Resepi Kuih Puteri Ayu atau Putu Ayu Paling Menarik

puteri ayu

.
Kiriman Kak Raja (Program Kongsi Resepi Dapat Duit Tajaan Blog Hairul.com)

Resepi kuih puteri ayu atau putu ayu ini merupakan kiriman dari Kak Raja. Wah memang nampak cantik berseri kuih puteri ayu dari resepi Kak Raja ini. Mesti ramai yang tak sabar mempelajarinya:

Bahan-Bahan Resepi Puteri Ayu atau Putu Ayu

250g Tepung gandum
4 biji telur
225 gm gula kaster
130 gm santan dari kelaoa parut putih
2 sudu besar tepung beras,
1 sudu kecil ovelette
Sedikit Paste Pandan atau Jus Daun Pandan.
2 Sudu Besar Minyak Masak

Cara Membuat Resepi Puteri Ayu

1. Sapukan acuan dengan minyak.
2. kelapa parut letak sedikit garam dan tepung beras dan gaul.
3. Letak kelapa parut tadi dalam bekas dan tekan-tekan.
4. Kukus dalam 5 min.
5. Pukul telur dan gula dan ovelette sampai putih
6. Masukkan tepung bersilih berganti dgn santan.
7. Masuk paste pandan n pukul lg.
8. Tuang adunan dlm acuan n kukus 10 min. Cucuk lidi, jk bersih makna kuih dah masak
9. Keluarkan dan terbalikkan kuih putu ayu. Siap

Hairul.com: Terima kasih kepada Kak Raja Kerana sudi berkongsi resepi kuih puteri ayu.


Email Rakan Email Rakan   

Anda Di Alu-Alukan

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda sukakannya.
2. Anda boleh kongsi artikel dgn klik button share di atas atau share url link
3. Untuk button "Email Rakan", anda boleh email kepada diri sendiri terlebih dahulu dan kemudian forward kepada rakan anda.
4. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.

Jom Sertai Fanpage Blog Ini
Anda akan dapat resepi percuma dan artikel terbaru.
Hanya klik button Like Page dibawah:




1. Ebook Kek Batik Coklat Special
2. Ebook Mee Goreng Mamak Restoran
3. Ebook Potong Buah Style Hotel
4. Tips Memulakan Bisnes Makanan

Sila isikan nama pangilan dan alamat email anda.
Utk Ebook ini dihantar ke email anda pada hari ini juga
Artikel Special Blog Ini:

KOLEKSI TESTIMONIAL BISNES MAKANAN
(Klik Arrow Kanan Utk Testimonial Seterusnya)


Artikel Menarik Blog Ini:

Nak TAMBAH INCOME Dgn BISNES MAKANAN???
Persediaan Terbaik Jika Anda Dibuang Kerja


Belajar Bisnes Bun, Pau & Pizza (Klik Sini)


Belajar Bisnes Kek Harijadi (Klik Sini)


Bisnes Putu Piring, Bambu & Mayam (Klik Sini)


Bisnes Air, Dadih & Dessert (Klik Sini)


Bisnes Roti Canai & Murtabak (Klik Sini)


Bisnes Aneka Taufufah & Air soya (Klik Sini)


Bisnes Buat Website & Grafik (Klik Sini)


Artikel Gempak Blog Ini:

Comments

  1. san says

    boleh tanya tak sukatan tepung beras tu apasal 1 biji 2 sudu besar ? apamcm tu ?

    • Hairul Hissam says

      dah diperbetulkan..tqvm ya…

  2. Jeeyai Baie says

    eh… smpi 2x sy submit soklan sama.. sori En. Hairul… tadi nk check reply, mcm xde plak comment yg sy submit tu… tu yg anta satu lg… hehehe… jgn mara arr..:p

    • Hairul Hissam says

      Oh nie kiriman pembaca.. saya pun tak pernah buat kuih nie… tapi dlm masakan, kita agak2 jeee letak 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *