Cara membuat cakoi (yau char kue) yang enak, lembut dan berkhasiat

Yau Char kue atau juga dikenali cakoi memang digemari ramai. Satu lagi makanan cina yang semakin popular di kalangan masyarakat melayu. Malah orang melayu telah mula menjual chakoi. Keenakan dan kelembutan memang enak dimakan begitu sahaja atau dengan sosnya. Akhirnya saya telah berjaya menyiapkan sebuah lagi ebook iaitu Ebook Aneka Cakoi.

ebook cakoi

Ebook ini merupakan panduan bergambar langkah demi langkah dengan penerangan yang jelas bagi mengajar anda membuat cakoi yang lembut dan enak dimakan. Anda juga akan membuat pelbagai aneka cakoi seperti cakoi berinti kacang merah, chakoi bijan, cakoi sosej dan banyak lagi. Cara pembuatan sos cakoi turut di ajar dalam ebook ini.

Panduan Bergambar Ini Sungguh Jelas

Segala bahan-bahan dan proses membuat resepi cakoi ditunjukkan dengan jelas melalui gambar-gambar langkah demi langkah satu persatu. Setiap gambar akan diterangkan satu persatu dengan baik sekali. Ini amat memudahkan pembelajaran anda. Salah satu contoh gambar di dalam ebook ini seperti dibawah:

pembuatan cakoi

2 Teknik Membuat Cakoi

Di dalam ebook ini anda akan di dedahkan dengan 2 teknik membuat cakoi iaitu dengan menggunakan tangan dan menggunakan mesin mixer. Kedua-dua teknik ini akan ditunjukkan dengan gambar-gambar yang jelas.


Cakoi Lebih Kembang dan Lebih Untung

Kelebihan resepi cakoi ini, ia lebih kembang dengan kos dan lebih untung Cakoi ini tidak menggunakan yis dan ia kembang di dalam minyak. Cara membuat cakoi tidaklah terlalu rumit. Yang penting ia mampu menjana keuntungan yang berlipat kali ganda kerana cakoi kembang berganda. Tidak percaya? lihat gambar dibawah:

goreng cakoi

.

Jom Ke Laman Webnya

Klik Disini utk ke www.resepicakoi.com

.

Anda Di Alu-Alukan

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda sukakannya.
2. Anda boleh kongsi artikel dgn klik button share di atas atau share url link
3. Untuk button "Email Rakan", anda boleh email kepada diri sendiri terlebih dahulu dan kemudian forward kepada rakan anda.
4. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.

Jom Sertai Fanpage Blog Ini
Anda akan dapat resepi percuma dan artikel terbaru.
Hanya klik button Like Page dibawah:




1. Ebook Kek Batik Coklat Special
2. Ebook Mee Goreng Mamak Restoran
3. Ebook Potong Buah Style Hotel
4. Tips Memulakan Bisnes Makanan

Sila isikan nama pangilan dan alamat email anda.
Utk Ebook ini dihantar ke email anda pada hari ini juga
Artikel Special Blog Ini:

KOLEKSI TESTIMONIAL BISNES MAKANAN
(Klik Arrow Kanan Utk Testimonial Seterusnya)


Artikel Menarik Blog Ini:

Nak TAMBAH INCOME Dgn BISNES MAKANAN???
Persediaan Terbaik Jika Anda Dibuang Kerja


Belajar Bisnes Bun, Pau & Pizza (Klik Sini)


Belajar Bisnes Kek Harijadi (Klik Sini)


Bisnes Putu Piring, Bambu & Mayam (Klik Sini)


Bisnes Air, Dadih & Dessert (Klik Sini)


Bisnes Roti Canai & Murtabak (Klik Sini)


Bisnes Aneka Cakoi & Donut (Klik Sini)


Bisnes Aneka Taufufah & Air soya (Klik Sini)


Bisnes Buat Website & Grafik (Klik Sini)


Artikel Gempak Blog Ini:

Comments

  1. Rosli says

    Assalam …

    Sy baru je cuba resepi cakoi En. Hairul , mmg sedap dan mudah nak buat … 1kg tepung saya buat dapat banyak betul dapatlah jiran2 merasa cakoi saya . Terima kasih atas e book tu …

    • Hairul Hissam says

      wsalam,

      terima kasih en. rosli kerna sudi memberi testimonial … amat dihargai.. tq .ya… 😀

  2. Raja Halida says

    Salam, tadi minum petang ngan cakoi….1kg punyala banyak dapat….anak2 n suami (5 org), rmh mak mertua (5 org), rmh jiran blkg rmh (7 org), adik ipar (3 org)….semua merasa! separuh sy tabur icing sugar, dan separuh lg sy buat sambal kacang (cam kuah sate tp ltk cili api….pergh sedaaaap). xsempat nak tahu samada cakoi tadi akan liat atau tidak jk sejuk sbb cpt abis.

