Cara bayar bill online dengan panduan video step by step

bayar

.

Artikel ini berkenaan membayar bila telefon, tnb, air, elektrik atau streamyx secara online. Ia memang mudah. Tidak perlu lagi beratur panjang semata-mata untuk membayar bill- bill ini. Semua boleh dilakukan di rumah secara online. Kita akan menggunakan online banking CIMB dalam membuat pembayaran bill online. Untuk bank-bank lain, caranya lebih kurang sama sahaja. Jom tonton videonya dibawah. Untuk videonya lebih jelas, boleh besarkan videonya dengan klik pada button hujung kanan bawah sekali.
.

.
Dalam membuat pembayaran bill, pastikan no akaun bill anda betul. Jika tidak susahlah nanti. Memang leceh kerana setiap bulan, perlu masukkan no akaun bill kita. Sebenarnya ada cara yang lebih mudah. Jika anda perhatikan di bahagian kiri ada sub menu “My Bills”. Disitu anda boleh set kan maklumat bill anda di dalam sistem CIMB bank anda. So next time tidak perlu masukkan no bill lagi. Hanya perlu pilih senarai bill di pilihan “My Favorite List”. Cubalah godek-godek sendiri, mudah sahaja. Semoga artikel ini membantu anda bayar bill secara online.



Email artikel ini pada rakan Email artikel ini pada rakan

Anda dialu-alukan :D

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda suka.
2. Anda dialu-alukan kongsi artikel ini dgn klik button di bawah artikel sahaja.
3. Anda boleh share url link atau nama laman web artikel di mana sahaja.
4. Utk button "Email Artikel ini pada rakan", anda boleh juga email kpd diri sendiri sebelum forward kpd rakan. (Boleh letakkan ruangan Email Anda dan Email Rakan dgn email id yg sama)
5. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.

Lagi Artikel MENARIK Blog Ini:


Nak TAMBAH INCOME Dgn BISNES MAKANAN???
Persediaan Terbaik Jika Anda Dibuang Kerja

Facebook Comments

comments

Comments

  1. says

    Salam.
    Asalkan kita mencari rezeki yg halal.Bisnes online pun boleh hidup juga kalu kita rajin promosi, pelbagaikan produk dan yg penting tak mudah putus asa. Semoga sukses dgn pekerjaan baru nanti.

    Saya memang buat pembayaran segala bil melalui online. Mudah dan menjimatkn masa. Tapi kalu nk bayar ansurn kereta terpaksa pegi bank juga…huhu

    • Hairul Hissam says

      Wsalam. Benar tu cik mekar. Dengan cara yang betul, insyaAllah apa-apa jua jenis bisnes boleh cari makan. Yg penting jangan berputus asa…. :D

      p/s: mmg mudahkan cik mekar bayar bill guna online…. tak payahlah beratur menunggu nombor dikaunter.. :D

  2. says

    setakat ni, chii bayar manual je. tak banyak pun. bayar utnuk bil broadband je. yg lain2..da ada org settlekan..ehehe..
    tp cam boss chii ..dia guna maybank.2u ..memang memudahkan..semuanya di hujung jari anda sahaja :D

  3. John says

    Akum En Hairul.

    Boleh ke CIMB bank online digunakan bagi menggantikan kredit kad? Saya ingin membuat pembayaran tempahan hotel di Agoda.con tetapi saya tiada kredit kad. Jika boleh macam mane caranya? Jika tidak ape caranya?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *