi yg ringkas tapi berkhasiat

    • Hairul Hissam says

      selamat mencuba en. Aziz… 😀

  10. says

    alangkah berkhasiatnya kalau setiap pagi makan macam ni..bestnya..cuma tak sempat je nk buat pepagi..huhu

    • Hairul Hissam says

      mmg berhasiat cik adele.. dah mudah untuk dibuat..
      boleh disimpan di dalam peti ais dan tahan 2-3 hari..
      biasa kat hotel pun saya buat malam untuk breakfast esoknya…..
      selamat mencuba 😀

  11. cik ha says

    yg saya biasa buat,letak carrot yg disagat. cuba ler, pun sedap, manis2 gitu. lagi pun jimat masa, x yah hiris2 timun/salad. maklum pepagi memang kelam kabut, biasanya saya dah prepare sebelum tidur, pagi cuma sapu majerin dan letak filling nya. memang sedap lagi kalau roti di bakar, tapi anak2 komplen, bila kat sekolah, dah liat :(

    • Hairul Hissam says

      Lobak merah memang manis.. cuba pula cik ha celup lobak merah sagat dengan batter tepung goreng dan goreng.. lagi sedap… try la…… 😀

      • ferra says

        ooo ye ke? mcm sedap je.. dh tentu berkhasiat kan?? sesuai utk anak2 kecik ni.. tq :-)

        • Hairul Hissam says

          InsyaAllah sedap dan berkhasiat… Lengkap dgn protein dan segala yg diperlukan. heee 😀

  12. Aliana says

    Kalau kita potong telur rebus itu kecil-kecil dan tidak memarutnya, adakah sandwich akan tetap menjadi?

    • Hairul Hissam says

      Boleh juga potong kecil2 tapi lebih sedap jika sagat halus. Selamat mencuba 😀

  13. Kelisa says

    Sukenye sy tgk blog ni..tunjuk resepi step by step..thanks en hairul..

    • Hairul Hissam says

      Saya pun suka kalo cik kelisa berjaya membuatnya.. selamat mencuba ya…tqvm 😀

  14. cek din says

    alhamdulillah, dah lama nak cari baru jumpa, lps ni boleh la berenti gorrng nugget dah muak, roti tu nak buang tepi ke

    • Hairul Hissam says

      Masa saya kerja dihotel, mmg dibuang bahagian tepi.. kalo makan sendiri membazir pula dibuang kan.. 😀

  15. sheeda says

    tq bro atas sumbangan resepi step by step..suka sgt2 tgk lelaki muda2 lagi dh jadi chef berjaya..next year masuk Masterchef Malaysia..sure ktorg akan vote hairul..hehe..

    • Hairul Hissam says

      he.he.he…. sure saya tak masuk 😀

      • sofiah hussin says

        Tq d atas info kesihatan ini .mmang sedap sarapan ini.saya dah cuba.

        • Hairul Hissam says

          Semoga resepi sarapan pagi nie menceriakan keluarga puan sofiah.. tqvm.

  16. jue says

    nmpk sedap je tgk org mkn sndwich telur ni.nk byuat xreti..nasib ade blog ni..kite try..pastu mkn same2..:p

    • Hairul Hissam says

      Cik jue try la buat.. dan makan bersama family tercinta 😀

  17. Nisa says

    Saya sudah pernah membuat resep ini. Akan terasa lebih lezat apabila mayonesnya dicampur sedikit bumbu curry powder, dan lada putih dan sedit garam bila suka. Selain itu ditambahi pula potongan celery (chopped celery).

    • Hairul Hissam says

      Tima kasih cik nisa atas resepi tambahan ini. pasti lebih sedap dengan curry powder, lada putih dan daun celery yg dicincang…. 😀

  18. says

    memang sarapan amat penting, saya juga amalkan sarapan untuk anak2.

    • Hairul Hissam says

      Bagus tu cik nurul 😀

  19. aiyreen says

    nak try buat la besok,..nmpak sedap je,…very nice blog,:-)))

    • Hairul Hissam says

      Selamat mencuba Cik aiyreen.. tqvm ya… 😀

  20. firhana says

    sya dh pernah buat..tpi sya x bubuh ssayur sayuran tu

    • Hairul Hissam says

      BOleh dipelbagai mengikut citarasa 😀

  21. wanie says

    owh..nak cuba uat juga la..

    • Hairul Hissam says

      cuba.. rugi kalo tak cuba cik wanie… 😀

  22. Lell says

    terima kasih….moga diberkati Allah

    • Hairul Hissam says

      terima kasih.. 😀

  23. dirah says

    saya selalu ikuti blog ni, byk tips yang berguna utk mulakan bisnes…saya pun tngah mencari peluang bisnes makanan jugak ni..

    • Hairul Hissam says

      terima kasih kerana sudi membaca blog ini. semoga membantu cik dirah utk memulakan bisnes nanti.. 😀

  24. Nor Yati says

    Salam En. Hairul,
    Terima kasih di atas perkongsian pelbagai resepi & tips dari encik. Smg Allah sentiasa murahkan rezeki En. Hairul dan encik akan berbahagia dunia & akhrt!amin..

    • Hairul Hissam says

      wsalam cik yati… Amin, terima kasih kerana sudi mendoakan kejyaan saya dunia dan akhira.. InsyaAllah akan berikan yg terbaik lagi nanti… 😀

  25. liya78 says

    TQ cik hairul atas pemberian resepi yg mudah & lazat untuk dinikmati oleh seisi keluarga..yummy..semoga dimurahkan rezeki..amiiin.

  26. rosli bakar says

    hidangan yg simple dn mnyelerakn.sya akn cuba buat utk fmly sya nnti..tq

    • Hairul Hissam says

      selamat mencuba en. bakar.. 😀

  27. says

    bagusnyer blog nie!!!! jom like 😉

    • Hairul Hissam says

      Jom satu family likeeee. heee 😀

  28. asna says

    suka..!!suka..!!

    • Hairul Hissam says

      Selamat mencuba 😀

  29. asna says

    suka..!!!

    • Hairul Hissam says

      selamat mencuba 😀

  30. nora says

    salam, sy mohon untuk buat resepi ni ye encik. nak cuba. teringin pulak tengok sandwich yang ala ala hotel gitu

    • Hairul Hissam says

      Wslm, ya mmg utk dicuba.. semoga berjaya…

  31. says

    Subhanallah. Terimakasih resepi2 blog incik hairul ni. Byk panduan dan tips. ????????????

    • Hairul Hissam says

      Semoga memberi manfaat buat kita bersama..

  32. IbuCt says

    Terima kasih kongsi resepi. Nak cuba ptg ni :)

    • Hairul Hissam says

      selamat mencuba resepi sarapan pagi ini..

  33. Huda says

    Salam…terima kasih en hairul..smg jasa baik en hairul menjadi pahala berterjsan utk en hairul aminn

    • Hairul Hissam says

      wslm. semoga dapat membuat sarapan pagi yg berkhasiat utk keluarga…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *