Resepi Macaroni Cheese atau Makaroni Keju

Kiriman Kak Raja (Program Kongsi Resepi Dapat Duit Tajaan Blog Hairul.com)

Resepi Macaroni Cheese ini adalah kiriman Kak Raja. Memang nampak menyelerakan masakan barat ini. Mesti ramai ingin mencubanya. Jom mempelajarinya:

Bahan-Bahan Resepi Macaroni Cheese:
1 paket makaroni
3 cawan keju cheddar (blh gak ltk parmesan atau mozarella)
1000 ml susu segar
4 sudu besar mentega
2 sudu tepung gandum
5 bj cendawan butang (hiris nipis)
10 ekor udang basah
Black pepper, sedikit ajinamoto.
Garam sikit sahaja sbb cheddar tu dah masin

Cara-Cara Membuat Resepi Macaroni Cheese:
1. Masak air n garam sampai mengelegak, masukkan macaroni
2. Bl lembut, angkat dan tos.
3. Tgh panas, ltk sesudu butter n gaul dan ketepikan dulu

Cara buat Sos Putih aka Bechamel
1. Cairkan butter dlm kuali dan masukkan tepung gandum.
2. Kacau sampai warna perang sikit
3. Masukkan susu
4. Masukkan pula keju dan kacau sampai nampak pekat
5. Masuk pepper n garam serta perisa
6. Masukkan cendawan n udang
7. Masukkan makaroni dan gaul
Siap dan blh hidang. Nanti ms angkat makaroni dgn garpu, keju tuu bertali2 – yummmmy

Hairul.com: Terima kasih kepada Kak Raja Kerana sudi berkongsi resepi makaroni keju



Email Rakan Email Rakan   
Anda Di Alu-Alukan

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda sukakannya.
2. Anda boleh kongsi artikel dgn klik button share di atas atau share url link
3. Untuk button "Email Rakan", anda boleh email kepada diri sendiri terlebih dahulu dan kemudian forward kepada rakan anda.
4. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.


Jom Sertai Fanpage Blog Ini
Anda akan dapat resepi percuma dan artikel terbaru.
Hanya klik button Like Page dibawah:


Nak TAMBAH INCOME Dgn BISNES MAKANAN???
Persediaan Terbaik Jika Anda Dibuang Kerja



Jom Belajar Bisnes Bun, Pau Dan Pizza, Klik Disini >>>>



Jom Belajar Bisnes Kek & Deco, Klik Disini >>>>



Jom Belajar Bisnes Putu Piring, Bambu dan Mayam. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Air, Dadih dan Dessert Hotel. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Roti Canai Dan Murtabak. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Aneka Cakoi dan Donut. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Aneka Taufufah dan Air soya. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Buat Website dan Grafik. Klik Disini >>>


Ruangan Komen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. sedapnye…
    time bulan pose plak…
    nanti bleh try wat =)

  2. Gemuk la sy kalu mkn nii..hihi

  3. Kalau tukar ngan spagetthi boleh ke?

  4. 3 cawan keju tu kalu convert to gram berapa ek? Rasa2nya kalu pakai 250gm cheddar (block) cukup tak?

  5. fuhhh….sedap pula…nak kena cuba ni..huhu.. :-)

  6. cendawan ngan udang tu nak wat cane.. kne rebus dulu ke?

  7. Hi, yang ayat “serta perisa” tu means perisa apa ye?

  8. waw!!! sedap ni… mau cuba masak untuk husband la👍👍

  9. Cheese cheddar bagai tuu..ade jual kat mane ea ? Saya bdak2 lagi..nk try buat..klau pkai cheesedel yg petak2 tu bole ?

  10. Thanks kongsi resepi…memang nak try buat makaroni & cheese

  11. Susu tk kesah ke ? boleh gune ape2?

error: Content is protected !!