Mutiara Kata Di Bulan Ramadan | Adakah Halal Dan Haram Sekadar Makan Dan Minum

Minggu ini malas betul nak berceloteh panjang. Malas betul nak menaip panjang. Al maklum la bulan puasa. Bulan yang penuh barakah. Tapi sejauh mana kita memanfaatkan bulan ini. Atau asyik berbelanja besar di bazar ramadan πŸ˜› . Memenuhi selera dengan aneka juadah berbuka puasa. Kalau tepuk dada tanya selera, mmg habis :D. Artikel kali ini berkongsi nasihat dari mutiara kata dibawah. Adakah halal haram hanya sekadar pada makanan yang dimakan?. Semoga menjadi pengajaran buat kita bersama.
.

.
Rasulullah s.a.w. bersabda, β€œSiapa yang dapat menjamin untuk menjaga lisan yang ada di antara dua tulang rahangnya dan kemaluan yang ada di antara kedua kakinya, maka aku jamin dia akan masuk syurga.” (HR. Bukhari no 6109).

Renungkan dan selamat beramal.



Email Rakan Email Rakan   
Anda Di Alu-Alukan

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda sukakannya.
2. Anda boleh kongsi artikel dgn klik button share di atas atau share url link
3. Untuk button "Email Rakan", anda boleh email kepada diri sendiri terlebih dahulu dan kemudian forward kepada rakan anda.
4. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.


Jom Sertai Fanpage Blog Ini
Anda akan dapat resepi percuma dan artikel terbaru.
Hanya klik button Like Page dibawah:


Nak TAMBAH INCOME Dgn BISNES MAKANAN???
Persediaan Terbaik Jika Anda Dibuang Kerja



Jom Belajar Bisnes Bun, Pau Dan Pizza, Klik Disini >>>>



Jom Belajar Bisnes Kek & Deco, Klik Disini >>>>



Jom Belajar Bisnes Putu Piring, Bambu dan Mayam. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Air, Dadih dan Dessert Hotel. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Roti Canai Dan Murtabak. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Aneka Cakoi dan Donut. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Aneka Taufufah dan Air soya. Klik Disini >>>



Jom Belajar Bisnes Buat Website dan Grafik. Klik Disini >>>


Ruangan Komen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Puasa bukan sekadar menjaga makan & minum.. Tutur kata serta purbuatan juga perlu didisplinkan.

  2. Dari segi lisan perlu kita jaga sepanjang bulan Ramadhan ini. Kalau tidak kurang pahala puasa.

  3. Kejayaan seseorang manusia itu menghadapi puasa di bulan Ramadhan bukan sekadar berjaya menahan lapar dan dahaga, tetapi ia juga berjaya menjaga tingkah laku, kata-kata, menjaga hati dan yang paling penting berjaya menahan nafsu daripada melakukan sesuatu yang tidak berfaedah.

  4. betul tu..mcm td baru shj lepas nonton 30 minit bersama ustaz don..dan perkara yg dibincangkan adalah ttg lidah atau lebih tepat tutur kata :)

    puasa bukan sekadar menahan makan dan minum..tp juga menjaga lidah dan tutur kata semoga segala amalan yg kita lakukan tidak menjadi sia2 :)

    • Betul tu cik chii.. puasa bukan sekadar makan dan minum tapi menjaga akhlak terutamanya lisan dan juga tingkahlaku.. Byk hadis menekankan tentang bahaya lidah.. Tapi org melayu kitalah yg selalu menyalahgunakan lidah kan πŸ˜€

  5. Jagalah percakapan kita dibulan puasa ini..huhu
    Janganlah hanya menahan lapar dan dahaga sahaja.

  6. Mulut perlu jaga juga. Sebab itu saya memilih untuk diam…

  7. tak kira siapa kita adab berkata2 harus elok.klu org lain mmg dh boasa dg kita ok lagi hee…
    sb itu lata sblum nk luah pikir baik2. musibah bakal dtg heee

  8. betul juga tu. ramai yang terlupa benda ni.

  9. kena jaga hati dan lidah dari sifat mazmumah.. klu tak, rugi x dpt pahala puasa.. hanya dapat penat dan dahaga

  10. Salam Ramadhan buat Hairul dan sekeluarga.
    Sure masa ni tengah buat bisnes kan.
    Hope after raya lagi maju.

    • Selamat berpuasa En. Nizam Ghasi. Leceh juga nak proses order nie. Kalo ada pembantu kan best. πŸ˜€ Semoga bisnes bro nizam juga terus maju ya πŸ˜€

  11. sblm ckp jaga2 baik ckp elok2. jer hee itu lebih afdal

  12. itulah..ramai yang selalu terlupa..

  13. Fikir dahulu sebelum berkata-kata.

    Terima kasih hairul atas ingatannya

  14. berpuasa semua perlu waspada tingkah laku ataupun percapakan..

error: Content is protected !!