    • Hairul Hissam says

      wsalam Puan Halida.. tahniah la kerana berjaya wat cakoi…
      memang sedap kalo makan dengan kuah kacang…
      bila sebut kuah kacang… teringin plak nak wat rojak pesembur… tq ya…

  3. rubiah binti salleh says

    Assalamualaikum en hairul. Sy amat berpuas hati membeli pakej Taufufah. Sy tak pernah terfikir pun selama ini boleh membuat cakoi. Dengan menggunakan resepi en hairul sy berjaya membuat cakoi yg lembut. Anak2 sy pengemar cakoi. Lebih enak lagi dimakan bersama teh ‘O’ panas. Anak2 sukakanya. Terima Kasih en hairul.

    • Hairul Hissam says

      Wsalam cik rubiah, sebenarnya tak lah susah sangat membuatkannya kan. Yang penting teknik dan bahan yang betul. InsyaAllah tetap menjadi walaupun tanpa ammonia.. Memang lebih sedap tanpa ammonia.. tq cik rubiah…

  4. rubiah binti salleh says

    Assalamualaikum en Hairul, saya sekarang sudah pun bergelar pengusaha cakoi. Dengan menggunakan resepi en Hairul saya telah berjaya menghasilkan cakoi yang lembut dan enak. sekarang saya menjual cakoi mencecah sehingga 8kg sehari. Pelanggan2 saya selalu memuji cakoi yang saya hasilkan. Saya ucapkan ribuan terima kasih kepada en Hairul kerna menjual ebook cakoi dan hasilnya saya telah menjadi usahawan kecil-kecilan yang mana saya jg telah dapat membantu menambahkan pendapatan keluarga.

    • Hairul Hissam says

      wsalam, Tahniah Puan rubiah kerana berjaya bergelar usahawan cakoi. Walaupun bisnes ini kecil-kecilan, insyaAllah ia akan memberi banyak idea untuk kita mengembangkan ia suatu hari nanti.. Semoga berjaya puan.

      P/s: saya ada email puan something, ada satu pertanyaan…check email ya… 😀

  5. mohd alimin says

    asalamualikum En.Hairul.saya daripada brunei saya ingin pesan buku anika membuat Cakoi cam mana ah?jika En .Hairul tak keberatan saya teringat membelinya tapi kalau boleh bukan dalam bentuk e book kerana saya tak ada computer ini ja guna hp.boleh tak en,Hairul add atau inbox saya di facebook saya (Muhammad Alimin)

    • Hairul Hissam says

      wsalam. maafkan saya.. semua pakej saya perlu di buka dgn komputer.. sebab video di dalam ebook. 😀

  6. firdaus says

    Salam en hairul
    macam mana cara saya nak beli e-book tersebut?

    tq

  7. fyzra says

    kat mana nak beli e-book aneka cakoi ni ye?

  8. Abdul Jalil Marsal says

    Saya tertarik untuk membeli buku ANEKA CAKOI (Pelajari cara membuatnya) dan bagaimanakah cara mendapatkannya melelui post.

    Terima kasih.

    Saya berada di Brunei.

  9. Nor says

    Saya nak beli pakej cakoi dan putu. Bagaimana nak nyatakan dalam order. Saya bayar melalui paypal. Berapa lama anggaran dihantar ke Australia dan Singapura?

    Terimakasih

  10. mr khalis says

    salam masih ada lagi ker ebook tu??

  11. SAADIAH says

    Assalaamualaikum,
    Masih boleh beli ebook cara membuat cakoi tak?

    TQ

  12. kontesa says

    slmat mlm..pa mcm nk order ebook ni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *