Ukiran buah paling mudah – Bunga Cili. Jom belajar

Sekiranya anda pernah menikmati hidangan di hotel , anda akan lihat hiasan pada lauk pauknya. Antaranya ialah hiasan bunga cili. Bunga cili merupakan ukiran buah yang paling mudah disediakan. Ia menjadikan hidangan atau lauk pauk anda lebih menyerlah.

Biasanya ukiran buah menggunakan pisau carving. Namun untuk bunga cili, kita akan gunakan pisau biasanya sahaja. Dah lama juga, saya tak buat bunga cili ini. Jom belajar membuat menggunakan video yang saya hasilkan ini.

PERINGATAN: Kanak-kanak jangan cuba buat kecuali mendapat tunjuk ajar dari ibu bapa ya, sebab boleh mencederakan diri anda. 😀

Untuk tips tambahan, anda perlukan masa untuk mahir membuatnya. Kalau bunga cili ini, sekejap je pandai. Tapi kalau buat bunga karet, ia memakan masa. Anda boleh lihat contoh bunga karet di artikel Sandwich Egg Filling with Mayonis di artikel sebelum ini. Bunga cili akan lebih cepat kembang jika anda rendam di dalam air sejuk. Selamat mencuba.


Email Rakan Email Rakan   

Anda Di Alu-Alukan

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda sukakannya.
2. Anda boleh kongsi artikel dgn klik button share di atas atau share url link
3. Untuk button "Email Rakan", anda boleh email kepada diri sendiri terlebih dahulu dan kemudian forward kepada rakan anda.
4. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.

Jom Sertai Fanpage Blog Ini
Anda akan dapat resepi percuma dan artikel terbaru.
Hanya klik button Like Page dibawah:




1. Ebook Kek Batik Coklat Special
2. Ebook Mee Goreng Mamak Restoran
3. Ebook Potong Buah Style Hotel
4. Tips Memulakan Bisnes Makanan

Sila isikan nama pangilan dan alamat email anda.
Utk Ebook ini dihantar ke email anda pada hari ini juga
Artikel Special Blog Ini:

KOLEKSI TESTIMONIAL BISNES MAKANAN
(Klik Arrow Kanan Utk Testimonial Seterusnya)


Artikel Menarik Blog Ini:

Nak TAMBAH INCOME Dgn BISNES MAKANAN???
Persediaan Terbaik Jika Anda Dibuang Kerja


Belajar Bisnes Bun, Pau & Pizza (Klik Sini)


Belajar Bisnes Kek Harijadi (Klik Sini)


Bisnes Putu Piring, Bambu & Mayam (Klik Sini)


Bisnes Air, Dadih & Dessert (Klik Sini)


Bisnes Roti Canai & Murtabak (Klik Sini)


Bisnes Aneka Cakoi & Donut (Klik Sini)


Bisnes Aneka Taufufah & Air soya (Klik Sini)


Bisnes Buat Website & Grafik (Klik Sini)


Artikel Gempak Blog Ini:


Comments

  1. aina says

    wahh… bagus tips ni…
    dah tau buat lepas ni.. hehe..

    thanks for sharing

    • Hairul Hissam says

      Senang je wat nyer cik aina….. :D… tq ya..

  2. CheKiah says

    Askum Hairul. 1st time jengah ke blog Hairul trpesona Cik lbh2 lagi bab2 resepi & ukiran bunga cili ni. Hrp Hairul akn lbh brsmangat tuk upload N3 yg lbh mantop tuk dikongsi brsama..CheKiah folloowww..!!!

    • Hairul Hissam says

      tima kasih che kiah kerana sudi menjengah blog saya nie…. dan tima kasih juga di atas sokongan yg diberikan… tgh fikir2 nie nak bagi resepi apa yg seterusnya… 😀

    • Hairul Hissam says

      Wsalam, Terima kasih kembali 😀

  3. pembaca blog says

    salam en hairul…menarik ukiran tu…tp sy rasa cara tu agak merbahaya..camne kalo tertoreh tgn sndiri..klo budk2 tgk n nak mencuba..rasa nya agak merbahaya..nnt tgn terluka..nak2 terjadi time mak ayah dorng kuar pegi kje..buat la video yg bru guna papan pemotong utk potong cili tu..ape pun time kasih utk ilmu itu..maaf jikalau teguran sy mengguris perasaan en khairul

    • Hairul Hissam says

      wsalam.. Oh ukiran buah nie mmg tak boleh guna papan pemotong la en Pembaca Blog..
      Oh tak pe nanti saya tulis, “Kanak-kanak jgn mencuba, merbahaya. Kena dapat bantuan dari ibu bapa”.

      p/s: kalo ikutkan di youtube atau laman internet, lagi byk benda yg merbahaya bukan sekadar kecederaan fizikal tapi kecederaan emosi, seks dan mental.. Sebab itu ibu bapa kena control aktiviti penggunaan internet anak2.

  4. Kak Sal says

    Salam Hairul,
    Teruja tul.sekarang ni gak na buat

    • Hairul Hissam says

      wsalam kak sal. mmg mudah membuatnya kan 😀

  5. says

    Wahhh pandai serba serbi bro ni ekk..haha

    • Hairul Hissam says

      Hanya sedikit ilmu dikongsi bersama… 😀

  6. Ixora Cromiumz says

    Terima Kasih atas Ilmu yang diberi… First time baca blog ni..Macam2 ada… InsyaAllah jadi pembaca yang setia…

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih kerana sudi membaca… 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *