Ukiran buah paling mudah – Bunga Cili. Jom belajar

Sekiranya anda pernah menikmati hidangan di hotel , anda akan lihat hiasan pada lauk pauknya. Antaranya ialah hiasan bunga cili. Bunga cili merupakan ukiran buah yang paling mudah disediakan. Ia menjadikan hidangan atau lauk pauk anda lebih menyerlah.

Biasanya ukiran buah menggunakan pisau carving. Namun untuk bunga cili, kita akan gunakan pisau biasanya sahaja. Dah lama juga, saya tak buat bunga cili ini. Jom belajar membuat menggunakan video yang saya hasilkan ini.

PERINGATAN: Kanak-kanak jangan cuba buat kecuali mendapat tunjuk ajar dari ibu bapa ya, sebab boleh mencederakan diri anda. 😀

Untuk tips tambahan, anda perlukan masa untuk mahir membuatnya. Kalau bunga cili ini, sekejap je pandai. Tapi kalau buat bunga karet, ia memakan masa. Anda boleh lihat contoh bunga karet di artikel Sandwich Egg Filling with Mayonis di artikel sebelum ini. Bunga cili akan lebih cepat kembang jika anda rendam di dalam air sejuk. Selamat mencuba.



Email artikel ini pada rakan Email artikel ini pada rakan

ANDA DIALU-ALUKAN :D

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda sukakannya.
2. Anda boleh kongsi artikel dgn klik button di bawah artikel atau share url link
3. Utk button "Email Artikel ini pada rakan", anda boleh juga email kpd diri sendiri sebelum forward kpd rakan anda.
4. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.

SERTAI FANPAGE BLOG & Dapat Byk Resepi Dan Tips Percuma
Anda akan dapat resepi percuma dan artikel terbaru.
Hanya klik button Like Page dibawah:


Nak TAMBAH INCOME Dgn BISNES MAKANAN???
Persediaan Terbaik Jika Anda Dibuang Kerja


Jom Belajar Bisnes Putu Piring, Bambu dan Mayam. Klik Disini >>>


Jom Belajar Bisnes Bun, Pau Dan Pizza, Klik Disini >>>>


Jom Belajar Bisnes Air, Dadih dan Dessert Hotel. Klik Disini >>>


Jom Belajar Bisnes Roti Canai Dan Murtabak. Klik Disini >>>


Jom Belajar Bisnes Aneka Cakoi dan Donut. Klik Disini >>>


Jom Belajar Bisnes Aneka Taufufah dan Air soya. Klik Disini >>>


Jom Belajar Bisnes Kraftangan Sulaman Benang. Klik Disini >>>


Jom Belajar Bisnes Buat Website dan Grafik. Klik Disini >>>

LAGI ARTIKEL MENARIK BLOG INI:

Facebook Comments

comments

Comments

  1. CheKiah says

    Askum Hairul. 1st time jengah ke blog Hairul trpesona Cik lbh2 lagi bab2 resepi & ukiran bunga cili ni. Hrp Hairul akn lbh brsmangat tuk upload N3 yg lbh mantop tuk dikongsi brsama..CheKiah folloowww..!!!

    • Hairul Hissam says

      tima kasih che kiah kerana sudi menjengah blog saya nie…. dan tima kasih juga di atas sokongan yg diberikan… tgh fikir2 nie nak bagi resepi apa yg seterusnya… 😀

  2. pembaca blog says

    salam en hairul…menarik ukiran tu…tp sy rasa cara tu agak merbahaya..camne kalo tertoreh tgn sndiri..klo budk2 tgk n nak mencuba..rasa nya agak merbahaya..nnt tgn terluka..nak2 terjadi time mak ayah dorng kuar pegi kje..buat la video yg bru guna papan pemotong utk potong cili tu..ape pun time kasih utk ilmu itu..maaf jikalau teguran sy mengguris perasaan en khairul

    • Hairul Hissam says

      wsalam.. Oh ukiran buah nie mmg tak boleh guna papan pemotong la en Pembaca Blog..
      Oh tak pe nanti saya tulis, “Kanak-kanak jgn mencuba, merbahaya. Kena dapat bantuan dari ibu bapa”.

      p/s: kalo ikutkan di youtube atau laman internet, lagi byk benda yg merbahaya bukan sekadar kecederaan fizikal tapi kecederaan emosi, seks dan mental.. Sebab itu ibu bapa kena control aktiviti penggunaan internet anak2.

  3. Ixora Cromiumz says

    Terima Kasih atas Ilmu yang diberi… First time baca blog ni..Macam2 ada… InsyaAllah jadi pembaca yang setia…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>