Mutiara Kata Di Bulan Ramadan | Adakah Halal Dan Haram Sekadar Makan Dan Minum

Minggu ini malas betul nak berceloteh panjang. Malas betul nak menaip panjang. Al maklum la bulan puasa. Bulan yang penuh barakah. Tapi sejauh mana kita memanfaatkan bulan ini. Atau asyik berbelanja besar di bazar ramadan :P . Memenuhi selera dengan aneka juadah berbuka puasa. Kalau tepuk dada tanya selera, mmg habis :D . Artikel kali ini berkongsi nasihat dari mutiara kata dibawah. Adakah halal haram hanya sekadar pada makanan yang dimakan?. Semoga menjadi pengajaran buat kita bersama.
.

.
Rasulullah s.a.w. bersabda, “Siapa yang dapat menjamin untuk menjaga lisan yang ada di antara dua tulang rahangnya dan kemaluan yang ada di antara kedua kakinya, maka aku jamin dia akan masuk syurga.” (HR. Bukhari no 6109).

Renungkan dan selamat beramal.



Email artikel ini pada rakan Email artikel ini pada rakan

Anda dialu-alukan :D

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda suka.
2. Anda dialu-alukan kongsi artikel ini dgn klik button di bawah artikel sahaja.
3. Anda boleh share url link atau nama laman web artikel di mana sahaja.
4. Utk button "Email Artikel ini pada rakan", anda boleh juga email kpd diri sendiri sebelum forward kpd rakan. (Boleh letakkan ruangan Email Anda dan Email Rakan dgn email id yg sama)
5. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.

Lagi Artikel MENARIK Blog Ini:


Nak TAMBAH INCOME Dgn BISNES MAKANAN???
Persediaan Terbaik Jika Anda Dibuang Kerja

Facebook Comments

comments

Comments

  1. najwafauzi says

    Kejayaan seseorang manusia itu menghadapi puasa di bulan Ramadhan bukan sekadar berjaya menahan lapar dan dahaga, tetapi ia juga berjaya menjaga tingkah laku, kata-kata, menjaga hati dan yang paling penting berjaya menahan nafsu daripada melakukan sesuatu yang tidak berfaedah.

  2. says

    betul tu..mcm td baru shj lepas nonton 30 minit bersama ustaz don..dan perkara yg dibincangkan adalah ttg lidah atau lebih tepat tutur kata :)

    puasa bukan sekadar menahan makan dan minum..tp juga menjaga lidah dan tutur kata semoga segala amalan yg kita lakukan tidak menjadi sia2 :)

    • Hairul Hissam says

      Betul tu cik chii.. puasa bukan sekadar makan dan minum tapi menjaga akhlak terutamanya lisan dan juga tingkahlaku.. Byk hadis menekankan tentang bahaya lidah.. Tapi org melayu kitalah yg selalu menyalahgunakan lidah kan :D

  3. says

    tak kira siapa kita adab berkata2 harus elok.klu org lain mmg dh boasa dg kita ok lagi hee…
    sb itu lata sblum nk luah pikir baik2. musibah bakal dtg heee

    • Hairul Hissam says

      Selamat berpuasa En. Nizam Ghasi. Leceh juga nak proses order nie. Kalo ada pembantu kan best. :D Semoga bisnes bro nizam juga terus maju ya :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *