Cara membuat cakoi (yau char kue) yang enak, lembut dan berkhasiat

Yau Char kue atau juga dikenali cakoi memang digemari ramai. Satu lagi makanan cina yang semakin popular di kalangan masyarakat melayu. Malah orang melayu telah mula menjual chakoi. Keenakan dan kelembutan memang enak dimakan begitu sahaja atau dengan sosnya.

Kebanyakkan resepi chakoi dipasaran menggunakan tawas atau ammonia untuk menjadikan cakoi lebih kembang. Namun sebenarnya tanpa tawas dan ammonia, cakoi tetap boleh kembang. Tambahan lagi tanpa tawas atau ammonia, resepi cakoi lebih sedap dan berkhasiat.

Akhirnya saya telah berjaya menyiapkan sebuah lagi ebook iaitu Ebook Aneka Cakoi.

ebook cakoi

Ebook ini merupakan panduan bergambar langkah demi langkah dengan penerangan yang jelas bagi mengajar anda membuat cakoi yang lembut dan enak dimakan. Anda juga akan membuat pelbagai aneka cakoi seperti cakoi berinti kacang merah, chakoi bijan, cakoi sosej dan banyak lagi. Cara pembuatan sos cakoi turut di ajar dalam ebook ini.

Panduan Bergambar Ini Sungguh Jelas

Segala bahan-bahan dan proses membuat resepi cakoi ditunjukkan dengan jelas melalui gambar-gambar langkah demi langkah satu persatu. Setiap gambar akan diterangkan satu persatu dengan baik sekali. Ini amat memudahkan pembelajaran anda. Salah satu contoh gambar di dalam ebook ini seperti dibawah:

pembuatan cakoi

2 Teknik Membuat Cakoi

Di dalam ebook ini anda akan di dedahkan dengan 2 teknik membuat cakoi iaitu dengan menggunakan tangan dan menggunakan mesin mixer. Kedua-dua teknik ini akan ditunjukkan dengan gambar-gambar yang jelas.


TANPA Menggunakan Ammonia & Tawas

Kita akan menghasilkan cakoi tanpa menggunakan serbuk ammonia atau tawas. Dengan teknik yang betul, anda tetap dapat menghasilkan cakoi yang kembang TANPA menggunakan ammonia atau tawas. Ini menjadikan cakoi anda lebih enak dan berkhasiat. Tidak percaya? lihat gambar dibawah:

goreng cakoi

.

Jom Ke Laman webnya di www.resepicakoi.com

.



Email artikel ini pada rakan Email artikel ini pada rakan

Anda dialu-alukan :D

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda suka.
2. Anda dialu-alukan kongsi artikel ini dgn klik button di bawah artikel sahaja.
3. Anda boleh share url link atau nama laman web artikel di mana sahaja.
4. Utk button "Email Artikel ini pada rakan", anda boleh juga email kpd diri sendiri sebelum forward kpd rakan. (Boleh letakkan ruangan Email Anda dan Email Rakan dgn email id yg sama)
5. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.

Artikel Menarik Berkaitan:


Artikel Pilihan Blog Hairul.com:


Facebook Comments

comments

Comments

  1. Rosli says

    Assalam …

    Sy baru je cuba resepi cakoi En. Hairul , mmg sedap dan mudah nak buat … 1kg tepung saya buat dapat banyak betul dapatlah jiran2 merasa cakoi saya . Terima kasih atas e book tu …

  2. Raja Halida says

    Salam, tadi minum petang ngan cakoi….1kg punyala banyak dapat….anak2 n suami (5 org), rmh mak mertua (5 org), rmh jiran blkg rmh (7 org), adik ipar (3 org)….semua merasa! separuh sy tabur icing sugar, dan separuh lg sy buat sambal kacang (cam kuah sate tp ltk cili api….pergh sedaaaap). xsempat nak tahu samada cakoi tadi akan liat atau tidak jk sejuk sbb cpt abis.

    • Hairul Hissam says

      wsalam Puan Halida.. tahniah la kerana berjaya wat cakoi…
      memang sedap kalo makan dengan kuah kacang…
      bila sebut kuah kacang… teringin plak nak wat rojak pesembur… tq ya…

  3. rubiah binti salleh says

    Assalamualaikum en hairul. Sy amat berpuas hati membeli pakej Taufufah. Sy tak pernah terfikir pun selama ini boleh membuat cakoi. Dengan menggunakan resepi en hairul sy berjaya membuat cakoi yg lembut. Anak2 sy pengemar cakoi. Lebih enak lagi dimakan bersama teh ‘O’ panas. Anak2 sukakanya. Terima Kasih en hairul.

    • Hairul Hissam says

      Wsalam cik rubiah, sebenarnya tak lah susah sangat membuatkannya kan. Yang penting teknik dan bahan yang betul. InsyaAllah tetap menjadi walaupun tanpa ammonia.. Memang lebih sedap tanpa ammonia.. tq cik rubiah…

  4. rubiah binti salleh says

    Assalamualaikum en Hairul, saya sekarang sudah pun bergelar pengusaha cakoi. Dengan menggunakan resepi en Hairul saya telah berjaya menghasilkan cakoi yang lembut dan enak. sekarang saya menjual cakoi mencecah sehingga 8kg sehari. Pelanggan2 saya selalu memuji cakoi yang saya hasilkan. Saya ucapkan ribuan terima kasih kepada en Hairul kerna menjual ebook cakoi dan hasilnya saya telah menjadi usahawan kecil-kecilan yang mana saya jg telah dapat membantu menambahkan pendapatan keluarga.

    • Hairul Hissam says

      wsalam, Tahniah Puan rubiah kerana berjaya bergelar usahawan cakoi. Walaupun bisnes ini kecil-kecilan, insyaAllah ia akan memberi banyak idea untuk kita mengembangkan ia suatu hari nanti.. Semoga berjaya puan.

      P/s: saya ada email puan something, ada satu pertanyaan…check email ya… :D

  5. mohd alimin says

    asalamualikum En.Hairul.saya daripada brunei saya ingin pesan buku anika membuat Cakoi cam mana ah?jika En .Hairul tak keberatan saya teringat membelinya tapi kalau boleh bukan dalam bentuk e book kerana saya tak ada computer ini ja guna hp.boleh tak en,Hairul add atau inbox saya di facebook saya (Muhammad Alimin)

    • Hairul Hissam says

      wsalam. maafkan saya.. semua pakej saya perlu di buka dgn komputer.. sebab video di dalam ebook. :D

  6. Abdul Jalil Marsal says

    Saya tertarik untuk membeli buku ANEKA CAKOI (Pelajari cara membuatnya) dan bagaimanakah cara mendapatkannya melelui post.

    Terima kasih.

    Saya berada di Brunei.

  7. Nor says

    Saya nak beli pakej cakoi dan putu. Bagaimana nak nyatakan dalam order. Saya bayar melalui paypal. Berapa lama anggaran dihantar ke Australia dan Singapura?

    Terimakasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *