Cara bayar bill online dengan panduan video step by step

bayar

.

Artikel ini berkenaan membayar bila telefon, tnb, air, elektrik atau streamyx secara online. Ia memang mudah. Tidak perlu lagi beratur panjang semata-mata untuk membayar bill- bill ini. Semua boleh dilakukan di rumah secara online. Kita akan menggunakan online banking CIMB dalam membuat pembayaran bill online. Untuk bank-bank lain, caranya lebih kurang sama sahaja. Jom tonton videonya dibawah. Untuk videonya lebih jelas, boleh besarkan videonya dengan klik pada button hujung kanan bawah sekali.
.

.
Dalam membuat pembayaran bill, pastikan no akaun bill anda betul. Jika tidak susahlah nanti. Memang leceh kerana setiap bulan, perlu masukkan no akaun bill kita. Sebenarnya ada cara yang lebih mudah. Jika anda perhatikan di bahagian kiri ada sub menu “My Bills”. Disitu anda boleh set kan maklumat bill anda di dalam sistem CIMB bank anda. So next time tidak perlu masukkan no bill lagi. Hanya perlu pilih senarai bill di pilihan “My Favorite List”. Cubalah godek-godek sendiri, mudah sahaja. Semoga artikel ini membantu anda bayar bill secara online.


Email Rakan Email Rakan   

Anda Di Alu-Alukan

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda sukakannya.
2. Anda boleh kongsi artikel dgn klik button share di atas atau share url link
3. Untuk button "Email Rakan", anda boleh email kepada diri sendiri terlebih dahulu dan kemudian forward kepada rakan anda.
4. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.

Jom Sertai Fanpage Blog Ini
Anda akan dapat resepi percuma dan artikel terbaru.
Hanya klik button Like Page dibawah:




1. Ebook Kek Batik Coklat Special
2. Ebook Mee Goreng Mamak Restoran
3. Ebook Potong Buah Style Hotel
4. Tips Memulakan Bisnes Makanan

Sila isikan nama pangilan dan alamat email anda.
Utk Ebook ini dihantar ke email anda pada hari ini juga
Artikel Special Blog Ini:

KOLEKSI TESTIMONIAL BISNES MAKANAN
(Klik Arrow Kanan Utk Testimonial Seterusnya)


Artikel Menarik Blog Ini:

Nak TAMBAH INCOME Dgn BISNES MAKANAN???
Persediaan Terbaik Jika Anda Dibuang Kerja


Belajar Bisnes Bun, Pau & Pizza (Klik Sini)


Belajar Bisnes Kek Harijadi (Klik Sini)


Bisnes Putu Piring, Bambu & Mayam (Klik Sini)


Bisnes Air, Dadih & Dessert (Klik Sini)


Bisnes Roti Canai & Murtabak (Klik Sini)


Bisnes Aneka Cakoi & Donut (Klik Sini)


Bisnes Aneka Taufufah & Air soya (Klik Sini)


Bisnes Buat Website & Grafik (Klik Sini)


Artikel Gempak Blog Ini:


Comments

  1. says

    Salam.
    Asalkan kita mencari rezeki yg halal.Bisnes online pun boleh hidup juga kalu kita rajin promosi, pelbagaikan produk dan yg penting tak mudah putus asa. Semoga sukses dgn pekerjaan baru nanti.

    Saya memang buat pembayaran segala bil melalui online. Mudah dan menjimatkn masa. Tapi kalu nk bayar ansurn kereta terpaksa pegi bank juga…huhu

    • Hairul Hissam says

      Wsalam. Benar tu cik mekar. Dengan cara yang betul, insyaAllah apa-apa jua jenis bisnes boleh cari makan. Yg penting jangan berputus asa…. :D…

      p/s: mmg mudahkan cik mekar bayar bill guna online…. tak payahlah beratur menunggu nombor dikaunter.. 😀

  2. says

    hehe..memang mudah sekarang. Online aje. dah leh bayar semua benda.

    • Hairul Hissam says

      Mmg mudah kan dunia cyber nie kan en. Titan….. he.he.he.

  3. says

    betul hairul, aku pon bayar bil mcm ni jugak

    • Hairul Hissam says

      Memang memudahkan.. lebih2 lagi untuk org bekerja…. 😀

  4. says

    setakat ni, chii bayar manual je. tak banyak pun. bayar utnuk bil broadband je. yg lain2..da ada org settlekan..ehehe..
    tp cam boss chii ..dia guna maybank.2u ..memang memudahkan..semuanya di hujung jari anda sahaja 😀

    • Hairul Hissam says

      wah.. untung ada org bayarkan ya cik chii… 😀

  5. says

    klu takde mende ni rasa2nya tak dapatla sy bayar bil tiap2 bulan he he

    • Hairul Hissam says

      Tak perlulah lagi bersesak2 dgn trafik jem ke kuanter lagi kan en. shraqs… 😀

      • says

        Yelah, klu tak bergelap/tak mandi la kat rumah tu karang..:)

        • Hairul Hissam says

          he.he.he… yelah… kena gali perigi dan pakai lilin la jawabnya..

  6. lela says

    En Hairul macam mana nak dpt kan transaction authorization code tu ya

  7. fatin says

    salam..nk tylah, mcm mana nk buat payment kereta? dh try godeh2..tp xdpt juga..harap dpt bantu..=)

    • Hairul Hissam says

      Elok tanya hotline pihak bank en Fatin 😀 .

  8. John says

    Akum En Hairul.

    Boleh ke CIMB bank online digunakan bagi menggantikan kredit kad? Saya ingin membuat pembayaran tempahan hotel di Agoda.con tetapi saya tiada kredit kad. Jika boleh macam mane caranya? Jika tidak ape caranya?

    • Hairul Hissam says

      wsalam.. rasanya debit card boleh.. tapi elok call pihak bank untuk maklumat yg lebih tepat… 😀

  9. khaliesah says

    kalau bil air sama je ke cara dia? click ‘utilities’ jugak eh?

    • Hairul Hissam says

      ya sama utk semua jenis bil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *