Petua Cara Menghentikan Hidung Berdarah

Hidung berdarah biasanya dialami oleh kanak-kanak semasa bermain. Ada juga disebabkan oleh cuaca panas. Jika ia berlaku pada anak anda, jangan panik. Anda boleh menghentikan hdiung berdarah menggunakan daun sirih dan juga ketulan ais.

.

Petua Cara Menghentikan Hidung Berdarah

1. Baringkan Anak anda
2. Gulung Daun Sirih dan sumbatkan ke dalam hidung anak anda.
3. Bungkus ketulan ais dengan tuala dan letakkan di atas hidung anak anda.

Cubalah Petua Cara Menghentikan Hidung Berdarah ini. Insyaallah cara ini mampu menghentikan hidung berdarah pada anak anda dengan lebih cepat. Mungkin anda ada tips yang lebih baik, sudilah berkongsi dibawah ya.

P/s: Jangan lupa membaca artikel sebelum ini iaitu Petua cara menghilangkan panau. Tapi sebelum itu, kliklah button Like. Baru saya tahu anda sukakan artikel ini.



Email Rakan Email Rakan   
Anda Di Alu-Alukan

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda sukakannya.
2. Anda boleh kongsi artikel dgn klik button share di atas atau share url link
3. Untuk button "Email Rakan", anda boleh email kepada diri sendiri terlebih dahulu dan kemudian forward kepada rakan anda.
4. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.


Jom Sertai Fanpage Blog Ini
Anda akan dapat resepi percuma dan artikel terbaru.
Hanya klik button Like Page dibawah:


Nak TAMBAH INCOME Dgn BISNES MAKANAN???
Persediaan Terbaik Jika Anda Dibuang Kerja



Jom Belajar Bisnes Bun, Pau Dan Pizza, Klik Disini >>>>



Jom Belajar Bisnes Kek & Deco, Klik Disini >>>>



Jom Belajar Bisnes Putu Piring, Bambu dan Mayam. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Air, Dadih dan Dessert Hotel. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Roti Canai Dan Murtabak. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Aneka Cakoi dan Donut. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Aneka Taufufah dan Air soya. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Buat Website dan Grafik. Klik Disini >>>


Ruangan Komen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. memang betul tu guna sirih dan ais. dulu kecil2 hingga la ke matrikulasi saya selalu mengalami masalah hidung berdarah. tapi bile time kena tu kat sekolah camne la nak cari sirih dan ais tu. maunye kelam kabut. so saya selalu amalkan ni, taktaula boleh dikire petua ke tak. tapi memang berkesan untuk menghentikan darah. saya basahkan kepala selama2 yang boleh dengan air paip dengan muka mengadap lantai macam rukuk dalam sembahyang. saya biar je darah keluar, hinggala kepala rasa sejuk dan darah berhenti. memang cepat dan berkesan. saya selalu guna cara ni coz saya tak suka baring kalau hidung berdarah, nanti darah tu mengalir ke kerongkong, tak sanggup hanyir!

  2. Cara laen~~~Insyaallah menjadi~~~
    Amik tembakau rokok dan tekapkan pada bahagian yang berdarah. Waktu menekapkannya pada luka,hindarkan dari terkena air.Darah akan berhenti mengalir dan luka tidak terasa sakit lg~:)

  3. bagus tip ni ,, tpi cara untuk mengelakkan hidung berdarah ialah dgn mengambil mknn yg mempunyai vitamin C ,, insyallah akn terhindar dri hidung berdrh

  4. pernah terjadi kt murid sy… agaknya sbb cuaca panas sgt…byk sgt darah keluar.. masa 2, xde daun sireh, semua 2… Jd sy suruh budak ni baring, tp tinggikan sikit kepala dia dgn beg sekolah (mendongak).. Biar dia rehat mcm 2… aambil tuala, basahkan, letak kt dahi.. Alhamdulillah, darah berhenti mengalir

  5. setakat ini blom lagi..tp bgus juga utk ingatan.. :)

error: Content is protected !!