Ukiran buah paling mudah – Bunga Cili. Jom belajar

Sekiranya anda pernah menikmati hidangan di hotel , anda akan lihat hiasan pada lauk pauknya. Antaranya ialah hiasan bunga cili. Bunga cili merupakan ukiran buah yang paling mudah disediakan. Ia menjadikan hidangan atau lauk pauk anda lebih menyerlah.

Biasanya ukiran buah menggunakan pisau carving. Namun untuk bunga cili, kita akan gunakan pisau biasanya sahaja. Dah lama juga, saya tak buat bunga cili ini. Jom belajar membuat menggunakan video yang saya hasilkan ini.

PERINGATAN: Kanak-kanak jangan cuba buat kecuali mendapat tunjuk ajar dari ibu bapa ya, sebab boleh mencederakan diri anda. :D

Untuk tips tambahan, anda perlukan masa untuk mahir membuatnya. Kalau bunga cili ini, sekejap je pandai. Tapi kalau buat bunga karet, ia memakan masa. Anda boleh lihat contoh bunga karet di artikel Sandwich Egg Filling with Mayonis di artikel sebelum ini. Bunga cili akan lebih cepat kembang jika anda rendam di dalam air sejuk. Selamat mencuba.



Email artikel ini pada rakan Email artikel ini pada rakan

Anda dialu-alukan :D

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda suka.
2. Anda dialu-alukan kongsi artikel ini dgn klik button di bawah artikel sahaja.
3. Anda boleh share url link atau nama laman web artikel di mana sahaja.
4. Utk button "Email Artikel ini pada rakan", anda boleh juga email kpd diri sendiri sebelum forward kpd rakan. (Boleh letakkan ruangan Email Anda dan Email Rakan dgn email id yg sama)
5. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.

Lagi Artikel MENARIK Blog Ini:


Nak TAMBAH INCOME Dgn BISNES MAKANAN???
Persediaan Terbaik Jika Anda Dibuang Kerja

Facebook Comments

comments

Comments

  1. CheKiah says

    Askum Hairul. 1st time jengah ke blog Hairul trpesona Cik lbh2 lagi bab2 resepi & ukiran bunga cili ni. Hrp Hairul akn lbh brsmangat tuk upload N3 yg lbh mantop tuk dikongsi brsama..CheKiah folloowww..!!!

    • Hairul Hissam says

      tima kasih che kiah kerana sudi menjengah blog saya nie…. dan tima kasih juga di atas sokongan yg diberikan… tgh fikir2 nie nak bagi resepi apa yg seterusnya… :D

  2. pembaca blog says

    salam en hairul…menarik ukiran tu…tp sy rasa cara tu agak merbahaya..camne kalo tertoreh tgn sndiri..klo budk2 tgk n nak mencuba..rasa nya agak merbahaya..nnt tgn terluka..nak2 terjadi time mak ayah dorng kuar pegi kje..buat la video yg bru guna papan pemotong utk potong cili tu..ape pun time kasih utk ilmu itu..maaf jikalau teguran sy mengguris perasaan en khairul

    • Hairul Hissam says

      wsalam.. Oh ukiran buah nie mmg tak boleh guna papan pemotong la en Pembaca Blog..
      Oh tak pe nanti saya tulis, “Kanak-kanak jgn mencuba, merbahaya. Kena dapat bantuan dari ibu bapa”.

      p/s: kalo ikutkan di youtube atau laman internet, lagi byk benda yg merbahaya bukan sekadar kecederaan fizikal tapi kecederaan emosi, seks dan mental.. Sebab itu ibu bapa kena control aktiviti penggunaan internet anak2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *