Mutiara Kata Di Bulan Ramadan | Adakah Halal Dan Haram Sekadar Makan Dan Minum

Minggu ini malas betul nak berceloteh panjang. Malas betul nak menaip panjang. Al maklum la bulan puasa. Bulan yang penuh barakah. Tapi sejauh mana kita memanfaatkan bulan ini. Atau asyik berbelanja besar di bazar ramadan πŸ˜› . Memenuhi selera dengan aneka juadah berbuka puasa. Kalau tepuk dada tanya selera, mmg habis :D. Artikel kali ini berkongsi nasihat dari mutiara kata dibawah. Adakah halal haram hanya sekadar pada makanan yang dimakan?. Semoga menjadi pengajaran buat kita bersama.
.

.
Rasulullah s.a.w. bersabda, β€œSiapa yang dapat menjamin untuk menjaga lisan yang ada di antara dua tulang rahangnya dan kemaluan yang ada di antara kedua kakinya, maka aku jamin dia akan masuk syurga.” (HR. Bukhari no 6109).

Renungkan dan selamat beramal.

Anda Di Alu-Alukan

1. Jika anda suka artikel ini, klik button LIKE. Baru saya tahu anda sukakannya.
2. Anda boleh kongsi artikel dgn klik button share di atas atau share url link
3. Untuk button "Email Rakan", anda boleh email kepada diri sendiri terlebih dahulu dan kemudian forward kepada rakan anda.
4. Kalau nak Print, tekan pada keyboard anda: Ctrl dan P serentak.

Jom Sertai Fanpage Blog Ini
Anda akan dapat resepi percuma dan artikel terbaru.
Hanya klik button Like Page dibawah:




1. Ebook Kek Batik Coklat Special
2. Ebook Mee Goreng Mamak Restoran
3. Ebook Potong Buah Style Hotel
4. Tips Memulakan Bisnes Makanan

Sila isikan nama pangilan dan alamat email anda.
Utk Ebook ini dihantar ke email anda pada hari ini juga
Artikel Special Blog Ini:

KOLEKSI TESTIMONIAL BISNES MAKANAN
(Klik Arrow Kanan Utk Testimonial Seterusnya)


Artikel Menarik Blog Ini:

Nak TAMBAH INCOME Dgn BISNES MAKANAN???
Persediaan Terbaik Jika Anda Dibuang Kerja


Belajar Bisnes Bun, Pau & Pizza (Klik Sini)


Belajar Bisnes Kek Harijadi (Klik Sini)


Bisnes Putu Piring, Bambu & Mayam (Klik Sini)


Bisnes Air, Dadih & Dessert (Klik Sini)


Bisnes Roti Canai & Murtabak (Klik Sini)


Bisnes Aneka Cakoi & Donut (Klik Sini)


Bisnes Aneka Taufufah & Air soya (Klik Sini)


Bisnes Buat Website & Grafik (Klik Sini)


Artikel Gempak Blog Ini:

Comments

  1. says

    Puasa bukan sekadar menjaga makan & minum.. Tutur kata serta purbuatan juga perlu didisplinkan.

    • Hairul Hissam says

      Betul kata en anif. Malah itulah yg perlu diutamakan.. πŸ˜€

  2. says

    Dari segi lisan perlu kita jaga sepanjang bulan Ramadhan ini. Kalau tidak kurang pahala puasa.

    • Hairul Hissam says

      Betul tu bro.. akan menjejaskan amalan puasa kita.. πŸ˜€

  3. najwafauzi says

    Kejayaan seseorang manusia itu menghadapi puasa di bulan Ramadhan bukan sekadar berjaya menahan lapar dan dahaga, tetapi ia juga berjaya menjaga tingkah laku, kata-kata, menjaga hati dan yang paling penting berjaya menahan nafsu daripada melakukan sesuatu yang tidak berfaedah.

    • Hairul Hissam says

      Betul tu.. itulah yang terbaik en najwa fauzi.. πŸ˜€

  4. says

    betul tu..mcm td baru shj lepas nonton 30 minit bersama ustaz don..dan perkara yg dibincangkan adalah ttg lidah atau lebih tepat tutur kata :)

    puasa bukan sekadar menahan makan dan minum..tp juga menjaga lidah dan tutur kata semoga segala amalan yg kita lakukan tidak menjadi sia2 :)

    • Hairul Hissam says

      Betul tu cik chii.. puasa bukan sekadar makan dan minum tapi menjaga akhlak terutamanya lisan dan juga tingkahlaku.. Byk hadis menekankan tentang bahaya lidah.. Tapi org melayu kitalah yg selalu menyalahgunakan lidah kan πŸ˜€

  5. says

    Jagalah percakapan kita dibulan puasa ini..huhu
    Janganlah hanya menahan lapar dan dahaga sahaja.

    • Hairul Hissam says

      Betul kata en Asyraf. Itulah yg perlu dititik beratkan di bulan puasa kan.. πŸ˜€

  6. says

    Mulut perlu jaga juga. Sebab itu saya memilih untuk diam…

    • Hairul Hissam says

      Diam tu lebih baik dari berkata yg bukan2 kan daddy bee πŸ˜€

  7. says

    tak kira siapa kita adab berkata2 harus elok.klu org lain mmg dh boasa dg kita ok lagi hee…
    sb itu lata sblum nk luah pikir baik2. musibah bakal dtg heee

    • Hairul Hissam says

      spt pepatah melayu: terlajak perahu boleh diundur.. telajak kata.mmg naya diri sendiri… πŸ˜€

  8. says

    betul juga tu. ramai yang terlupa benda ni.

    • Hairul Hissam says

      Semoga menjadi peringatan buat kita bersama πŸ˜€

  9. says

    kena jaga hati dan lidah dari sifat mazmumah.. klu tak, rugi x dpt pahala puasa.. hanya dapat penat dan dahaga

    • Hairul Hissam says

      Betul tu en. nazri.. rugi dunia dan akhirat πŸ˜€

  10. says

    Salam Ramadhan buat Hairul dan sekeluarga.
    Sure masa ni tengah buat bisnes kan.
    Hope after raya lagi maju.

    • Hairul Hissam says

      Selamat berpuasa En. Nizam Ghasi. Leceh juga nak proses order nie. Kalo ada pembantu kan best. πŸ˜€ Semoga bisnes bro nizam juga terus maju ya πŸ˜€

  11. says

    sblm ckp jaga2 baik ckp elok2. jer hee itu lebih afdal

    • Hairul Hissam says

      Betul kata cik suri, cakap elok2 je kan. Hati pun aman πŸ˜€

    • Hairul Hissam says

      Betul tu.. perlukan lebih dari itu πŸ˜€

  12. says

    itulah..ramai yang selalu terlupa..

    • Hairul Hissam says

      Semoga artikel ini dapat mengingatkan kita bersama kan.. πŸ˜€

  13. says

    Fikir dahulu sebelum berkata-kata.

    Terima kasih hairul atas ingatannya

    • Hairul Hissam says

      Terima kasih kembali cik mekar πŸ˜€

  14. says

    berpuasa semua perlu waspada tingkah laku ataupun percapakan..

    • Hairul Hissam says

      selamat hari raya cik suri πŸ˜€

    • Hairul Hissam says

      Selamat berpuasa bro.. πŸ˜€

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *