Resepi Kuih Puteri Ayu atau Putu Ayu Paling Menarik

puteri ayu

.
Kiriman Kak Raja (Program Kongsi Resepi Dapat Duit Tajaan Blog Hairul.com)

Resepi kuih puteri ayu atau putu ayu ini merupakan kiriman dari Kak Raja. Wah memang nampak cantik berseri kuih puteri ayu dari resepi Kak Raja ini. Mesti ramai yang tak sabar mempelajarinya:

Bahan-Bahan Resepi Puteri Ayu atau Putu Ayu

250g Tepung gandum
4 biji telur
225 gm gula kaster
130 gm santan dari kelaoa parut putih
2 sudu besar tepung beras,
1 sudu kecil ovelette
Sedikit Paste Pandan atau Jus Daun Pandan.
2 Sudu Besar Minyak Masak

Cara Membuat Resepi Puteri Ayu

1. Sapukan acuan dengan minyak.
2. kelapa parut letak sedikit garam dan tepung beras dan gaul.
3. Letak kelapa parut tadi dalam bekas dan tekan-tekan.
4. Kukus dalam 5 min.
5. Pukul telur dan gula dan ovelette sampai putih
6. Masukkan tepung bersilih berganti dgn santan.
7. Masuk paste pandan n pukul lg.
8. Tuang adunan dlm acuan n kukus 10 min. Cucuk lidi, jk bersih makna kuih dah masak
9. Keluarkan dan terbalikkan kuih putu ayu. Siap

Hairul.com: Terima kasih kepada Kak Raja Kerana sudi berkongsi resepi kuih puteri ayu.



Email artikel ini pada rakan Email artikel ini pada rakan

Anda dialu-alukan :D

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda suka.
2. Anda dialu-alukan kongsi artikel ini dgn klik button di bawah artikel sahaja.
3. Anda boleh share url link atau nama laman web artikel di mana sahaja.
4. Utk button "Email Artikel ini pada rakan", anda boleh juga email kpd diri sendiri sebelum forward kpd rakan. (Boleh letakkan ruangan Email Anda dan Email Rakan dgn email id yg sama)
5. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.

Lagi Artikel MENARIK Blog Ini:


Facebook Comments

comments

Comments

  1. Jeeyai Baie says

    eh… smpi 2x sy submit soklan sama.. sori En. Hairul… tadi nk check reply, mcm xde plak comment yg sy submit tu… tu yg anta satu lg… hehehe… jgn mara arr..:p

    • Hairul Hissam says

      Oh nie kiriman pembaca.. saya pun tak pernah buat kuih nie… tapi dlm masakan, kita agak2 jeee letak :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *