Resepi Macaroni Cheese atau Makaroni Keju

Kiriman Kak Raja (Program Kongsi Resepi Dapat Duit Tajaan Blog Hairul.com)

Resepi Macaroni Cheese ini adalah kiriman Kak Raja. Memang nampak menyelerakan masakan barat ini. Mesti ramai ingin mencubanya. Jom mempelajarinya:

Bahan-Bahan Resepi Macaroni Cheese:
1 paket makaroni
3 cawan keju cheddar (blh gak ltk parmesan atau mozarella)
1000 ml susu segar
4 sudu besar mentega
2 sudu tepung gandum
5 bj cendawan butang (hiris nipis)
10 ekor udang basah
Black pepper, sedikit ajinamoto.
Garam sikit sahaja sbb cheddar tu dah masin

Cara-Cara Membuat Resepi Macaroni Cheese:
1. Masak air n garam sampai mengelegak, masukkan macaroni
2. Bl lembut, angkat dan tos.
3. Tgh panas, ltk sesudu butter n gaul dan ketepikan dulu

Cara buat Sos Putih aka Bechamel
1. Cairkan butter dlm kuali dan masukkan tepung gandum.
2. Kacau sampai warna perang sikit
3. Masukkan susu
4. Masukkan pula keju dan kacau sampai nampak pekat
5. Masuk pepper n garam serta perisa
6. Masukkan cendawan n udang
7. Masukkan makaroni dan gaul
Siap dan blh hidang. Nanti ms angkat makaroni dgn garpu, keju tuu bertali2 – yummmmy

Hairul.com: Terima kasih kepada Kak Raja Kerana sudi berkongsi resepi makaroni keju


Email Rakan Email Rakan   

Anda Di Alu-Alukan

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda sukakannya.
2. Anda boleh kongsi artikel dgn klik button share di atas atau share url link
3. Untuk button "Email Rakan", anda boleh email kepada diri sendiri terlebih dahulu dan kemudian forward kepada rakan anda.
4. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.

Jom Sertai Fanpage Blog Ini
Anda akan dapat resepi percuma dan artikel terbaru.
Hanya klik button Like Page dibawah:




1. Ebook Kek Batik Coklat Special
2. Ebook Mee Goreng Mamak Restoran
3. Ebook Potong Buah Style Hotel
4. Tips Memulakan Bisnes Makanan

Sila isikan nama pangilan dan alamat email anda.
Utk Ebook ini dihantar ke email anda pada hari ini juga
Artikel Special Blog Ini:

KOLEKSI TESTIMONIAL BISNES MAKANAN
(Klik Arrow Kanan Utk Testimonial Seterusnya)


Artikel Menarik Blog Ini:

Nak TAMBAH INCOME Dgn BISNES MAKANAN???
Persediaan Terbaik Jika Anda Dibuang Kerja


Belajar Bisnes Bun, Pau & Pizza (Klik Sini)


Belajar Bisnes Kek Harijadi (Klik Sini)


Bisnes Putu Piring, Bambu & Mayam (Klik Sini)


Bisnes Air, Dadih & Dessert (Klik Sini)


Bisnes Roti Canai & Murtabak (Klik Sini)


Bisnes Aneka Cakoi & Donut (Klik Sini)


Bisnes Aneka Taufufah & Air soya (Klik Sini)


Bisnes Buat Website & Grafik (Klik Sini)


Artikel Gempak Blog Ini:


Comments

  1. sha says

    sedapnye…
    time bulan pose plak…
    nanti bleh try wat =)

    • Hairul Hissam says

      Selamat mencuba 😀

  2. nurul says

    Gemuk la sy kalu mkn nii..hihi

    • Hairul Hissam says

      Sesuai untuk orang yang nak gemuk. hihi 😀

  3. Ibu anak2 says

    Kalau tukar ngan spagetthi boleh ke?

    • Hairul Hissam says

      Boleh dicuba. dah cuba, baru taw.. 😀

  4. An says

    3 cawan keju tu kalu convert to gram berapa ek? Rasa2nya kalu pakai 250gm cheddar (block) cukup tak?

    • Hairul Hissam says

      Saya tak pernah pula cuba timbang secawan chedar nie.. Alaa guna je apa2 cawan kat rumah 😀

  5. AddaDongdang says

    cendawan ngan udang tu nak wat cane.. kne rebus dulu ke?

    • Hairul Hissam says

      dlm resepi ada bagitaw. cuba baca slow steady. heee

      • AddaDongdang says

        hahhaa jumpa da. tq bro!

        • Hairul Hissam says

          baguslah 😀

  6. Fayyadh says

    Hi, yang ayat “serta perisa” tu means perisa apa ye?

    • Hairul Hissam says

      tak perlu perisa pun tak pee 😀

  7. chea says

    waw!!! sedap ni… mau cuba masak untuk husband la👍👍

    • Hairul Hissam says

      tentu husband chea akan sukakannya…

      • chea says

        ya :) sebab husband sy penggemar cheese. tima kasih untuk resepi unik ni :))

        • Hairul Hissam says

          selamat mencuba resepi macaroni cheese ini….

  8. Syamil Ahmad says

    Cheese cheddar bagai tuu..ade jual kat mane ea ? Saya bdak2 lagi..nk try buat..klau pkai cheesedel yg petak2 tu bole ?

    • Hairul Hissam says

      cheedar byk di jual di kedai bahan bakery, cuba tanya kat kedai bahan bakery. mereka mesti taw…

    • Hairul Hissam says

      selamat mencuba dan semoga berjaya membuatnya..

  9. unknown says

    Susu tk kesah ke ? boleh gune ape2?

    • Hairul Hissam says

      tak kisah.. mana2 yg sedap diminum boleh digunakan di dalam resepi macaroni cheese nie.

  10. AmiraaAzali says

    No 4 tu nak pekat sampai mcm mana ya?

    • Hairul Hissam says

      Pekat macaroni cheese ikut citarasa atau gambar tu.. tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *