Petua Cara Menghentikan Hidung Berdarah


.
Hidung berdarah biasanya dialami oleh kanak-kanak semasa bermain. Ada juga disebabkan oleh cuaca panas. Jika ia berlaku pada anak anda, jangan panik. Anda boleh menghentikan hdiung berdarah menggunakan daun sirih dan juga ketulan ais.

.

Petua Cara Menghentikan Hidung Berdarah

1. Baringkan Anak anda
2. Gulung Daun Sirih dan sumbatkan ke dalam hidung anak anda.
3. Bungkus ketulan ais dengan tuala dan letakkan di atas hidung anak anda.

Cubalah Petua Cara Menghentikan Hidung Berdarah ini. Insyaallah cara ini mampu menghentikan hidung berdarah pada anak anda dengan lebih cepat. Mungkin anda ada tips yang lebih baik, sudilah berkongsi dibawah ya.

P/s: Jangan lupa membaca artikel sebelum ini iaitu Petua cara menghilangkan panau. Tapi sebelum itu, kliklah button Like. Baru saya tahu anda sukakan artikel ini.



Email artikel ini pada rakan Email artikel ini pada rakan

Anda dialu-alukan :D

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda suka.
2. Anda dialu-alukan kongsi artikel ini dgn klik button di bawah artikel sahaja.
3. Anda boleh share url link atau nama laman web artikel di mana sahaja.
4. Utk button "Email Artikel ini pada rakan", anda boleh juga email kpd diri sendiri sebelum forward kpd rakan. (Boleh letakkan ruangan Email Anda dan Email Rakan dgn email id yg sama)
5. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.

Artikel Menarik Berkaitan:


Artikel Pilihan Blog Hairul.com:


Facebook Comments

comments

Comments

  1. gloryatie says

    memang betul tu guna sirih dan ais. dulu kecil2 hingga la ke matrikulasi saya selalu mengalami masalah hidung berdarah. tapi bile time kena tu kat sekolah camne la nak cari sirih dan ais tu. maunye kelam kabut. so saya selalu amalkan ni, taktaula boleh dikire petua ke tak. tapi memang berkesan untuk menghentikan darah. saya basahkan kepala selama2 yang boleh dengan air paip dengan muka mengadap lantai macam rukuk dalam sembahyang. saya biar je darah keluar, hinggala kepala rasa sejuk dan darah berhenti. memang cepat dan berkesan. saya selalu guna cara ni coz saya tak suka baring kalau hidung berdarah, nanti darah tu mengalir ke kerongkong, tak sanggup hanyir!

  2. 'Izzah says

    Cara laen~~~Insyaallah menjadi~~~
    Amik tembakau rokok dan tekapkan pada bahagian yang berdarah. Waktu menekapkannya pada luka,hindarkan dari terkena air.Darah akan berhenti mengalir dan luka tidak terasa sakit lg~:)

  3. choco nila says

    bagus tip ni ,, tpi cara untuk mengelakkan hidung berdarah ialah dgn mengambil mknn yg mempunyai vitamin C ,, insyallah akn terhindar dri hidung berdrh

  4. azrie amriey says

    pernah terjadi kt murid sy… agaknya sbb cuaca panas sgt…byk sgt darah keluar.. masa 2, xde daun sireh, semua 2… Jd sy suruh budak ni baring, tp tinggikan sikit kepala dia dgn beg sekolah (mendongak).. Biar dia rehat mcm 2… aambil tuala, basahkan, letak kt dahi.. Alhamdulillah, darah berhenti mengalir